KGK Makale Yarışması

 YÜKSEK KALITEDE FINANSAL TABLOLARIN OLUSTURULMASINDA BAGIMSIZ DENETIMIN ÖNEMI

KONULU

MAKALE YARISMASI

2021

Bilindigi üzere, finansal raporlama süreci isletme içindeki kullanicilarin oldugu kadar isletme disindaki finansal tablo kullanicilarinin da bilgi ihtiyaçlarini karsilamayi amaçlayan bir süreçtir.  Geçmiste yasanan ve kazanç yönetimi uygulamalari, baskilar, tesvikler vb. gibi nedenlerle finansal tablolarin oldugundan daha farkli sunulmasina neden olan skandallarin da etkisiyle bu süreç sonucu olusan çiktilarin denetlenmesine yönelik bir talep olusmus ve bu talep bagimsiz denetim ihtiyacinin ortaya çikmasina neden olmustur.

Bagimsiz denetim, isletmelerin yillik finansal tablo ve diger finansal bilgilerinin, geçerli finansal raporlama çerçevesi hükümlerine uygunlugu ve dogrulugu hususunda, makul güvence saglayacak yeterli ve uygun denetim kanitinin elde edilmesi amaciyla, Türkiye Denetim Standartlarinda öngörülen prosedürlerin uygulanmasi ve elde edilen denetim kanitlarinin degerlendirilerek rapora baglanmasini ifade eder.

Finansal raporlama süreci; yüksek kaliteli standartlar ve saglikli düzenleyici çerçeveler ile desteklendiginde ekonomik gelismenin anahtari olmaktadir. Yüksek kaliteli ve denetlenmis finansal raporlar, yatirimcilarin bu raporlarda sunulan bilgilere güvenini artirmakta ve bir ülkenin ekonomik kalkinmasi ve finansal istikrarina katkida bulunmaktadir.

Tüm bu hususlar birlikte degerlendirildiginde bagimsiz denetimin öneminin ve bagimsiz denetime duyulan ihtiyacin her geçen gün arttigi görülmektedir.

Bu dogrultuda, yüksek kalitede finansal tablolarin olusturulmasinda bagimsiz denetimin önemine dikkat çekilmesi amaciyla Kurumumuz tarafindan “Yüksek Kalitede Finansal Tablolarin Olusturulmasinda Bagimsiz Denetimin Önemi” konulu bir makale yarismasi düzenlenecektir.

YARISMANIN AMACI

Makale yarismasinin amaci; bagimsiz denetim sektörüne farkli açilardan katkida bulunan tüm paydaslarin bagimsiz denetimin önemi konusundaki görüs ve düsüncelerini kamuoyuyla paylasmasini saglayarak konuyla ilgili farkindaligin artirilmasini saglamaktir.

YARISMANIN KONUSU

Yüksek Kalitede Finansal Tablolarin Olusturulmasinda Bagimsiz Denetimin Önemi (Konunun uygulama örnekleriyle ele alinmasi beklenmektedir).

KATILIMCILAR

Bagimsiz denetim sektörüyle iliskili akademisyen, bagimsiz denetçi ve diger paydaslardir. Ancak jüri üyeleri ile Kurum personeli yarismaya katilamaz.

YARISMA BITIS TARIHI

Makaleler 01.09.2021 tarihine kadar https://etkinlik.kgk.gov.tr/ adresi üzerinden Kurumumuza ulastirilmalidir.

