ODA MECLİS TOPLANTIMIZ YAPILDI…

05 MART 2015 tarihinde Odamiz Meclis Toplantimiz konuklarimizin katilimi ile gerçeklesmistir.

Muhasebe Haftasi, Haksiz Rekabet ile Mücadele ve Mesleki Sorunlarimiz görüsülmüs olup, ruhsat töreni yapilmistir.

Konuklarimiz:

Recep ALP (Sakarya Vergi Dairesi Baskani)

Önder YALÇIN(Sakarya Vergi Dairesi Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Baskani)

Mustafa AYDIN (Bilim Sanayi ve Teknoloji Sube Müdürü )

 

ODA MECLISININ 05 MART 2015 TARIHLI TOPLANTI  IÇERIGI

      Toplanti No:2015/1

 

          Sakarya SMMM odasi oda meclisi dönem Toplantisi 05 Mart  2015 tarihinde saat 14:00 da odamizda  toplanmistir. 

Toplanti gündemi

1)    Açilis, Yoklama,

2)    Saygi durusu,

3)    Konuklarin konusmasi,

4)    Oda Yönetim Kurulu Baskan'inin sunumu,

Meslegimize yeni katilanlara ruhsatlarinin verilmesi Ara ikram ve konuklarin ugurlanmasi

5)    Oda dayanisma gecesi ve muhasebe haftasi etkinlikleri hakkinda hatirlatmalar,

6)    Haksiz rekabetle mücadele ve Türmob etik egitimlerinin degerlendirilmesi,

7)    Mesleki sorunlar hakkinda görüsme,

8)    Dilek ve Kapanis.

  

         Yapilan yoklamada Hazirun listesinde kayitli 73 üyeye toplanti gündemi ile günü ve saatini bildiren davetin 11 02 2015 tarih 2015/ 109 numarali yazi, faks ve e mail yolu ile gönderildigi bunun sonucunda. Kirksekiz üyenin toplantida hazir bulundugu  , Erol Kocacik, Abdullah Karaman, Ramazan Sarioglu, Ali Sait Çatar, Burhan Yilmazer, Erdal Er, M.Turgay Çetiner, yedi kisinin   mazeretlerini belirttigi, on sekiz kisinin mazeretsiz katilmadigi tespit edilmistir.

 

  GÜNDEM ÇALISMALARI    

 

Oda Meclis Baskani Sayin Saban KOLUDRA baskanliginda;

Açilis yoklama yapildi. Gündem okundu ve oya sunuldu. Oybirligi ile kabul edildi. Saygi durusunun ardindan gündem maddelerinin görüsülmesine geçildi.

 

Gündemin dördüncü maddesi geregince Oda baskanimiz Sayin Selattin ÇAKIRSOY konuslarinda sunlari ifade etmistir.

            Sayin baskan, degerli meclis üyeleri  arkadaslarim, degerli komisyon üyeleri arkadaslarim, degerli hazirun  ve çok degerli misafirlerimiz. Sizleri yönetim kurulumuz adina saygi ve sevgi ile selamliyor. Hepiniz hos geldiniz.

            Öncelikle tüm meslektaslarimizin , içinde bulundugumuz muhasebe haftalarini kutluyorum. Mesleki dayanisma gecemiz 299 katilimcimiz vardi.  74 misafirimiz ile güzel bir gece yasadik. Bu gece de 25 , 35 ve 50 yilini doldurmus  meslek mensuplarimiza plaketlerini takdim ettik. Daha nice uzun saglikli meslek hayatlari dilerim.

