SGK Genelgesi 2018/17 – Prim Teşviklerinden Geriye Yönelik Yararlanma

T.C.

SOSYAL GÜVENLIK KURUMU BASKANLIGI

Sigorta Primleri Genel Müdürlügü

Sayi : 26431140-207.02-E.4984245

Tarih: 29/05/2018

Konu : Prim Tesviklerinden Geriye Yönelik Yararlanma

Geriye Yönelik SGK Tesviklerinden Yararlanmanin Usul ve Esaslari

GENELGE

2018/17

1. Genel Açiklamalar

Bilindigi gibi, 27/3/2018 tarihli ve 30373 sayili 2. mükerrer Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge giren 7103 sayili Vergi Kanunlari ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun 70 inci maddesi ile 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununa ek 17 nci madde eklenmis olup, anilan maddede;

Kanun veya diger kanunlarla saglanan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilabilecegi halde yararlanilmadigi ay/dönemlerde gerekli tüm kosullarin saglanmis olmasi ve yararlanilmayan ayi/dönemi takip eden alti ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi sartlariyla, basvuru tarihinden geriye yönelik en fazla alti aya iliskin olmak üzere, yararlanilmamis olan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilabilir veya yararlanilmis olan prim tesviki, destek ve indirimleri baska bir prim tesviki, destek ve indirimi ile degistirilebilir.

Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önceki dönemlere iliskin olmak üzere tüm sartlari sagladigi halde bu Kanun veya diger kanunlarla saglanan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamis isverenler ile bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce yararlanilan prim tesviki, destek ve indirimlerin degistirilmesine yönelik talepte bulunan isverenler tarafindan en son bu maddenin yürürlük tarihini takip eden aybasindan itibaren bir ay içinde Kuruma basvurulmasi halinde, yararlanilmamis olan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilabilir veya yararlanilmis olan prim tesviki, destek ve indirimleri baska bir prim tesvik, destek ve indirimi ile degistirilebilir.

Bu maddenin ikinci fikrasi kapsaminda talepte bulunan isverenlere iade edilecek tutar, maddenin yürürlük tarihinden önce talepte bulunanlar için maddenin yürürlük tarihini takip eden aybasindan, yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlar için ise, talep tarihini takip eden aybasindan itibaren kanuni faiz esas alinmak suretiyle hesaplanarak bu maddenin yürürlüge girdigi tarihi takip eden takvim yili basindan baslayarak üç yil içinde ödenir. Ödeme, öncelikle bu Kanunun 88 inci maddesinin on dört ve on altinci fikralarina göre muaccel hale gelmis prim ve her türlü borçlardan, sonrasinda ise ilgili kanunlar uyarinca yapilandirma veya taksitlendirme de dâhil olmak üzere müeccel haldeki prim ve her türlü borçlarindan mahsup yoluyla gerçeklestirilir. Ancak, üç yil sonunda ilgili kanunlari geregi yapilandirilma veya taksitlendirilme sebebiyle vadesi gelmemis taksit ödemelerinden pesinen mahsup edilir. Kuruma borcu bulunmayan isverenlere alti ayda bir esit taksitlerle iade yapilir.

Görülmekte olan davalarda ayrica bir basvuru sarti aranmaksizin, dava öncesi yapilan idari basvuru tarihinden itibaren isleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar üçüncü fikra hükümlerine göre mahsup veya iade edilir. Mahkemelerce, bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce açilmis davalarda davanin konusuz kalmasi sebebiyle karar verilmesine yer olmadigina karar verilir. Yargilama giderleri idare üzerinde birakilir ve vekâlet ücretinin dörtte birine hükmedilir. Ayrica, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkinda Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarina basvurulmaz ve bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce yapilan kanun yolu basvurularindan vazgeçilmis sayilir.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Maliye Bakanligi, Hazine Müstesarligi ve Türkiye Is Kurumunun görüsleri alinarak Kurumca belirlenir. ”

hükümleri yer almaktadir.

