Geçmiş olsun Kaynarca !

30 EYLÜL 2018 Pazar günü yogun yagmur yagisi nedeniyle meydana gelen sel felaketinde zarar gören Kaynarcali hemsehrilerimize ve Kaynarca'da faaliyet gösteren vergi mükelleflerimize geçmis olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müsavirler Odasi Baskani Ertugrul KOCACIK , özellikle ticari defter ve belgeleri selden zarar gören ticari isletmelerin ileride mali ve hukuki sorunlarla karsilasmamalari için 15 gün içinde yetkili Ticaret mahkemesinde (Ticaret Mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemesinde) dava açmalari gerekmektedir. Isletmelerimiz “Aksi taktirde ileride yüklü vergi ve cezalar ile karsilasilabilir.”

Serbest Muhasebeci Mali Müsaviriniz ile iletisime geçerek durum degerlendirmesi yapiniz.
Kaynarca ilçemizde meydana gelen sel felaketinde mal kaybina ugrayan vergi mükelleflerinin, bir dizi yasal islemleri yapmalari gerekmektedir. Zor durumda olan isletmelerimize bu hususu özellikle hatirlatmak istiyoruz.  Selden magdur olan mükelleflerin birde vergi yönünden magdur olmasini istemiyoruz.

Zayi Belgesi Almayan Isletmelere Yüklü miktarlarda ceza gelebilir.

Ticaret Kanununun 82/7. maddesine göre; “Bir tacirin saklamakla yükümlü oldugu defter ve belgeler; yangin, su baskini veya yer sarsintisi gibi bir afet veya hirsizlik sebebiyle ve kanuni saklama süresi içerisinde kayba ugrarsa, tacir kaybi ögrendigi tarihten itibaren on bes gün içerisinde ticari isletmesinin bulundugu yer yetkili mahkemesinden kendisine bir belge verilmesini isteyebilir.”
“Ticari defterleri selden zarar gören isletmelerin ileride mali ve hukuki sorunlarla karsilasmamak için 15 gün içerisinde ticari isletmenin bulundugu yer yetkili Asliye Ticaret Mahkemesine basvurarak dava açmasi gerekiyor.

Aksi takdirde ileride yüklü vergi ve cezalar ile karsilasmalari muhtemel. Cezalar hem vergi hem SGK hemde TTK mevzuati açisindan söz konusu olabilecektir.


Bu nedenle ticari defterleri veya belgeleri zarar gördügü halde dava açip zayi olduguna iliskin belgeyi almayan isletmeler ilerde büyük magduriyetler yasayabilirler.

Ticari Mallarin Degerinin Tespiti Takdir Komisyonlarinca Yapilacak.


Vergi dairesine dilekçe ile zayi mal ve diger varliklarin listesini verin.


“Ilerde herhangi bir cezayla karsilasmamak için, Mükelleflerin bagli oldugu vergi dairesine dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonunundan zayi olan mallarin ve diger varliklarin takdiri ve tespiti istenecek.

Dilekçeye asagidaki belgeler de eklenecektir.
1)-Zayi olan mallarin (Mallar (Ticari mallar, hammadde, yardimci madde, mamül madde Vb.), Demirbaslar, Araçlar, Tesis ve Makinalar)  listesi,
2)-Itfaiyeden, Belediye Zabita Müdürlügünden alinacak tespit tutanagi,
3)-Selde kaybolmus veya bozulmus ticari defterler ve belgeler, (Kullanilmis veya bos fatura ve benzeri vesikalar)

KDV ilave edilmeyecek
Vergi mükelleflerinin, is yeri merkezinde yetkili olan ticaret mahkemesine yine dilekçe ile dava açarak zayi olan ticari defter ve vesikalarin zayi olduguna iliskin belgeyi de almasi gerektigini vurgulayan Oda Baskani Ertugrul KOCACIK, yitirilen mallarin KDV açisindan durumuna da deginerek, selde zayi olan mallara ait yüklenilen ve indirilen KDV’nin daha sonra ilave edilmesinin gerekmedigini yani bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen KDV düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyecegini, henüz indirilmemis olan KDV’nin takip eden dönemlerde indirilebilecegini  bildirdi.

Sigorta Sirketlerine Müracaat
Mallarini ve diger varliklarini sigorta ettiren vergi mükelleflerinin, ilgili sigorta sirketine müracaat ederek ekspertiz araciligi ile deger tespiti yaptirmasi zorunludur. Sigorta sirketinden alinacak tazminat, muhasebe kayitlarina gelir olarak intikal ettirilecektir.  dedi.