SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARINA İLİŞKİN DUYURU

SERBEST MUHASEBECI MALI MÜSAVIRLIK SINAVLARINA ILISKIN DUYURU
 

TÜRMOB Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler ve Yeminli Mali Müsavirler Odalari Birliginden:
SERBEST MUHASEBECI MALI MÜSAVIRLIK SINAVLARINA ILISKIN DUYURU
 
Resmi Gazete Sayisi
28737
Resmi Gazete Tarihi
16.08.2013
 
3568 sayili Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik ve Yeminli Mali Müsavirlik Kanunu ile bu Kanunun uyarinca 16 Ocak 2005 tarih ve 25702 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan “Yeminli Mali Müsavirlik ve Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinav Komisyonlarinin Çalisma Usulleri, Sinav Esaslari ve Sinav Konulari Hakkinda Yönetmelik” hükümlerine göre; 30 Kasim - 1 Aralik 2013 tarihlerinde Ankara, Istanbul, Izmir illerinde Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavlari yapilacaktir.
Bu sinava; stajini tamamlayan serbest muhasebeci mali müsavir aday meslek mensuplari(stajyer), Serbest Muhasebeci ruhsati olanlar ve anilan Yasa’nin 6’ncimaddesine göre, hizmet sürelerini stajdan saydiran adaylar katilacaktir.
Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinav tarihleri             : 30 Kasim - 1 Aralik 2013
Ilk kez sinava katilacaklar için odalara son basvuru tarihi : 9 Eylül 2013
Ikinci ve sonraki katilimcilar için son basvuru tarihi           : 4 Kasim 2013
Sinavlara girmek isteyenlerin, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler ve Yeminli Mali Müsavirler Odalari Birligi-Temel Egitim ve Staj Merkezi Baskanligi’na yukarida belirtilen son basvuru tarihi çalisma saati bitimine kadar basvurmalari gerekmektedir. Bu tarihe kadar basvurusunu yapmayanlar ve sinav bedelini yatirmayanlar sinava alinmayacaktir.
SINAVLARAILISKIN ESASLAR
Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavlarina girebilmek için;
a) Hukuk, iktisat, maliye, isletme, muhasebe, bankacilik, kamu yönetimi ve siyasal bilimler dallarinda egitim veren fakülte ve yüksekokullardan veya denkligi Yüksekögretim Kurumunca tasdik edilmis yabanci yüksekögretim kurumlarindan en az lisans seviyesinde mezun olmak veya diger ögretim kurumlarindan lisans seviyesinde mezun olmakla beraber bu fikrada belirtilen bilim dallarindan lisansüstü seviyesinde diploma almis olmak.
b) Stajini Yeminli Mali Müsavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlerin yaninda ve / veya onlarin denetim ve gözetiminde tamamlamis olmak, Kanunun 6.maddesinde staj süresinden sayilan hizmetleri bulunanlar için bu hizmetlerini stajdan saydirmis olmak,
c) Meslegin vakar ve onuruna aykiri fiil ve harekette bulunmak, görevini yapmamak veya kusurlu olarak yapmak yahut da görevinin gerektirdigi güveni sarsici harekette bulunmak nedeniyle disiplin cezasi verilmemis olmak.
SINAV KONULARI
16 Ocak 2005 tarih ve 25702 sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge giren Sinav Yönetmeligi’ne göre, SMMM Sinavlarina katilacak adaylar asagidaki sinav konularindan sinava tabi tutulmaktadirlar.
• Finansal Muhasebe,
• Finansal Tablolar ve Analizi,
• Maliyet Muhasebesi,
• Muhasebe Denetimi,
• Vergi Mevzuati ve Uygulamasi,
• Hukuk (Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, Is Hukuku, SSK ve Bag-Kur Mevzuati, Idari Yargilama Hukuku),
• Muhasebecilik ve Mali Müsavirlik Meslek Hukuku,
BASVURU IÇIN GEREKLI BELGELER
Söz konusu sartlari tasiyan adaylarin;
1. Sinav dosyasi (SMMM Odalarindan temin edilebilir.)
2. Cumhuriyet Savciligindan (resmi kuruma verilmek üzere) alinacak adli sicil belgesi,
3. Onayli nüfus cüzdani örnegi, basvurularda T.C. Kimlik Numarasi aranacaktir.
4. Lisans diplomasi veya lisansüstü diplomasinin asli veya noterden onayli örnegi (Yabanci Ögrenim Kurumlarindan alinmis diplomalar için Yüksek Ögrenim Kurulu’ndan alinacak denkligi onay belgesi),