Buna göre, 2018/Nisan ayi/dönemi ve sonrasi için bu maddenin birinci fikrasi, 2018/Mart ayi/dönemi ve öncesi için bu maddenin ikinci, üçüncü ve dördüncü fikralari uygulanacak olup, 1/4/2018 tarihi itibariyla yürürlüge giren 5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin uygulamasina iliskin usul ve esaslar ile sosyal güvenlik il/sosyal güvenlik merkezlerince yürütülecek islemler asagida açiklanmistir.

2. 2018/Nisan Ayi/Dönemi ve Sonrasi Için Geriye Yönelik Tesvik Degisiklik Talepleri Hakkinda Yapilacak Islemlerin Usul ve Esaslari

2.1. Basvuru

5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin birinci fikrasinda “Bu Kanun veya diger kanunlarla saglanan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilabilecegi halde yararlanilmadigi ay/dönemlerde gerekli tüm kosullarin saglanmis olmasi ve yararlanilmayan ayi/dönemi takip eden alti ay içerisinde Kuruma müracaat edilmesi sartlariyla, basvuru tarihinden geriye yönelik en fazla alti aya iliskin olmak üzere, yararlanilmamis olan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilabilir veya yararlanilmis olan prim tesviki, destek ve indirimleri baska bir prim tesviki, destek ve indirimi ile degistirilebilir.” hükmü yer almaktadir.

5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesi 1/4/2018 tarihi itibariyla yürürlüge girdiginden, anilan maddenin birinci fikrasi kapsaminda geriye yönelik tesvikten yararlanma veya tesvik degisikligi islemleri 2018/Nisan ayi/dönemi ve sonrasi için yapilacaktir.

Buna göre, 2018/Nisan ayi/dönemi ve sonrasina iliskin olmak üzere gerek 5510 sayili Kanun gerekse diger Kanunlarda yer alan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilmayan veya yararlanilmis olan prim tesviki, destek ve indirimin baska bir tesvikle degistirilmesine iliskin talebin, ilgili Kanunlarda aranilan sartlarin saglanmasi kaydiyla,  geriye yönelik tesvikten yararlanilmak istenen ayi/dönemi takip eden alti ay içinde internet ortaminda veya isyerinin bagli bulundugu sosyal güvenlik il müdürlügüne/sosyal güvenlik merkezine kagit ortaminda yapilmasi gerekmektedir.

Bu baglamda, 2018/Nisan ayi/dönemi ve sonrasina iliskin olmak üzere ilgili Kanunlarda aranilan sartlarin saglanmasi kaydiyla gerek 5510 sayili Kanun gerekse diger Kanunlarda yer alan prim tesviki, destek ve indirimlerinden;

-Yararlanabilecegi halde yararlanilmayan aya/döneme iliskin geriye yönelik prim tesvikinden yararlanma talebinin,

-Yararlanilmis olan sigorta prim tesvik, destek ve indirimin baska bir tesvikle degistirilmesine iliskin talebin,

isveren tarafindan geriye yönelik tesvikten yararlanilmak istenen ayi/dönemi takip eden alti ay içinde intemet/kagit ortaminda yapilmasi gerekmektedir.

Örnek 1: 2018/Nisan ayina iliskin aylik prim ve hizmet belgesini 05510 kanun numarasi ile gönderen ve bes puanlik indirimden yararlanan bir isverenin, bu aya iliskin tesvik degisiklik basvurusunu 5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin birinci fikrasi kapsaminda en geç 31/10/2018 tarihine kadar internet/kagit ortaminda yapmasi gerekmektedir. Tesvik degisiklik talebinin 1/11/2018 tarihinde yapildigi varsayildiginda 2018/Nisan ayi için yapilan tesvik degisiklik talebi kabul edilmeyecektir.

