Oda Yönetim Kurulumuzun düzenlemis oldugu 6736 sayili bazi alacaklarin yeniden yapilandirilmasina iliskin kanun konulu egitim yapılmış olup, başkanlık metni ve görselleri Bilginize sunarız.

Sakarya Vergi Dairesi Baskanim, SESOB Baskanim, Grup Müdürlerimiz, Vergi Dairesi Müdürlerim, Yeminli Mali Müsavirler Üstadlarimiz, Odamizin Çok Degerli Üyeleri ve Kiymetli Misafirlerimiz,

 

Sahsim ve oda kurullari adina hepinizi saygi ve sevgiyle  selamliyor, Hosgeldiniz diyorum.

 

Mesleki gündemimiz yogun .Agustos ayi içerisinde yayinlanan iki kanunla çok önemli degisiklikler yapildi.  Vergi Mükelleflerini ilgilendiren her  kanun degisikligi bizleri de çok yakindan ilgilendirmekte. Dolayisiyla bu degisime çok hizli bir sekilde ayak uydurmak zorundayiz.

 

Agustos ayinda yayinlanan kanunlardan hepimizin bildigi gibi 6728 sayili yatirim ortaminin iyilestirilmesi amaciyla bazi kanunlarda degisiklik yapilmasina dair kanun 09.08.2016 tarih ve 29796 sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge girmistir.

 

6728 sayili kanunla 16 ayri kanunda degisiklik yapilmistir.

 

TÜRMOB tarafindan 10.08.2016 tarihinde hazirlanan 99 sayili sirküler raporlar siz degerli meslek mensuplarina mail olarak gönderilmistir.

 

Sadece bu sirküler degil meslek mensuplarimizi ilgilendiren tüm mevzuat degisikliklerini oda web sayfamizda, mail ortaminda ve sms yolu ile bilgilendiriyoruz.

 

Agustos ayi içerisinde yayinlanan ve bugünkü egitimimizin konusu olan 6736 sayili Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Iliskin Kanun 19.08.2016 tarihli ve 29806 sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge girmistir.

 

Söz Konusu Kanunla;

-30.06.2016 tarihi itibariyle gecikmis Vergi ve Diger borçlara ödeme kolayliklari,

 

-Motorlu Tasitlar Vergisi ve Trafik Para Cezalarinda önemli indirim,

 

-Vergi Aslina bagli olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarinin %50 sinin silinmesi,

 

-Vergi itilaflarinin sulh yoluyla sonlandirilmasinda %80’e varan indirim,

 

-Isletme kayitlarinin cezasiz ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,

 

-Eczanelerde cezasiz , faizsiz stok düzeltme,

 

-Matrah ve vergi artiriminda vergi incelemesinden muafiyet,

 

-Inceleme ve faaliyet safhasindaki borçlar için yapilandirma,

 

-Beyan edilmemis gelirler ve kazançlar için pismanlikla cezasiz ve faizsiz beyan,

 

-6552 sayili Kanun kapsaminda devam eden borçlarin yeniden yapilandirilmasi,

 

-Varlik Barisi,

 

-Yapilandirilan borçlari kredi karti ile ödeme,

Gibi çok önemli imkanlar getirilmistir.

 

6736 sayili kanunun 1.seri nolu Genel Tebligi 23.08.2016 tarihli 29810 sayili Resmi Gazetede yayimlanarak yürürlüge girmistir. Yayinlanan teblig ekleri hariç yaklasik 154 sayfa Degerli Grup Baskanlarimiz  sunumlarinda detayli bir sekilde bizlerle paylasacaktir.

 

Vergi Dairesi Baskanim biraz sonra bizlere hitap ederken basvuruya iliskin usul ve esaslarla ilgili önemli bilgiler paylasacagina eminim.

 

Degerli Hazirun,

 

6736 sayili kanun vergi mükelleflerini ve dolayisi ile bizleri çok yakindan ilgilendirmekte özellikle kanunun 5. Maddesi  matrah ve vergi artirimi ve 6. Madde Isletme Kayitlarinin Düzeltilmesi maddelerinin mükelleflerimizin defter ve kayit ve belgelerini gözden geçirerek mükellefimizle birlikte degerlendirmek ve yasa hükümlerinden faydalanmalarini  saglamanin mükelleflerimizin lehine olacagini bilmelerini istiyoruz.

 

Degerli Hazirun,

 

6736 sayili kanun taslak halinde iken odamizi ve meslek mensuplarimizi ilgilendiren oda aidatlarinin yapilandirilmasinda  yaptigimiz girisimler sonucunda kanuna eklenmesini sagladik. Oda aidat borcu olan meslek mensuplarimizin yapilandirmaya basvuru yaparak odamiza ve mesleki faaliyetlere yapacaklari destekle katkilari için simdiden sükranlarimi sunuyorum.

 

Degerli Hazirun,

 

Son olarak 07.09.2016 tarih ve 29824 sayili Resmi Gazetede 6745 sayili Yaptirimlarin Proje Bazinda Desteklenmesi Ile Bazi Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina  Dair Kanun yayinlanmistir. Kanun yaklasik 82 maddeden olusmakta.

-          01.10.2016 dan itibaren Bag-Kur primlerini düzenli ödeyen sigortalilara %5 prim indirimi uygulamasi getirilmistir. Ayrica 4760 sayili özel tüketim vergisi kanununda önemli degisiklikler yapilmistir.

 

-          Hepimizin bildigi gibi 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi  Kanunun 38.maddesine göre;   Kamu Kurumlari ile 50 den az çalisani olan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerleri için Kanun 01.07.2017 tarihinde yürürlüge girecektir.

 

Degerli Hazirun,

 

Bugünkü egitimin düzenlenmesi konusunda odamizla sürekli Kurumsal Isbirligi içerisinde Destegini esirgemeyen Vergi Dairesi Baskanimiz Sayin Ahmet Çelik’e huzurlarinizda tesekkür ediyor , Grup Müdürlerimiz Mustafa AYDIN ve Alaaddin ERTAS’a sunumlarinda  basarilar diliyorum.

 

Beni sabirla dinlediginiz için sahsim ve oda kurullari adina hepinizi saygi ve sevgilerimle selamliyorum.

 

Görseller