SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

18 Ocak 2016 PAZARTESI Resmî Gazete Sayi : 29597
TEBLIG
Sosyal Güvenlik Kurumundan:

 

SOSYAL GÜVENLIK KURUMU SAGLIK UYGULAMA TEBLIGINDE

DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR TEBLIG

MADDE 1 – 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Saglik Uygulama Tebliginin 1.5.1 numarali maddesinin üçüncü fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“(3) Acil haller disinda sözlesmesiz özel saglik hizmeti sunucularindan alinan saglik hizmeti bedelleri Kurumca ödenmez. Sözlesmesiz özel saglik hizmeti sunucularindan acil hallerde alinan saglik hizmetlerinin bedellerinin ödenebilmesi için bu durumun Kurum inceleme birimlerince kabul edilmesi gerekmektedir.”

MADDE 2 – Ayni Tebligin 1.5.1.Ç-1 numarali maddesinin birinci fikrasinin (b) bendinin (1) numarali alt bendi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“1) Acil haller nedeniyle yapilan müracaatlar. Hasta müracaatinin söz konusu durum nedeniyle yapildiginin Kurum inceleme birimlerince kabul edilmesi gerekmektedir.”

MADDE 3 – Ayni Tebligin 2.4.1.A numarali maddesinin birinci fikrasinin dördüncü cümlesinde yer alan “Bu listede yer alan islemler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “401.051, 401.060, 401.070, 401.080, 401.090, 401.100, 401.110, 401.120, 401.130, 401.135, 401.150 islem kodlari ve” ibaresi eklenmis, ayni cümlede yer alan “%10” ibaresi “%30” seklinde degistirilmis ve ayni fikranin son cümlesi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 4 – Ayni Tebligin 2.4.4.H numarali maddesinin birinci fikrasinin sonuna asagidaki cümleler eklenmistir.

“Saglik Bakanligi tarafindan herhangi bir nedenle seviyelendirilmemis yogun bakim yataklarinda verilen tedaviler birinci basamak yogun bakim fiyatindan faturalandirilir. Tescil edilmemis yogun bakim yataklarinda verilen tedaviler ise faturalandirilamaz.”

MADDE 5 – Ayni Tebligin 3.1.1 numarali maddesinin üçüncü fikrasi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 6 – Ayni Tebligin 3.1.1 numarali maddesine asagidaki fikralar eklenmistir.

“(15) Tibbi malzeme alan tanimlari (SUT kodlari), SUT eki EK-3 listelerinde yer almaktadir. Tibbi malzemeler bu SUT kodlari ile Kuruma fatura edilebilecek olmakla birlikte, SUT eki EK-3 listelerinde yer alan SUT kodlarinin, SUT eki islem listelerinde (EK-2/B, EK-2/C gibi) yer alan SUT islem kodlarina ilave olarak ayrica faturalandirilabilmesi için SUT veya eklerinde ilgili tibbi malzemenin islem bedeline ilave olarak faturalandirilabileceginin belirtilmis olmasi gerekmektedir.

(16) Tibbi malzeme imal veya ithal eden firmalar tibbi malzemelerini; Kurumca duyurulan yöntemlerle ve/veya Kurumca yayinlanan Tibbi Malzeme Basvuru Kilavuzu kapsaminda SUT eki EK-3 listelerindeki tibbi malzeme alan tanimlarina (SUT kodlarina), küresel ürün numarasi (barkod) bazinda tanimlar. SUT kodlari bazinda MEDULA sisteminde islem tarihinde tanimli olmayan tibbi malzemelerin bedelleri Kurumca karsilanmaz.

(17) Barkod-SUT kodu eslestirmelerinin hatali oldugunun herhangi bir sekilde tespit edilmesi veya tibbi malzemelerin Kurumca belirlenen kural ve/veya kriterlere uygunsuz bir sekilde fatura edilmesi halinde, söz konusu tibbi malzeme bedelleri ödenmez, ödenmis ise ilgililerden yersiz ödeme kapsaminda tahsil edilir.”

