İşyerlerinde İşveren Veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı Ve Güvenliği Hizmetlerine

Resmi Gazete Sayi :30427

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligindan:

ISYERLERINDE ISVEREN VEYA ISVEREN VEKILI TARAFINDAN YÜRÜTÜLECEK IS SAGLIGI VE GÜVENLIGI HIZMETLERINE ILISKIN YÖNETMELIKTE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR YÖNETMELIK

 

MADDE 1 – 29/6/2015 tarihli ve 29401 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Isyerlerinde Isveren veya Isveren Vekili Tarafindan Yürütülecek Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerine Iliskin Yönetmeligin 1 inci maddesinin birinci fikrasinda yer alan “ondan” ibaresi “elliden” olarak degistirilmistir.

MADDE 2 – Ayni Yönetmeligin 2 nci maddesinin birinci ve ikinci fikralarinda yer alan “ondan” ibareleri “elliden” olarak degistirilmistir.

MADDE 3 – Ayni Yönetmeligin 5 inci maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

MADDE 5 – (1) Bu Yönetmelikte belirtilen egitimi tamamlayarak sinavda basarili olan isveren veya isveren vekilleri, is sagligi ve güvenligi mevzuatinda is güvenligi uzmani veya isyeri hekimine verilen görevleri, ise giris ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç olmak üzere yürütebilir. Isveren veya isveren vekilleri, is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yerine getirmek için çalisan basina aylik en az 10 dakika ayirmak zorundadir. Bu hizmetlerin isveren veya isveren vekili tarafindan yürütülmesi halinde onayli defter tutulmasi zorunlu degildir. Ancak 6331 sayili Kanun ve alt düzenlemelerinin gerektirdigi diger belge ve kayit düzenleme yükümlülügü devam eder.

(2) Bu Yönetmelik kapsaminda isveren veya isveren vekilleri, is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin tamamini ya da bir kismini hizmet alimi yoluyla Bakanlikça yetkilendirilen birimlerden de temin edebilir.

(3) Bu Yönetmelik kapsaminda, isyerinde is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yürütmek isteyen isveren veya isveren vekillerinin ISG-KATIP üzerinden sisteme kaydolmalari zorunludur. Is sagligi ve güvenligi hizmetleri, ISG-KATIP’te onaylandigi tarihten itibaren geçerli sayilir.

(4) Üçüncü fikraya göre yapilan görevlendirmelerde kisilerin SGK veri tabaninda da isveren veya isveren vekili olarak kayitli olmasi gerekmektedir. Aksi takdirde is sagligi ve güvenligi hizmetlerinde görevlendirme yapilmamis sayilir. SGK veri tabaninda isyeri yetkilisi olarak kayitli olan çalisanlardan, isveren adina hareket eden, isin ve isyerinin yönetiminde görev alan isyeri yetkilileri isveren vekili olarak kabul edilir.

(5) Egitimini tamamlayarak sinavda basarili olan isverenin elliden az çalisani olan ve az tehlikeli sinifta yer alan ayri bir isyeri açmasi veya isveren vekilinin hizmet akdinin sona ererek, elliden az çalisani olan ve az tehlikeli sinifta yer alan baska bir isyerinde çalismaya baslamasi halinde; yeni isyerinin is sagligi ve güvenligi hizmetlerini yürütebilmesi için isverence veya isveren vekilince ISG-KATIP üzerinden basvuruda bulunulmasi gerekir.

(6) Isveren vekili; 4 üncü maddede yer alan isveren vekili tanimina uygun ve isyerinde tam süreli hizmet akdi ile çalisanlar arasindan görevlendirilir. Kamu kurum ve kuruluslarinda is sagligi ve güvenligi hizmetlerini en üst amir, yardimcilari veya bu görevi yürütenler üstlenebilir.

(7) Site veya apartmanlarda; 3/3/2004 tarihli ve 25391 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Konut Kapicilari Yönetmeligi kapsaminda site veya apartman yöneticisi, isveren vekili olarak is sagligi ve güvenligi hizmetlerini üstlenebilir.

(8) Bu Yönetmeligin EK-3’ünde yer alan “Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerinin Yürütümüne Iliskin Isveren veya Isveren Vekili Egitimi Tamamlama Belgesi” ile yalnizca tek bir isyerinin is sagligi ve güvenligi hizmetleri üstlenilebilir.

(9) Birinci fikrada belirtilen is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin üstlenilmesi veya isyeri disindaki uzman kisi ve kuruluslardan hizmet alinmasi Kanun ve ilgili mevzuatta isverenler için öngörülen yükümlülükleri ortadan kaldirmaz.”

MADDE 4 – Ayni Yönetmeligin 6 nci maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

MADDE 6 – (1) 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Çalisanlarin Is Sagligi ve Güvenligi Egitimlerinin Usul ve Esaslari Hakkinda Yönetmelik kapsaminda çalisanlara verilecek is sagligi ve güvenligi egitimleri, bu Yönetmelikte yer alan egitimleri tamamlayarak sinavda basarili olan isverenler veya isveren vekillerince verilebilir.”

MADDE 5 – Ayni Yönetmeligin 9 uncu maddesinin ikinci fikrasinda yer alan “açikögretim” ibaresinden sonra gelmek üzere “, uzaktan veya yüz yüze egitim” ibaresi eklenmistir.

MADDE 6 – Ayni Yönetmeligin 10 uncu maddesinin basligi “Egitim verecek kurum ve kuruluslar ile egiticilerin nitelikleri” olarak degistirilmis, birinci fikradan sonra gelmek üzere asagidaki fikra eklenmis ve diger fikra buna göre teselsül ettirilmistir.

