Beyannamelerinizi Bu Ay İçin Son Güne Sakın Bırakmayınız!

Beyannamelerinizi Bu Ay Için Son Güne Sakin Birakmayiniz!

 

Tarih: 10.11.2015

 

Degerli okurlarim, son günlerde bazi firmalarin beyannameleri sistem tarafindan reddedilmektedir. Gelir Idaresi Baskanligi tarafindan bu ay ilk defa uygulanan kontrol islemleriyle, önceki yillarda imzalanan Tam Tasdik sözlesmesine istinaden YMM sifresiyle elektronik ortamda beyanname gönderen ancak suan YMM Tam tasdik sözlesmesi olmayan firmalarin tespiti yapilmakta ve bu firmalarin eski sifreleriyle e- beyanname vermeleri engellenmektedir. Bir baska deyisle, eski tarihli sözlesmelere istinaden e-beyanname gönderen firmalarin hiçbir beyannamesi bundan böyle sistem tarafindan kabul edilmemektedir.

Yine, e-beyanname verilmesi sirasinda YMM tarafindan Gelir Idaresi Baskanligi sistemine yüklenen YMM sözlesme bilgileri ile YMM Odalari tarafindan Gelir Idaresi Baskanligi sistemine yüklenen YMM bilgileri karsilastirilmakta ve bilgiler arasinda uyumsuzluk bulundugu takdirde o firmanin hiçbir beyannamesi yine sistem tarafindan kabul edilmemektedir. Örnegin YMM tarafindan bildirilen sicil numarasiyla YMM Odasi tarafindan bildirilen sicil numarasi birbiriyle karsilastirilmaya baslanmistir. En ufak bir rakam hatasinda bile sirketin YMM sözlesmesi yok sayilmaktadir. Son birkaç gün içinde birçok firma sürpriz magduriyetler yasamaya baslamistir. Dolayisiyla, ilk kez bu ay uygulanmaya baslanan bu kontrol nedeniyle e-beyanname verilirken magduriyet yasanmamasi için verilecek e- beyannamelerin bu ay için son güne birakilmamasini önemle hatirlatirim.

Zira, e-beyannamelerin gönderilmesi son güne birakildiginda ve sistemin e-beyannameleri olasi reddetmesi halinde durumun düzeltilmesi için yeterli süre olamayacagindan özel usulsüzlük cezasi kesilecektir. Çünkü, böyle bir kontrol neticesinde sirketin ilgili YMM’si tarafindan durumun düzeltilmesi için en az 1 güne ihtiyaç vardir.

Bu nedenle Kasim ayina has olmak üzere (geçici vergi beyannamesi dahil) beyannamelerinizi son güne sakin birakmayin!

 

Koray ATES
E. Ögretim Görevlisi
KGK Bagimsiz Denetçi

Kaynak:http://www.muhasebetr.com