5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin birinci fikrasi kapsaminda 2018/Nisan ayi/dönemi ve sonrasi için geriye yönelik yapilacak tesvik degisiklik basvurulari, 2/6/2018 tarihi ve sonrasinda sgk.gov.tr uygulamasinda yer alan “e- SGK/ Isveren / Isveren Sistemi / Uygulamaya Giris / Isveren / Tesvikler ve Tanimlar / 5510 Ek 17.Madde Tesvik Kanun No Degisikligi Basvuru Onaylama” menüleri seçilerek erisilen ekranlar vasitasiyla internet ortaminda yapilacaktir.

Bahse konu program vasitasiyla yapilan ve onaylanan basvurular, sosyal güvenlik il müdürlügü/sosyal güvenlik merkezine yapilmis sayilacaktir.

Kuruma gerek kagit ortaminda gerekse internet ortaminda basvuruda bulunan isverenlerimizce tesvik degisikligine iliskin düzenlenen/düzenlenecek iptal/asil/ek nitelikteki aylik prim ve hizmet belgeleri sgk.gov.tr adresinden “e-SGK /Isveren/E-Bildirge V2 /Aylik Prim Hizmet Belgesi Girisi” ekranlari vasitasiyla sisteme girilebilecektir.

Bununla birlikte, 2018/Nisan ayi/dönemi ve sonrasina iliskin olmak üzere gerek 5510 sayili Kanun gerekse diger Kanunlarda yer alan prim tesviki, destek ve indirimlerinden geriye yönelik yararlanma basvurusunun, tesvikten yararlanilmak istenen ayi/dönemi takip eden alti ay içinde internet/kagit ortaminda yapilmasinin ardindan, basvuru tarihinden geriye yönelik en fazla alti aya iliskin olmak üzere; isverenin talepte bulundugu aylara iliskin kanun numarasi seçilmeksizin veya diger kanun numaralari seçilerek düzenlenmis aylik prim ve hizmet belgelerinde kayitli sigortalilar ile talep edilen tesvik kanunundan yararlanilmak istenilen sigortalilar, bu sigortalilarin prim ödeme gün sayilari ve prime esas kazanç tutarlarinin ayni olmasi ve ilgili kanunlarda aranilan sartlar saglanmak kaydiyla bu aylara iliskin yararlanilmamis olan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilabilir veya yararlanilmis olan prim tesviki, destek ve indirimleri baska bir prim tesviki, destek ve indirimi ile degistirilebilecektir.

Cari aya iliskin aylik prim ve hizmet belgesinin Kuruma gönderilme süresinin son gününe kadar 5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin birinci fikrasi kapsaminda Kuruma yapilan basvurularda, cari aya iliskin geriye yönelik tesvikten yararlanma veya tesvik degisiklik talepleri dikkate alinmayacak olup, basvuru tarihinden geriye yönelik cari ay hariç en fazla bes aya kadar geriye yönelik tesvikten yararlanma veya tesvik degisiklik talepleri dikkate alinacaktir.

Örnek 2: 4447 sayili Kanunun geçici 10 uncu maddesinde yer alan sartlarin tamamini sagladigi halde 2018/Nisan-Mayis-Haziran-Temmuz-Agustos-Eylül-Ekim-Kasim aylarinda

herhangi bir prim tesvikinden yararlanmamis olan bir isverenin geriye yönelik bu aylara iliskin 4447 sayili Kanunun geçici 10 uncu maddesinde (06111) yer alan tesvikten yararlanmak istedigi ve basvurusunu; moc.eyilamola nednisetis ritsimnilaç

-27/8/2018 tarihinde yaptigi varsayildiginda, 2018/Nisan, Mayis, Haziran, Temmuz,

-24/9/2018 tarihinde yaptigi varsayildiginda 2018/Nisan, Mayis, Haziran, Temmuz, Agustos,

-23/11/2018 tarihinde yaptigi varsayildiginda, 2018/Mayis, Haziran, Temmuz, Agustos, Eylül, (Ekim olmayacak)

-30/11/2018 tarihinde yaptigi varsayildiginda, 2018/Mayis, Haziran, Temmuz, Agustos, Eylül, Ekim,

-28/12/2018 tarihinde yaptigi varsayildiginda, 2018/Haziran, Temmuz, Agustos, Eylül, Ekim, Kasim

aylarina iliskin tesvik degisiklik talepleri isleme alinacaktir.

