Yevmiye Defterlerinin Kapanış Tasdikleri

 

ÖZET

:

Türk Ticaret Kanunu’na göre 2017 yilinda fiziki ortamda tutulan yevmiye defterlerinin, 30 Haziran 2018’e kadar notere ibraz edilip son kaydin altina noterce "Görülmüstür" ibaresi yazilarak mühür ve imza ile onaylanmasi gerekmektedir.

Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulmasi hâlinde defterlerin açilislarinda ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanisinda noter onayi aranmamaktadir.

Türk Ticaret Kanunu’nda, ticari defterlerin açilis veya kapanis onaylarini

noterde zamaninda yaptirmayanlara 2018 yili için 6.190 TL idari para cezasi öngörülmüstür.

 

6102 sayili Türk Ticaret Kanunu’nun 64’üncü maddesinde her tacirin ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari islemleriyle ticari isletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak iliskilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açikça görülebilir bir sekilde ortaya koymak zorunda olduklari belirtilmistir.

Mükelleflerin fiziki ortamda kullanacaklari defterlerinin Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre açilis ve sadece Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre de kapanis tasdiklerini yaptirmalari gerekmektedir. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulmasi hâlinde defterlerin açilislarinda ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanisinda noter onayi aranmamaktadir.

Fiziki ortamda tutulan yevmiye defteri, defteri kebir ve envanter defteri ile diger defterlerin açilis onaylari, kurulus sirasinda ve kullanilmaya baslanmadan önce noter tarafindan yapilmaktadir.

Yevmiye defterinin kapanis onayi, izleyen faaliyet döneminin altinci ayinin sonuna kadar, yönetim kurulu karar defterinin kapanis onayi ise izleyen faaliyet döneminin birinci ayinin sonuna kadar notere yaptirilmak zorundadir.

Buna göre Türk Ticaret Kanunu düzenlemelerine 2017 yilinda fiziki ortamda tutulan yevmiye defterinin 30 Haziran 2018 günü sonuna kadar notere ibraz edilip son kaydin altina noterce "Görülmüstür" ibaresi yazilarak mühür ve imza ile onaylanmasi gerekmektedir.

Türk Ticaret Kanunu’nun 562/1-c bendine göre; 64’üncü maddenin üçüncü fikrasi uyarinca gerekli onaylari yaptirmayanlarin 2018 yili için 6.190 TL idari para cezasiyla cezalandirilmasi gerekmektedir.

Saygilarimizla…