SGK Genel Yazı Cari Ay Ödemelerinin Taksitlere Mahsup Edilmesi

Tarih: 21/07/2017
Konu : Cari Ay Ödemelerinin Taksitlere Mahsup Edilmesi

GENEL YAZI
Bilindigi üzere, Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Iliskin 6736 sayili Kanunun “Ortak Hükümler” baslikli 10 uncu maddesinin altinci fikrasinda;
Bu Kanuna göre ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisi süresinde ödenmek kosuluyla, kalan taksitlerden, bir takvim yilinda iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarinin son taksiti izleyen ayin sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammi oraninda hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte ödenmesi sartiyla bu Kanun hükümlerinden yararlanilir.
Ilk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diger taksitlerin belirtilen sekilde de ödenmemesi veya bir takvim yilinda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde matrah ve vergi artirimina iliskin hükümler sakli kalmak kaydiyla bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakki kaybedilir.
Bu hüküm her bir madde ve alacakli idareler açisindan taksitlendirilen alacaklar için ayri ayri uygulanir.
Hükmüne yer verilmistir.

Bahse konu hüküm çerçevesinde yayimlanan 22/08/2016 tarihli, 2016/18 sayili Genelge’nin, “10) Ödeme Yükümlülüklerinin Yerine Getirilmemesi veya Eksik Yerine Getirilmesi” baslikli bölümünün 10.1-Ihlal sartlari maddesinde, yapilandirmadan yararlanmak isteyen ve borçlarini taksitler halinde ödeme talebinde bulunan borçlularin, taksitlerinin ilk ikisini süresinde ve tam olarak ödememesi, ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yilinda 2’den fazla taksitini ödememesi, ilk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte bir takvim yilinda en fazla iki taksit ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarinin yapilandirmanin son taksitini takip eden ay sonuna kadar gecikilen her ay ve kesri için 6183 sayili Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammi oraninda hesaplanacak geç ödeme zammi ile birlikte ödememesi, çok zor durumda olma hali hariç olmak üzere taksitlerin ödenme süresince tahakkuk eden sigorta primlerinin de bir takvim yilinda 2 aydan fazla ödenmemesi halinde yapilandirma hükümlerinden yararlanma hakkini kaybedecegi açiklanmistir.

Genel Müdürlügümüze ulasan bilgilerden, yeniden yapilandirilmis borçlarina iliskin ilk iki taksite ait ödeme yükümlülüklerini aksattigi için yapilandirilmasi bozulma kapsamina girmis ve 7020 sayili Kanunun yürürlüge girdigi 27/05/2017 tarihinde, 6736 sayili Kanun geregi yapilandirilan borçlara ait ödeme kosullari ve yükümlülükleri devam ettiginden, dolayisiyla bilahare yapilandirma haklarini taksitlerinin ödenmemesi nedeniyle kaybeden ve bu kapsamda olan borçlarini da her halükarda 7020 sayili Kanun geregi yapilandiramayan isverenlerin, cari ay primlerine iliskin yapmis olduklari ödemelerinin taksit tutarlarina mahsup edilmesi yönünde talepte bulunduklari, söz konusu taleplere istinaden cari ay prim ödemelerinin aylik taksit tutarlarina mahsup edilmesi halinde aylik taksitler yönünden ilk iki taksit ve/veya bir takvim yili içinde ikiden fazla taksit ihlalinin ortadan kalkacagi, dolayisiyla yeniden yapilandirma haklarindan yararlanmaya devam edilebilecegi belirtilerek, cari ay prim borçlarina iliskin yapilan ödemelerin aylik taksit tutarlarina mahsup edilip edilmeyecegi yönünde ünitelerimizde tereddütlerin olustugu anlasilmistir.

Bu durumda olan isyerleri ile ilgili olarak Baskanlik Makaminin 18/07/2017 tarihli, 9.139.122 Olur’u ile;
6736 sayili Kanunda, isverenlerce yapilacak ödemelerin ne sekilde mahsup edilecegi yönünde herhangi bir düzenlemenin bulunmamasi ve Kurumumuz alacaklari yönünden anilan Kanunun uygulanmasina iliskin usul ve esaslarin belirlenmesinde Kurumumuzun yetkili olmasi nedeniyle, yapilan ödemelerin ilgililerin iradesi dogrultusunda mahsup edilebilecegi dikkate alinarak, cari ay primleri yönünden bir takvim yili içinde ikiden fazla ihlal sartina girmeyecek olmasi kosuluyla cari ay prim borçlarina iliskin yapilan ödemelerin aylik taksit tutarlarina mahsup edilmesinin,

Diger taraftan, uygulamada karsilasilan benzer sorunla 7020 sayili Kanun uyarinca öngörülen yapilandirma ödemelerinde de karsilasilmasinin muhtemel oldugu, dolayisiyla isverenlerin 7020 sayili yapilandirma hükümlerinden yararlanmasina devam edebilmesi bakimindan da cari aylara iliskin yapilan ödemelerin ilgililerin iradesi dogrultusunda mahsup edilebilecegi, bu baglamda cari ay primleri yönünden bir takvim yili içinde ikiden fazla ihlal sartina girmemis olmak kaydiyla cari ay prim borçlarina iliskin yapilan ödemelerin aylik taksit tutarlarina mahsup edilmesinin,

Uygun olacagina karar verilmis bulunmaktadir.

Buna göre, gerek 6736 ve gerekse de 7020 sayili Kanunlar kapsaminda yapilandirilmis olan Kurum alacaklarinin ilk iki taksitinin veya yil içinde ikiden fazla taksitin aksatilmasi halinde, isverenlerce talep edilmesi kosuluyla ayni isverenin ayni veya farkli ünitelerde islem gören isyerleri için ödemis olduklari cari ay sigorta primlerinin aksatilan yapilandirma taksitlerine mahsup edilmesi suretiyle yapilandirmalarinin devaminin saglanmasi gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini ve geregini rica ederim.