MADDE 7 – Ayni Tebligin 3.1.4 numarali maddesinde asagidaki düzenlemeler yapilmistir.

a) Ikinci fikrasinin (a) bendine “ankor,” ibaresi eklenmistir.

b) Üçüncü fikrasi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 8 – Ayni Tebligin 3.3.1 numarali maddesinde asagidaki düzenlemeler yapilmistir.

a) Onuncu fikrasinin (a) bendine asagidaki cümle eklenmistir.

“Ebatlari 100 cm2 ye kadar (100 cm2 dâhil) olan deri esdegerleri küçük, 101-225 cm2 arasi (225 cm2 dâhil) olan deri esdegerleri orta, 226 cm2’nin üzerinde olan deri esdegerleri büyük olarak kabul edilir.”

b) On üçüncü fikrasinin birinci cümlesinde yer alan “hekiminin” ibaresi “hekimlerinden birinin” olarak degistirilmistir.

MADDE 9 – Ayni Tebligin 4.1.2 numarali maddesinin üçüncü fikrasinin birinci cümlesinden sonra gelmek üzere asagidaki cümle eklenmistir.

“Ancak Hastanelerce Temini Zorunlu Kemoterapi Ilaçlari Listesi (EK-4/H)’nde tanimli ilaç/ilaçlarin yatarak tedavilerde, Kurumla protokollü üçüncü basamak resmi saglik kurumu (Saglik Bakanligina bagli saglik hizmeti sunuculari ile götürü bedel üzerinden saglik hizmeti alim sözlesmesi imzalanan saglik hizmeti sunuculari hariç olmak üzere) tarafindan temin edilemediginin bashekimlik onayi ile belgelendirilmesi halinde mahsup edilen tutar, 15/6/2015tarihli ve 2015/7752 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Beseri Tibbi Ürünlerin Fiyatlandirilmasina Dair Kararin ilgili maddesinde yer alan eczaci kâri düsülerek ilgili saglik kurumuna iade edilir.”

MADDE 10 – Ayni Tebligin 4.2.24.B numarali maddesinin birinci fikrasinda yer alan “indakaterol” ibaresinden sonra gelmek üzere “, glikopironyum” ibaresi eklenmistir.

MADDE 11 – Ayni Tebligin 4.3 numarali maddesinin dördüncü fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“(4) EK-4/C Listesinde yer alan ilaçlarin kisilerin kendi imkânlari ile (yurt disindan veya yurt içinden) temini halinde, ilaç bedelleri Kurumca belirlenen mevzuat kapsaminda hak sahibi adina banka araciligiyla ödenir. Bu sekilde ödemesi yapilacak ilacin bedeli, farkli finansal modeller kapsaminda degerlendirilen ilaçlar dahil olmak üzere, ayni ilacin Kuruma mal olus bedelinden fazla olamaz. Farkli finansal modeller kapsaminda degerlendirilen ve Kurumun internet sayfasinda kamu baz fiyatlari (ilacin 11/12/2015 tarihli ve 29559 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Beseri Tibbi Ürünlerin Fiyatlandirilmasi Hakkinda Tebligde yer alan güncel referans ülkelerdeki veya bu referans ülkelerde ruhsatli olmamasi halinde ruhsatli oldugu Avrupa ülkelerindeki en düsük depocuya satis fiyatindan yüksek olmamak kosulu ile farkli finansal model sözlesmeleri kapsaminda belirlenen fiyat) yayimlanan yurtdisi ilaçlari hak sahiplerinin kendi imkanlariyla temin etmeleri halinde ilaç bedelleri; ilacin Kurumla protokolü bulunan tedarikçiden protokollerde belirlenen süreler dahilinde temin edilemediginin belgelenmesi kaydiyla Kuruma mal olus bedeli üzerinden ödenir.”

MADDE 12 – Ayni Tebligin 5.2.1 numarali maddesinin ikinci fikrasinin (b) bendinde yer alan “palyatif bakim tedavisine ait islemlerin” ibaresinden sonra gelmek üzere “, genel saglik sigortalisi veya genel saglik sigortalisinin bakmakla yükümlü oldugu kisisi sayilan yabanci ülke vatandaslarina ait islemlerin” ibaresi eklenmistir.

MADDE 13 – Ayni Tebligin Istisnai Saglik Hizmetleri Listesi (EK-1/C)’nde yer alan “P600740” SUT kodlu “Vasküler lezyon, lazer (Alt ekstremite yüzeyel variköz ven ve cherry anjiyom endikasyonlarinda uygulandiginda)” islemi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 14 – Ayni Tebligin Hizmet Basi Islem Puan Listesi (EK-2/B)’nde asagidaki düzenlemeler yapilmistir.

a) Listede fiyati artan islemler asagidaki tabloda belirtilmistir.

b) Listede açiklama ve islem puani degisikligi yapilan islemler asagidaki tabloda belirtilmistir.

c) Listede açiklama degisikligi yapilan islemler asagidaki tabloda belirtilmistir.

MADDE 15 – Ayni Tebligin Taniya Dayali Islem Puan Listesi (EK-2/C)’nde asagidaki düzenlemeler yapilmistir.

a) Listede açiklama ve islem puani degisikligi yapilan islem asagidaki tabloda belirtilmistir.

b) Listede açiklama degisikligi yapilan islemler asagidaki tabloda belirtilmistir.

MADDE 16 – Ayni Teblig ekinde yer alan Birden Fazla Bransta Kullanilan Tibbi Malzemeler Listesi (EK-3/A)’nde asagidaki düzenlemeler yapilmistir.

a) Listede yer alan “ULTRASONIK UÇLAR” basligi ile “OR3300” SUT kodlu tibbi malzeme yürürlükten kaldirilmistir.

b) Listede “ALLOPLASTIK BIYOMATERYAL IMPLANTLAR (POLIETILEN/SILIKON)” basligi altinda yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri asagidaki sekilde degistirilmistir.

“(1) Kranial deformitelerde, kranio fasiyel olgularda, kafa kaidesi kiriklarinda, maxillofasiyal fraktürvakalarinda, kraniosinostoz, komplike kiriklar ve komplike rekonstrüksiyon vakalarinda; üçüncü basamak resmi saglik kurumlarinda kullanilmasi halinde Kurumca bedelleri karsilanir.”

c) Listede “DERI ESDEGERLERI (SENTETIK/HAYVAN KAYNAKLI)” basligi altinda yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri “SUT’un 3.3.1(10) numarali maddesine bakiniz.” seklinde degistirilmistir.

ç) Listede “REKONSTRÜKSIYON PLAK VIDASI, TITANYUM” basligi altinda yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri asagidaki sekilde degistirilmistir.

“(1) Beyin ve Sinir Cerrahisi, Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi ve Kulak Burun Bogaz uzman hekimleri tarafindan düzenlenen heyet raporu ile kraniosinostoz, kranial deformitelerde, konjenital anomaliler ve rekonstrüktifcerrahide, kullanilmasi halinde Kurumca bedeli karsilanir.”

d) Listede “REKONSTRÜKSIYON PLAK, TITANYUM (≥2.0mm)” basligi altinda yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri asagidaki sekilde degistirilmistir.

“(1) Beyin ve Sinir Cerrahisi, Plastik ve Rekonstruktif Cerrahi ve Kulak Burun Bogaz uzman hekimleri tarafindan düzenlenen heyet raporu ile, kraniosinostoz, kranial deformitelerde, konjenital anomaliler ve rekonstrüktifcerrahide, kullanilmasi halinde Kurumca bedeli karsilanir.”

MADDE 17 – Ayni Tebligin Eksternal Alt ve Üst Ekstremite/Gövde Protez Ortezler Listesi (Ek-3/C-2)’ndeasagidaki düzenlemeler yapilmistir.

a) Listede yer alan “OP1343” SUT kodlu tibbi malzemenin “Özel Kosullar” bölümüne “Alüminyum alasimlari/titanyum/karbon kompozitten üretilmis 11-15 kg agirligina sahip, bas ve ayak destegi gibi aksesuarlar eklenebilen arka tekerlekleri çikarilarak katlanabilen, iç ve dis mekanlarda kullanilabilen,” ibaresi eklenmistir.

