Oda Meclisi Toplantısı , 5 Kasım Çarşamba günü Halil Kocacık Konferans Salonunda yapıldı.

SAKARYA SERBEST MUHASEBECI MALI MÜSAVIRLER ODASI

ODA  MECLISININ 05.11.2014 TARIHLI  TOPLANTI TUTANAGIDIR

     

          Sakarya SMMM odasi oda meclisi dönem Toplantisi 05.11.2014 tarihinde saat 14:00 de Halil Kocacik Toplanti salonunda toplanmistir.

 

Toplanti gündemi

1)      Açilis, Yoklama,

2)      Saygi durusu,

3)      Oda Yönetim Kurulu Baskan'inin degerlendirme sunumu,

4)      Torba Yasa degerlendirilmesi,

5)      Yilsonuna islemleri ve 2015 Defter tasdikleri hakkinda görüsme,

6)      Mesleki sorunlarin degerlendirilmesi,

7)      Dilek ve Temenniler,

8)      Kapanis.

  

         Yapilan yoklamada Hazirun listesinde kayitli 73 üyeye toplanti gündemi ile günü ve saatini bildiren davetin 22/10/2014 tarih 2014/iç -017 numarali yazi, faks ve e mail yolu ile gönderildigi bunun sonucunda 54  üyenin toplantida hazir bulundugu, Rahmi CANTIMUR,Ahmet BINA, Hamdi ÖZKILINÇ Prof. DR. Selahattin KARABINAR dört kisinin   mazeretlerini belirttigi, 15  kisinin mazeretsiz katilmadigi tespit edilmistir.

 

GÜNDEM ÇALISMALARI    

        

          Oda Meclis Baskanimiz Saban KOLUDRA, Cumhuriyet Bayrami'ni kutladilar.

           Gündem geregi yeterli çogunluk görüldügünden Meclis Baskani Saban KOLUDRA tarafindan gündem okundu ve oya sunuldu. Gündem Oybirligi ile kabul edildi.

          Gündemin ikinci maddesi geregince, Saygi durusunda bulunuldu.

          Gündemin üçüncü maddesi geregince Oda Yönetim Kurulu Baskanimiz Selattin ÇAKIRSOY konusmalarinda 2014 yili dönem sonu islemleri süreci baslamakta ve yine yogun bir dönem bizleri beklemektedir.

         Bagimsiz Denetime Tabi Olacak Sirketlerin Belirlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Kararina Iliskin Usul ve Esaslarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Usul ve Esaslarin yayimlanmistir. Hadler biraz daha asagi çekilmistir.

        Muhasebe ücretlerinin Banka üzerinden ödenmesi ile ilgili çalismalar devam ediyor. 2015 yilinda muhasebe ücretleri banka üzerinden zorunlu hale gelecektir.

        Zamana dayali ücret tarifesi 2016 yili basinda uygulamaya geçmesini bekliyoruz.

        Türkiye genelinde es zamanli olarak baslatilan, meslek mensuplarinin haksiz rekabet ve meslek etigi konularinda farkindaliginin artirilmasi ile uygulama birlikteliginin saglanmasini amaçlayan ‘Farkindalik Egitimi gerçeklestirildi.

         3568 sayili tek teblig çalismasinin yakin zamanda yayinlanmasi beklenmektedir.

         73. baskanlar kurulu toplantisi yapildi. Bu toplantida söz aldik ve YMM lerin yasaya aykiri olarak defter tutma durumlarinin Türmob tarafindan denetiminin yapilsin. Sadece YMM lerin degil SMMM lerin de denetimden geçmesinin geregini belirttim.

        Müsteri bildirim listelerini vermeyen bes meslek mensubumuz vardir. Gerekli uyari ve gereginde yasal uygulama yapilmak zorunludur.