           Yine muhasebe etkinlikleri çerçevesinde daha önceden yapilmamis olan bir etkinlikte Izgören Akademiden Sayin Gökhan OKÇU, gelecegi yönetmek ile ilgili güzel bir sunum gerçeklestirdi. Bu harika sunum un basinda ne oldugunu anlamadan hareketler yapar bulduk. Sonrasinda dinleyicilerin birbiri ile hiçbir istisare etmeksizin dikkatle izledigi sunumu sonun da herkes ayakta alkisladi. Dünya kadinlar günü çerçevesinde ayni gruptan Oytun bey kisisel gelisim ile ilgili sunumda bulunacaklar. Bu tür etkinliklerimiz ara ara devam edecektir.

        Etik egitimleri ile ilgili bu gün itibari ile 151 civarinda arkadasimiz müracaat etti. 100 e yakini etik egitimini tamamlayim odaya etik egitim çiktilarini ilettiler. Etik egitimlerini tamamlamayan arkadaslar egitimlerini  15 03 2015 kadar tamamlayip çiktilarini bizlere ulastirsinlar. Çünkü Ankara da yapilacak olan yüz yüze egitimlere katilim ile ilgili planlamalar verilecek egitimler tamamlaninca Etik sertifikalari dagitilacak. 805 kayitli üyemiz içinde Düzce den sonra en büyük katilim saglayan oda olduk.  Meslek etiginin meslek mensuplarinca kavranmasi ve etik ile ilgili tehditlerin önceden tespiti ve çözüm yollarinin bu egitimler ögrenilecegi açiktir.

      Haksiz rekabet ile ilgili programda 30 04 2015 e uzatildi.  150 yakin meslek mensubumuz girislerini tamamlamis durumdadir. Programa girisler yapildikça eksikleri tespit edilip yeniden eklemelere ve düzenlemeler yapiliyor. Revize edilerek program gelistiriliyor. Tüm meslek mensuplarimiz programa girislerini 30 04 2015 e kadar tamamlasinlar. Bu program ile haksiz rekabet konu olaylar hakkinda  ifadeler alinip yaptirimlar uygulanacaktir. 

Müsterinin önceki muhasebesi hangi ücret ile isi yaptigi ve müsteri  ile ilgili bilgileri yeni meslek mensubu ve eski meslek mensubu görecektir. Düsük fiyat ile müsteri transferleri ortadan kalkacaktir.  Biz bu meslekten para kazaniyoruz. Ben 36 senedir baska bir isin içinde olmadim. Ancak ekmegimize göz diken baska meslek mensuplari eger suiistimalleri var ise buna göz yumulmasina müsaade edilmeyecegini herkesin bilmesini istiyoruz.

    Muhasebe haftasi ile ilgili billboardlarda haftamiz ile ilgili ve muhasebe meslegi ile ilgili yazilarimiz yayinlamakta.  Pratik bilgiler kitapçigimiz kurye ile meslek mensuplarimiza dagitimi yapiliyor. Eger ellerine ulasmayan meslek mensuplarimiz var ise odamizdan tedarik edebilirler.  Takvim dagitimlarinda ulasmayan meslek mensuplari olmus buradaki aksakliktan ötürü meslek mensuplarimizdan özür dilerim.

    Almanak ile ilgili çalismamiz bitmek üzere bazi resimler eksik bazi resimle eski. Ancak resim koymak istemeyen meslek mensuplarimizda var. Tüm eksikleri ile zannederim önümüzdeki ay almanak çalismamiz bitmis olacaktir. Yeni almanagimiz degisir yaprakli olacak yeni gelen meslek mensuplari  bilgileri bir sayfayi doldurdugunda çogaltim sizlere gönderecegiz. Sizler de yeni sayfayi sonuna ekleyerek güncel bir almanaga sahip olmus olacaksiniz. Bu almanaklari dagitirken imza karsiligi dagitimi yapilacak, dagitilacak müdürlerde taahhütname karsiligi verilecek. Çünkü almanaktaki bilgileri baskalari ile paylasilmasini istemeyen arkadaslarimiz çok. Neden böyle bir korku içindeler

Anlamis degilim. Hukuken sorumluluk altinda kalmamak için imza karsiliginda teslim edilecektir. Herkes aldigi almanagin sorumlulugunu tasisin. 

   Gelir vergisi ile ilgili beyan zamani içindeyiz. Bunun ile ilgili seminerimiz geçen yapildi. Burada dikkat edilmesi gereken ek gelirlerin varliginin unutulmamasi gerekir. Müsterilerimize ait yillik gelir beyanina dahil edilmesi gereken gelirlerinin tespiti için kullanilan bilgi formunu internet sayfamiza koyduk. Bu formu müsterilerinize doldurtup imzalatarak dosyaniza arsivleyin.

    Nisan ayinin ilk haftasi sigorta ile ilgili güzel bir çalismamiz olacak. Sosyal güvenlik emekli müfettislerinden Sayin Ersin Unlu nun üç dört saatlik sunumu olacak.   Daha sonra mayis ayinin ikinsin de yine Ersin bey ile sigorta bildirgeleri ile ilgili, sigorta giris çikislari, cezai durumlara maruz kalinan konular ile ilgili çok degisik bir sunun olacak. Önemli can alici noktalara deginilecek. Özellikle sunumu Cumartesi gününe koyduk ki çalisan personelimiz ve bagimli çalisan personelden sorumlu kisilerin katilimini saglamis oluruz. Yine nisan ayin da Kurumlar  vergisi ile ilgili hafta içi bir gün sunum yapilacaktir.

   Bagimsiz denetim ile ilgili çalismalarimiz bitti. En son 35 arkadasimiz bagimsiz denetim egitimlerini tamamlayip basari belgelerini  aldilar. Iki kisi Düzce odasindan 1 kisi Kocaeli odasindan 1 kisi Istanbul odasindan arkadasimizdi. Iki arkadasimiz bagimsiz denetim belgesi almaya hak kazanmamasina ragmen egitime önem verdikleri için bagimsiz denetime katildilar. Yüksek lisans egitimlerinde bagimsiz denetim  derslerinden muaf olabilecekler.  Sakarya Üniversitesi ile yapilan anlasma ile yakinda yüksek lisans programi açilacak.

     Hepinize saygilarimi sunuyorum.

 

Yeterlilik sinavlarini vererek belge almaya hak kazananlara belgeleri verildi.

Belgelerini alan üyelerimiz.

Sayin Naci GENÇ

Sayin Seda AYAZ

Sayin Mustafa KOCAMAN

Sayin Özlem KARDES

Sayin Emine EKSI

Sayin Muharrem GEÇGIL

Sayin Kenan GÜLOGLU

 

Gündemin 6. Maddesi geregince söz alan Haksiz Rekabet Kurulu Baskani Sayin Zeki Çelebi konusmalarinda:

 

      Sayin baskan, çok degerli meslek mensubu  arkadaslarim Haksiz rekabet kurulu biliyorsunuz devamli toplaniyor. Bazilarinizla dosya geldiginde toplaniyoruz. Dosyalar bu siralar pespese gelmeye basladi. Haksiz rekabete gelen dosyalar hakkinda ben sizi simdi isim vermeden bilgilendirmek istiyorum. Bilhassa SSK da biliyorsunuz 65 yasina gelmeden 2008 yilindan beri sigortalilar vardi. Onlarla ilgili bir çalisma yapmis müfettisler. Meslek mensuplarini odaya sikayet ediyorlar. Iste falanca isyerinde çok sigortali gösterdi, dolayisiyla savcilara da suç duyurusunda bulunuyorlar galiba. Bu konularda çok dikkat edelim. Bu sigortalilarin girisleri, isveren nerde biraz arastirma yapalim yani böyle isyeri varmi, bu isçiler ordami, en azindan bize mail ile postalasinlar. Meslek mensuplari güç durumda kalabilir. Bu konuda ben size özellikle hatirlatmak istedim.

Ayrica karsilikli sikayetler basladi, dört tane dosya geldi. Önümüzdeki ayin 10 unda toplanacagiz. Biz ön görüsmesini yaptik. Bu dört dosya içinde, birisi birinin fiyat kirararak defterini aldigini sikayet ediyor, ücretini alamadigindan sikayet ediyor, vs. Bu konulari biz kurulla degerlendirecegiz. Yönetime bu konu hakkinda görüslerimizi bildirecegiz. Bu konular bilhassa haksiz rekabet yazili programlarindan sonra dahada artacak.

Meslektaslarimizin meslege saygili  olarak hareket etmesi ve kurulumuza hiçbir sikayetin gelmemesi istegimizdir, ancak zaman zaman  haksiz rekabetle ilgili konular olusmakta. Bu konuda rahatsizlik yasayan meslek mensuplarinin bize ulasmalarini beklemekteyiz. Gereginin yapilacagi konusunda hiçbir kuskulari olmamalidir.

Beni dinlediginiz için hepinize tesekkür eder saygilarimi sunarim.

 

    Gündem de Haksiz Rekabet Kurulu Üyesi Sayin Mehmet SARI konusmalarinda;

 

Çok degerli baskanim, degerli danisma kurulu üyeleri ve degerli hazirun,

Hepinizi saygiyla selamliyorum. Haksiz rekabet kurulu üyesiyim. Kurul baskanimiz söz aldi. Haksiz rekabet ile ilgili ben de katkida bulunmak istiyorum. Meslek mensuplari olarak yeni çikan haksiz rekabet ile ilgili internet yazilima çok önem vermemiz gerekiyor. Kendi büromuzda müsterilerimizin bilgilerine göre tam olarak veri girisi yapildiginda, bizler için güzel rakamlar olusuyor. Yani defter ücretlerinin düsüklügü konusu bir nebze gündemden çikmis görünüyor. Ancak piyasada öyle muhasebe meslegi uygulamalari var ki önümüze gelen bazi konularda meslege ne kadar zarar verildigini görüyoruz. Örneklerini yasadigimiz, duydugumuz müsterileri gezerek fiyat veren, bilanço usulü deftere 100 TL fiyat talep eden, gerçekte yasal ücreti 380 TL olan bu deftere 100 Tl fiyat verilerek hem meslege hem de meslektasa zarar verilmektedir.

Bu yeni program la bu tarz haksizliklarin önüne geçilecegini düsünüyorum. Bu program sayesinde haksiz rekabet içinde olanlarla mücadele edilip gerekli cezalarin verilecegini meslektaslarimiza simdiden bilgi verilmesi gerektigini düsünüyorum.

 

  Misafirlerimizin gelisleri ile  Gündemin üçüncü maddesi geregince   Oda Meclis Baskani Saban KOLUDRA  giris konusmasinda sunlari ifade etmistir.

Sayin Oda Baskanim'

Sayin Sakarya Vergi Dairesi Baskanim,

Sayin Denetmenler Grup Baskanim,

Degerli konuklar, meclisimizin degerli üyeleri, öncelikle hos geldiniz der, sahsim ve meclis yönetimi adina sizleri saygilarimla selamlarim.

 

Baskanligimda yapilan 11 inci meclis toplantimizin Subat ayinin son haftasi yapilan "vergi haftasi" ve Mart ayinin ilk haftasi yapilan "muhasebe haftasi" na denk gelmesi nedenleriyle degerli konuklarimizla birlikte olmak ve kasada olsa sorunlarimizi birlikte degerlendirmek istedik.

 

Öncelikle davetimize uyarak aramizda bulunan Sakarya Vergi Dairesi Baskani Sayin Recep ALP' e, Sakarya Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Baskani Sayin Önder YALÇIN' a tüm meclis Üyelerimiz adina tesekkür ederim.

