Oda Yönetim Kurulumuzun düzenlemis oldugu 6736 sayili bazi alacaklarin yeniden yapilandirilmasina iliskin kanun konulu egitim yapılmış olup, başkanlık metni ve görselleri Bilginize sunarız.

Sakarya Vergi Dairesi Başkanım, SESOB Başkanım, Grup Müdürlerimiz, Vergi Dairesi Müdürlerim, Yeminli Mali Müşavirler Üstadlarımız, Odamızın Çok Değerli Üyeleri ve Kıymetli Misafirlerimiz,

Şahsım ve oda kurulları adına hepinizi saygı ve sevgiyle  selamlıyor, Hoşgeldiniz diyorum.

Mesleki gündemimiz yoğun .Ağustos ayı içerisinde yayınlanan iki kanunla çok önemli değişiklikler yapıldı.  Vergi Mükelleflerini ilgilendiren her  kanun değişikliği bizleri de çok yakından ilgilendirmekte. Dolayısıyla bu değişime çok hızlı bir şekilde ayak uydurmak zorundayız.

Ağustos ayında yayınlanan kanunlardan hepimizin bildiği gibi 6728 sayılı yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun 09.08.2016 tarih ve 29796 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

6728 sayılı kanunla 16 ayrı kanunda değişiklik yapılmıştır.

TÜRMOB tarafından 10.08.2016 tarihinde hazırlanan 99 sayılı sirküler raporlar siz değerli meslek mensuplarına mail olarak gönderilmiştir.

Sadece bu sirküler değil meslek mensuplarımızı ilgilendiren tüm mevzuat değişikliklerini oda web sayfamızda, mail ortamında ve sms yolu ile bilgilendiriyoruz.

Ağustos ayı içerisinde yayınlanan ve bugünkü eğitimimizin konusu olan 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19.08.2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Söz Konusu Kanunla;

-30.06.2016 tarihi itibarıyle gecikmiş Vergi ve Diğer borçlara ödeme kolaylıkları,

-Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezalarında önemli indirim,

-Vergi Aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50 sinin silinmesi,

-Vergi itilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim,

-İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,

-Eczanelerde cezasız , faizsiz stok düzeltme,

-Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet,

-İnceleme ve faaliyet safhasındaki borçlar için yapılandırma,

-Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,

-6552 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması,

-Varlık Barışı,

-Yapılandırılan borçları kredi kartı ile ödeme,

Gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.

6736 sayılı kanunun 1.seri nolu Genel Tebliği 23.08.2016 tarihli 29810 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Yayınlanan tebliğ ekleri hariç yaklaşık 154 sayfa Değerli Grup Başkanlarımız  sunumlarında detaylı bir şekilde bizlerle paylaşacaktır.

Vergi Dairesi Başkanım biraz sonra bizlere hitap ederken başvuruya ilişkin usul ve esaslarla ilgili önemli bilgiler paylaşacağına eminim.

Değerli Hazirun,

6736 sayılı kanun vergi mükelleflerini ve dolayısı ile bizleri çok yakından ilgilendirmekte özellikle kanunun 5. Maddesi  matrah ve vergi artırımı ve 6. Madde İşletme Kayıtlarının Düzeltilmesi maddelerinin mükelleflerimizin defter ve kayıt ve belgelerini gözden geçirerek mükellefimizle birlikte değerlendirmek ve yasa hükümlerinden faydalanmalarını  sağlamanın mükelleflerimizin lehine olacağını bilmelerini istiyoruz.

Değerli Hazirun,

6736 sayılı kanun taslak halinde iken odamızı ve meslek mensuplarımızı ilgilendiren oda aidatlarının yapılandırılmasında  yaptığımız girişimler sonucunda kanuna eklenmesini sağladık. Oda aidat borcu olan meslek mensuplarımızın yapılandırmaya başvuru yaparak odamıza ve mesleki faaliyetlere yapacakları destekle katkıları için şimdiden şükranlarımı sunuyorum.

Değerli Hazirun,

Son olarak 07.09.2016 tarih ve 29824 sayılı Resmi Gazetede 6745 sayılı Yaptırımların Proje Bazında Desteklenmesi İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına  Dair Kanun yayınlanmıştır. Kanun yaklaşık 82 maddeden oluşmakta.

-          01.10.2016 dan itibaren Bağ-Kur primlerini düzenli ödeyen sigortalılara %5 prim indirimi uygulaması getirilmiştir. Ayrıca 4760 sayılı özel tüketim vergisi kanununda önemli değişiklikler yapılmıştır.

-          Hepimizin bildiği gibi 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği  Kanunun 38.maddesine göre;   Kamu Kurumları ile 50 den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Kanun 01.07.2017 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Değerli Hazirun,

Bugünkü eğitimin düzenlenmesi konusunda odamızla sürekli Kurumsal İşbirliği içerisinde Desteğini esirgemeyen Vergi Dairesi Başkanımız Sayın Ahmet Çelik’e huzurlarınızda teşekkür ediyor , Grup Müdürlerimiz Mustafa AYDIN ve Alaaddin ERTAŞ’a sunumlarında  başarılar diliyorum.

Beni sabırla dinlediğiniz için şahsım ve oda kurulları adına hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

Görseller