        26  30 Kasim tarihleri arasinda Antalya da ISMMM odasi tarafindan düzenlenen Denetim Sempozyumu yapilacaktir. Meslek mensuplarimiza faydali bir sempozyum olacagina inanmaktayiz.

       Yönetim ve organizasyon konulu sempozyum yapmak üzere odamizca çalismalar yapilacaktir.

       6552 sayili yasa sonucu yapilandirmalar, Vergi dairesi basvurusu Kasim sonu SGK basvurusu Aralik sonudur. Maalesef yogun is temposu bizi bekliyor.

       Odamiza olan borçlar da yasa kapsamindadir. Odamiza olan borçlarin gecikme zamlari tamamen silinmekte anapara bazinda taksit yapilmaktadir. Ayrica tüfe farki uygulanmamaktadir. Borçlu üyelerimiz için büyük kolayliktir. Odamiz için gelir kaybi demektir. Borçlu üyelerimiz bu firsati kullanmalarini önemle hatirlatirim.

      Aralik ayi içinde Halim Bursali üstadimizin sunumunda dönem sonu islemleri semineri düzenlenecektir.

 

        Mazeretsiz olarak Danisma Meclisine katilmayanlarinda gündemde görüsülmesi yararli olacaktir.

  Yogun is temposu döneminde tüm meslek mensuplarimiza kolayliklar ve basarilar dilekleri ile sözlerini bitirdiler.

        Gündem de Oda Danisma Meclisi Baskani Saban KOLUDRA, mazeretsiz olarak katilimda bulunmayanlarin yeni yilda Kurula karsi katilamayacagi toplantilara yazili olarak bildirmeleri gerekmektedir. Bu güne kadar mazeretsiz 3 defadan fazla katilmayan Oda Meclisi Kurulu üyelerimizin bu defalik mazeretli kabul edilmelerini kurulun oyuna sundular. Oy birligi ile mazeretsiz olarak katilimda bulunmayanlar mazeretli kabul edilmistir.

       Yilbasindan sonra odamizin bize tahsis ettigi sekretaryaya mazeretlerini yazili olarak bildirmeleri meclisimize gösterilen saygi olarak kabul edecegiz.

       

      Gündemin dördüncü maddesi geregince söz alan Sayin  Zeki ÇELEBI  6552 sayili torba yasa 6111 ile fark var. Dönemi itibari ile yapilandirmaya girmeyen cezalar olabiliyor.

      Sedas firmasi yapilandirma kapsamina dahil olmadigini beyan ederek yapilandirma basvurularini kabul etmiyormus. Bir çok konuda açiklik olmayip uygulama farkliliklari görülmektedir.

    

     Gündemin besinci maddesi geregince Baskan yardimcimiz Ertugrul KOCACIK konusmalarinda 2015 SMMM asgari ücret tarifesi ile ilgili Mesleki Kararlar Komisyonu Kararini arz ettiler. Bu karar oda meclisinde görülüp karara baglanacaktir. 2015 mali takvim yili defter açilis tasdikleri ve 2014 kapanis tasdikleri ile muhasebe disi hizmet giderleri için Mesleki Kararlar Komisyonunu tavsiye kararinda 2015 yili ücretleri söyle belirlemistir.

 

A-    ISLETME DEFTERI VE SERBEST MESLEK KAZANÇ DEFTERI MÜKELLEFLERINDEN

 

1-      Sigortali Personel Çalistirmayan Firmalar                                   :475 TL

2-      Sigortali Personel Çalistiran Firmalar                                      :610 TL

3-      Sigortali Personel Çalistiran Üretim Firmalari                            :785 TL

 

B-    BILANÇO ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN MÜKELLEFLERDEN

 

1-      Sigortali personel çalistirmayan firmalar                                :1050 TL

2-      01-09 kisiye kadar personel çalistiran firmalar                :1385 TL

3-      10-20 kisiye kadar sigortali personel çalistiran firmalar   :1795 TL

4-      20 Kisiden fazla sigortali personel çalistiran firmalar       : 2180  TL

 

      Noterler birliginden alinan bilgiye göre defter tasdik ücretlerinde 2014 yilina oranlar % 7 oraninda artisa gitmistir.

