Otomatik İşyeri Tescili SGK Genelgesi 2018/11

T.C.

SOSYAL GÜVENLIK KURUMU BASKANLIGI

Sigorta Primleri Genel Müdürlügü

Sayi :24010506-010.06-E. 1654785

Tarih: 16/03/2018

Konu : Otomatik Isyeri Tescili

GENELGE

2018-11

1- GENEL AÇIKLAMALAR

 

Bilindigi üzere, 10/3/2018 tarihli ve 30356 sayili Resmi Gazete’de yayimlanan 7099 sayili Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi Amaciyla Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 18 inci ve 19 uncu maddesi ile 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunun 11 inci maddesinin üçüncü fikrasinin ikinci cümlesi;

“Sirket kurulusunun ticaret sicil müdürlüklerine bildirilmesi halinde yapilan bu bildirim Kuruma yapilmis sayilir ve ilgililerce ayrica isyeri bildirgesi düzenlenmez.” seklinde degistirilmis,

Ayni maddenin altinci fikrasina “Bu bildirimlerden hangisinin isyerinin bildirilmesi yerine geçecegi Kurumca belirlenir, belirlenenlerle ilgili ayrica isyeri bildirgesi düzenlenmez” hükmü eklenmis,

Anilan Kanunun 100 üncü maddesinin üçüncü fikrasi “Kurum, bu Kanun geregi verilecek her türlü belge veya bilginin internet, elektronik ve benzeri ortamda gönderilmesi hususunda, gerçek veya tüzel kisiler ile yazili sözlesme ile yetki verilmis gerçek veya tüzel kisilere izin vermeye, bu kisileri araci kilmaya veya zorunlu tutmaya, Kuruma verilmesi gereken her türlü belge, bildirge ve taahhütnamenin gerçek ve tüzel kisiler ile tüzel kisiligi olmayan kurum ve kuruluslara verilmesini mecbur kilmaya, söz konusu belgeleri diger kamu idarelerine ait formlarla birlestirmeye ve bu belgeleri kamu idarelerinin elektronik bilgi islem ortamindan almaya, bu kisilere yapilacak bildirimleri Kuruma verilmis saymaya, bu Kanunun uygulamasi ile ilgili isveren, sigortali ve diger kurum, kurulus ve kisilerin talepleri üzerine veya re’sen düzenleyecegi her türlü bilgi ve belgeyi bilgi islem ortaminda olusturmaya, bu sekilde hazirlanacak olan bilgi ve belgelerin sadece internet ve benzeri iletisim ortamindan ilgili kisilere verilmesini kararlastirmaya yetkilidir seklinde degistirilmistir.

Buna göre, 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda sigortali çalistirilmasa dahi ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen sirket kuruluslari ile Kuruma verilen yetki dogrultusunda yalnizca yapi ruhsatina istinaden Kurumca otomatik isyeri tescili yapilacagi, bu durumda ilgililerce ayrica isyeri bildirgesi düzenlenmeyecegi Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeligi 29 uncu maddesinde belirtilen belgeler ile genelge ekinde yer alan formlardan Ek-1, Ek-2’nin valilikler, belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diger kamu ve özel hukuk tüzel kisilerine, Ek-2’nin ticaret sicil müdürlüklerine verilerek Kurumca ayrica söz konusu belgelerin istenmeyecegi hüküm altina alinmistir.

Bu dogrultuda, isyerinin otomatik tescil islemi sirasinda yapilacak islemler asagida açiklanmistir.

2- TICARET SICILI MÜDÜRLÜKLERINCE TESCIL EDILEN SIRKET KURULUSLARINA ISTINADEN OTOMATIK ISYERI TESCILI

2-1- Genel Açiklamalar

Bilindigi üzere, 5510 sayili Kanunun 11 inci maddesinin üçüncü fikrasinda yapilan degisiklik ile sigortali çalistirilmasa dahi ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen sirket kuruluslarina istinaden isyeri tescilinin otomatik yapilmasina karar verilmistir. Ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen sirketlerin otomatik olarak isyeri tescilinin yapilabilmesi için ticaret sicil müdürlüklerine yapilan sirket kurulusu basvurularinda sirket kurulus dilekçesi ve bildirim formu ile birlikte;

-Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeligi 29 uncu maddesine göre isyeri bildirgesi eki belgelerin,

– Islak imzali e-Sigorta sözlesmesinin,

– Isveren haricindeki kisilerce e-Sigorta hizmetleri internet kullanici kodu ve kullanici sifresi basvurusunun yapilmasi durumunda, isveren vekili veya isvereni temsil ve ilzama yetkili olunmasi ya da isveren adina; Sosyal Güvenlik Kurumuna her türlü basvuruyu yapmaya, Kurumla her türlü sözlesmeyi imzalamaya, Kurumdan her türlü belgeyi teslim almaya ve Kuruma her türlü belgeyi vermeye yetkili olunduguna veya e-Sigorta hizmetleri internet kullanici kodu ve kullanici sifresi basvurusu yapmaya, e-Sigorta sözlesmesi imzalamaya, kullanici kodu ve kullanici sifresi teslim almaya, Kuruma e-Sigorta kanaliyla aylik prim ve hizmet belgesi göndermeye yetkili olunduguna dair özel vekaletnamenin aslinin veya noter onayli suretinin ya da ilgili idarelerce onayli suretinin,

verilmesi gerekmektedir.

Ticaret sicil müdürlükleri tarafindan bu bilgiler Kuruma on-line olarak aktarilacaktir. Bu aktarma sonucunda ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen sirket bakimindan isyerinin otomatik tescil islemi ve e-Sigorta aktivasyon islemi yapilacak ve isveren Kuruma müracaat etmeden e-Sigorta islemlerini yapabilecektir.

Ancak, belgelerin ticaret sicil müdürlüklerine verilmemesi halinde ticaret sicil müdürlüklerince yapilan tescile istinaden isyerinin otomatik tescil islemi yine yapilacak olup e-Sigorta aktivasyon islemi gerçeklestirilmeyecektir. Bu durumda, isverenin e-Sigorta islemlerini yapabilmesi için belirtilen belgelerle bizzat Kuruma basvurmasi gerekmektedir.

Ayrica, ticaret sicil müdürlükleri sirket kurulus dilekçesi ve bildirim formu ekinde kendisine verilen belgeleri Kurumca istenilmesi durumunda ibraz etmek üzere muhafaza edecektir.

Yukarida anlatilan süreç ticaret sicil müdürlüklerince tescil edilen sirketlerin otomatik isyeri tescili ile alakali olup; otomatik tescil islemi yapildiktan sonra isverenin isyerini devretmesi, kapatmasi, yeni bir e-Sigorta kullanicisi belirlenmesi gibi diger bütün islemlerde Kuruma verilmesi gereken belgelerin (örnegin imza sirküsü vb.) ilgili Sosyal Güvenlik Il Müdürlügü/Sosyal Güvenlik Merkezine verilmesi gerekmektedir.

Ticaret sicil müdürlükleri sirket kurulus dilekçesi ve bildirim formu ile birlikte sunulmasi gerekli olan belgelerin verilmesi konusunda sirket kurulusu basvurusunda bulunanlari uyaracaktir.

2-2- Ticaret Sicili Müdürlüklerince Tescil Edilen Sirket Kuruluslarina Istinaden Otomatik Isyeri Tescili

Ticaret sicili müdürlüklerince tescil edilen sirket kurulusuna istinaden Kurum tarafindan isyeri tescilinin otomatik olarak olusturulmasi asagida belirtilen asamalar göz önünde bulundurularak yapilacaktir.

-Ticaret sicili müdürlüklerince tescil edilen sirket kurulusuna istinaden yapilacak otomatik tescillerde sigortali çalistirilip çalistirilmadigi önem arz etmediginden, sigortali çalistirilmaya iliskin sirket kurulus dilekçesi ve bildirim formunda bir bilgi bulunmasa dahi isyeri dosyasi otomatik olarak tescil edilecektir. Bu durumda ayrica isyeri bildirgesi verilmeyecektir.

-Sirket kurulus dilekçesi ve bildirim formunda sigortalinin çalistirilmaya baslanacagina dair tarih bulunmasi halinde dosyanin kapsama alinma tarihi olarak bu tarih, müracaat tarihi olarak sirketin kurulus tarihi; sigortali çalistirilmaya baslanacagina dair tarihin bulunmamasi halinde ise dosyanin kapsama alinma tarihi ve müracaat tarihi olarak sirketin kurulus tarihi esas alinacaktir.

-Ticaret sicili müdürlüklerince tescil edilen sirket kurulusuna istinaden isyeri dosyasi otomatik olusturulacak ve isyeri tescil ekraninda listeleme menüsünde yer alan isyerine iliskin bilgileri içeren Ek-3 formunun dökümü alinarak isverene teblig edilecektir.

-Sigortali çalistirilmasa dahi otomatik tescil yapilan isyerinde daha sonra isveren tarafindan sigortali çalistirilmaya baslanilmasi halinde, isyerinin kanun kapsamina alinis tarihi sigortali çalistirilmaya baslanilan tarih esas alinarak güncellenecektir. Ancak bu durumda isyeri bildirgesi istenilmeyecek ve isyeri bildirgesinin verilmemesinden dolayi 5510 sayili Kanunun 102 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi uyarinca idari para cezasi uygulanmayacaktir.

-Ticaret sicili müdürlüklerince tescil edilen sirket kurulusuna istinaden otomatik isyeri tescili yapildiktan sonra otomatik tescil edilen sirket adina ayni adres için isyeri bildirgesi verilmesi halinde isyeri tescil edilmeyecek ve islemler otomatik tescil edilen dosya üzerinden yürütülecektir.

-Otomatik isyeri tescili sirketlerin ilk kurulusu için söz konusu oldugundan, isyeri bildirgesi verilmesini gerektiren islemler (sube açilisi, devir, nev’i degisikligi, isyerinin nakli gibi) için isyeri bildirgesi verme yükümlülügü bulunmaktadir.

-Otomatik tescil edilen sirketin ihale konusu is almasi, bina insaati, sirket kurulus adresinden fakli bir adreste yeni bir isyeri açmasi gibi nedenlerle sigortali çalistirmaya baslanmasi halinde isyeri bildirgesi verilecek, verilmemesi halinde 5510 sayili Kanunun 102 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi uyarinca idari para cezasi uygulanacaktir.

-Sigortali çalistirilmasa dahi otomatik tescil yapilan isyerinde tescil tarihinden itibaren 2 yil içinde sigortali çalistirilmamasi halinde olusturulan dosya sistem tarafindan kapsamdan çikarilacaktir. Ancak 2 yillik süreden sonra sigortali çalistirilmasi halinde dosya yeniden aktif hale getirilebilecek ve islemler bu dosya üzerinden yürütülecektir.

-Ticaret sicili müdürlüklerince tescil edilen sirket kurulusuna istinaden otomatik tescil edilen isyerlerinden, e-sigorta basvuru sözlesmesi ticaret sicil müdürlüklerine verildiginden, ayrica Sosyal Güvenlik Kurumuna basvuruya gerek kalmadan e-Sigorta kullanici adi ve sifresi üretilerek e-Devlet üzerinden ilgiliye gönderilecektir.

3- VALILIKLER, BELEDIYELER VE RUHSAT VERMEYE YETKILI DIGER KAMU VE ÖZEL HUKUK TÜZEL KISILERINCE VERILEN YAPI RUHSATLARINA ISTINADEN OTOMATIK ISYERI TESCILI

3-1- Genel Açiklamalar

Bilindigi üzere, 5510 sayili Kanunun 11 inci maddesinin altinci fikrasinda yapilan degisiklik ile Kuruma verilen yetki dogrultusunda Kurum; valilikler, belediyeler ve ruhsat vermeye yetkili diger kamu ve özel hukuk tüzel kisilerince verilen yapi ruhsatlarina istinaden otomatik isyeri tescili yapilmasina karar vermistir. Yapi ruhsatlarina istinaden otomatik isyeri tescili yapilabilmesi için yapi ruhsatina basvuranlar tarafindan ruhsat vermeye yetkili mercilere yapilan yapi ruhsati basvurularinda;

-Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeligi 29 uncu maddesine göre isyeri bildirgesi eki belgelerin,

– Yapi ruhsatina iliskin bildirim formunun

– Islak imzali e-Sigorta sözlesmesinin,

– Isveren haricindeki kisilerce e-Sigorta hizmetleri internet kullanici kodu ve kullanici sifresi basvurusunun yapilmasi durumunda, isveren vekili veya isvereni temsil ve ilzama yetkili olunmasi ya da isveren adina; Sosyal Güvenlik Kurumuna her türlü basvuruyu yapmaya, Kurumla her türlü sözlesmeyi imzalamaya, Kurumdan her türlü belgeyi teslim almaya ve Kuruma her türlü belgeyi vermeye yetkili olunduguna veya e-Sigorta hizmetleri internet kullanici kodu ve kullanici sifresi basvurusu yapmaya, e-Sigorta sözlesmesi imzalamaya, kullanici kodu ve kullanici sifresi teslim almaya, Kuruma e-Sigorta kanaliyla aylik prim ve hizmet belgesi göndermeye yetkili olunduguna dair özel vekaletnamenin aslinin veya noter onayli suretinin ya da ilgili idarelerce onayli suretinin,

verilmesi gerekmektedir.

