Gelir Vergisi Sirküleri /99 (29.01.2016)

T.C.

MALIYE BAKANLIGI

Gelir Idaresi Baskanligi

Gelir Vergisi Sirküleri /99

Konusu                                   :

 

 

Gelir ve kurumlar vergisi iade taleplerinde bazi bilgi ve belgelerin elektronik ortamda alinmasi hakkinda

 

Tarihi                                      :

 

 

 22/01/2016

 

Sayisi                                       :

 

 

 GVK-99 /2016-1

 

 

Ilgili oldugu maddeler             :

 

 

193 sayili Gelir Vergisi Kanunu mükerrer md.120, md.121; 5520 sayili Kurumlar Vergisi Kanunu madde 34

 

 

     

1. Giris

 

Gelir ve kurumlar vergisine yönelik iade taleplerinde, mükelleflerin elektronik ortamda gönderecekleri bilgi ve belgeler esas alinarak, Baskanligimizca hazirlanan Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart Iade Sisteminin (GEKSIS) kullanilmasina iliskin açiklamalar bu sirkülerin konusunu olusturmaktadir.

 

Gelir ve kurumlar vergisi iade talepleri ile ilgili olarak iade islemlerine hiz kazandirilmasi, iade islemleri açisindan asgarî bir standart getirilmesi ve uygulama birliginin saglanmasi amaciyla Baskanligimizca hazirlanan Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart Iade Sistemi ile mükelleflerin elektronik ortamda gönderecekleri bilgi ve belgeler esas alinarak Gelir-Kurumlar Vergisi iadelerine yönelik kontrol ve analizler elektronik ortamda yapilarak özet bir rapor halinde iadeyi yapacak birime ve mükellefe sunulacaktir.

 

Bu itibarla, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri 2015 ve izleyen vergilendirme dönemlerine yönelik iade taleplerini bahse konu Sistemi kullanmak suretiyle yapacaklardir.

2. Kapsam

 

2.1. Islemler Bakimindan

193 sayili Gelir Vergisi Kanununun;

 

- Mükerrer 120 nci maddesi kapsaminda iadesi gereken geçici vergilerden ve

 

- 121 inci maddesi kapsaminda, Kanunun 94 üncü ve geçici 67 nci maddeleri uyarinca tevkif edilmis vergilerden kaynaklanan gelir vergisi iade talepleri ile

 

5520 sayili Kurumlar Vergisi Kanununun;

 

- 32 nci maddesi kapsaminda Gelir Vergisi Kanununun ilgili hükümlerine göre ödenen geçici vergilere iliskin iade taleplerinde ve

 

- 34 üncü maddesi kapsaminda Kanunun 15 ve 30 uncu maddeleri ile Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesi uyarinca tevkif edilmis vergilerden kaynaklanan kurumlar vergisi iade taleplerinde, söz konusu maddelerde yer alan yetki çerçevesinde Maliye Bakanligi tarafindan gerekli görülen bilgi ve belgeler elektronik ortamda alinacaktir.

2.2. Mükellefler Bakimindan

 

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yukarida belirtilen iade taleplerini bu uygulama kapsaminda yapacaklardir.

 

3. Diger Hususlar

 

3.1. Iade talebine iliskin olarak elektronik ortamda alinmasi uygun görülen liste ve/veya tablolar disinda kalan diger belgelerin önceden oldugu gibi vergi dairesine intikal ettirilmesi gerekmektedir.

3.2. Vergi daireleri mükelleflerin iade taleplerini, sistem tarafindan üretilecek Gelir ve Kurumlar Vergisi Iadesi Kontrol Raporu çerçevesinde degerlendirerek ilgili Gelir Vergisi Genel Tebliglerinde ve Sirkülerlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde sonuçlandiracaktir.

 

3.3. Mükelleflerin iade taleplerinin, 252 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliginde belirtilen esas ve süreler itibariyla geçerlilik kazanacagi tabiidir.

 

3.4. Mükellefler talep ettikleri iadenin konusuna ve beyan ettikleri kazanç türlerine göre Maliye Bakanliginin uygun görecegi liste ve tablolari asagidaki esaslara uygun olarak elektronik ortamda göndereceklerdir:

 

a) Her bir tevsik edici belge, fatura düzenleme limitinin altinda kalsa dahi, bu liste ve tablolara ayri ayri girilecektir.

b) Ayni mükelleften yapilan alimlar, bu liste ve tablolara belge bazinda ayri ayri girilecektir.

 

3.5. Liste ve tablolarin doldurulmasinda uyulacak kurallara internet vergi dairesinden ulasilmasi mümkündür.

 

3.6. Elektronik ortamda alinan belgelerin ayrica kâgit ortaminda verilmesine gerek bulunmamaktadir.

 

Duyurulur.

 

Adnan ERTÜRK

Gelir Idaresi Baskani