Mali Müşavir Hatası İle Müşteriye Kesilen Cezanın Ödenmesi.. (Özelge)

Muhasebecinin mesleki faaliyetle ilgili olarak ödenen cezalarin meslek kazancinin tespitinde gider olarak indirim konusu yapilip yapilamayacagi hakkinda özelge

 

 

T.C.

GELIR IDARESI BASKANLIGI

ISTANBUL VERGI DAIRESI BASKANLIGI

(Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlügü)

Sayi:62030549-120[65-2014/811]-52161-04/05/2015

Konu: Mesleki faaliyetle ilgili olarak ödenen cezalarin meslek kazancinin tespitinde gider olarak indirim konusu yapilip yapilamayacagi

Ilgide kayitli özelge talep formunda, serbest muhasebeci mali müsavir oldugunuz, mesleki faaliyetiniz çerçevesinde çalisanlariniz tarafindan yapilan hatalar sonucu müsterilerinize kesilen cezalarin tarafinizca ödendigini belirterek, söz konusu cezalara iliskin olarak ceza bedelleri ve dava konusu yapilmasi durumunda her türlü mahkeme masrafi ve avukatlik ücretinin meslek kazancinizin tespitinde gider olarak indirim konusu yapilip yapilamayacagi hususunda özelge talep ettiginiz anlasilmistir.

193 sayili Gelir Vergisi Kanununun “Serbest Meslek Kazancinin Tarifi” baslikli 65 inci maddesinde; “Her türlü serbest meslek faaliyetinden dogan kazançlar serbest meslek kazancidir.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade sahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmiyan islerin isverene tabi olmaksizin sahsi sorumluluk altinda kendi nam ve hesabina yapilmasidir…” hükmü yer almaktadir.

Ayni Kanunun “Serbest Meslek Kazancinin Tespiti” baslikli 67 nci maddesinin birinci fikrasinda; “Serbest meslek kazanci bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karsiligi olarak tahsil edilen para ve ayinlar ve diger suretlerle saglanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden bu faaliyet dolayisiyla yapilan giderler indirildikten sonra kalan farktir.” hükmü yer almaktadir.

Öte yandan, “Mesleki Giderler” baslikli 68 inci maddesinin birinci fikrasinda;

“Serbest meslek kazancinin tespitinde asagida yazili giderler hasilattan indirilir:

10.Mesleki faaliyetle ilgili olarak kanun, ilam ve mukavelenameye göre ödenen tazminatlar.

Her türlü para cezalari ve vergi cezalari ile serbest meslek erbabinin suçlarindan dogan tazminatlar gider olarak indirilemez.” hükmüne yer verilmistir.

Diger taraftan, ödenen tazminatin gider yazilabilmesi için mesleki faaliyetle ilgili olmasi ve sözlesmeye, ilama ve kanun emrine bagli bulunmasi sarttir. Mesleki faaliyetle ilgili olmayan ve mesleki faaliyetle ilgili olsa dahi serbest meslek erbabinin sahsi kusuru nedeniyle ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar ise mesleki kazancin tespitinde gider olarak yazilamayacaktir. Ayrica, Borçlar Kanununun “Istihdam Edenin Kusursuz Sorumlulugu” hükümleri çerçevesinde katlanilan tazminat yükümlülügü, tesebbüs sahibinin suçundan dogan tazminat olarak kabul edilmemektedir.

Bu hüküm ve açiklamalara göre, mesleki faaliyetiniz kapsaminda çalisanlarinizin hatasi sonucu müsterilerinize kesilen ve tarafinizca ödenen cezalarin Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesi kapsaminda mesleki kazancinizin tespitinde gider olarak dikkate alinmasi mümkün bulunmamaktadir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

(*) Bu Özelge 213 sayili Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanilarak verilmistir.

(**) Inceleme, yargi ya da uzlasmada oldugu halde bu konuya iliskin olarak yanlis bilgi verilmis ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmis olan bu özelgeye uygun islem yapmaniz hâlinde, bu fiilleriniz dolayisiyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafiniza vergi cezasi kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktir.