İHRACAT İŞLEMLERİNDE E-FATURA UYGULAMASINA GEÇME ZORUNLULUĞU 01/07/2017 TARİHİNDE BAŞLAYACAKTIR.

IHRACAT ISLEMLERINDE E-FATURA UYGULAMASINA GEÇME ZORUNLULUGU 01/07/2017 TARIHINDE BASLAYACAKTIR.

 

Degerli Meslektaslarim ,

 

Bilindigi üzere mal ve yolcu beraberi esya ihraci islemlerinde e-Fatura uygulamasina iliskin düzenleme 454 Sira Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi ile yapilmistir. 

 

Söz konusu tebligin “3. Ihracat Islemlerinde e-Fatura Uygulamasi” baslikli bölümünde;

 

“e-Fatura uygulamasina kayitli olan mükelleflerden, 25/10/1984 tarihli ve 3065 sayili Katma Deger Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsamindaki mal ihraci ve yolcu beraberi esya ihraci (Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapilan satislar) kapsaminda fatura düzenleyecek olanlar, bahsi geçen faturalarini 01/07/2017 tarihinden itibaren e-Fatura olarak düzenleyeceklerdir.” hükmü yer almaktadir.

 

Teblig de yapilan düzenleme ile ihracat islemlerinde e-Fatura kullanim zorunlulugu tüm

 

ihracatçi mükellefleri degil, yalnizca hali hazirda e-Fatura uygulamasina dahil olan mükellefleri kapsamaktadir.

 

e-Fatura uygulamasina dahil olmayan ihracatçi mükellefler, ihracat islemlerinde matbu fatura kullanmaya devam edeceklerdir.

 

Bununla birlikte GIB , e-Fatura uygulamasindan GIB Portal yöntemi ile yararlanan ve ihracat yapan mükellefler, 01/07/2017 tarihinde herhangi bir magduriyet yasamamasi ve isletmelerine maliyet olusturabilecek diger yöntemlerle uygulamadan yararlanmak zorunda kalmamalari adina, GIB Portal uygulamasindan da manuel olarak ihracat faturalarini da e-Fatura düzenleyebilmelerini için gerekli yazilim çalismalarina baslanmis olup, Mayis ayi sonuna kadar mükelleflerin erisimine sunacaktir.

 

Bu kapsamda Haziran ayi itibariyle GIB Portal yönteminden yararlanan mükellefleri istemeleri halinde 01/07/2017 tarihini beklemeksizin ihracat islemleri kapsaminda e-Fatura düzenleyebileceklerdir.

 

Bilgilerinize rica eder, Çalismalarinizda kolayliklar dilerim.

 

Saygilarimla,

 

Ertugrul KOCACIK

Oda Baskani