KATILIM SARTLARI

  1. Yarismaya katilacak makalelerin önceden baska bir yarismadan ödül almamis, herhangi bir yerde yayimlanmamis ve telif haklarinin satilmamis/devredilmemis olmasi gerekmektedir.
  2. Yarismaya katilan tüm makalelerin her türlü yayim hakki Kamu Gözetimi Kurumuna aittir.
  3. Degerlendirme, Kamu Gözetimi Kurumu tarafindan belirlenen jüri tarafindan yapilacaktir.
  4. Makaleler en fazla 5000 kelimeden olusacaktir. Makale yazim kurallari asagida yer almaktadir.
  5. Makalenin orijinalligi, makalede yer alan atif ve görüsler yazarin sahsi sorumlulugundadir. Bununla birlikte, kaynakça ve referanslar hariç tutularak, makalenin ana metni için yapilan tarama neticesinde, kaynak göstermeksizin baska metinlerle benzerlik %15’i geçmemelidir.
  6. Toplu çalisma yapilarak yarismaya aday olunabilir. Böyle bir durumda çalismaya katilanlar tek bir aday olarak degerlendirilecektir.
  7. Her aday yarismaya yalnizca bir makale ile basvurabilir.
  8. Makaleler 01.09.2021 tarihine kadar https://etkinlik.kgk.gov.tr/ adresi üzerinden Kurumumuz sistemine yüklenecektir.
  9. Yarismaya katilim saglayan adaylar yukarida belirtilen sartlari kabul etmis sayilacaklardir.

ÖDÜLLER

1 incilik ödülü 7.000 TL,

2 ncilik ödülü 5.000 TL,

3 üncülük ödülü 3.000 TL’dir.

Ayrica, ilk 10’a giren yarismacilarin makaleleri Kamu Gözetimi Kurumu tarafindan kitap olarak bastirilacaktir.

JÜRI ÜYELERI (Soy Isim Sirasina Göre)

Prof. Dr. Nalan AKDOGAN –  Baskent Üniversitesi

Dervis ALTINOK – Kamu Gözetimi Kurumu

Prof. Dr. Orhan ÇELIK– Ankara Üniversitesi

Rafet DILMEN – Kamu Gözetimi Kurumu

Prof. Dr. Rauf KARASU – Hacettepe Üniversitesi

Prof. Dr. Seval KARDES SELIMOGLU – Anadolu Üniversitesi

Dr. Banu SULTANOGLU – Bilkent Üniversitesi

Prof. Dr. Necdet SENSOY – Istanbul Ticaret Üniversitesi

Murat YÜNLÜ – Kamu Gözetimi Kurumu

YARISMA SONUCUNUN AÇIKLANMASI

Yarisma sonucu jüri tarafindan yapilan degerlendirmeler tamamlandiktan sonra Kamu Gözetimi Kurumu tarafindan www.kgk.gov.tr internet adresinde ilan edilecek ve kazanan adaylarla ayrica iletisime geçilecektir.

Her tür sorunuz için lütfen makaleyarismasi@kgk.gov.tr adresinden irtibata geçiniz.

MAKALE YAZIM KURALLARI

• Türkçe ve Ingilizce “baslik” içermelidir.

• En fazla 150 kelimelik Türkçe ve Ingilizce “özet” içermelidir.

• En fazla 5 adet Türkçe ve Ingilizce “anahtar kelimeler (keywords)” içermelidir.

• “Kapak Sayfasi”, “Içindekiler” ve “Kisaltmalar Listesi” içermemelidir.

• Atif yapilan kaynaklar, “Kaynakça” basligi altinda, yazarlarin soyadlari esas alinarak alfabetik siraya göre makalenin sonunda yer almalidir. Kaynakça bulunmayan makaleler degerlendirmeye alinmayacaktir.

• Yarismaya gönderilecek makaleler bilgisayarda A4 ebadinda, Times New Roman 12 (on iki) punto ve 1,5 (bir buçuk) satir araligi ile iki yana yasli sekilde yazilmis olmalidir. Kenar bosluklari sol ve üstten 4 cm, sag ve alttan 2,5 cm olmalidir. Makalede dipnot kullanimi Times New Roman usulüne göre, 10 (on) punto, 1 (bir) satir araligi ile iki yana yasli seklinde yapilacaktir. Makale ana basliginin tamami kalin (bold) ve büyük harflerle yazilmali ve ortadan hizalanmis olmalidir.

• Makale hacmi konusunda üst sinir bulunmaktadir. Buna göre, makaleler kaynakça hariç en fazla 5000 kelimeden olusmalidir.