b) Listede yer alan “OP1344” SUT kodlu tibbi malzemenin “Özel Kosullar” bölümüne “Alüminyum alasimlari/titanyum/karbon kompozitten üretilen, oturma genisligi 26-38 cm seçilebilen, çocuk hastanin ihtiyaçlarina göre aksesuarlar eklenebilen, agirligi 9-12 kg arasinda olan, okulda kullanilabilmesi için masa eklenebilen” ibaresi eklenmis ve ayni tibbi malzemenin ödeme kural ve/veya kriterlerinde yer alan “tekerlekli sandalyeyi hastanin kendisinin kullanabileceginin,” ibaresi yürürlükten kaldirilmistir.

c) Listede “Myoelektrik Kontrollü Üst Ekstremite Protezleri” basliginin altinda yer alan ödeme kural ve/veyakriterlerinin ikinci fikrasina “Eskisehir Osmangazi Üniversitesi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Marmara Üniversitesi Pendik Egitim ve Arastirma Hastanesi” ibaresi eklenmistir

ç) Listenin sonunda yer alan “Özel Kosullar” bölümünün (18) ile (19) numarali maddelerine “Eskisehir Osmangazi Üniversitesi” ibarelerinden sonra gelmek üzere “, Marmara Üniversitesi Pendik Egitim ve Arastirma Hastanesi” ibaresi eklenmistir.

MADDE 18 – Ayni Tebligin Diger Protez Ortezler Listesi (Ek-3/C-3)’nde yer alan “DO1004” SUT kodlu “Digital Programlanabilir Isitme Cihazi” adli tibbi malzemenin fiyati “555,00” olarak degistirilmistir.

MADDE 19 – Ayni Tebligin Omurga Cerrahisi Alan Grubuna Ait Tibbi Malzemeler Listesi (EK-3/E-1)’ndeyer alan “103103” SUT kodlu tibbi malzemenin ödeme kural ve/veya kriterlerinden sonra gelmek üzere asagidaki tibbi malzeme eklenmistir.

MADDE 20 – Ayni Tebligin Beyin Cerrahisi Bransi Kranial Alan Grubuna Ait Tibbi Malzemeler Listesi (EK-3/E-2)’nde yer alan “KN1104” SUT kodlu tibbi malzemenin fiyati asagidaki sekilde degistirilmistir.

MADDE 21 – Ayni Tebligin Ortopedi ve Travmatoloji Bransi Artroplasti Alan Grubuna Ait Tibbi Malzemeler Listesi (EK-3/F-1)’nde asagidaki düzenlemeler yapilmistir.

a) Listede yer alan “AP3270” SUT kodlu tibbi malzemeden sonra gelmek üzere asagidaki tibbi malzeme eklenmistir.

b) Listenin “Genel Hükümler” basligina asagidaki fikra eklenmistir.

“(21) Bu listede yer alan “AP3275” SUT kodlu “ULTRASONIK CERRAHI UÇ, ÇIMENTO TEMIZLEYICI” isimli malzemenin sadece üçüncü basamak resmi saglik kurumlarinda çimento ve/veya çimentolu stemkullanilmis P612430, 612430, P612440, 612440, P612441, 612441, P612471, 612471, P612472, 612472, P612480, 612480, P612490, 612490, P612500, 612500, P612501, 612501 kodlu islemlerde kullanilmasi kaydiyla, vaka basina en fazla iki adetinin bedeli Kurumca karsilanir.”

MADDE 22 – Ayni Tebligin Kardiyoloji Bransina Ait Tibbi Malzemeler Listesi (EK-3/H)’nde yer alan “KR1202” SUT kodlu tibbi malzemenin altina ödeme kriteri ve/veya kurali olarak asagidaki fikra eklenmistir.

“(1) Semptomatik dilate (iskemik veya non iskemik) kardiyomiyopatisi olup ciddi fonksiyonel mitral yetmezligi bulunan ve mitral kapaga yönelik cerrahi girisim açisindan inoperabl olarak degerlendirilen hastalarda 2 kardiyolog ve 2 Kalp ve Damar Cerrahisi uzmani (KVC), 1 anestezi ve reanimasyon uzmani tarafindan düzenlenen konsey karari ile 2000/Yil kardiyak kateterizasyon (en az 300/Yil tedavi amaçli girisim) ve 250/Yil açik kalp cerrahisi yapilan 3 üncü basamak Saglik Bakanligi hastaneleri veya 3 üncü basamak Türk Silahli Kuvvetleri hastanelerinde kullanilmasi halinde kurumca bedeli karsilanir.”