2.2. 2018/Nisan Ayi/Dönemi ve Sonrasina Iliskin Geriye Yönelik Tesvikten Yararlanma ve Tesvik Degisikligi Sonucu Hesaplanan Tutarin Isverenin Borçlarina Mahsubu veya Isverene Iadesi

2018/Nisan ayi/dönemi ve sonrasina iliskin olmak üzere 5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin birinci fikrasi kapsaminda ünitece yapilan islemler sonucu ortaya çikan fark prim tutarlarinin, kanuni faiz hesaplanmaksizin 5510 sayili Kanunda belirtilen esaslar dahilinde mahsup islemleri yapilacaktir. Bu islemler sonucunda kalan tutarin olmasi halinde bu tutar isverene kanuni faiz hesaplanmaksizin iade edilecektir.

3. 2018/Mart Ayi/Dönemi ve Öncesine Iliskin Geriye Yönelik Tesvik Degisiklik Talepleri Hakkinda Yapilacak Islemlerin Usul ve Esaslari

3.1. Basvuru

5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin ikinci fikrasi ile “Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önceki dönemlere iliskin olmak üzere tüm sartlari sagladigi halde bu Kanun veya diger kanunlarla saglanan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanmamis isverenler ile bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce yararlanilan prim tesviki, destek ve indirimlerin degistirilmesine yönelik talepte bulunan isverenler tarafindan en son bu maddenin yürürlük tarihini takip eden aybasindan itibaren bir ay içinde Kuruma basvurulmasi halinde, yararlanilmamis olan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilabilir veya yararlanilmis olan prim tesviki, destek ve indirimleri baska bir prim tesvik, destek ve indirimi ile degistirilebilir. ” hükmü getirildiginden, 2018/Mart ayi/dönemi ve öncesine iliskin tesvik degisiklik taleplerinde anilan fikra uyarinca islem yapilacaktir.

Buna göre, 2018/Mart ayi/dönemi ve öncesine iliskin geriye yönelik tesvikten yararlanma veya tesvik degisiklik talepleri için isverenlerin 1/4/2018 ila 1/6/2018 tarihleri arasinda (bu tarih dahil) internet ortaminda veya isyerinin bagli bulundugu sosyal güvenlik il müdürlügüne/sosyal güvenlik merkezine kagit ortaminda basvurmasi gerekmektedir.

Buna göre, geriye yönelik tesvikten yararlanma veya tesvik degisiklik basvurularinin anilan maddenin ikinci fikrasi kapsaminda yasal süresi içinde 1/6/2018 tarihine kadar (bu tarih dahil) yapilmis olmasi halinde ilgili kanunlarda gerekli sartlarin saglanmis olmasi kaydiyla, yararlanilmamis olan prim tesviki, destek ve indirimlerinden yararlanilabilir veya yararlanilmis olan prim tesviki, destek ve indirimleri baska bir prim tesvik, destek ve indirimi ile degistirilebilir.

2018/Mart ayi/dönemi ve öncesine iliskin geriye yönelik tesvikten yararlanma ve tesvik degisiklik basvurularinin 2/6/2018 tarihi ve sonrasinda yapilmis olmasi halinde ise bu talepler hakkinda islem yapilmayacaktir.

