BKK 2017/9721 Çalışanların İşverenleri Aracılığıyla Otomatik Olarak Emeklilik?Planına Dahil Edilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik

GÜNCEL MEVZUAT

 

BKK 2017/9721 Çalisanlarin Isverenleri Araciligiyla Otomatik Olarak Emeklilik?Planina Dahil Edilmesine Iliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik

 

(02.01.2017) 

02 Subat 2017 Tarihli Resmi Gazete

Sayi: 29936

Karar Savisi: 2017/9721
Ekli “Çalisanlarin isverenleri Araciligiyla Otomatik Olarak Emeklilik Planina Dahil Edilmesine Iliskin Usul ve Esaslar Hakkinda Yönetmelik”in yürürlüge konulmasi; Basbakan Yardimciligi (Hazine Müstesarligi)’nin 18/11/2016 tarihli ve 32665 sayili yazisi üzerine, 28/3/2001 tarihli ve 4632 sayili Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatirim Sistemi Kanununun ek 2 nci ve geçici 2 nci maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 1/1/2017 tarihinde kararlastirilmistir.
Recep Tayyip ERDOGAN
CUMHURBASKANI

ÇALISANLARIN ISVERENLERI ARACILIGIYLA OTOMATIK OLARAK EMEKLILIK PLANINA DAHIL EDILMESINE ILISKIN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELIK
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeligin amaci; çalisanlarin isverenleri araciligiyla otomatik olarak emeklilik planina dahil edilmesi uygulamasi kapsaminda, emeklilik planina dahil edilecek isyerleri ile çalisanlari, çalisanlarin ücretinden kesilecek çalisan katki payi oranini ve bu kapsamdaki uygulama usul ve esaslarini belirlemektir.

Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik; Türk vatandasi veya 29/5/2009 tarihli ve 5901 sayili Türk Vatandasligi Kanununun 28 inci maddesi kapsaminda olup 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) ve (c) bentlerine göre çalisanlardan; isverenin kapsama alinma tarihi itibariyla çalismakta olan kirkbes yasini doldurmamis kisileri, ilgili isverene bagli olarak isverenin kapsama alinmasindan sonra ise baslayan ve ise basladigi tarihte kirkbes yasini doldurmamis kisileri ve bu çalisanlari istihdam eden isverenleri kapsar.

Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 28/3/2001 tarihli ve 4632 sayili Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatirim Sistemi Kanununun ek 2 nci ve geçici 2 nci maddelerine dayanilarak hazirlanmistir.

Tanimlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmeligin uygulanmasinda;
a) Kamu idaresi: Milli Istihbarat Teskilati Müstesarligi hariç olmak üzere, 5510 sayili Kanunda tanimlanan kamu idarelerini,
b) Isveren: Ilgisine göre kamu idaresini ve/veya özel sektör isverenini,
ifade eder.

Kamu idarelerinde çalisanlarin kapsama alinmasi
MADDE 5- (1) Kamu idareleri, merkez ve/veya tasra birimleri adina bir veya birden fazla emeklilik sirketiyle emeklilik sözlesmesi imzalanmasina iliskin olarak yetkili yöneticilerini belirler.
(2) 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) ve (c) bentlerine göre, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol 

Kanununun
 eki (I), (II), (III) ve (IV) sayili cetvellerde yer alan kamu idarelerinde 1/4/2017 tarihi itibariyla mevcut çalisanlar 1/4/2017 tarihinden itibaren ilgili emeklilik planina dahil edilir.
(3) 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) ve (c) bentlerine göre, diger kamu idarelerinde 1/1/2018 tarihi itibariyla mevcut çalisanlar 1/1/2018 tarihinden itibaren ilgili emeklilik planina dahil edilir.
(4) Bu maddenin ikinci ve üçüncü fikralarinda belirtilen tarihlerde veya bu tarihlerden daha sonra ilgili kamu idarelerinde ise baslayanlar, ise basladigi tarih itibariyla kendiliginden ilgili emeklilik planina dahil edilir.

