ÖTV Sirküleri /23

T.C.

MALIYE BAKANLIGI

Gelir Idaresi Baskanligi

 

 ÖZEL TÜKETIM VERGISI SIRKÜLERI/23

 

Konusu                : Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) iade taleplerinde bazi belgelerin elektronik ortamda alinmasi ve degerlendirilmesi hakkinda.

 

Tarihi                   : 3/4/2018

Sayisi                   : ÖTV-3/2018-1

Ilgili Oldugu Madde : ÖTV Kanununun (5/2), (12/4) üncü maddeleri.

 

I- Giris

ÖTV iade talepleri ile ilgili olarak vergi dairelerince hâlihazirda Gelir Idaresi Baskanligi otomasyon sistemi üzerinden kagit ortaminda manuel olarak yapilan ve uzun zaman alan kontroller, vergi dairelerinin ve mükelleflerin kirtasiyecilikten kurtarilmasi, iade/mahsup islemlerine hiz kazandirilmasi, ÖTV iade islemleri açisindan asgarî bir standart getirilmesi ve uygulama birliginin saglanmasi amaciyla Baskanligimizca hazirlanan “ÖTV Iadesi Risk Analiz Sistemi (ÖTVIRA)”nin hayata geçirilmesi uygun görülmüstür.

ÖTVIRA sisteminin hayata geçirilmesi amaciyla, 4760 sayili Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin ikinci fikrasi ile 12 nci maddesinin dördüncü fikrasi uyarinca “iade hakki doguran islemler”den kaynaklanan ÖTV iade talepleri ile ilgili istenen ve hâlihazirda kagit ortaminda vergi dairelerine ibraz olunan bazi belgelerin, iade talebinde bulunan mükellefler tarafindan elektronik ortamda gönderilmesine iliskin açiklamalar, bu Sirkülerin konusunu olusturmaktadir.

Buna göre, ÖTV (I) Sayili Liste Uygulama Genel Tebliginde(1) ÖTV iade uygulamalarina iliskin düzenlemelerle ilgili olarak Internet Vergi Dairesinde belirtilen belgelerin, iade talep eden mükellefler tarafindan Internet Vergi Dairesine, sözü edilen Tebligde belirtilen süreler içinde ve elektronik ortamda yüklenmesi gerekmektedir.

Sistem tarafindan yapilan kontrol ve analizler neticesinde olusturulan “ÖTV Iade Kontrol Raporu” vergi dairesi müdürlüklerinin erisimine sunulacak ve ilgili vergi daireleri bu kontrol raporunu da dikkate alarak iade islemlerini tekemmül ettirecektir.

II- Kapsama Alinan ÖTV Iade Türleri Itibariyle ÖTVIRA Uygulamasinin Baslangiç Tarihi

ÖTVIRA uygulamasinin baslangiç tarihleri iade hakki doguran islem türleri itibariyle asagidaki tabloda yer almaktadir.

ÖTV Iade Hakki Doguran Islem Türü

ÖTV Kanununun Ilgili Maddesi

Uygulama Baslangiç Tarihi

2012/3792 sayili Kararname eki Kararin 1 inci maddesi kapsamindaki, (I) sayili listenin (B) cetvelindeki mallarin bu listeye dâhil olmayan mallarin imalinde kullanilmasindan kaynakli iade talepleri

12/4

01.05.2018

2012/3792 sayili Kararname eki Kararin 2 nci maddesi kapsamindaki, (I) sayili listenin (B) cetvelinde yer alan mallarin ayni cetvelde yer alan mallarin imalinde kullanilmasindan kaynakli iade talepleri

12/4

01.05.2018

2012/3792 sayili Kararname eki Kararin 3 üncü maddesi kapsamindaki, baz yaglarin ihracata konu edilmis madeni yag veya yaglama müstahzari imalinde kullanilmasindan kaynakli iade talepleri

12/4

01.05.2018

2014/6881 sayili Kararname eki Kararin 1 inci maddesi kapsamindaki, aerosol üretiminde kullanilmis LPG teslimlerinden kaynakli iade talepleri

12/4

01.07.2018

2013/5595 sayili Kararname eki Kararin 3 üncü maddesi kapsamindaki, oto biodizel ile harmanlanmis motorin teslimlerinden kaynakli iade talepleri