Örnek 1: 4447 sayili Kanunun geçici 17 nci maddesi kapsaminda sartlan saglayan ancak 2017/Subat ila Haziran aylarinda bu destekten yararlanmayarak sadece bes puanlik indirimden yararlanan (B) Ltd.Sti. ’nin 5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin ikinci fikrasi kapsaminda bu aylar için geriye yönelik 4447 sayili Kanunun geçici 17 nci maddesinde yer alan destekten yararlanabilmesi için 1/4/2018 ila l/6/2018(bu tarih dahil) tarihleri arasinda internet ortaminda veya isyerinin bagli bulundugu sosyal güvenlik il müdürlügüne/sosyal güvenlik merkezine kagit ortaminda basvuru yapilmasi gerekmektedir.

5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin ikinci fikrasi kapsaminda 2018/Mart ayi/dönemi ve öncesi için geriye yönelik yapilacak tesvik degisiklik basvurulari sgk.gov.tr uygulamasinda yer alan “e- SGK / Isveren / Isveren Sistemi / Uygulamaya Giris / Isveren / Tesvikler ve Tanimlar / 5510 Ek 17.Madde Tesvik Kanun No Degisikligi Basvuru Onaylama” menüleri seçilerek erisilen ekranlar vasitasiyla internet ortamindan yapilabilecektir.

Bahse konu program vasitasiyla yapilan ve onaylanan basvurular, sosyal güvenlik il müdürlügü/sosyal güvenlik merkezine yapilmis sayilacaktir.

Diger taraftan, isverenlerimizce gerek 1/4/2018 tarihinden önce gerekse 1/4/2018 ile bu genelgenin yayim tarihleri arasinda sosyal güvenlik il müdürlügü/sosyal güvenlik merkezine kagit ortaminda basvuruda bulunulmus olmasi halinde, internet ortaminda yapilacak basvuruda “Daha Önce Kagit Ortaminda Basvuruda Bulundum” linki seçilerek, kagit ortaminda yapilan müracaata ait Kurum kayitlarina giris yapilan evrak tarihi ve sayisinin “evrak tarihi”/“evrak sayisi” alanlarina kaydedilmesi gerekmekte olup, daha evvel kagit ortaminda yapilan basvurunun adi posta veya Kuruma dogrudan yapilan basvuru olmasi halinde basvurunun Kurumun gelen evrak kayitlarina intikal tarihinin; taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile yapilan basvuru olmasi halinde ise basvurunun postaya veya kargoya verildigi tarihin “evrak tarihi” ve “evrak sayisi” alanina kaydedilmesi gerekmektedir.

Sosyal güvenlik il müdürlügü / sosyal güvenlik merkezlerince “Isveren intra (isv CICS menülerinin intra versiyonu)” programlarinda yer alan “Listeler-Istatistikler/Isveren Listeleri /5510-Ek 17.Madde Internetten Basvuru Listesi” menülerinden giris yapilmak suretiyle internet ortaminda basvuruda bulunan isyerlerine ait listeye erisilebilecektir.

Kagit ortaminda müracaati olmamasina ragmen internet ortamindan müracaat ederek evrak tarihi/evrak sayisi alanlarini dolduran isyerleri için, ünitelerimize kagit ortaminda basvuruda bulunulmadiginin anlasilmasi halinde, sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerince, internet ortaminda basvuruda bulunulan tarih esas alinacaktir. Ancak, daha evvel kagit ortaminda basvuruda bulundugunu internet ortaminda beyan eden isyerleri için evrak tarihi/evrak sayisi alanlarina kaydedilen bilgilerin hatali oldugunun anlasilmasi halinde kagit ortaminda yapilan basvurunun bulunuldugunun anlasilmasi ve basvuru dilekçesinin isyeri dosyasinda bulunmasi halinde kagit ortaminda yapilan basvuru tarihi esas alinacaktir.