      Oda Danisma meclisinin görüsüne sunuyoruz.

      Gündemde söz alan Sayin Soner KOCATEPE konusmalarinda Sayin Divan sayin degerli üyelerimiz,  geçen sene defter tasdik ücretleri üst yazilar ile müsterilerine veren meslektaslarimiz olmus. Her ay düzenli verilen BA BS bildirimleri için yapilan telefon faks ve haberlesme giderleri, yani bu mutabakatlar sanki tamamen bizim isimiz gibi görünmesine neden oluyor. Bu mutabakatlari ben kendi büromda belli bir ücret karsiligi yapiyorum. Ön muhasebesi olan firmalarda ise kendilerine birakiyorum. Ben kendi büromda 01-05 firma arasi ise 25 TL 06-20 arasi firma var ise 50 TL muhasebe ücretine ekleyerek yapiyorum. Bu geçen yil içinde bir mükellefimin eline geçmis, sen bende bu is için ayri ücret aliyorsun zaten defter tasdik ücretleri içinde varmis diye bir yanlis anlasilma var bu ifadenin bu nedenle çikartilmasini talep ediyorum. Çünkü Ba Bs mutabakati yapma zorunlulugumuz yok eger varsa da ücret karsiliginda yapilmalidir.

     Ayni sekilde Tüik formlari ve sözlesmeden damga vergileri  ibareleri de var. Esas su sorunumuz var. Geçen yil bu ücretler tüm meslektaslarimizca alindimi? Geçen yil tasdik ücretlerinden dolayi üç müsterimi kaybettim. Bu ücretler ya alinmiyor yada eksik aliniyor. Ciddi bir pazarlik söz konusu. Tasdik fiyatlari sayfa  sayilarina göre belirlenmesi daha saglikli olacaktir. Noter masrafinin altinda kalan ücretler olabiliyor. Bu konudaki çalismami baskanliga sunuyorum. Tesekkürlerimi sunuyorum.

    Meclis baskani gündemi geregi yaptigi degerlendirmede; sözlerinde meslektaslarimizin bildigi üzere eskiden devletin üstlendigi giderler bizler tarafindan yapilmakta. Söyle ki Bütün beyannameler, tahakkuklar, formlar, mutabakat yazismalari, bildirimler ve daha birçogu bizim kirtasiye giderimiz oldu. Ilgili kurumlar artik hiçbir kirtasiye gideri yapmiyorlar. Kiymetli evrak gideri olarak damga vergisi diye DMO gideri karsiligi konulmus rakamlar var. Esasen bu damga vergisi hakki bizim olmali belli dönemlerde meslektaslarla bu rakamlar mahsuplasmasi yapilmali. Bu gideri artik biz yapiyorsak bu bizim hakkimiz. Bu tasdik ücretinin büyük bölümü bu giderler yöneliktir. Kalan kismi da noterlerin aldigi ücretlerdir.

     Defter tasdik ücretleri hakkindaki  komisyonumuzun tavsiye karari oylamaya sunuldu. Oybirligi ile kabul edildi.

     Gündemde Sayin Mümin YÜKSEKKAYA, 3568 sayili yasada ücret tarifemizde hata var. Söyle ki Serbest Muhasebeci Isi ile Serbest Muhasebeci Mali Müsavir ücretlerinin belirtilmemis olmasi.

Tespit edilen ücretlerin düsük oldugunu iddia etmekten ziyade, Ücret tarifesinin anlamindan uzak ve anlasilmasi kullanilmasini düzeltilmesi üzerinde çalisma yapilmasi lazim. Defter tutma ücreti adi yeterli degildir. Ücretin belirlenmesi çesitlendirilmesi gerekmektedir. Ücret tarifesinde Serbest muhasebecilik ve Serbest muhasebecilik Mali Müsavirlik ücret tanimlari ayrica yapilmalidir.   