“(2) Ayrica egitimler Milli Egitim Bakanligi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu ve bagli odalar, Türkiye Belediyeler Birligi, isçi ve isveren kuruluslari ile üniversiteler tarafindan Bakanlikla protokol yapmak suretiyle de verilebilir.”

MADDE 7 – Ayni Yönetmeligin 11 inci maddesinin birinci fikrasinda yer alan “üniversiteler” ibaresi “10 uncu maddede belirtilen kurum ve kuruluslar” olarak degistirilmistir.

MADDE 8 – Ayni Yönetmeligin 12 nci maddesinin birinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“(1) Egitim almak isteyen adaylar Bakanlik ile protokol yapan kurum ve kuruluslara basvuruda bulunur. Yapilacak basvurularin usul ve esaslari protokolle belirlenir.”

MADDE 9 – Ayni Yönetmeligin 14 üncü maddesi basligiyla birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.

Egitimin tamamlanmasi, sinav, belgelendirme ve ücretler

MADDE 14 – (1) Bakanlikla protokol yapan ve bu çerçevede egitim veren kurum ve kuruluslar; EK-2’deki örnegine uygun “Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerinin Yürütümüne Iliskin Isveren veya Isveren Vekili Sinavina Katilim Hakki Belgesi” düzenler.

(2) Sinavlar; her ilde sinav merkezi, büro ve akademik danismanlik hizmetleri bulunan üniversitelerce Bakanlikla protokol yapmak suretiyle düzenlenir.

(3) Sinava girebilmek için birinci fikrada belirtilen “Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerinin Yürütümüne Iliskin Isveren veya Isveren Vekili Sinavina Katilim Hakki Belgesi” aranir.

(4) Sinavda, 100 puan üzerinden 50 ve üzeri puan alan adaylar basarili sayilir. Bu adaylar için EK-3’teki örnegine uygun olarak “Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerinin Yürütümüne Iliskin Isveren veya Isveren Vekili Egitimi Tamamlama Belgesi” düzenlenir.

(5) “Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerinin Yürütümüne Iliskin Isveren veya Isveren Vekili Egitimi Tamamlama Belgesi” almaya hak kazananlar protokolde belirlendigi sekilde, sinavi yapan kurumca Genel Müdürlüge bildirilir.

(6) Egitim ve belgelendirmeyi kapsayan ücret; net asgari ücretin 1/10’unu geçmemek kosuluyla, Bakanlikla yapilan protokolde belirlenir ve katilimcilar tarafindan ödenir.

(7) Sinav ve belgelendirmeyi kapsayan ücret; net asgari ücretin 1/10’unu geçmemek kosuluyla, Bakanlikla yapilan protokolde belirlenir ve katilimcilar tarafindan ödenir.”

MADDE 10 – Ayni Yönetmeligin 16 nci maddesinin birinci fikrasinda yer alan “10” ibaresi “elli” olarak, “altmis” ibaresi ise “otuz” olarak degistirilmistir.

MADDE 11 – Ayni Yönetmeligin 18 inci maddesinin ikinci fikrasinda yer alan “isveren vekilleri,” ibaresinden sonra gelmek üzere “8 inci maddede belirtilen hizmetler hariç” ibaresi eklenmistir.

MADDE 12 – Ayni Yönetmelige asagidaki geçici maddeler eklenmistir.

Taahhütname islemlerine iliskin geçis hükmü

GEÇICI MADDE 1 – (1) ISG-KATIP’te gerekli düzenlemeler tamamlanip Genel Müdürlük internet sayfasinda ilan edilinceye kadar, bu Yönetmelik kapsaminda is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin isveren veya isveren vekilince üstlenilmesi halinde Yönetmeligin EK-4’ünde yer alan “Isyerlerinde Isveren veya Isveren Vekilinin Is Sagligi ve Güvenligi Hizmetlerini Üstlenmesine Iliskin Taahhütname” düzenlenerek imzalanir. Bu taahhütname gerektiginde denetime yetkili memurlara gösterilmek ve istendiginde Bakanliga iletilmek üzere isyerlerinde muhafaza edilir.

Mevcut belgelerin geçerliligi

GEÇICI MADDE 2 – (1) Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce bu Yönetmelik kapsaminda usulüne uygun ve ondan az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerleri için alinan belgeler elliden az çalisani bulunan ve az tehlikeli sinifta yer alan isyerleri için de geçerlidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tescil sisteminde isyeri ve çalisan kaydi bulunmayalar

GEÇICI MADDE 3 – (1) Sosyal Güvenlik Kurumu tescil sisteminde henüz isyeri ve çalisan kaydi bulunmayan kamu kurumlari ile 17/7/1964 tarihli ve 506 sayili Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamindaki isyerlerinde is sagligi ve güvenligi hizmetlerinin isveren veya isveren vekilince üstlenilmesi halinde bu Yönetmeligin 5 inci maddesinin üçüncü ve dördüncü fikrasinda yer alan hükümler aranmaz.”

MADDE 13 – Ayni Yönetmeligin EK-2’si ekteki sekilde degistirilmis ve Yönetmelige EK-3 ve EK-4 ekteki sekilde eklenmistir.

MADDE 14 – Bu Yönetmelik yayimi tarihinde yürürlüge girer.

MADDE 15 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani yürütür.

Yönetmeligin Yayimlandigi Resmî Gazete'nin

Tarihi

Sayisi

29/6/2015

29401