MADDE 23 – Ayni Tebligin Kalp Damar Cerrahisi Alan Grubuna Ait Tibbi Malzemeler Listesi (EK-3/I)’ndeyer alan “KV2002”, “KV2004”, “KV2005”, “KV2006”, “KV2007” SUT kodlu tibbi malzemelerin fiyatlari asagidaki sekilde degistirilmistir.

MADDE 24 – Ayni Tebligin Xenogreft Ürün Grubu Listesi (EK-3N-2)’nde asagidaki düzenlemeler yapilmistir.

a) “HG1170” SUT kodlu tibbi malzemenin altinda yer alan ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fikrasindan önce gelmek üzere “Kollajen, periferik sinir rejenerasyon tüpü tüm boylar için;” ibaresi eklenmistir.

b) Listenin sonuna “HG1170” SUT kodlu tibbi malzemenin ödeme kural ve/veya kriterlerinden sonra gelmek üzere asagidaki Genel Hükümler eklenmistir.

MADDE 25 – Ayni Tebligin Anesteziyoloji, Reanimasyon ve Agri Tedavisi Bransina Ait Tibbi Malzemeler Listesi (EK-3/T)’nde yer alan “AN1020” SUT kodlu tibbi malzemenin fiyati asagidaki sekilde degistirilmistir.

MADDE 26 – Ayni Tebligin Sistemik Antimikrobik ve Diger Ilaçlarin Reçeteleme Kurallari Listesi (EK-4/E)’nde yer alan “11-ANTIVIRAL ILAÇLAR” baslikli kisminin “A) HIV/AIDS Tedavisinde Kullanilan Spesifik Ilaçlar” adli bölümüne asagidaki satir eklenmistir.

MADDE 27 – Ayni Tebligin Sadece Yatarak Tedavilerde Kullanimi Halinde Bedelleri Ödenecek Ilaçlar Listesi (EK-4/G)’ne asagidaki madde eklenmistir.

“58. Metilen mavisi; yalnizca ilaca ve kimyasal ürünlere bagli methemoglobineminin akut semptomatiktedavisinde ve idiyopatik methemoglobinemi (hemoglobinde yapisal bir anormallik yokken) tedavisinde ödenir.”

MADDE 28 – Bu Tebligin;

a) 24 üncü maddesinin (a) bendi ile ayni maddenin (b) bendinin “Genel hükümler” basliginin birinci fikrasi1/8/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

b) 17 nci maddesinin (a) ve (b) bentleri 1/9/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

c) 18 inci maddesi 11/9/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

ç) 6 nci maddesi 1/10/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

d) 1 ve 2 nci maddeleri 1/11/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

e) 9 uncu maddesi 1/12/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

f) 3, 4 üncü maddeleri ve 12 ilâ 15 inci maddeleri 1/1/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

g) 10, 26 ve 27 nci maddeleri yayimi tarihinden 5 is günü sonra,

g) 7 nci maddesinin (a) bendi, 8 inci maddesinin (b) bendi, 16 nci maddesinin (a), (b), (ç) ve (d) bentleri, 17 ncimaddesinin (c) ve (ç) bentleri, 19 ilâ 21 inci maddeleri, 23 üncü maddesi, 24 üncü maddenin (b) bendinin “Genel hükümler” basliginin ikinci fikrasi ile 25 inci maddesi yayimi takip eden ayin ilk günü,

h) 5 inci maddesi 1/2/2016 tarihinde,

i) 7 nci maddesinin (b) bendi, 8 inci maddesinin (a) bendi, 11 inci maddesi, 16 nci maddesinin (c) bendi ile 22 ncimaddesi yayimi tarihinde,

yürürlüge girer.

MADDE 29 – Bu Teblig hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Baskani yürütür.