İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik

29 Haziran 2015 PAZARTESI Resmî Gazete Sayi : 29401
YÖNETMELIK
Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligindan:

 

ISYERLERINDE ISVEREN VEYA ISVEREN VEKILI TARAFINDAN

YÜRÜTÜLECEK IS SAGLIGI VE GÜVENLIGI HIZMETLERINE

ILISKIN YÖNETMELIK

BIRINCI BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanimlar

Amaç

MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeligin amaci; ondan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerlerinde, is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin isveren veya isveren vekili tarafindan yürütülebilmesine iliskin usul ve esaslari belirlemektir.

Kapsam

MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununun 6 nci maddesi uyarinca ondan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerleri ile isveren veya isveren vekillerini kapsar.

(2) Çalisan sayisinin ondan az olup olmadiginin tespitinde asagidaki hususlar dikkate alinir:

a) Ayni isverenin Türkiye genelinde birden fazla tescilli ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerinin olmasi halinde, is sagligi ve güvenligi hizmetleri üstlenilebilecek isyerlerinin belirlenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumundaki tescil kayitlari esas alinir.

b) Isverenden is alan alt isverenlerce çalistirilan sigortalilar çalisan sayisina dâhil edilmez.

c) 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayili Mesleki Egitim Kanunu ile 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayili Yüksekögretim Kanunu kapsamindaki ögrenci statüsünde olan çirak ve stajyerler, çalisan sayisinin tespitinde dikkate alinmaz.

Dayanak

MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik; 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununun 6 nci ve 30 uncu, 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayili Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanunun 2 ve 12 nci maddelerine dayanilarak hazirlanmistir.

Tanimlar

MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Açikögretim: Belli bir ögretim mekânina ihtiyaç duyulmayan, devam zorunlulugu olmayan ve egitim konularinin kitaplar, radyo, televizyon, internet gibi araçlarla sunuldugu ögretim türünü,

b) Bakanlik: Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligini,

c) Egitim programi: Egitim konularinin, içerigi, araçlari, süreleri, egiticileri gibi unsurlardan ve bu unsurlara iliskin her türlü bilgi ve belgeden olusan programi,

ç) Genel Müdürlük: Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürlügünü,

d) ISG-KATIP: Is sagligi ve güvenligi hizmetleri ile ilgili is ve islemlerin Genel Müdürlükçe kayit, takip ve izlenmesi amaciyla kullanilan Is Sagligi ve Güvenligi Kayit, Takip ve Izleme Programini,

e) Isveren: Bu Yönetmelik kapsamindaki isyerlerinde, çalisan istihdam eden gerçek veya tüzel kisiyi yahut tüzel kisiligi olmayan kurum ve kuruluslari,

f) Isveren vekili: Bu Yönetmelik kapsamindaki isyerlerinde, isveren adina hareket eden, isin ve isyerinin bütününün yönetiminde görev alan kisiyi,

g) Kanun: 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununu,

ifade eder.

IKINCI BÖLÜM

Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerinin Yürütülmesi

Is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin isveren veya isveren vekillerince yürütülmesi

MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen egitimi tamamlayan isveren veya isveren vekilleri, is sagligi ve güvenligi mevzuatinda is güvenligi uzmani veya isyeri hekimine verilen görevleri, 7 ve 8 inci maddelerde belirtilenler hariç olmak üzere yürütebilir. Isveren veya isveren vekilleri, is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yerine getirmek için çalisan basina aylik en az 10 dakika ayirmak zorundadir.

(2) Bu Yönetmelik kapsaminda isveren veya isveren vekilleri, is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin tamamini ya da bir kismini hizmet alimi yoluyla da temin edebilir.

(3) Bu Yönetmelik kapsaminda, isyerinde is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yürütmek isteyen isveren veya isveren vekillerinin ISG-KATIP üzerinden sisteme kaydolmalari zorunludur. Isveren veya isveren vekilinin, is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yürütme yükümlülügü ISG-KATIP’e kayit tarihi itibari ile baslar.

