BERAT YÜKLEME SÜRECİ HAKKINDA AÇIKLAMA

BERAT YÜKLEME SÜRECI HAKKINDA AÇIKLAMA

Bilindigi üzere elektronik defter uygulamasina basvuru yapan mükellefler uygulamaya baslama tarihi itibariyle Yevmiye Defteri ve Büyük Defteri elektronik olarak tutmak zorundadirlar. 2 Sira No.lu Elektronik Defter Genel Tebligin 3. Maddesinde;

”a) Gerçek kisiler elektronik defterlerini, ilgili oldugu ayi takip eden üçüncü ayin son gününe kadar kendilerine ait güvenli elektronik imza veya mali mühür ile imzalar.

b) Tüzel kisiler elektronik defterlerini, ilgili oldugu ayi takip eden üçüncü ayin son gününe kadar (Hesap döneminin son ayina ait defterler kurumlar vergisi beyannamesinin verildigi ayin son gününe kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylar. ”

Hükmü bulunmaktadir.

Aylik olarak olusturulan elektronik defterlere ait beratlar, ilgili ayi takip eden 3. Ayin son gününe kadar Gelir Idaresi Baskanligi e-Defter Uygulamasina yüklenmelidir. Örnegin, e-Defter uygulama baslama tarihi 01/01/2015 olan mükelleflerin. Ocak 2015 ayi beratlarini 30 Nisan 2015 tarihine kadar e-Defter uygulamasina beratlarini yüklemesi gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken husus berat yükleme süresi olarak söz konusu tebligde belirtilen sürenin son gününe kadar bekleme zorunlulugunun olmadigidir. Yani olusturulan elektronik defter ve beratlar üzerinde gerekli kontrolleri tamamlayan mükellefler ilgili ayi takip eden 3. Ayin son gününü beklemeden e-Defter uygulamasina beratlarinin yüklemesini yapabilirler.

Elektronik defterin olusturulma ve beratinin alinma süreci belli bir zaman aldigindan, e-Defter uygulamasini kullanan mükelleflerimizin yasanabilecek sorunlarin önüne geçebilmek için berat yükleme için belirtilen sürenin sonuna kadar beklememeleri ve elektronik defter uygulamasinin geçis asamasinda yüklenilecek beratlarin zaman damgasi ile imzalanmasi önerilmektedir.