Prim borcunu sildirmek için son tarih 30 Eylül

Prim borcunu sildirmek için son tarih 30 Eylül

Gelir testi zorunlulugunu yerine getirmeyen kisilerin 30 Eylül’e kadar basvurmalari halinde prim borçlari revize edilecek. Geliri asgari ücretin üçte birinden az olanlar, prim ödemekten kurtulacak.

1 Ocak 2012’den itibaren hayatimiza giren ‘gelir testi’ne girmesi gerektigi halde girmeyenler ve gelir testi sonrasi belirlenen primi ödemeyenler için 30 Eylül tarihi çok önemli. Bu tarihe kadar basvuru yapip gelir testi yaptiranlar prim borcundan kurtulabilir. Gelir testine hiç girmeyen bir kisinin yasadigi hane içerisinde kisi basina düsen gelir 2.000 TL ise bu kisiye aylik 152,82 TL borç çikarilacak ve geçmis borçlari güncellenecek. Bu kisi gelir testine girmedigi için her ay 305,64 TL borç ödemek durumunda kalmayacak. Dolayisiyla borcunu yari yariya azaltmis olacak.

2.3 MILYON KISININ DEVLETTEN 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi’nin istatistiklerine göre 2014 yilinda toplam 3 milyon 716 bin kisinin gelir testi gerçeklestirilmis. Gelir testi sonrasi da toplam 2 milyon 392 bin kisinin priminin devlet tarafindan ödenmesi sonucu ortaya çikmis. Gelir testi yaptirmayan kisilerin önemli bir bölümünün gelirinin asgari ücretin üçte birinden düsük oldugu düsünülürse, bu kisilerin ellerini çabuk tutarak hem geçmis prim borçlarindan, hem de gelecekte de prim ödemekten kurtulmalarini saglamalari gerekmektedir.

Hastaneden dönebilirsiniz

Gelir testi yaptirmayan kisilerin yasadigi en büyük magduriyet saglik hizmetlerinden yararlanamamaktir. 60 günden fazla GSS prim borcu bulunanlar hastanelere basvurduklarinda provizyon alamazlar. Bir kisi GSS prim borcu oldugunu bilmiyorken hastanede sürprizle karsilasabilir.

Asgari ücret ayari var

testi yaptirmayan kisilerin adina her ay en yüksek meblagdan prim borcu birikiyor. 2015 yilinin ikinci alti ayi itibariyla her ay 305,64 TL borç bu kisilerin hesabina yaziliyor. Gelirleri asgari ücretin üçte birinden yani 424,5 TL’nin altinda olan kisiler gelir testine girerlerse primleri devlet tarafindan ödeniyor. Ancak gelir testine girmedikleri için adlarina her ay prim borcu birikiyor. Iste bu durumdaki kisiler 30 Eylül 2015’e kadar gelir testi yaptirirlarsa hem geçmiste adlarina biriken prim borçlari silinecek, hem de ileride de primleri devlet tarafindan ödenecektir.

Taksit yapiliyor

TEST sonucu çikan borcu ödeyemeyenler için de firsat var. Bu kisiler 2 Kasim’a kadar SGK’ya basvururlarsa borçlarini 18 ay taksitlendirerek ödeyebilirler. Dolayisiyla geçmiste gelir testine giren ancak adina çikan borcu ödeyemeyen kisiler için de taksit imkani
söz konusu.

En çok 305 lira 

GELIR testi sonrasi kisibasina düsen gelir, 424.5 TL’nin altindaysa primleri devlet karsiliyor. 424.5-1273.5 TL arasinda ise 50.94 TL prim ödemesi gerekiyor. 1273.5-2.547 TL arasindakiler 152.8 lira, 2.547 TL’nin üzerinde olanlar ise 305.64 TL prim ödemek zorunda.

OKAN GÜRAY BÜLBÜL

AKSAM