 

1990 yilindan bu yana kutlanan ve 26 incisi kutlanacak olan Vergi Haftamiz ve Muhasebe Haftamiz kutlu olsun.

 

Verginin, toplumun tüm kesimlerine benimsetilmesi ve vergiyi gönüllü olarak ödeme aliskanliginin artirilmasi amaciyla her yil Subat ayinin son haftasi vergi haftasi olarak kutlanmaktadir.

 

Vergi, devletle vatandas arasinda kuvvetli bir bagdir. Vergi, devletin vazgeçemeyecegi önemli bir gelir kaynagidir. Vergi olmadan bir devletin ayakta kalmasina ve bir halkin siyasal bir topluluk haline gelmesine imkan yoktur.

Insanlik tarihi kadar eski bir geçmise sahip olan vergi, maliye ve muhasebe biliminin de gelismesine öncülük etmistir.

 

Bu birimlerin ortaya çikardigi meslek gruplari olarak maliye, muhasebe ve denetim birbirinden ayrilmaz ve baslangiç amaçlari ayni olan mesleklerdir. Dolayisi ile etkili sonuçlar birlikte hareket edince alinir ve alinmistir.

 

Ülke ekonomisinin önemli bir sorununun "kayit disi" oldugu herkesçe bilinmektedir. Maliye Bakanligi ve Sosyal Güvenlik Kurumu' nun bu alandaki projeleri de bunun göstergesidir.

 

Biliyoruz ki kayit disi ekonomi;

 

-    Yolsuzluk, hirsizlik ve rüsvettir,

-    Haksiz rekabet ve haksiz kazançtir,

-    Borçlanmak ve Disa bagimliliktir,  

-    Yüksek faiz ve enflasyondur,

-    Issizlik ve yoksulluktur,

-    Daha düsük memur ve emekli maaslaridir,

-    Egitim ve Saglikta firsat esitsizligidir,

-    Adalet gelir dagilimidir,

-    Vergisiz kazanç hukuksuzluktur.

 

Bu tespitlerden de anlasilacagi gibi kayit disi ekonomi ile mücadele esastir ve vazgeçilmezdir.

 

Bu nedenle; " Adaletli vergi toplanip tabana yayilmasi" ve " Kayit disi ekonomi ile mücadele" için " Bagimsiz denetim" önemli bir araçtir.

 

Denetim için, ülkemizdeki 77 serbest muhasebeci mali müsavir odasi ile 8 yeminli mali müsavirler odasina kayitli 93000 yetkin meslek mensubunun mesleki tecrübesinden yararlanilmalidir. Bagimsiz denetim yapabilecek bu güç ve birikim ortada iken, bundan yararlanilmamasi bagimsiz denetimden beklenen faydayi saglamayacak, "ekonomiyi kayit altina alma" iradesinin hayata geçmesi de mümkün olmayacaktir. Bu durum yeni TTK felsefesi ile de uyum saglamayacaktir.

Bu vesile ile muhasebe meslek camiasinin çözüm bekledigi sorunlar ve zaman zaman meclis üyelerimizce de dile getirilen taleplerimizi bir kez daha belirtmek isteriz;

- Gereksiz is yükü hafifletilmelidir,

-    Bilgi amaçli bildirimlerdeki özel usulsüzlük cezalarina son verilmelidir.

-    Vergi usul kanunu mükerrer 227 nci maddesindeki beyanname imza yetkisi eksiksiz uygulanmalidir,

-    Son dönem geçici vergi beyanlari, Gelir ve Kurumlar vergisi beyannamesi ile birlestirilerek kaldirilmalidir,

-    Meslek mensubunun KDV yükü azaltilmalidir,

-    Serbest meslek uygulamasina Gelir-KDV çeliskisi düzeltilmelidir,

-    Ücret tarifesinin yayinlanmasi meslek örgütüne birakilmalidir,

-    Tasdik ve iade islemlerinden dogan sorumluluklar düzeltilmelidir,

-    Ülkemizde, egitim ve diger konularda gerçeklestirilen aflar gibi sinav magdurlarina ek sinav hakki verilmelidir,

-    Seçme ve seçilme önündeki engeller kaldirilmalidir,

-    Serbest meslek yipranma indirimi (beyin amortismani) getirilmelidir,

-    Stajyerlerimiz için Sosyal Güvenli Primi ve Vergi Muafiyeti saglanmalidir.