5. 3 adet (4.5 x 6) boyutunda renkli fotograf,
6. Serbest Muhasebeci olarak serbest çalisanlardan, vergi yükümlülügü açilis tarihinin ve affa ugramis olsa dahi, vergi kaçakçiligi ve kaçakçiliga tesebbüs suçlarindan dolayi hüküm giymis olup, olmadigina iliskin belge, faaliyet belgesi, ruhsat fotokopisi, bagimli çalisanlardan da oda kayit belgesi, ruhsat fotokopisi,
7. Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavina gireceklerin stajlarinin tamamlanmis oldugunun TESMER tarafindan onaylanmis olmasi, staj sartlarinin Staj Yönetmeligine uygun olarak yerine getirilmis olmasi ve bununla ilgili gerekli evraklar.
8. Anilan Yönetmeligin 23.maddesinde yer alan hükme göre sinava girecek adaylar sinav giderleri karsiligi olarak katildiklari her Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavi için ders basina 85,00-TL olmak üzere, ilk defa sinava katilacak adaylar toplam 595,00-TL ödeyeceklerdir. Sinav bedeli, “Temel Egitim ve Staj Merkezi’nin (TESMER), Is Bankasi Ankara-Dikmen Subesi 487 255 numarali hesabina veya ING Bank Ankara-Ulus Subesi 361 0591 numarali hesabina ya da TEOS sistemi üzerinden kredi karti ile ödenebilir.
DAHA ÖNCE SINAVA KATILAN ADAYLARDA ARANACAK BELGELER
16 Ocak 2005 tarih ve 25702 sayili Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge giren Sinav Yönetmeligi’nin 21. maddesine göre, Serbest Muhasebeci Mali Müsavirlik Sinavinda basarili olamayanlar, sinav sonuçlarinin ilanitarihinden itibaren en çok 2 yil içinde 4 sinava daha girebilirler.
Bu sinav haklarini süresi içinde kullanmayanlar veya basarili olamayanlar 2 yil süreyle meslek sinavlarina alinmazlar. Iki yillik süreyi dolduranlardan dileyenler yeniden tüm konulari kapsamak üzere bu yönetmelik hükümlerine göre sinavlara katilabilirler.
Adaylar, ikinci ve daha sonraki sinav basvurularini; sinav giderleri karsiligi olarak öngörülen bedeli ödedikten sonra http://teos.tesmer.org.tr adresine girerek sinav basvurularini yapacaklardir. Aday sinava katilmak istedigi dersleri seçerek sinav kaydini yapip, onayladiktan sonra bir daha degisiklik yapamayacaktir. Bu nedenle, adaylarin formu doldurduktan sonra bilgilerini tekrar kontrol ederek onaylamalari daha dogru olacaktir. Faks ile yapilan basvurular kabul edilmeyecektir.
BELGELERIN GÖNDERILMESI VE KABUL EDILME
1. Yasada öngörülen genel ve özel sartlari tasiyanlar yukarida istenilen basvuru belgelerini, son basvuru tarihi çalisma saati bitimine kadar “Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler ve Yeminli Mali Müsavirler Odalari Birligi-Temel Egitim ve Staj Merkezi (TESMER) Dikmen Caddesi No:562 Dikmen/ANKARA” adresine elden veya posta ile göndermeleri gerekmektedir (postada meydana gelebilecek gecikmeler dikkate alinmayacaktir). Ancak gerçege aykiri beyanda bulunduklari anlasilanlarin sinavi kazanmis dahi olsalar, Izin Belgeleri (ruhsatlari) iptal edilecektir.
2. Sinav basvuru formundaki sorularin bir veya birkaçini yanitsiz birakanlar ile belgeleri eksik olanlarin basvurulari dikkate alinmayacaktir.
3. Sinavin yapilacagi yerler ve sinav programi Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odalarinda ve http://www.tesmer.org.tr internet adresinde ilan yolu ile duyurulacaktir.
4. Sinav Giris belgeleri http://teos.tesmer.org.tr internet adresinden yazici çiktisi olarak alinabilecektir.
5. Sinav sirasinda fotografli nüfus cüzdani veya sürücü belgesini gösteremeyenler sinava alinmayacaktir.
6. Sinav listelerinde yer almayanlar sinava alinmayacaktir.
7. Sinav giderleri karsiligi olarak öngörülen bedeli ödemeyenler sinava alinmayacaktir.
8. Sinava basvurup, katilmayanlarin sinav bedeli iade veya mahsup edilmeyecektir.
9. Sinav basvuru belgeleri geri verilmeyecektir.
Ilan Olunur.