Kuruma gerek kagit ortaminda gerekse internet ortaminda basvuruda bulunan isverenlerimizce tesvik degisikligine iliskin düzenlenen/düzenlenecek iptal/asil/ek nitelikteki aylik prim ve hizmet belgeleri sgk.gov.tr adresinden “e-SGK / Isveren/E-Bildirge V2 / Aylik Prim Hizmet Belgesi Girisi” ekranlari vasitasiyla sisteme girilebilecektir. Isverenlerce sisteme girisi yapilan iptal/ek/asil nitelikteki aylik prim ve hizmet belgeleri sosyal güvenlik il müdürlügü/sosyal güvenlik merkezi sube onay ekranlarina düseceginden, bu isyerleri için öncelikle basvurunun 1/6/2018 tarihine kadar yapilip yapilmadiginin ünitece kontrol edilmesinin ardindan islem yapilmasi gerekmektedir.

3.2. 2018/Mart Ayi/Dönemi ve Öncesine Iliskin Geriye Yönelik Tesvikten Yararlanma ve Tesvik Degisikligi Sonucu Hesaplanan Tutarin Isverenin Borçlarina Mahsubu veya Isverene Iadesi

5510 sayili Kanunun 17 nci maddesinin üçüncü fikrasinda;

“Bu maddenin ikinci fikrasi kapsaminda talepte bulunan isverenlere iade edilecek tutar, maddenin yürürlük tarihinden önce talepte bulunanlar için maddenin yürürlük tarihini takip eden aybasindan, yürürlük tarihinden sonra talepte bulunanlar için ise, talep tarihini takip eden aybasindan itibaren kanuni faiz esas alinmak suretiyle hesaplanarak bu maddenin yürürlüge girdigi tarihi takip eden takvim yili basindan baslayarak üç yil içinde ödenir. Ödeme, öncelikle bu Kanunun 88 inci maddesinin on dört ve on altinci fikralarina göre muaccel hale gelmis prim ve her türlü borçlardan, sonrasinda ise ilgili kanunlar uyarinca yapilandirma veya taksitlendirme de dâhil olmak üzere müeccel haldeki prim ve her türlü borçlarindan mahsup yoluyla gerçeklestirilir. Ancak, üç yil sonunda ilgili kanunlari geregi yapilandirilma veya taksitlendirilme sebebiyle vadesi gelmemis taksit ödemelerinden pesinen mahsup edilir. Kuruma borcu bulunmayan isverenlere alti ayda bir esit taksitlerle iade yapilir.”

hükmü yer almaktadir.

3.2.1.Kanuni Faizin Hesaplamasi

2018/Mart ayi ve öncesine iliskin tesvik degisiklik taleplerinin isleme alinmasi sonucu

hesaplanan fark prim tutarina; https://goo.gl/RkqgJX

-1/4/2018 tarihinden önce talepte bulunulmasi halinde 1/5/2018 tarihinden,

-1/4/2018 ila 1/6/2018 (bu tarih dahil) tarihleri arasinda talepte bulunulmasi halinde, talep tarihini takip eden aybasindan,

-Görülmekte olan davalarda, dava öncesi yapilan idari basvuru tarihinden itibaren,

-Kuruma herhangi bir basvuruda bulunmadan resen mahkemelere dava açanlar için 1/5/2018 tarihinden itibaren,

ödemenin/mahsubun yapilacagi tarihe kadar (bu tarih dahil) geçen süre için Bakanlar Kurulu tarafindan belirlenen kanuni faiz orani dikkate alinarak basit usûlde günlük kanuni faiz hesaplanacaktir.

3.2.2.Hesaplanan Tutarin Isverenin Borcuna Mahsubu

2018/Mart ayi/dönemi ve öncesine iliskin olmak üzere 5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesinin ikinci fikrasi kapsaminda ünitece yapilan islemler sonucu ortaya çikan fark prim tutarlarinin mahsup islemleri 5510 sayili Kanunda belirtilen esaslar dahilinde yapilacaktir.

Öte yandan, 2018/Mart ayi/dönemi ve öncesine iliskin tesvikten yararlanma ve tesvik degisikligine iliskin mahsup islemlerinde geriye yönelik tesvik degisikligine iliskin basvurunun 1/4/2018 tarihinden önce yapilmis olmasi halinde 1/4/2018 tarihi, 1/4/2018 tarihinden sonra yapilmis olmasi halinde ise söz konusu basvuru tarihi, mahsuba iliskin tutarin tahsilat tarihi olarak kabul edilecektir.

