SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SERBEST MESLEK FAALİYETİNDE BULUNAN MESLEK GRUBUNU UYARDI ! DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.

 

 

SOSYAL GÜVENLIK KURUMU SERBEST MESLEK FAALIYETINDE BULUNAN MESLEK GRUBUNU UYARDI !

 

 

Degerli Meslektaslarim;

 

Sosyal Güvenlik açisindan niteligi itibariyle yasal islerde çalisarak istihdama katilan kisilerin, çalismalarinin gün veya ücret olarak ilgili kamu kurum ve kuruluslarina hiç bildirilmemesi yada eksik bildirilmesi "Kayit Disi Istihdam" olarak tanimlanmaktadir.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, Kayit disi istihdam ile mücadele eylem plani kapsaminda Serbest Meslek faaliyetinde bulunan Meslek Gruplarina (Mali Müsavirler, Avukatlar, Doktorlar, Dis Hekimleri, Veterinerler, Yapi Denetim, Is ve Sosyal Güvenlik Uzmanlari gibi) gerek Tüzel Kisiler (Sirketler) gerekse sahis isletmelerine uyari yazisi göndermis bulunmaktadir.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu 2017/Temmuz ayi Kurum kayitlari esas alinarak gönderilen uyari yazisi ile;

 

"Kendi adiniza ve hesabiniza bagimsiz olarak çalistiginiz, ancak bu alanda hiç kimseyi sigortali olarak bildirmediginiz tespit edilmistir.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu inceleme yetkisinin 10 yil oldugunu, daha sonra ortaya çikabilecek magduriyetlerin önlenmesi ve en aza indirilmesi bakimindan, Serbest Meslek Gruplarina çalisani veya çalisanlari bulunmasi halinde bu kisilere iliskin olarak sigortalilik bildirimlerinin zamaninda yapilmasi gerektigini hatirlatmis" bulunmaktadir.

 

Sonuç olarak;

 

Serbest Meslek faaliyetinde bulunan Meslek Gruplari, (Mali Müsavirler, Avukatlar, Doktorlar, Dis Hekimleri, Veterinerler, Yapi Denetim, Is ve Sosyal Güvenlik Uzmanlari gibi) Sosyal Güvenlik Kurumu inceleme yetkisinin 10 yil oldugu, Sosyal Güvenlik Kurumunun Idari Para Cezalarinin yüksek olmasi gibi hususlari göz ardi etmemeleri ortaya çikabilecek muhtemel magduriyetleri önlemek adina faaliyet gösterdikleri alanda çalisani veya çalisanlari bulunmasi halinde bu kisilere iliskin sigortalilik bildirimlerini zamaninda yapmalari menfaatlerine olacaktir. Ayrica Kurum Yetkililerine Çözüm odakli davranis ve göstermis olduklari iyi niyet için sükranlarimizi  sunar,

 

Çalismalarinizda kolayliklar ve basarilar dilerim. 

 

Saygilarimla

 

 

Ertugrul KOCACIK 

Oda Baskani