(4) Egitimi tamamlayan isverenin ondan az çalisani olan ve az tehlikeli sinifta yer alan ayri bir isyeri açmasi veya isveren vekilinin hizmet akdinin sona ererek, ondan az çalisani olan ve az tehlikeli sinifta yer alan baska bir isyerinde çalismaya baslamasi halinde; yeni isyerinin is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yürütebilmesi için isverence ISG-KATIP üzerinden basvuruda bulunulmasi gerekir. Bu tür görevlendirmelerde görevlendirilecek kisinin isveren vekili olmasi esastir. Aksi takdirde is sagligi ve güvenligi hizmetlerinde görevlendirme yapilmamis sayilir.

(5) Birinci fikrada belirtilen is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin üstlenilmesi veya isyeri disindaki uzman kisi ve kuruluslardan hizmet alinmasi Kanunda ilgili mevzuatta isverenler için öngörülen yükümlülükleri ortadan kaldirmaz.

Çalisanlarin is sagligi ve güvenligi egitimleri

MADDE 6 – (1) Çalisanlara verilecek is sagligi ve güvenligi egitimlerinde, 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Çalisanlarin Is Sagligi ve Güvenligi Egitimlerinin Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmeligin 13 üncü maddesi hükümleri esas alinir.

(2) Is güvenligi uzmanligi veya isyeri hekimligi belgesi sahibi olan isveren veya isveren vekilleri is sagligi ve güvenligi mevzuati uyarinca çalisanlara verilecek is sagligi ve güvenligi egitimlerini kendileri verebilir.

Saglik gözetimi

MADDE 7 – (1) Bu Yönetmelik kapsaminda egitim alan isveren veya isveren vekillerinin üstlenecegi is sagligi ve güvenligi hizmetleri; ise giris ve periyodik muayeneler ile tetkikleri kapsamaz.

(2) Birinci fikrada belirtilen hizmetler, isyeri hekimlerinden alinabilecegi gibi Kanunun 15 inci maddesinin üçüncü fikrasi uyarinca kamu saglik hizmet sunuculari veya aile hekimlerinden de alinabilir.

Çalisma ortami gözetimi

MADDE 8 – (1) Kanun ve alt düzenlemelerinde yer alan hükümler uyarinca isyerinde yapilmasi gereken ölçümler, Bakanlik tarafindan yetkilendirilen laboratuvarlar tarafindan gerçeklestirilir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Egitimin Kapsami, Egiticilerin Nitelikleri, Egitim Programi ve Programlara Basvuru

Egitimin kapsami ve sekli

MADDE 9 – (1) Bu Yönetmelik kapsaminda; isveren veya isveren vekillerine verilecek egitimin programi, asgari ek-1’de belirtilen konulari içerir.

(2) Egitim programlari açikögretim yoluyla düzenlenir.

(3) Ders içerikleri; uluslararasi standartlara uygun, yazili, isitsel ve görsel materyallerle desteklenmis bir sekilde hazirlanir.

Egitim verecekler ve egiticilerin nitelikleri

MADDE 10 – (1) Egitimler; açikögretim sistemi ile egitim vermede yetkin, her ilde sinav merkezi, büro ve akademik danismanlik hizmetleri bulunan üniversitelerce Bakanlikla protokol yapmak suretiyle verilir.

(2) Ek-1’deki egitim konularini hazirlayacak veya verecek egiticilerde, uzmanlik alanlari dikkate alinmak kosuluyla; ögretim üyesi olma ve/veya isyeri hekimligi ve is güvenligi uzmanligi egitici belgesine sahip olma sarti aranir.

Egitim programi

MADDE 11 – (1) Egitim programi, Bakanlikla protokol yapan üniversiteler tarafindan Genel Müdürlügün onayina sunulur.

(2) Onay verilmeyen egitim programi ile egitime baslanamaz.