Isverenin Kurumumuza cari ay veya yasal ödeme süresi geçmis borçlarinin bulunmasi halinde 1/1/2019 tarihi beklenilmeksizin söz konusu borçlara mahsup islemi yapilabilecektir.

3.3.Dava Konusu Edilen Talepler Hakkinda Yapilacak Islemler

5510 sayili Kanunun 17 nci maddesinin dördüncü fikrasinda;

“Görülmekte olan davalarda ayrica bir basvuru sarti aranmaksizin, dava öncesi yapilan idari basvuru tarihinden itibaren isleyecek kanuni faiziyle birlikte hesaplanacak tutar üçüncü fikra hükümlerine göre mahsup veya iade edilir. Mahkemelerce, bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce açilmis davalarda davanin konusuz kalmasi sebebiyle karar verilmesine yer olmadigina karar verilir. Yargilama giderleri idare üzerinde birakilir ve vekâlet ücretinin dörtte birine hükmedilir. Ayrica, ilk derece mahkemelerince verilen kararlar hakkinda Sosyal Güvenlik Kurumunca kanun yollarina basvurulmaz ve bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce yapilan kanun yolu basvurularindan vazgeçilmis sayilir.”

hükmü yer almaktadir.

Buna göre, Kurumumuz aleyhine açilan davalar neticesinde verilen kararlarin, anilan maddede sayilan sartlari tasiyip tasimadigi hususunda gerekli incelemelerin üniteler tarafindan yapilmasi,

Açilan dava neticesinde verilen/verilecek kararlarin, mezkur maddede sayilan sartlari tasimamasi halinde kanun yoluna basvurulmasi ayrica mezkur maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce yapilan kanun yolu basvurularindan vazgeçilmis sayilacagi seklinde getirilen düzenleme geregince anilan maddede sayilan sartlari tasiyan ve karara çikmis ancak henüz kanun yoluna basvurulmamis olan kararlara karsi kanun yoluna basvurulmamasi,

gerekmektedir.

4.Diger Hususlar

4.1.5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesi kapsaminda geriye yönelik tesvikten yararlanma ve tesvik degisiklik taleplerinin ünitece isleme alinmasinin ardindan her isyeri için isveren intra programinda yer alan “Tesvik Hata Listesi” programinin çalistirilmasi gerekmektedir. Bu programin çalistirilmasinin ardindan ilgili Kanunlarda aranilan sartlarin saglanmadiginin tespiti durumunda baska bir ifade ile talep edilen tesvikler için hata listesinin olusmasi durumunda, hata listesi olusan tesvikle ilgili ay/dönem ve sigortali için 5510 sayili Kanunun Ek 17 nci maddesi kapsaminda yapilan islemlerin geri alinmasi gerekmektedir.

4.2, 5510 sayili Kanun kapsamindan çikis islemi veya iz islemi yapilmis olan isyeri dosyalarina iliskin geriye yönelik tesvik degisiklik talebinde bulunulmasi halinde, e-bildirge üzerinden basvuru yapilabilmesini teminen, isverenin yazili talebine istinaden e-bildirge sifrelerinin isyeri dosyasinin bagli bulundugu sosyal güvenlik il müdürlügüne/sosyal güvenlik merkezince aktiflestirilmesi gerekmektedir.

5.Yürürlük

Bu Genelge hükümleri 1/4/2018 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihi itibariyle yürürlüge girer. 18/3/2015 tarihli, 2015/10 sayili genelge 1/4/2018 tarihi itibariyle yürürlükten kaldirilmistir.

Bilgi edinilmesi ve geregini rica ederim.

Cevdet CEYLAN

Kurum Baskani V.