Elektronik Fatura Uygulamasına Geçilmesi

Elektronik Fatura Uygulamasina Geçilmesi

(22.08.2017) 
 

 T.C.

SOSYAL GÜVENLIK KURUMU BASKANLIGI
Strateji Gelistirme Baskanligi
 
22/08/2017
 
 
 
DUYURU
 
Kurumumuz etkin, adil, kolay erisilebilir ve çagdas standartlarda sosyal güvenlik sistemini yürütmek amaci ile yenilikçi, insan odakli, bürokrasiden uzak, sosyal güvenlik alaninda hizmet alanlar ile tüm paydaslarin ihtiyaç ve beklentilerini ön planda tutan bir anlayisla hizmet sunmaktadir.
 
Bilindigi üzere; 05.03.2010 tarihinde yayimlanan 397 sira numarali Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi ile elektronik fatura (e-fatura) uygulamasina baslanmis olup, Sosyal Güvenlik Kurumu 01.10.2017 tarihinden itibaren elektronik fatura (e-fatura) uygulamasina dahil olacaktir.

Elektronik faturaya yönelik Maliye Bakanliginca yapilan düzenlemeler geregi elektronik fatura uygulamasina dahil olan mükelleflerin birbirlerine yaptiklari mal teslimi ve hizmet ifasinda elektronik fatura  düzenlemeleri  zorunludur.  Bu  itibarla,  01.10.2017  tarihinden  itibaren   elektronik       fatura
 uygulamasina kayitli mükelleflerin Kurumumuza gönderecekleri faturalari elektronik ortamda e-Fatura olarak göndermeleri gerekmektedir.

Elektronik fatura ile ilgili uyulmasi gereken standart, format ve kurallar ile diger hususlar Gelir Idaresi Baskanliginin www.efatura.gov.tr internet adresinde duyurulmus olup, Kurumumuz açisindan özellikle göz önünde bulundurulmasi istenen hususlar ise gerek Kurumumuz internet sitesinde gerekse Gelir Idaresi Baskanligi www.efatura.gov.tr internet sitesinde duyurulacaktir. Uygulamanin sorunsuz yürütülebilmesi ve herhangi bir cezai müeyyide ile karsilasilmamasi bakimindan yapilacak duyuru ve açiklamalari takip edilmesi ve uyulmasi önem arz etmektedir.

Elektronik fatura uygulamasina kayitli olmayan mükellefler açisindan herhangi degisiklik olmayip, Kurumumuza yaptiklari mal teslimi ve hizmet ifasinda genel hükümler çerçevesinde fatura düzenlemeye ve göndermeye devam edeceklerdir.

Bilindigi üzere; 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanunu ve diger kanunlardaki özel hükümler geregi genel saglik sigortasindan yararlandirilan kisilere saglik hizmeti sunuculari tarafindan verilen, sosyal güvenlik kurumu saglik uygulama tebligi ve eki listelerinde belirtilen finansmani saglanan saglik hizmetlerinin giderleri kurumumuzca karsilanir. Bu kapsamda ilgili mevzuat çerçevesinde belirlenen usul ve esaslar dahilinde Kurumumuz tarafindan saglik hizmeti sunucularina ödeme yapilmakta olup, elektronik fatura uygulamasinin getirdigi teknolojik kolayliklar sebebiyle elektronik fatura uygulamasina kayitli olan saglik hizmet sunuculari ile ilgili islemler daha kisa sürede sonuçlandirilacaktir.