Ruhsat vermeye yetkili merci tarafindan bu bilgiler Kuruma on-line olarak aktarilacak tir. Bu aktarma sonucunda yapi ruhsatina istinaden isyerinin otomatik tescil islemi ve e-Sigorta aktivasyon islemi yapilacak ve isveren Kuruma müracaat etmeden e-Sigorta islemlerini yapabilecektir.

Ancak, bu belgelerden yapi ruhsatina iliskin bildirim formu hariç diger belgelerin yapi ruhsati vermeye yetkili mercilere verilmemesi halinde yapi ruhsatina istinaden isyerinin otomatik tescil islemi yine yapilacak olup, e-Sigorta aktivasyon islemi gerçeklestirilmeyecektir. Bu durumda, isverenin e-Sigorta islemlerini yapabilmesi için belirtilen belgelerle bizzat Kuruma basvurmasi gerekmektedir.

Ayrica, ruhsat vermeye yetkili merci yapi ruhsati ekinde kendisine verilen belgeleri Kurumca istenilmesi durumunda ibraz etmek üzere muhafaza edecektir.

Yukarida anlatilan süreç yapi ruhsatlarinin verilmesinde otomatik isyeri tescili ile alakali olup tescil islemi yapildiktan sonra isverenin isyerini devretmesi, kapatmasi, yeni bir e-Sigorta kullanicisi belirlenmesi gibi diger bütün islemlerde Kuruma verilmesi gereken belgelerin (örnegin imza sirküsü vb.) ilgili Sosyal Güvenlik Il Müdürlügü/Sosyal Güvenlik Merkezine verilmesi gerekmektedir.

Ruhsat vermeye yetkili merciler yukarida belirtilen belgelerin verilmesi konusunda yapi ruhsati basvurusunda bulunanlari uyaracaktir. Buna ragmen, özellikle yapi ruhsatina iliskin bildirim formunun ruhsat vermeye yetkili mercie verilmemesi otomatik isyeri tescili için zorunlu olan verilerin Kuruma aktarilmamasi sonucunu doguracaktir. Bu durumda, yapi ruhsatinin verilme asamasinda otomatik isyeri tescili yapilamayacak olup; isverenin sigortali çalistirmaya basladiginin kendisi tarafindan isyeri bildirgesi verilerek bildirilmesi veya Kurumca tespit edilmesi halinde isyeri tescil edilecek, isyeri bildirgesinin yasal süresinde verilmemesi halinde 5510 sayili Kanunun 102 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi uyarinca idari para cezasi uygulanacaktir.

3-2- Yapi Ruhsatina Istinaden Isyeri Tescili

Isyeri tescilinin otomatik olarak olusturulmasi asagida belirtilen asamalar göz önünde bulundurularak yapilacaktir.

-Yapi ruhsatina istinaden yapilacak otomatik tescillerde sigortali çalistirilip çalistirilmadigi önem arz etmediginden sigortali çalistirilmaya iliskin yapi ruhsatinda bir bilgi bulunmasa dahi isyeri dosyasi tescil edilecektir. Bu durumda ayrica isyeri bildirgesi verilmeyecektir.

-Yapi ruhsatinda sigortalinin çalistirilmaya baslanacagina dair tarih bulunmasi halinde dosyanin kapsama alinma tarihi olarak bu tarih, müracaat tarihi olarak ruhsatin onay tarihi, sigortali çalistirilmaya baslanacagina dair tarihin bulunmamasi halinde ise dosyanin kapsama alinma tarihi ve müracaat tarihi olarak ruhsatin onay tarihi esas alinacaktir.

-Yapi ruhsatinda yapi sahibi ve yapi müteahhidi bölümlerinde belirtilen kisilerin ayni olmasi halinde yapi sahibi adina, farkli olmasi halinde ise yapi müteahhidi adina dosya tescili yapilacaktir.

-Yapi ruhsatina istinaden isyeri dosyasi otomatik olusturulacak ve isyeri tescil ekraninda listeleme menüsünde yer alan isyerine iliskin bilgileri içeren Ek-3 formunun dökümü alinarak isverene teblig edilecektir.

-Sigortali çalistirilmasa dahi otomatik tescil yapilan isyerinde daha sonra isveren tarafindan sigortali çalistirilmaya baslanilmasi halinde isyerinin kanun kapsamina alinis tarihi sigortali çalistirilmaya baslanilan tarih esas alinarak güncellenecektir. Ancak bu durumda isyeri bildirgesi istenilmeyecek ve isyeri bildirgesinin verilmemesinden dolayi 5510 sayili Kanunun 102 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi uyarinca idari para cezasi uygulanmayacaktir.

-Yapi ruhsat onay tarihinden önceki bir tarihte sigortali çalistirildiginin tespit edilmesi durumunda isyeri bildirgesi verme yükümlülügünün bulunmasi nedeniyle, sigortali çalistirilmaya baslanilan tarih esas alinarak isyeri tescili güncellenerek 5510 sayili Kanunun 102 nci maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi uyarinca idari para cezasi uygulanacaktir.

-Sigortali çalistirilmasa dahi otomatik tescil yapilan isyerinde tescil tarihinden itibaren 2 yil içinde sigortali çalistirilmazsa olusturulan dosya sistem tarafindan kapsamdan çikarilacaktir. Ancak 2 yillik sürenin sonunda kapsamdan çikarilan isyeri dosyasinin olusturulmasina esas olan yapi ruhsatinin geçerli olduguna dair veya söz konusu yapi ruhsatina iliskin yenileme ruhsati ile basvurulmasi halinde dosya yeniden aktif hale getirilebilecek ve asgari isçilik tespitine iliskin 5510 sayili Kanunun 85 inci maddesi uyarinca ünitece yapilacak arastirma islemi bu dosya üzerinden yürütülecektir.

-Yapi ruhsatina istinaden otomatik isyeri tescili yapildiktan sonra yapi sahibi/yapi müteahhiti adina ilçe bazinda ayni TC/Vergi Kimlik, ada ve parsel numarasiyla isveren tarafindan isyeri bildirgesi verilmesi halinde isyeri tescil edilmeyecek ve islemler otomatik tescil edilen dosya üzerinden yürütülecektir.

-Yapi ruhsatina istinaden otomatik tescili yapilan kisi tarafindan herhangi bir sigortali çalistirilmaksizin anahtar teslimi suretiyle isin yaptirilmasi ve isi alan müteahhit tarafindan isyeri dosyasi açilmak üzere basvuru yapilmasi durumunda, otomatik tescil edilen isyeri dosyasi üzerinden islemler yürütülecektir. Ancak bu durumda, dosyanin tescil edildigi Sosyal Güvenlik Il Müdürlügü/Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlügü tarafindan dosyada müteahhit adina güncelleme islemleri gerçeklestirilecektir.

-Kurum tarafindan otomatik tescil edilen isyeri dosyasindan hiç bildirimde bulunulmamasina karsin asgari isçilik miktarinin tespiti için basvuru yapilmasi halinde ünitece yapilacak arastirma islemi, Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeliginin 112 nci maddesinin ikinci fikrasi uyarinca otomatik tescil edilen dosyadan yapilacaktir.

– Yapi ruhsatina istinaden otomatik tescil edilen isyerlerinden, e-sigorta basvuru sözlesmesi ruhsat vermeye yetkili mercie verildiginden ayrica Sosyal Güvenlik Kurumuna basvuruya gerek kalmadan e-Sigorta kullanici adi ve sifresi üretilerek e-Devlet üzerinden ilgiliye gönderilecektir.

– Yapi ruhsati disinda kalan diger tüm ruhsatlar bakimindan sigortali çalistirilmasi halinde isyeri dosyasi tescil edilebilmesi için isyeri bildirgesi verme yükümlülügü bulunmaktadir.

4. DIGER HUSUSLAR

Bu genelgede belirtilen hükümler 7099 sayili Yatirim Ortaminin Iyilestirilmesi Amaciyla Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun 18 inci ve 19 uncu maddesinin yürürlüge girdigi 10/03/2018 tarihinde uygulanmaya baslanir.

Ekler:

Ek-1: Yapi Ruhsatina Iliskin Bildirim Formu

Ek-2: e-Sigorta Sözlesmesi

Ek-3: Tescil Tebligat Dökümü

(20.03.2018)