İhracat İşlemlerinde e-Fatura Uygulaması Hakkında Duyuru

Ihracat Islemlerinde e-Fatura Uygulamasi Hakkinda Duyuru

(17.06.2017)

Degerli mükellefimiz,

Bilindigi üzere 454 Sira Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliginin üçüncü bölümünde yapilan düzenleme ile e-Fatura uygulamasina kayitli olan mükelleflere, Katma Deger Vergisi Kanununun 11 inci maddesi kapsaminda yapacaklari  mal ihraci ve yolcu    beraberi

esya ihraci (Tax-Free) islemleri için 1/7/2017 tarihinden itibaren e-Fatura düzenleme zorunlulugu getirilmistir.
Ayrica söz konusu bölümün son paragrafinda uygulama kapsaminda düzenlenecek e-Faturalarin, düzenlenmesi ve gönderilmesine iliskin usul ve esaslar ile uygulamadan yararlanma yöntemlerinin www.efatura.gov.tradresinde yayinlanan “e-Fatura Uygulamasi Gümrük  Islemleri  Kilavuzu”nda  (http://www.efatura.gov.tr/efaturamevzuat.html adresinden
 ulasabilirsiniz.) ayrintili olarak açiklandigi ifade edilmistir.

Mevcut düzenleme uyarinca, e-Fatura sistemine kayitli olan mükelleflerimizin mal ihraci ve yolcu beraberi esya ihraci faturalarinin e-Fatura olarak düzenleme zorunlulugun baslangici 1/7/2017 tarihi olmakla birlikte, 1/1/2017 tarihinden itibaren söz konusu sistem mükelleflerimizin gerek test ortaminda gerekse gerçek (canli) ortamda kullanimina açilmis olup dileyen mükelleflerimizin kendi sistemlerini test edebilmeleri ve bazi islemlerinde e-Fatura düzenleyebilmesi 1/7/2017 tarihinden önce de mümkün bulunmaktadir.
Bununla birlikte, Baskanligimiza yazili ve elektronik ortamlar vasitasiyla iletilen taleplerden, ihracat islemlerinde e-Fatura uygulamasinin mükelleflerimizce tam anlamiyla anlasilmadigi ve bu nedenle de mevcut TEST ve CANLI ortamin yeterince kullanilmadigi görülmüstür. Bu nedenle Baskanligimizca 15/5/2017 tarihinde yapilan bir duyuru ile “Ihracat Ve Yolcu Beraberi Esya Faturalarinin E-Fatura Olarak Düzenlenip Gönderilmesine Iliskin Sikça Sorulan Sorular” (http://efatura.gov.tr/dosyalar/IHRACAT_SORULARI_SSS.pdf) hakkinda bir doküman hazirlanmis ve www.efatura.gov.trinternet adresi üzerinden tüm mükelleflerimizin erisimine sunulmustur.
Zorunlulugun baslayacagi 1/7/2017 tarihinden sonraki ihracat ve yolcu beraberi mal ihraci islemleri açisindan, e-Fatura düzenleyebilmek, gümrükleme islemlerini sorunsuz bir sekilde yürütebilmek ve mevzuat hükümleri yönünden de cezai herhangi bir islem ile karsilasmamak için ilgili TEST ve CANLI ortamlarin mükelleflerimizce kullanilmaya baslanmasi ihracat islemlerinin sekteye ugramamasi açisindan da önem arz etmektedir.
Uygulama kapsaminda merak ettiginiz her soru için www.efatura.gov.trinternet adresindeki dokümanlardan yararlanabilir, dokümanlarin yetersiz kaldigi durumlarda ayni internet adresindeki forum sitemizi inceleyebilir ya da sorularinizi bu platform araciligi ile de sorabilirsiniz.
Gelir Idaresi Baskanligi