12/4

01.07.2018

ÖTV Kanununun 5 inci maddesinin ikinci fikrasi kapsamindaki, ÖTV ödenerek satin alinan mallarin ihracat teslimlerinden kaynakli iade talepleri

5/2

01.07.2018

Iadenin ilgili oldugu vergilendirme döneminin, yukarida belirtilen uygulama baslangiç tarihlerinden önceki dönemlere ait olmasi halinde de belirtilen tarihlerden sonra gerçeklestirilen iade taleplerinde Internet Vergi Dairesinde belirtilen ilgili belgelerin elektronik ortamda ÖTVIRA sistemine yüklenmesi gerekmektedir.

III- Elektronik Ortamda Gönderilecek Belgelere Iliskin Diger Hususlar

a) Tüm listelerde yer alan fatura, gümrük beyannamesi gibi belgelerin tarih, seri, sira ve tescil numarasi gibi alanlarinda kisaltma yapilmadan oldugu gibi girilmesi gerekmektedir.

b) Ayni mükelleften yapilan alimlar belge bazinda listelere ayri ayri girilecektir.

c) Fatura ve benzeri alis belgeleri listelerinin olusturulmasinda, iade islemine konu mallarin (alis tarihleri ne olursa olsun) ÖTV’ye tabi olmayan mallarin imalinde kullanilmasi halinde imalatta kullanildigi, ÖTV’ye tabi olan mallarin imalinde kullanilmasi halinde ise imal edilen ÖTV’ye tabi malin teslim edildigi (iade talebinde bulunulan) döneme iliskin listeye bilgi girilmesi gerekmektedir.

ç) Elektronik ortamda alinan listeler ayrica kâgit ortaminda aranilmayacaktir.

d) Elektronik ortamda nakden ya da mahsuben iade talebinde bulunan mükellefler, bu taleplerine bagli olarak iade türlerine göre yüklemeleri gereken liste ve tablolari, Internet Vergi Dairesi üzerinden onaylayarak göndereceklerdir. Bunun üzerine sistem tarafindan “ÖTV Iade Talebine Iliskin Internet Vergi Dairesi Liste Alindisi” üretilecek olup, iade talebinde bulunan mükelleflerin, bu alindi ile iade talebine esas diger belgeleri vergi dairesine ibraz etmeleri gerekmektedir.

e) ÖTV iade taleplerinin, elektronik ortamda gönderilenler de dâhil, iade için aranilan tüm belgelerin vergi dairesine ibraz edildigi tarih itibariyla geçerlilik kazanacagi tabiidir.

f) Vergi daireleri, mükelleflerin iade taleplerini, iade için gerekli belgeler ile sistem tarafindan üretilen “ÖTV Iadesi Kontrol Raporu” çerçevesinde degerlendirerek, ÖTV (I) Sayili Liste Uygulama Genel Tebliginde belirlenen usul ve esaslara göre sonuçlandiracaktir.

g) Standart (3A) iade talep dilekçesinin ekinde yer alacak belgelerin doldurulmasi esnasinda dikkat edilmesi gereken hususlar ile bu belgelerin formatlarina Internet Vergi Dairesi üzerinden ulasilmasi mümkündür.

IV- Kâgit Ortaminda Ibrazi Zorunlu Olan Belgeler

ÖTV (I) Sayili Liste Uygulama Genel Tebligi geregince iade talebinde bulunan mükellefler tarafindan belge asillari ya da onayli örneklerinin vergi dairesine ibrazinin zorunlu oldugu durumlarda, iade talebinin bu belge asillarinin ya da onayli örneklerinin vergi dairesine ibrazi ile geçerlilik kazanacagi ve bu belge içerikleri ile ilgili kontrollerin vergi dairesi tarafindan önceden yapildigi sekilde devam ettirilecegi tabiidir.

Duyurulur.

Adnan ERTÜRK

Gelir Idaresi Baskani


(1) 5/5/2015 (5 Mart 2015 Olmasi Lazim/Alomaliye.com) tarihli ve 29286 sayili Resmi Gazete’de yayimlanmistir.