Avans Fatura Bedelinin Hangi Dönem KDV Beyanında Gösterileceği (18.03.2016)

T.C.

GELIR IDARESI BASKANLIGI

 ISTANBUL VERGI DAIRESI BASKANLIGI

Mükellef Hizmetleri Katma Deger Vergisi Grup Müdürlügü

 

 

 

Sayi

:

39044742-KDV.10-278

18/02/2015

Konu

:

Avans fatura bedelinin hangi dönem KDV beyaninda gösterilecegi.

 

 

            Ilgide kayitli özelge talep formunuzda, Sirketinizin uçak motorlarinin bakimi ve onarimi isi ile istigal ettigini, istisna kapsaminda olan bu hizmetlerinizde, hizmet ifa edilmeden zorunlu olmamak kaydiyla müsterileriniz tarafindan önce avans ödemeleri yapildigini ve bu ödemelere iliskin olarak Sirketiniz tarafindan KDV hesaplanmadan fatura düzenlenerek avansin alindigi dönemde Bs formuyla bildirildigini, bu sekilde düzenlenen faturalarda yer alan istisna kapsamindaki islem bedelinin hangi dönem KDV beyannamesinde beyan edilmesi gerektigi hususunda Baskanligimiz görüsü sorulmaktadir.

             Katma Deger Vergisi (KDV) Kanununun;

             -1/1 inci maddesinde, ticari, sinai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapilan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi oldugu,

             -(10/a) maddesinde, malin teslimi veya hizmetin yapilmasiyla; (10/b) maddesinde, malin tesliminden veya hizmetin yapilmasindan önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi halinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sinirli olmak üzere fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesiyle vergiyi doguran olayin meydana gelecegi

             hükme baglanmistir.

             Bu durumda, fatura düzenlenmesi ödemeye bagli olmayip mal teslimine veya hizmet ifasina bagli oldugundan, faturanin esas olarak malin teslimi veya hizmetin ifasindan itibaren en geç yedi gün içinde düzenlenmesi gerekmektedir. Ancak, malin tesliminden veya hizmetin ifasindan önce de fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi mümkün bulunmakta olup, bu durumda, fatura ve benzeri belgelerde gösterilen tutarla sinirli olmak üzere KDV açisindan vergiyi doguran olay meydana gelse bile bu sekilde fatura düzenlenmis olmasi ile iade hakki dogmamaktadir.

Malin teslimi veya hizmetin ifasindan önce alinan avanslar, henüz teslim veya hizmet gerçeklesmediginden islemlerin karsiligini teskil eden bir bedel olarak degerlendirilmeyecek ve avans tutarlari üzerinden KDV hesaplanmayacaktir. Dolayisiyla, avans mahiyetindeki tahsilat tutarlari için fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadir.

Buna göre, istisna kapsamindaki islemleriniz nedeniyle Sirketiniz tarafindan kendisine yapilan avans ödemelerine iliskin olarak fatura veya benzeri belgelerin düzenlenmesi halinde, söz konusu avans bedellerine isabet eden tutarlarin istisna kapsamindaki hizmetin ifa edildigi vergilendirme dönemindeki KDV beyannamesinin ilgili satirlarinda beyan edilmesi gerektigi tabiidir.

             Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

(*)     Bu Özelge 213 sayili Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanilarak verilmistir.

(**)   Inceleme, yargi ya da uzlasmada oldugu halde bu konuya iliskin olarak yanlis bilgi verilmis ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmis olan bu özelgeye uygun islem yapmaniz hâlinde, bu fiilleriniz dolayisiyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafiniza vergi cezasi kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktir.