AĞUSTOS ODA MECLİSİ TOPLANTISI YAPILDI.

SAKARYA SERBEST MUHASEBECILER ODASI DANISMA MECLISININ 27 08 2014 TARIHLI TOPLANTI TUTANAGIDIR

 

Sakarya SMMM odasi oda Meclisi Dönem Toplantisi    Saban Koludra  Baskanligi'nda 27.08.2014 tarihinde saat 15:00 da    egitim  salonunda toplanmistir.

 

Toplanti gündemi

1)  Açilis, Yoklama,

2)  Saygi durusu,

3)  Oda baskanin konusmasi,

4)  2014 yilsonuna kadar yapilmasi programlanan egitim ve seminerler hakkinda görüsme ve öneriler.

5)  Odaya borçlu büro sahibi meslektaslar nezdinde yapilmasi kararlastirilan büro denetimlerinin degerlendirilip oda meclisince tavsiye karari alinmasi.

6)  Meclis toplantisina mazeretsiz katilmayan meclis üyelerine tüzük geregi yapilacak uyari ve üyelikten çikarma islemlerinin görüsülmesi ve tüzük hükümlerinin uygulanmasi.

7)  Dilek ve Temenniler,

8)  Kapanis.

 

Yapilan yoklamada Hazirun listesinde kayitli 73 üyeye toplanti gündemi ile günü ve saatini bildiren davetin 20.08.2014 tarih 2014/iç -011 numaraliyazi, faks ve e mail yolu ile gönderildigi bunun sonucunda.54 üyenintoplantida hazir bulundugu  , M.Ziya SENGÜL , Selahattin ÇAKIRSOY , Fuat TOTRAKAN , Kadir KINALI, Soner KOCATEPE, Ersin ELLIDOKUZ, Biran YASA, Hasan SERTOK, Ahmet RAHMANLAR Abdullah KAHRAMAN olmak üzere 10 kisinin   mazeretlerini belirttigi, 9 kisinin mazeretsiz katilmadigi tespit edilmistir.

 

GÜNDEM ÇALISMALARI

 

Gündem geregi yeterli çogunluk görüldügünden  Meclis Baskani Saban Koludra tarafindan gündem okundu.

 

       Gündemin besinci maddesi hakkinda Sayin Cemil KOCACIK, Yönetim kurulunun yetkisinde olan bu konunun ya gündemden çikarilmasini yada gündem maddesinin görüsülmesi seklinde degisiklik yapilmasi konusunda görüsünü bildirdi.

       Ayni madde hakkinda Kurucu Baskanimiz Yusuf MAHMUTOGLU maddenin tavsiye karari alinmasi yerine, tartisilip görüsülmesi seklinde düzeltilmesi talebini ilettiler.

       Oda Baskan Vekilimiz Ertugrul KOCACIK ,Maddede ki tavsiye karari alinmasi ibaresinin, tartisilip görüsülmesi seklinde degistirilmesi

Talebini bildirmislerdir.

       Danisma Kurulu Baskanliginca, besinci maddenin; odaya borçlu büro sahibi meslektaslar nezdinde yapilmasi kararlastirilan büro denetimlerinin degerlendirilip oda meclisince görüsülüp tartisilmasi seklinde oylamaya sunuldu. Oy birligi ile gündemin yeni sekli kabul edildi.

 

         Gündenim  2.maddesi geregince, Saygi durusunda bulunuldu.

         Gündemin 3. maddesi geregince Baskan vekili Ertugrul KOCACIK, konusmalarinda;

        Baskanimiz TÜRMOB Etik Kurulu üyesidir. Su an Etik kurulu toplantisinda bulunmaktadir.

  Temmuz Agustos 2014 döneminde oda faaliyetlerimiz  söyle gerçeklesmistir.

         Yeni atanan Sakarya valimiz Sayin Hüseyin Avni Ços'u ziyaret edildi. Oda faaliyetlerimiz hakkinda bilgi verildi. Bizleri ziyaret edeceklerini söylediler.

         Odamiz kurullari,ilçe temsilcileri,personelimiz ve odamizin ilisigi olan resmi kurum,sivil toplum temsilcilerine iftar yemegi verdik.

         Valilik bayramlasma programina Yönetim Kurulu ve üyelerimizin katilimiyla gerçeklesti.

          Deniz Bank Adapazari Bulvar Subesi ile üyelerimize yönelik indirimli düsük faizli kredi anlasmasi yapildi. Web sitemizde paylastik.

          Temmuz ayinda Smmm ye geçis sinav kazanan 2 kisi, Smmm olan 7 kisiye Ruhsatlarini odamizda düzenlenen törenle verdik.

          Odamiza aidat borcu olan üyelerimizin yeni çikacak torba yasa ile magduriyetlerinin giderilmesi ve ödeme yapmalari için personelimiz, telefonla, gerekse sms ile borçlarini bildirdik.

Web sitemizde borcunuzu ödeyin uyari yazisi sürekli devam etmektedir.