 

Mesuliyet bakimindan en agir ve en hassaslarindan olan muhasebecilik meslegimizin sorunlarinin çözümü için taleplerimizin dikkate alinacaginin umut ve beklentisindeyiz.

 

Bu duygu ve Düsünceler ile Maliye, Muhasebe ve Denetim gruplarinda görev yapan tüm meslektaslarimizin Vergi Haftasi ve Muhasebe Haftasini kutlar tüm yasamlarinin saglik, mutluluk ve basariyla dolu olarak geçmesini dileriz.

 

 

              Konuklarimiz dan Sakarya Vergi Dairesi Baskani  Baskanimiz Sayin Recep ALP konusmalarinda;

 

   Öncelikle degerli hazirunu saygi ile selamliyorum. Tüm meslek mensuplarinin muhasebe haftalarini kutluyorum.  2014 yilinda 1,3 oraninda 23 milyar açik vererek beklentinin üzerinde bir basari  elde etmistir.  Sakarya da tahakkuk artisi olurken tahsilat ayni oranda artmamaktadir. Geçen yil Tahakkuk artisi % 17 Tahsilat atisimiz % 12 bu bizim için sorundur.  Iller siralamasinda tahakkuk büyüklügünde Sakarya 2014 15. Olurken tahsilatta 20. Il olduk. Bu durumu düzelmesi gereklidir. Tahsilatimiz in artmasi sarttir. Personel sikintimiz vardi. 250 personel istedik. 95 yeni personelimiz yakin zamanda Mayis gibi göreve baslayacaklar. Bundan sonra hiçbir mazeretimiz kalmayacak, bu da su demek bu arkadaslar göreve basladiktan sonra bizim bu tahsilat oranimizi düzeltmemiz lazim.  2015 ikinci yarisindan sonra bu personellerimizin ise baslamasi ile mükelleflerimizi zorlayacagiz.  Yapilandirmalar 6111 ve 6552 de yapilandirmayi basvuruda Türkiye de ilk bes il içindeyiz. Ancak tahsilatimiz ayni basari  yoktur. Nisan sonu taksitlendirmesini ödemeyerek  bozan mükelleflere yaptirimlarimiz olacaktir. Meslek mensuplari olarak sizlerden müsterilerinizi bilgilendirmenizi bekliyoruz.  Tahsilati düzeltmeyi hedefliyoruz.

     Sizlerin sorulari varsa cevap vermeye çalisayim. Sayin Mehmet SARI  müsterilerimizi taksitlendirme konusunda haberdar ediyoruz. Bizim hatirlatmamiz zayif kaliyor. Kurum olarak sizin bilgilendirmeniz daha dikkat çekiyor. Bence kurumun haberdar etmesi çok önemlidir. Dediler.  Bu imkanlar ile ödenemeyen vergiler yapilandirma bozuldugunda ödenemez hale geliyor. Bizde bu ikazlari yapacagiz.

    Sayin Saban KOLUDRO borçlarin tek kalemde toplanarak gerekirse banka kredisi ile bu borcu tahsil imkani getirilmesi faydali olur diyoruz.  Muhasebecileri tesvik edecek düzenlemeleri bakanliktan bekliyoruz.

    Sayin Cafer SEN yapilandirma zamanlama olarak piyasada ki parasal eksikligin oldugu bir dönem de çikti. Yaza dogru piyasalarin hareketi ile ödemelerin artacagini bekleyebiliriz.