Mümin YÜKSEKKAYA Asgari ücret tarifesi hakkinda çalismasini kurul baskanina sundular.

  Mümin YÜKSEKKAYA ya konusmasi ile ilgili Sayin Mustafa KESKIN 3568 sayili yasada iki meslek grubu var. SMMM ve YMM var. Serbest Muhasebeci ve Serbest Muhasebeci Mali MÜSAVIR ayrimi ile neyi kastettiniz? Sayin Mümin bey cevap olarak kanunumuzda bu konuda yanlis oldugunu belirttiler.

    Gündemde söz alan Sayin Ertugrul KOCACIK, Sevgili Mümin abimin çalismalarini takdir ile karsiliyorum. Ama katilmadigim hususlar var. 1989 yili meslek yasamizda unvanlar SM, SMMM ve YMM seklindi. 2008 yilindaki 5786 sayili yasa ile bu unvanlar ikiye indirildi. Meslek yasasinin ikinci maddesindeki isleri yapanlara SMMM denir. Serbest Muhasebeci üstatlarimin ellerinden öpüyorum.Ayrilikta degil, birlikteliklerde fayda vardir. SM ve SMMM ücretlerinin ayrilmasini kabul etmiyorum. Serbest Muhasebecilik unvani ile çalisan büyüklerimizi yok sayamayiz. Bu meslektaslar mesleklerini son biraktiklari güne kadar bu unvan ile is yapacaklardir.

    Sayin Mümin YÜKSEKKAYA yanlis anlasilan noktalar var. Defter tutma deniliyor. Biz birçok is yapiyoruz bu islerin yazildigi bir ücret tarifesi hazirlansin istiyorum.

 

     Gündemin altinci maddesi geregince söz alan Sayin Orhan SAHIN  ticaret odasina kayitta Bilanço usulü defter tutma sarti sorun olmaktadir. Yeni mükellef olan nakliyesi isletme esasi defteri seçme hakki VUK göre mümkün iken K yetki belgesi için ticaret oda kaydi istenmesi ve Ticaret odasinin da yeni düzenleme ile Bilanço usulü defter tutma sarti ile kayit yapmasi sorun oldugunu belirttiler.

     Gündem de Sayin Mustafa KESKIN, Akyazi da muhasebe ücreti ve KDV alinmasi konusunda bir uygulama varmis. Bu konuda Akyazili meslek mensuplarimiz dan bilgi alabilir miyiz. Meclis Baskan Saban KOLUDRA ücret tarifemiz brüt KDV hariç ücretlerdir. KDV ayrica hesaplanip tahsil edilmesi gerekli oldugunu belirttiler.

    Sayin Mehmet SARI Akyazi ilçesindeki uygulamayi söylece açikladilar. Her yil meslek mensuplari toplaniyoruz. Gelen ücret tarifesi üzerine KDV leri hesapliyoruz. Tarifemiz brüt ücrettir.

KDV yi hesaplayip müsterilerimizden tahsil ediyoruz. KDV Beyanimizla devlete ödüyoruz. Uygulamamiz budur dediler.

 

    Gündemin yedinci maddesinde Meclis Baskani Saban KOLUDRA dönem sonu islemleri, yapilandirma yasasi ile yogun bir dönem bizleri bekliyor. Tüm meslektaslara bu dönemde kolayliklar ve basarilar dileklerini ileterek toplanti son bulmustur.

    

     

  Oda Meclis Baskani    Meclis Baskan yrd      Oda Meclisi   Sekreteri          Oda Meclisi Sekreter Yrd.

                                                                        

  Saban KOLUDRA      Yildiray YILMAZ       Selim YANMAZ                Aslihan TOPALOGU