Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Katılım ile İlgili 2016/26 Sayılı Başbakanlık Genelgesi

Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Katilim ile Ilgili 2016/26 Sayili Basbakanlik Genelgesi

(26.11.2016) 


 

 Sayi: 29900

 

Basbakanliktan:

 

Konu : Bireysel Emeklilik Sistemine Otomatik Katilim

 

GENELGE

 

2016/26

 

Kamu, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayicisi olarak, bireylerin emeklilige yönelik tasarruflarinin yatirima yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir saglanarak refah düzeylerinin yükseltilmesi ve ekonomik kalkinmaya katkida bulunulmasini teminen olusturulan bireysel emeklilik sistemine otomatik katilim, cayma hakki olmak üzere çalisanlarin isverenleri tarafindan bir emeklilik planina dâhil edilmeleri esasina dayanmaktadir.

 

Ülkemizde bireysel emeklilik sistemine otomatik katilim, 4632 sayili Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatirim Sistemi Kanununa 6740 sayili Kanunla eklenen Ek 2’nci maddenin 01.01.2017 tarihinde yürürlüge girmesi ile hayata geçirilecektir.

 

4632 sayili Kanunun Ek 2’nci maddesi kapsamina 01.01.2017 tarihinden itibaren, 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununun 4’üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) ve (c) bentlerine göre istihdam edilecek 45 yasini doldurmamis çalisanlar ile mevcut çalisanlardan 45 yasini doldurmamis olanlar dâhil edilmistir. Uygulamanin kapsama alacagi isverenler, Bakanlar Kurulu Karari ile tespit edilecektir.

 

Bu kapsamda, hem kamu kesimi hem de özel sektör isverenleri tarafindan yerine getirilmesi gereken birtakim yükümlülükler bulunmaktadir. Söz konusu yükümlülüklerin yerine getirilmesi isverenin sorumlulugunda olup, 4632 sayili Kanunun Ek 2’nci maddesi uyarinca yükümlülüklerini ifa etmeyen isverenlere Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi tarafindan idari para cezasi uygulanacaktir.

 

Buna göre; isverenler öncelikle, otomatik katilim için emeklilik plani düzenleme konusunda Hazine Müstesarligi tarafindan yetkilendirilmis bir veya birden fazla emeklilik sirketiyle anlasmak, merkez ve/veya tasra birimleri adina emeklilik sözlesmesi imzalanmasina iliskin olarak yetkili yöneticilerini belirlemek, kapsamda yer alan çalisanlarina emeklilik plani sunmak ve çalisanin ücretinden kesecegi katki payini emeklilik sirketine aktarmak zorundadir.

 

Isveren, söz konusu katki payini zamaninda emeklilik sirketine aktarmaz veya geç aktarirsa çalisanin birikiminde olusan parasal kaybindan sorumlu olacaktir. Konu hakkinda detayli bilgiye www.hazine.gov.tr adresinde yayimlanan “Isverenlere Yönelik Otomatik Katilim Sistemi Tanitim Kilavuzu”ndan ulasilabilecektir.

 

Bu itibarla; bütün kamu kurum ve kuruluslarinin, söz konusu Kanunun gerektirdigi yükümlülüklerini yerine getirmeleri, veri paylasimina ve katki paylarinin dogru hesaplanip tahsil edilmesine imkân saglayacak kurum içi tedbirleri almalari hususunda bilgilerini ve geregini önemle rica ederim.

 

 

Binali YILDIRIM

 

Basbakan