E-TEBLİGAT BAŞVURULARINDA MESLEK MENSUPLARININ SORUMLULUĞU

 

E-TEBLIGAT BASVURULARINDA MESLEK MENSUPLARININ SORUMLULUGU

Degerli Meslektaslarim,

E-Tebligat sisteminde amaç, vergi dairelerince vergi kanunlari uyarinca tebligi gereken evrakin, elektronik tebligat sistemi ile muhataplarin elektronik adreslerine teblig edilmesidir.

Bu nedenledir ki, elektronik tebligat dilekçelerinde istenen, muhataplara ait bilgilendirme tercihleri olan kisa mesaj ve e-posta adresleri bilgileridir.

Meslek mensuplari, çesitli nedenlerle muhataplar yerine kendi elektronik adreslerini (SMS-E-mail) basvurulara eklemeleri halinde gelecekte yasanmasi muhtemel asagida belirtilen sorunlarla karsilasabilirler.

1-                Mesleki sözlesme disinda geçerli hukuki bir vekâletnameye sahip olmadan, kendi elektronik adreslerini yazmalari halinde dogabilecek bir hukuki islemden, Borçlar Kanunun Temsilin Hükmü baslikli 40.maddesine göre sorumlu tutulabilirler.

Borçlar Kanunu-Temsilin Hükmü- Madde 40: Yetkili bir temsilci tarafindan bir baskasi adina ve hesabina yapilan hukuki islemin sonuçlari, dogrudan dogruya temsil olani baglar. Temsilci, hukuki islemi yaparken bu sifatini bildirmezse, hukuki islemin sonuçlari kendisine ait olur.

2-               Geçerli hukuki bir vekâletnameye sahip olunmasina ragmen, meslektasin kendi elektronik adresine gelen bir tebligati unutma, yanilma, farkinda olmama, isi birakma, mükellefin ortadan kaybolmasi, ihtilaf vb. sebeplerle muhatabina iletmemesi veya iletememesi durumunda,

a)     Borçlar Kanununun Haksiz Fiilden Dogan Borç iliskisi A)Sorumluluk baslikli 49.maddesine göre mükellefler tarafindan dava edilebilir.

Borçlar Kanunu-Haksiz Fiillerden Dogan Borç Iliskisi-Sorumluluk-Madde:49 :Kusurlu ve hukuka aykiri bir fiille baskasina zarar veren, bu zarari gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kurali bulunmasa bile, ahlaka aykiri bir fille baskasina kasten zarar veren de bu zarari gidermekle yükümlüdür.

b)    Vergi kanunlari geregi üzerine vergi borcu düsen gerçek veya tüzel kisi vergi mükellefi oldugundan, meslek mensubunun sahsi elektronik adresine gelen tebligat hakkinda, meslek mensubunun kendisini bilgilendirmemesi nedeniyle zarara ugradigini iddia eden mükellef, ugradigi zarari Borçlar Kanunun 50,51 ve diger maddelerine göre meslek mensubuna rücu edebilir

c)       E-Tebligat basvuru formuna, meslek mensubunun kendi sahsi elektronik adresini yazdigini ve buraya gelen bildirim hakkinda kendisinin haberdar edilmedigini iddia eden ve bu konuda olasi bir zarara ugrayan mükellef, meslek mensubu hakkinda 3568 sayili yasanin 47.maddesine dayanarak Türk Ceza Kanununun 257.maddesine göre görevi ihmal ve/veya görevi kötüye kullanma iddiasiyla dava açabilir.

Türk Ceza Kanunun 257.maddesinde

1-                  ) "Kanunda ayrica suç olarak tanimlanan haller disinda, görevinin gereklerine aykiri hareket etmek suretiyle, kisilerin magduriyetine veya kamunun zararina neden olan ya da kisilere haksiz bir menfaat saglayan kamu görevlisi, alti aydan iki yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.

2-                ) Kanunda ayrica suç olarak tanimlanan haller disinda, görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek, kisilerin magduriyetine veya kamunun zararina neden olan ya da kisilere haksiz bir menfaat saglayan kamu görevlisi, üç aydan bir yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir."

Maddenin 1. fikrasi "hareket etmek suretiyle" ifadesi ile bir hareketi, bir seyi yapmayi tarif ettiginden fiili bir suçu düzenlemektedir. Kamu görevlilerini görevlerinin gereklerine aykiri hareketleri ile isledikleri görevi kötüye kullanma suçlarindan cezalandirmayi düzenlemektedir.

257. maddenin 2. fikrasi ise ihmali davranisla islenen görevi kötüye kullanma suçlarini cezalandirmaktadir. Burada meslek sahipleri yaptiklari degil yapmadiklari veya geciktirdikleri mesleki görevleri ile kamuya veya kisilere verdikleri zararlardan ötürü cezalandirilmaktadirlar.

213 sayili Vergi Usul Kanunu'nun 107/A maddesi geregince, elektronik imzali teblig evraki, muhatabin elektronik ortamdaki adresine ulastigi tarihi izleyen besinci günün sonunda teblig edilmis sayilacaktir. Meslek mensubunun kendi elektronik adresine gelen bilgilendirme mesajini herhangi bir sebeple mükellefe süresinde bildirememesi sonucu, mükellef, olusacak hak kaybindan dolayi zarar görmüsse meslek mensubunun Türk Ceza Kanunu'nun 257. Maddesinin 2. Fikrasina göre cezalandirilmasini talep edebilir.

Yukarida sayilan nedenlerden dolayi, hem mükelleflerde hak kaybina bagli olusacak zararlarin sorumlusu olmamak, hem de zaten yeterince sorumluluk sahibi iken bir de bu yükün altina girmemek için;

a)           E-Tebligat basvuru formalarinda meslek mensubunun degil, mükellefin elektronik bilgilendirme adreslerinin yazilmasi,

b)    Kendi sahsi elektronik bilgilendirme adreslerini yazan meslektaslarin da güncelleme yaparak sisteme mükellefin bilgilerini girmeleri,

Sistemin amacina uygun çalismasini ve meslektaslarin olasi bir sorumluluktan kurtulmalarini saglayacaktir.

Selattin ÇAKIRSOY

Sakarya SMMMO Baskani