   Sakarya da vergi kayip kaçagi çok yüksek seviye de. Bu konuda cezai yaptirim gereklidir. Yoksa dürüst mükelleflerimiz bu konuda zarar gören oluyor.

    Sayin Saban KOLUDRA  Sayin Recep ALP e muhasebeciler olarak taleplerimiz var. Örnek verecek olursak. Damga vergisi devletin kirtasiye giderleri için tahsil ediliyor du. Artik bu tahakkuk ve beyanlara ait giderleri artik biz meslek mensuplari yapmaktayiz. Damga vergisi bedelleri artik bizim hakkimizdir. Ayrica KDV oranlari ve muhasebe ücretlerinin banka üzerinde yapilmasi  benzeri taleplerimiz Birligimizce Bakanliga ve gelir idare baskanligina iletilmektedir.

    Meslek mensuplari ile memurlarimiz arasinda yasanan sorunlar oldugunu biliyoruz. Bunlarin giderilmesi ile ilgili çalismamis olacaktir.

    Yeni hizmet binamiz da sizlerin hizmetine açilacak çok konforlu bir bölüm hazirlanacak. Burada bulunursak açilisini hep birlikte yapariz insallah.

    Davetiniz için tesekkür ederek sözlerime son veriyorum.  Meslek hayatiniz da basarilar diliyorum. Dediler.

 

Konuklarimizdan Sakarya Vergi Dairesi Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Baskani  Sayin Önder Yalçin Konusmalarinda sunlari ifade etmistir.

Sayin Vergi Dairesi Baskanim,

Mali Müsavirler Odasi Baskanim, degerli meslek mensuplari, bu özel güne davet edilmekten ve sizinle birlikte olmaktan dolayi mutluluk duyuyorum. 10 Temmuz 2011 tarih ve 646 sayili KHK ile kurulan Vergi Denetim Kurulu Küçük ve Orta Ölçekli Grup Baskanligi, Organize Vergi Kaçakçiligi Grup Baskanligi, Organize Vergi Kaçakçiligi Grup Baskanligi, Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Baskanligi, Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandirmasi ve Yurtdisi Kazançlar Grup Baskanliklari olmak üzere toplam 41 adet grup baskanligindan olusmaktadir. Bu grup baskanliklarindan birisi de aslen Sakarya ve Düzce ilinin yetkisinde olan Sakarya Grup Baskanligimizdir. Bizler Maliye Bakanliginin ve Vergi Denetim Kurul Baskanligimizin önderliginde basta Sakarya ve Düzce illeri, gerekli görülmesi halinde ise tüm Türkiye'de turne çalismalari ile inceleme teftis ve sorusturma faaliyetlerini yürütmekteyiz. Bu faaliyetlerimizi yürütürken

 

 

 

 

 

Misyonumuz

 

*  Çagdas denetim tekniklerini kullanarak risk odakli vergi incelemeleri yapmak,

*  Vergi kayip ve kaçagina neden olan kayit disi ekonomiyi en aza indirmek,

*  Mükelleflerin vergiye gönüllü uyumunu artirmak, idarenin etkin ve hukuka uygun isleyisinin saglanmasi amaciyla teftis ve sorusturma faaliyetlerini yürütmek

*  Maliye politikalarinin olusturulmasina yönelik hukuki düzenlemelerin hazirlanmasina katkida bulunmak

 

Vizyonumuz

 

9)    Mükellef haklarini gözeten, adil, objektif ve etkin bir çalisma anlayisina sahip, mesleki ve etik degerleri yüksek, maliye politikasina katki veren aktif ve öncü bir denetim birimi olmaktir.

