e-SMM ve e-Müstahsil Makbuzu Uygulamaları Hakkında Duyuru

17.12.2017 tarihli ve 30273 sayili Resmi Gazete yayimlanarak yürürlüge giren 487 Sira No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi’ne göre e-Serbest Meslek Makbuzu (e-SMM) ve e-Müstahsil Makbuzu (e-MM) uygulamalarindan nasil yararlanilacagina iliskin Elektronik Arsiv Basvuru Kilavuzu yayinlanmis olup, söz konusu Kilavuza;http://www.efatura.gov.tr/dosyalar/kilavuzlar/e-ArsivBasvuruKilavuzu.v1.4.08.01.2018.pdf linkinden ulasilabilir.

Mükelleflerimiz, Özel Entegrasyon Yöntemi, Bilgi Islem Sisteminin Entegrasyonu Yöntemi veya Portal Yöntemi olmak üzere 3 yöntemden birini kullanmak suretiyle söz konusu uygulamalardan yararlanabilir.


e-SMM ve/veya e-MM uygulamalarini Portal Yöntemi üzerinden kullanacak mükelleflerimizin, söz konusu uygulamalara iliskin gerekli basvurularini ve hazirliklarini asagidaki adresler üzerinden elektronik ortamda yapmalari gerekmektedir.

Mükelleflerimizin söz konusu uygulamalara basvurabilmeleri ve kullanabilmeleri için ilgili birimlerden temin edecekleri Nitelikli Elektronik Sertifika (NES)’ya veya asagida belirtilen adresten basvurabilecekleri Mali Mühre sahip olmalari gerekmektedir. (Arizalanma, çalinma vb. durumlar göz önünde bulundurularak birden fazla NES veya Mali Mühür edinilmesi tavsiye olunur).

MALI MÜHÜR BASVURUSU IÇIN: https://mportal.kamusm.gov.tr/bp/edf.go

Mükelleflerimizin elektronik imza araçlarinin basvurusu sirasinda, mükellefiyetlerine iliskin vermis olduklari ve ilgili sertifika makamlari tarafindan da MERSIS ve MERNIS kayitlari çerçevesinde kontrol edilip kendilerine ilgili basvuru uyari ekranlarinda gösterilen bilgilerini; mali mühür veya nitelikli elektronik sertifikalarin hatasiz, dogru sekilde üretimi ve zaman kaybina yol açmamasi bakimindan dikkatle kontrol etmeleri gerekmektedir.

Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) veya Mali Mühür temin edildikten sonra asagida belirtilen adreslerden söz konusu uygulamalara basvurulabilir.

E-SERBEST MESLEK MAKBUZU VE/VEYA E-MÜSTAHSIL MAKBUZU BASVURUSU IÇIN: https://portal.efatura.gov.tr/EArsivPortalBasvuru/

Basvuru islemini basarili bir sekilde gerçeklestiren mükelleflerin listesi birkaç saat içinde http://www.efatura.gov.tr internet adresinin e-SMM / e-MM bölümünün “Kayitli Kullanicilar” kisminda yayinlanir. Kayitli Kullanici olarak yayinlanan mükellefler NES veya Mali Mühürleri ile giris yapmak suretiyle https://earsivportal.efatura.gov.tr/ internet adresinden e-SMM ve/veya e-MM düzenlemeye baslayabilirler.

Söz konusu basvuru islemi elektronik ortamda yapilmakta ve Gelir Idaresi Baskanligina iletilmekte olup, basvurunun kagit çiktisinin Gelir Idaresi Baskanligina gönderilmesine gerek bulunmamaktadir.

Kamuoyuna önemle duyurulur.

(11.01.2018)