Yönetim Kurulu Karar Defteri İle Müdürler Kurulu Karar Defterlerinin Kapanış Tasdikleri

Yönetim Kurulu Karar Defteri Ile Müdürler Kurulu Karar Defterlerinin Kapanis Tasdikleri

(31.01.2017) 
 

Yönetim Kurulu Karar Defteri Kapanis Tasdikleri

Müdürler Kurulu Karar Defteri Kapanis Tasdikleri

ÖZET : Türk Ticaret Kanunu düzenlemelerine göre anonim sirket ve sermayesi paylara bölünmüs komandit sirketlerde zorunlu olarak tutulan yönetim kurulu karar defteri ile tutulmasi halinde limited sirketlerde müdürler kurulu karar defterinin kapanis tasdiklerinin 31 Ocak 2017 Sali gününe kadar yaptirilmasi gerekmektedir.

Ticari defterlerin açilis veya kapanis onaylarini zamaninda yaptirmayanlara 2017 yilinda 5.408 TL idari para cezasi uygulanmaktadir.
6102 sayili Türk Ticaret Kanununun 6335 ve 6445 sayili sayili Kanunlarla degisik 64’üncü maddesinde her tacirin ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari islemleriyle ticari isletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak iliskilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açikça görülebilir bir sekilde ortaya koymak zorunda olduklari belirtilmistir.

Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile diger defterlerin açilis onaylari, kurulus sirasinda ve kullanilmaya baslanmadan önce noter tarafindan yapilmaktadir.

Bu defterlerin izleyen faaliyet dönemlerindeki açilis onaylari, defterlerin kullanilacagi faaliyet döneminin ilk ayindan önceki ayin sonuna kadar notere yaptirilmakta, pay defteri ile genel kurul toplanti ve müzakere defteri yeterli yapraklari bulunmak kaydiyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açilis onayi yaptirilmaksizin kullanilmaya devam edilebilmektedir.
Yevmiye defterinin kapanis onayi, izleyen faaliyet döneminin altinci ayinin sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanis onayi ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayinin sonuna kadar notere yaptirilmak zorundadir.

Yine 19 Aralik 2012 tarihli ve 28502 sayili Resmi Gazetede yayimlanan TICARI DEFTERLERE ILISKIN TEBLIG’in 11/4’üncü fikrasinda limited sirketlerde müdür veya müdürler kurulunun sirket yönetimi ile ilgili olarak aldigi kararlar genel kurul toplanti ve müzakere defterine kaydedilebilecegi gibi ayri bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir. Müdürler kurulu karar defterinin tutulmasi halinde açilis ve kapanis onaylari dahil olmak üzere yönetim kurulu karar defterine iliskin hükümler uygulanacagi belirtilmistir.

Buna göre, anonim sirketlerde yönetim kurulunun, sermayesi paylara bölünmüs komandit sirketlerde yöneticinin veya yöneticilerin sirket yönetimi ile ilgili olarak aldigi kararlarin yazilacagi ciltli ve sayfa numaralari teselsül eden defter olarak tanimlanan Yönetim 
Kurulu Karar Defterinin 31.01.2017 Sali gününe kadar kapanis tasdikinin yaptirilmasi gerekmektedir. Yine tutulmasi halinde “Müdürler kurulu karar defteri”nin kapanis tasdikinin ayni tarihe kadar yaptirilmasi gerekmektedir.

Türk Ticaret Kanununun 562/1-c bendine göre 64 üncü maddenin üçüncü fikrasi uyarinca gerekli onaylari yaptirmayanlar 2017 yili için 5.408 TL idari para cezasiyla cezalandirilmaktadirlar.