(3) Genel Müdürlük, onaya sunulan egitim programinda degisiklik yapma yetkisine sahiptir.

Egitim programlarina basvuru

MADDE 12 – (1) Basvurular, Bakanlikla üniversiteler arasinda yapilan protokolde belirlendigi sekilde yapilir.

Egitimin süresi

MADDE 13 – (1) Egitim, ek-1’de yer alan egitim konularindaki içerigi okuyup, anlayip, özümsemeye yetecek makul bir süreye göre tasarlanir. Bu süre her hâlükârda ek-1’ de yer alan ders saatlerinin toplamindan az olamaz.

(2) Her bir egitim konusunun içerigi bütünlük olusturacak sekilde birbiri ardina siralanir.

Egitimin tamamlanmasi, belgelendirme ve ücreti

MADDE 14 – (1) Bakanlikla protokol yapan üniversitelerce; egitim sonunda yapilacak sinavdan basarili olanlara, ek-2 örnegindeki içerige uygun protokolle belirlenen egitimi tamamlama belgesi düzenlenir.

(2) Sinavda, 50 ve üzeri puan alan adaylar basarili sayilir.

(3) Sinavda basarili olanlar; protokolde belirlendigi sekilde, üniversitelerce Genel Müdürlüge bildirilir.

(4) Egitim, sinav ve belgelendirmeyi kapsayan ücret; net asgari ücretin üçte birini geçmemek kosuluyla, Bakanlikla üniversiteler arasinda yapilan protokolde belirlenir ve katilimcilar tarafindan ödenir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Kontrol ve Denetim Yetkisi

Genel Müdürlügün yetkisi

MADDE 15 – (1) Genel Müdürlük, egitimleri kontrol ve denetleme yetkisine sahiptir.

(2) Egitimlerde herhangi bir uygunsuzlugun tespiti halinde uygunsuzluk giderilinceye kadar egitim programi Genel Müdürlükçe durdurulur.

BESINCI BÖLÜM

Çesitli ve Son Hükümler

Isyerinin kapsam disinda kalmasi

MADDE 16 – (1) Isyerinin tehlike sinifinin degismesi ve/veya çalisan sayisinin 10 ve üzerine çikmasi durumlarinda, altmis gün içerisinde 29/12/2012 tarih ve 28512 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetleri Yönetmeligi hükümleri dogrultusunda görevlendirmeler yapilir.

(2) Isveren veya isveren vekilinin is sagligi ve güvenligi hizmetini üstlenmek istememesi halinde de birinci fikrada belirtilen Yönetmelik hükümleri dogrultusunda görevlendirmeler yapilir.

Egitim tamamlama belgesi bulunmayan isverenler veya isveren vekilleri

MADDE 17 – (1) Bu Yönetmelik kapsaminda egitim almak istemeyen veya egitim tamamlama belgesini almaya hak kazanamayan isveren veya isveren vekilleri 16 nci maddede belirtilen Yönetmelik hükümlerine tabidir.

Isyeri Hekimligi veya Is Güvenligi Uzmanligi Belgesine sahip isveren veya isveren vekilleri

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmelik kapsamindaki isyerlerinde is güvenligi uzmanligi belgesi bulunan isveren veya isveren vekilleri, 7 nci ve 8 inci maddelerde belirtilen hizmetler hariç is sagligi ve güvenligi hizmetlerini üstlenebilir.

(2) Bu Yönetmelik kapsamindaki isyerlerinde isyeri hekimligi belgesi bulunan isveren veya isveren vekilleri, is sagligi ve güvenligi hizmetlerini üstlenebilir.

Asil isveren-alt isveren iliskisi kurulan isyeri

MADDE 19 – (1) Asil isveren-alt isveren iliskisi kurulan isyerlerinde her bir isveren veya isveren vekilleri ayri ayri egitim almak zorundadir.

Yürürlük

MADDE 20 – (1) Bu Yönetmelik yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

MADDE 21 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani yürütür.

EKLER IÇIN TIKLAYINIZ