 

Her seyden önce mükellef haklari gözeten bir anlayisla kanunlarin çizdigi çerçevede faaliyetleri yürütmek öncelikli hedefimiz olacaktir. Bu noktada Sakarya'da vergi bilincinin yerlesmesinde siz degerli meslek mensuplarinin katkilari bizim için çok degerli olacaktir. Yaptigimiz incelemelerde öncelikli hedefimiz vergi cezasi yazmak, matrah farki bulmak degil. Hedefimiz bundan sonraki süreçte mükelleflere bir nevi rehberlik etmek, islemlerinin daha saglikli yürütülmesini ve vergi adaletini, kayit disini en aza indirmeyi saglamaktir. Bizler baskanlik olarak yaptigimiz incelemelerin en dogru sonuçlanmasini isteriz. Düzenlenen raporlarin kanun, yönetmelikler ve diger düzenlemeler dogrultusunda olmasini isteriz. Bu noktada iletisimin önemli oldugu düsüncesindeyiz. Bunu basarabilmek adina kapimiz tüm meslek mensuplarina ve mükelleflere ardina kadar açiktir. Siz degerli meslek mensuplari ile mükelleflerin bilinçlenmesi adina birlikte çaba sarf ederek basarili olmaktadir. Bunu basarabilirsek hem biz hem de siz degerli meslek mensuplarinin isini daha rahat yapmalari saglanacak ve en nihayetinde ülkemiz kazanacaktir. Sözlerimi burada noktalarin Sakarya Serbest Muhasebeciler ve Mali Müsavirler Odasi'nin yapilan Oda meclisi toplantisinin hepimize hayirli olmasini dilerim. Bana bu konusma firsatini vermenizden dolayi da Sn Baskan Selahattin ÇAKIRSOY nezdinde tüm oda Üyelerine ayrica tesekkür ederim.

    

 Bilim Sanayi ve Teknoloji Sube Müdürü Sayin Mustafa AYDIN konusmasinda;

 

        Sayin grup baskanim ve çok degerli meslek mensuplari,

Öncelikle vergi haftanizi en içten dileklerimle kutluyorum. Burada sizin için önemli olan birkaç hatirlatma yapmak istiyorum bakanligimiz adina. 2014 yilinda sanayi envanter çalismasini sizinde katkilarinizla çok basarili bir sekilde tamamladik. Bunlarin sanayi sicil sistemine kaydedilmesi için geçen yil bakanlik bir defaya mahsus olmak üzere idari para cezasini afetti. 31.12.2014 tarihine kadar sizlerin müracaat etmesini istedi. Bizler de sizlerin cezalandirilmamasi için, sanayi mükelleflerinin ceza almamasi için, 31.12 tarihine kadar bir defaya mahsus olmak üzere eksik evraklarla birlikte belgelerinizi kabul ettik. Yalniz su geçen 3 aylik süre içerisinde 599 tane mükellefin sanayi isletmesinin evraklarinin henüz tamamlanmamis oldugunu gördük. Bununla ilgili vali yardimcimizin bir uyari yazisini da 15 gün içerisinde tamamlanmasi konusunda yayinlanacak. 15 günlük süre zarfinda tamamlanmadigi takdirde o mükelleflere idari para cezasi kesecegiz bilginiz olsun.

Birde Nisan ayinin sonuna kadar yillik isletme cetvellerinizin bir an önce girilmesi lazim, hep son tarihe kadar birakiliyor. Bunlari bir an önce girersek idari para cezasi da uygulanmamis olur.

Tesekkür eder saygilarimi sunarim

 

Gündemin diger maddelerin de herhangi söz alan olmamistir.

 

Oda Meclisi Baskanimiz Sayin Saban KOLUDRA  meslek mesnuplarinin muhasebe haftasini kutladi ve toplanti sona erdi.

 

 

 

     SABAN KOLUDR            YILDIRAY YILMAZ        ASLIHAN TOPALOGLU        SELIM YANMAZ

ODA MECLIS BASKANI   MECLIS BASKAN YRD.            RAPORTÖR                      RAPORTÖR

 

      

 

TOPLANTI GÖRSELLERI