Özel sektörde çalisanlarin kapsama alinmasi
MADDE 6- (1) Bu Yönetmelik kapsaminda olup 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendine göre özel sektörde istihdam edilen çalisanlar, bu madde esaslarina göre, isverenin bir veya birden fazla emeklilik sirketi ile imzalamis oldugu sözlesme kapsaminda ilgili emeklilik planina dahil edilir.
(2) Bu çerçevede;
a) Çalisan sayisi bin ve üzerinde olan bir isverene bagli olarak çalisanlar 1/1/2017 tarihinden itibaren,
b) Çalisan sayisi ikiyüzelli ve üzerinde ancak binden az olan bir isverene bagli olarak çalisanlar 1/4/2017 tarihinden itibaren,
c) Çalisan sayisi yüz ve üzerinde ancak ikiyüzelliden az olan bir isverene bagli olarak çalisanlar 1/7/2017 tarihinden itibaren,
ç) Çalisan sayisi elli ve üzerinde ancak yüzden az olan bir isverene bagli olarak çalisanlar 1/1/2018 tarihinden itibaren,
d) Çalisan sayisi on ve üzerinde ancak elliden az olan bir isverene bagli olarak çalisanlar 1/7/2018 tarihinden itibaren,
e) Çalisan sayisi bes ve üzerinde ancak ondan az olan bir isverene bagli olarak çalisanlar 1/1/2019 tarihinden itibaren,
bu Yönetmelik kapsaminda otomatik olarak emeklilik planina dahil edilir.
(3) Bu maddenin ikinci fikrasinda belirtilen tarihlerde veya bu tarihlerden daha sonra kapsama dahil isverenlere bagli çalismaya baslayanlar, hizmet akdinin yürürlüge girmesiyle kendiliginden emeklilik planina dahil edilir.
(4) Bu madde kapsaminda çalisan sayisinin belirlenmesinde, birden fazla isyeri olan isverenler için bütün isyerlerindeki çalisanlarin toplami göz önünde bulundurulur.
(5) Bu madde kapsaminda çalisan sayilarinin tespitinde, ikinci fikrada belirtilen kapsama alinma tarihleri itibariyla geçerli Sosyal Güvenlik Kurumu verileri dikkate alinir. Kapsama alinma tarihini izleyen dönemler bakimindan ise bu tarihi izleyen takvim yili baslari esas alinir. Bir defa kapsama alinan isverenin çalisan sayisinda, kapsama alinma tarihini müteakip gerçeklesen azalmalar dikkate alinmaz.

Çalisan katki payinin hesaplanmasi
MADDE 7- (1) Bu Yönetmelik kapsamindaki çalisanlarin ücretinden isveren tarafindan kesilecek çalisan katki payi tutari, ilgisine göre prime esas kazancin veya emeklilik kesenegine esas ayligin yüzde üçü oraninda hesaplanir. Bu sekilde hesaplanan çalisan katki payi tutarinin virgülden sonraki kismi dikkate alinmaz.
(2) 5510 sayili Kanunun yürürlüge girdigi tarihte 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayili Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandigi Kanununa tabi istirakçi iken, bu tarih itibariyla 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi kapsamina alinanlar ile 5510 sayili Kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce 5434 sayili Kanun hükümlerine tabi olarak çalismis olup 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (c) bendine tabi olarak yeniden çalismaya baslayanlar için çalisan katki payi tutari, emeklilik kesenegine esas aylik üzerinden hesaplanir.
(3) Bu maddeye göre hesaplanan çalisan katki payi tutari, ilgili isveren tarafindan çalisanin ücretinden kesilerek ilgili emeklilik sirketine aktarilir.

Çalisan katki payi kesintisine tabi olmayacak ücret ödemeleri
MADDE 8- (1) Çalisanin, kapsama alinma tarihinden önceki bir döneme iliskin çalismasi karsiliginda, kapsama alinma tarihi ve sonrasinda ödenen ücretlerinden çalisan katki payi kesintisi yapilamaz, Ücreti pesin ödenen çalisanlara, kapsama alinma tarihinden önceki dönemde ödenen ücretlerinden çalisan katki payi kesintisi yapilmaz.

Yürürlük
MADDE 9- (1) Sayistayin görüsü alinarak hazirlanan bu Yönetmelik 1/1/2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme
MADDE 10- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.