Vergi Usul Kanunu Sirküleri / 95

Vergi Usul Kanunu Sirküleri / 95


 

 Vergi Usul Kanunu Sirküleri/95 Pismanlik ve Islah

 
 
 
 
T.C.
MALIYE BAKANLIGI
Gelir Idaresi Baskanligi
VERGI USUL KANUNU SIRKÜLERI/95
 
 
 
Konusu: Pismanlik ve islah
 
Tarihi: 12/09/2017
 
Sayisi: VUK-95/ 2017-8

 
1. Giris

213 sayili Vergi Usul Kanununun “Pismanlik ve islah” baslikli 371 inci maddesinin uygulamasina yönelik açiklamalar bu Sirkülerin konusunu olusturmaktadir.

2. Açiklama
213 sayili Kanunun 371 inci maddesinde, beyana dayanan vergilerde vergi ziyai cezasini gerektiren kanuna aykiri hareketlerini ilgili makamlara kendiliginden dilekçe ile haber veren mükelleflere vergi ziyai cezasi kesilmeyecegi hükme baglanmis ve mükelleflerin pismanlik hükümlerinden yararlanabilmeleri için gereken sartlar bes bent halinde sayilmistir.
Diger taraftan, anilan Kanunun 134 üncü maddesinde, vergi incelemesinden maksadin, ödenmesi gereken vergilerin dogrulugunu arastirmak, tespit etmek ve saglamak oldugu açiklanmis, bu madde ve müteakip maddelerde vergi incelemesine iliskin hükümlere yer verilmistir.
Pismanlik müessesesi; mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunda önemli bir isleve sahip oldugu gibi idare ile mükellefler arasindaki uyusmazliklari azaltmakta, idarenin kaynaklarini ve zamanini daha etkin olarak kullanmasina katki saglamaktadir.
 
Bu itibarla, baskaca bir sebep bulunmadigi müddetçe, sirf pismanlikla beyanname verdikleri gerekçesiyle mükellefler uygulamada vergi incelemesine ve takdire sevk edilmemekte, pismanlikla beyanname verilmesinin sevk nedeni olarak degerlendirilmesi ve mükelleflerin bu nedenle incelemeye ve takdire sevk edilmesi de mümkün bulunmamaktadir.
Duyurulur.   
 
Adnan ERTÜRK
Gelir Idaresi Baskani