Eksik Gün Bildirimleri

 

T.C.

SOSYAL GÜVENLIK KURUMU BASKANLIGI

Sigorta Primleri Genel Müdürlügü

Sayi : 51592363-010-E.2821150

Tarih: 13/04/2018

Konu : Eksik Gün Bildirimleri

GENEL YAZI

Bilindigi üzere 7103 sayili Vergi Kanunlari Ile Bazi Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun 67 nci maddesiyle 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununun 86 nci maddesinin dördüncü ve besinci fikralari degistirilmistir.

Yapilan düzenlemeyle;

“Ay içinde bazi is günlerinde çalistirilmayan ve ücret ödenmeyen sigortalilarin eksik gün nedeni ve eksik gün sayisi, isverence ilgili aya ait aylik prim ve hizmet belgesinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesiyle beyan edilir. Sigortalilarin otuz günden az çalistiklarini gösteren eksik gün nedenleri ile bu nedenleri ispatlayan belgelerin sekli, içerigi, ekleri, ilgili oldugu dönemi, saklanmasi ve diger hususlar Kurumca çikarilan yönetmelikle belirlenir.

Sigortalilarin otuz günden az çalistigini gösteren bilgi ve belgelerin Kurumca istenilmesine ragmen ibraz edilmemesi veya ibraz edilen bilgi ve belgelerin geçerli sayilmamasi halinde otuz günden az bildirilen sürelere ait aylik prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi, yapilan tebligata ragmen bir ay içinde verilmemesi veya noksan verilmesi halinde Kurumca re’sen düzenlenir ve muhteviyati primler, bu Kanun hükümlerine göre tahsil olunur.”

Hükümleri getirilmistir.

7103 sayili Kanunun eksik güne iliskin degisiklikler getiren ilgili maddesinin Kanunun yayim tarihinde yürürlüge girecegi belirtilmis ve söz konusu Kanun 27/03/2018 tarihli ve 30373 sayili(2. Mükerrer) Resmi Gazete’de yayimlanmistir.

7103 sayili Vergi Kanunlari Ile Bazi Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun 67 nci maddesiyle 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununun 86 nci maddesinde yapilan degisikligin usul ve esaslarinin yönetmelikle belirlenecegi açiklanmistir. Bu dogrultuda Sosyal Sigorta Islemleri Yönetmeliginde yapilacak degisiklige kadar, maas ödemeleri ayin 15’i ila takip eden ayin 14’ü arasinda olan isyerleri için 15 Mart -14 Nisan süresine ait 2018 yili Mart ayina, maas ödemeleri ayin 1’i ila 30’u arasinda olan isyerleri için 1 Mart- 31 Mart süresine ait 2018 yili Mart ayina iliskin aylik prim ve hizmet belgesinden/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinden baslamak üzere eksik gün bildirim nedenlerinin aylik prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde belirtilmesi yeterli olarak kabul edilecektir. Eksik çalismaya iliskin belgeler ilgili ay/aylar için düzenlenecek ancak Kuruma verilmeyecektir. Söz konusu belgeler Kanunun 86 nci maddesinin ikinci fikrasinda öngörülen süreyle isverence saklanacaktir. Eksik çalismaya iliskin bilgi ve belgelerin Kurumca istenilmesi halinde ibraz edilmesi zorunludur.

Ilgili bilgi ve belgelerin Kurumca yapilan tebligata ragmen ibraz edilmemesi veya ibraz edilen bilgi ve belgelerin Kurumca belirlenecek usul ve esaslara uygun düzenlenmemis olmasi halinde geçersiz sayilarak, Kanunun 86 nci maddesinin besinci fikrasina göre islem yapilacaktir.

Bilgi edinilmesini ve gereginin buna göre yapilmasini rica ederim.

Savas ALIÇ

Kurum Baskani a.

Genel Müdür V.