• Kitaplar kaynakçada asagidaki sekilde gösterilmelidir:

Yazarin Soyadi (küçük harflerle), Adinin Bas Harfi (bas harf büyük harfle), Basildigi Yil (Parantez Içinde) Kitabin Adi (Kitap adi italik olmalidir.), Baski Sayisi, Yayinevi, Basildigi Yer,.

Russel, J. (2007). The Internal Auditing Pocket Guide: Preparing, Performing, Reporting and Follow-up, 2. Baski, Amer Society for Quality, Amerika.

• Makaleler kaynakçada asagidaki sekilde gösterilmelidir:

Yazarin Soyadi (küçük harflerle), Adinin Bas Harfi (bas harf büyük harfle), Derginin Yil Bilgisi (Parantez Içinde) “Makalenin Basligi” (Makale basligi tirnak içinde yazilmalidir.), Yayimlandigi Derginin Ismi (Dergi ismi italik olmalidir.), Derginin Cilt-Sayi Bilgileri, Makalenin Ilk ve Son Sayfa Numaralari.

Beerbaum, D., Piechocki M. (2013) “IFRS 9 For Financial Institutions - The Case For IFRS And Finrep-Taxonomies – A Conceptual Gap Analysis”, Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies , Cilt: 3, Sayi: 1, s. 80-90.

• Yararlanilan kaynaklara iliskin metin içindeki atiflar, ilgili sayfa sonunda dipnot olarak gösterilmelidir. Kullanilan her bir kaynak bakimindan ilk atif, kaynagi tanitici tam bilgiyi içermelidir.

- Kitaba yapilan ilk atiflar su sekilde olmalidir:

Yazarin Soyadi (küçük harflerle), Adinin Bas Harfi (bas harf büyük harfle), Basildigi Yil (Parantez Içinde) Kitabin Adi (Kitap adi italik olmalidir.), Baski Sayisi, Yayinevi, Basildigi Yer, Atif yapilan sayfa numarasi.

Crumbley, L., Heitger. L, Stevenson Smith, G. (2015) Forensic and Investigative Accounting , 7. Baski, CCH Inc, Amerika, s. 50.

- Ayni kitaba yapilan sonraki atiflarda ise yalnizca Soyadi (Yalnizca Bas Harfi Büyük) ve atif yapilan sayfa numarasi yazilmalidir.

 Crumbley, Heitger., Stevenson Smith., s. 178.

- Makaleye yapilan ilk atiflar su sekilde olmalidir:

Yazarin Soyadi (küçük harflerle), Adinin Bas Harfi (bas harf büyük harfle), Derginin Yil Bilgisi (Parantez Içinde) “Makalenin Basligi” (Makale basligi tirnak içinde yazilmalidir.), Yayimlandigi Derginin Ismi (Dergi ismi italik olmalidir.), Derginin Cilt-Sayi Bilgileri, Atif yapilan sayfa.

Xu, Z., Taylor, G., Dugan, M. (2007). Review Of Real Earnings Management Literature. Journal of Accounting Literature, Cilt 26, s. 195-228.

- Ayni makaleye yapilan sonraki atiflarda ise yalnizca yazarin Soyadi (Yalnizca Bas Harfi Büyük) ve atif yapilan sayfa numarasi yazilmalidir.

Xu,Taylor, Dugan s. 200.

- Bir yazarin birden fazla eseri varsa, eserler kisaltma ile belirtilerek birbirinden ayirt edilecek sekilde yazilmalidir.

Acca, Advanced Audit and Assurance, s. 57. Acca, Advanced Financial Statements , s. 23.

- Web Sitesinden alinan belgeler kaynakçada asagidaki sekilde gösterilmelidir.

Web Sitesinin Adi, “Alinan Çalismanin Basligi” (Alinan Çalismanin basligi tirnak içinde ve italik olarak yazilmalidir.), Web Sitesinin Linki, Alindigi Tarih (parantez içinde yazilmalidir.)

Public Company Accounting Oversight Board “AS 2200 Auditing Internal Control Over Financial Reporting”, https://pcaobus.org/Standarts/Auditing/pages/default.aspx, (27.05.2017)

- Yararlanilan web sitelerine iliskin linkler dogrudan kaynakçada yer almalidir.

www.kgk.gov.tr