SMMM ve SM Staj Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

14 Mayis 2015 PERSEMBE

Resmî Gazete

Sayi : 29355

 

 

Türkiye Serbest Muhasebeci Malî Müsavirler ve Yeminli Malî Müsavirler Odalari Birliginden:

 

SERBEST MUHASEBECI MALI MÜSAVIRLIK VE SERBEST MUHASEBECILIK STAJ YÖNETMELIGINDE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR YÖNETMELIK

 

MADDE 1 – 23/8/1997 tarihli ve 23089 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Serbest Muhasebecilik Staj Yönetmeliginin adi “Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Staj Yönetmeligi” olarak degistirilmistir.

MADDE 2 – Ayni Yönetmeligin 1 inci maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

MADDE 1 – Bu Yönetmeligin amaci, Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik staji yapacak aday meslek mensuplarinin yetistirilmeleri ve meslege hazirlanmalari için tabi tutulacaklari stajin usul ve esaslarini düzenlemektir.”

MADDE 3 – Ayni Yönetmeligin 2 nci maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

MADDE 2 – Bu Yönetmelik Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik staji yapacak aday meslek mensuplarini kapsar.”

MADDE 4 – Ayni Yönetmeligin 4 üncü maddesinde geçen “Serbest Muhasebeci”, “Staj Ara Dönem Degerlendirmesi” ve “Staj Bitirme Degerlendirmesi” tanimlari yürürlükten kaldirilmis, “Odalar”, “Meslek Mensubu” ve “Aday Meslek Mensubu” tanimlari asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Odalar: Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odalarini,”

“Meslek Mensubu: Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler ile Yeminli Mali Müsavirleri,”

“Aday Meslek Mensubu: Kanunun öngördügü sartlari tasiyan ve Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik meslegini ifa için meslege hazirlayici temel bilgileri edinmek üzere, bir meslek mensubu yaninda veya denetim ve gözetiminde mesleki çalismalar yapan kimseyi,”

MADDE 5 – Ayni Yönetmeligin 7 nci maddesine asagidaki fikra eklenmistir.

“Staja giris sinavinda basarili olanlar, sinav sonucunun açiklandigi tarihten sonraki staja baslama döneminden itibaren 3 yil içerisinde staja baslayabilirler. Bu süre içerisinde staja baslamayanlarin sinav sonucu geçersiz sayilir ve dosyalari islemden kaldirilir.”

MADDE 6 – Ayni Yönetmeligin 8 inci maddesinin ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Staj, mücbir sebepler ve yurt disi egitim ile yurt disi çalisma disinda kesintisiz olarak yapilir. Stajin yapildigi isyerinin kapanmasi, askerlik sonrasi staja baslama, nakil, isten çikma ya da çikarilma gibi durumlar nedeniyle staja toplamda en fazla bir yil ara verilebilir.”

MADDE 7 – Ayni Yönetmeligin 10 uncu maddesinin üçüncü fikrasi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 8 – Ayni Yönetmeligin 11 inci maddesi basligi ile birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.

Staj basvurusu

MADDE 11 – Staj basvurulari, her yilin Nisan, Agustos ve Aralik aylarinda yapilir.

Staj yapmak isteyenler, staj yapacaklari il ya da ilçedeki Odaya bir dilekçe ile basvururlar. Basvuru dilekçesine asagidaki belgelerin eklenmesi gereklidir:

a) Kanunun aradigi sartlarin mevcudiyetini ispata yarayan ve Birlik tarafindan belirlenen belgeler.

b) Cumhuriyet savciligindan veya e-devlet kapisi üzerinden Resmi Kuruma verilmek üzere alinacak adli sicil belgesi.

c) Yaninda staj yapacagi meslek mensubundan alinacak staj onay belgesi.

ç) Staj giderlerinin ödendigini gösteren belge.

Her basvuru için ilgili Oda’da bir dosya açilir ve aday meslek mensubunun tüm staj süresince yapilacak islemlerine ait belge ve yazismanin saklanmasi için kullanilmaya devam edilir.

Basvurunun yapildigi Oda, staja baslayanlar için elektronik ortamda aday meslek mensubu kütügünü tutar. Meslek mensubu olanlarin bu kayitlari kapatilir ve elektronik ortamda tutulan meslek kütügüne kaydi yapilir.”

MADDE 9 – Ayni Yönetmeligin 13 üncü maddesinin ikinci fikrasinda yer alan “otuz gün” ibaresi “altmis gün” seklinde degistirilmistir.

MADDE 10 – Ayni Yönetmeligin 14 üncü maddesinin üçüncü fikrasinda yer alan “iki ay” ibaresi “üç ay” seklinde degistirilmistir.

MADDE 11 – Ayni Yönetmeligin 17 nci maddesinin üçüncü fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Aday meslek mensubunca, yaninda veya gözetim ve denetiminde staj yaptigi meslek mensubunun ölümü, isi terki, disiplin ya da ceza uygulamasi dolayisiyla meslekten ayrilmasi durumunda kalan staj süresini yaninda veya denetim gözetiminde geçirecegi yeni bir meslek mensubu bulunamaz ise, bu meslek mensubunu ilgili oda yönetim kurulu belirler.”

MADDE 12 – Ayni Yönetmeligin 21 inci maddesine asagidaki fikra eklenmistir.

“Ticari faaliyet yasagi kapsaminda olup, staj sirasinda miras yolu ile gelen edinimler bir yil içerisinde devredilir.”

MADDE 13 – Ayni Yönetmeligin 24 üncü maddesi basligi ile birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.

Staj iptali

MADDE 24 – Asagida belirtilen aday meslek mensuplarinin staji ilgili oda yönetim kurulu karari ile iptal edilir:

a) Bu Yönetmeligin 7 nci maddesindeki sartlari tasimadiklari sonradan anlasilanlar.

b) Bu Yönetmeligin 8 inci maddesinde belirtilen süreyi asacak sekilde stajina ara verenler.

c) Yönetmeligin 10 uncu maddesindeki egitim programlarina katilmayanlar, egitim sonucunda yapilacak degerlendirmelerde basarili olamayanlar.

ç) Yönetmeligin 11 inci maddesine istinaden verdikleri belgeleri dogru olmayanlar veya bu belgelerinde tahrifat yapildigi anlasilanlar.

d) Yönetmeligin 16 nci maddesine göre yapilan denetimlerde 1 yilda 3 defa mücbir sebep olmaksizin staj mahallinde bulunamayanlar.

e) Yönetmeligin 23 üncü maddesine aykiri davrandigi tespit edilenler.

Oda yönetim kurullarinin bu konulardaki kararlari 15 gün içinde aday meslek mensubuna ve yaninda son olarak staj yaptiklari meslek mensubuna teblig edilir. Bu kararlara teblig tarihinden itibaren 15 gün içinde Birlige itiraz edilebilir. Birligin 60 gün içinde verecegi karar kesindir.”

MADDE 14 – Ayni Yönetmeligin 25 inci maddesi basligi ile birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.

Stajin bitimi ve güncelleme egitimi

MADDE 25 – Aday meslek mensuplarinin Kanunun 5 inci maddesinin A fikrasinin (c) bendi uyarinca yapilacak sinavlara katilabilmeleri için sinav basvurularin son günü tarihi itibariyle stajlarini süre yönüyle tamamlanmis olmalari zorunludur.

Stajini tamamlayan adaylarin, staj bitim tarihinden itibaren en geç bir yil içerisinde Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik sinavlarina katilmalari gereklidir.

Staj bitim tarihinden itibaren ilk bir yil içerisinde sinavlara katilan adaylarin sinav süreleri, katildiklari ilk sinavin sonuçlarinin ilan edildigi tarihten itibaren baslar. Bu süre içerisinde sinava katilmayan adaylarin sinav süreleri, bir yillik sürenin bitim tarihinden sonra açilacak ilk sinav tarihi itibari ile re’sen baslatilir.

Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik sinavina, stajin bitiminden itibaren ilk 3 yillik süre içerisinde katilmayan adaylarin sinava katilabilmeleri için TESMER tarafindan yürütülecek 3 ay süreli güncelleme egitimine katilmalari, bu egitimi basari ile tamamlamalari ve 16/1/2005 tarihli ve 25702 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Yeminli Mali Müsavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinav Yönetmeliginde öngörülen bekleme süresini tamamlamis olmalari sarttir. Güncelleme egitiminin geçerlilik süresi 2 yildir. Bu süre içerisinde sinava katilmayanlarin yeniden güncelleme egitimi almasi gerekir.

Güncelleme egitimi basvurusunun sekil ve sartlari ile egitimin usul ve esaslari Birlik tarafindan belirlenir.”

MADDE 15 – Ayni Yönetmeligin 26 nci maddesi basligi ile birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.

Staj ve egitim degerlendirmeleri

MADDE 26 – Bu Yönetmeligin 5 inci ve 10 uncu maddeleri uyarinca staj süresince egitime tabi tutulan aday meslek mensuplari periyodik olarak degerlendirmeye tabi tutulur. Bir seviye için yapilan degerlendirmede basarili olamayan aday meslek mensubu müteakip asamaya geçirilmez. Bu degerlendirmelere iliskin usul ve esaslar yönerge ile belirlenir.”

MADDE 16 – Ayni Yönetmeligin 27 nci maddesine asagidaki fikra eklenmistir.

“Stajdan sayilan hizmet süresi 3 yildan az olan adaylar hakkinda tezkiye düzenlenmesi ve bu tezkiyelerin yeterlilik sinavinda ayri bir ders gibi ortalamaya dâhil edilebilmesi için, meslek mensubu yaninda ya da gözetim veya denetiminde tamamlanan staj süresinin 18 aydan fazla olmasi gereklidir.”

MADDE 17 – Ayni Yönetmelige asagidaki geçici 3 üncü madde eklenmistir.

GEÇICI MADDE 3 – Bu Yönetmeligin yayimi tarihinden önce Serbest Muhasebecilik stajina baslayanlardan stajina devam etmekte olanlar, yönetmeligin degisiklikten önceki hükümlerine tabidir.”

MADDE 18 – Bu Yönetmelik yayimi tarihinde yürürlüge girer.

MADDE 19 – Bu Yönetmelik hükümlerini Birlik Yönetim Kurulu Baskani yürütür.