          Odamiz Smmmo Apstore uygulamasina geçildi. Internet sitesi yeni sayfa güncellemeler devam etmektedir.

          Tesmer 2. Dönem staja baslama sinavina giren 154 kisiden 17 kisi basarili oldu. TESMER  Yönetim kurulumuz basarili olan 17 kisi ile staj yeri bulma staj süreci hakkinda bilgilendirme toplantisi yapildi.

          Odamiza yeni üye olup büro açan, bürosunu tasiyan üyelerimizi baskanimiz ya da yönetim kurulu üyemizce ziyaret edilerek, büro tescil belgeleri teslim ederek takip edildi.

 

    Gündemin 4.maddesinde söz alan,

    Haksiz Rekabet Kurulu Baskani Zeki ÇELEBI gündem ile ilgili konusmalarinda, 01 01 2015 tarihinde kullanimi zorunlu olacak olan Haksiz Rekabeti Mücadele Yazilimi hazirdir. Tanitim videolari internet üzerinde vardir. Yakin bir tarih de odamiz bünyesinde bu programin tanitim semineri yapilacak.

    Kurucu Baskanimiz Yusuf Mahmutoglu, sevgi basari dilekleri ile sözlerine basladilar. Önceki danisma kurulu toplantimizda YMM lerin yasaya aykiri olarak defter tutmalari konusunda bazi sikintilari dile getirmistim. YMM ler özel bürolarinda defter tutma faaliyetinde bulunuyor. Meslek mensuplarini sikintiya düsürecek bir durumdur. Bu yasal degildir. Haksizliktir bizim defterlerimiz bu bürolarda tutulmaktadir. Bu durumla mücadele Yönetim Kurulunun görevleri arasindadir. Bu haksizliklar mücadele edilmelidir.

    YMM leri karsima aldigim konusunda uyari aldim. YMM ler karsimda olacak mis varsin olsun. Ben bu mücadelemde hakliyim. Suç duyurusunda bulunmak sarttir. Yönetim kurulunu bu konuda görevi vardir. SMMM ler tam tasdik islemi yapiyor, YMM ler defter tutuyor. Yasalarimiz açiktir. Yasa ile çelisen bu durumlarin muhakkak son bulmasi gerekmektedir.

    Gündemde söz alan Sayin Mümin YÜKSEKKAYA konusmasini içeren 15 sayfalik çalismasini Danisma Meslisi Baskanligina ilettiler. Metnin ana basligi SM SMMM imza kapsami disindaki defterleri kimler tutmaktadir konusunda durum tesbiti ile yapilmasi gerekenler seklindedir.

    YMM ler defter tutabilir mi?

    Tam tasdik zorunlulugu olan mükelleflerin defterlerini kim tutar?

    KDV ve Muhtasar beyannamelerini kimler imzalar?

    Defter tutma hadlerini asan ancak tam tasdik zorunlulugu olmayan mükellef (dilerse) YMM tasdikine tabi olmayi tercih ederse bu durumda yasal defterleri kim tutar ve KDV ve Muhtasar beyannamelerini kimler imzalar?

    Etrafimda gördügüm kadariyla; YMM tasdikine tabi olanlar defterlerini sirket içinde tutmaktalar ve Kdv ve Muhtasar beyannameleri de "tam tastige tabi" dir diye bildirmektedirler.

    Fiilen defteri kim tutmus oluyor? Devaminda konu ile ilgili yasal düzenlemeleri açikladilar.

    Yasalara göre YMM lerin defter tutamayacagi, muhasebe bürosu açamayacaklari ve muhasebe bürolarina ortak olamayacaklari hüküm altina alinmistir.

    Sm Smmm olmadan tutulan defterlere ilgili Maliye Bakanligi nezdinde suç duyurusunda bulunulmasi gerekmektedir.

    Konu ile ilgili ayrintili çalisma notlari Danisma kurulu baskanligina iletildi.

    Gündemde söz olan sayin Mustafa Keskin sözlerinde;

     Odalarda tutulan basit usul mükellefler için beyanname verilebilmesi için bir meslek mensubu ile sözlesmesi olmasi gerekmektedir.

     Öneri olarak odamiz Yönetim Kurulu ilçeler dahil odalarin hangi meslek mensubu ile anlasma yaptigini, anlasma var ise bagli meslek mensubu ile mi, çalisan meslek mensubu ile mi sözlesme yapildigina bakilmalidir. Haksizliklar giderilmelidir.

     Gündemin besinci maddesi geregince Baskan vekilimiz Ertugrul KOCACIK konusmalarinda, borçlu üyelerimizin dagilimi söyledir.

 

 

Kisi sayisi

1000 TL ye kadar

Kisi sayisi

1000 - 2500 TL arasi

Kisi sayisi

2500 - 5000 TL arasi

Kisi sayisi

5000 TL ve üzeri

Toplam Kisi sayisi

Toplam

Çalisan üye

67

29.723,94

78

130.481,52

33

108.081,11

13

92.057,41

191

360.343,98

Bagimli üye

99

53.443,38

39

54.282,23

27

103.183,32

24

131.612,41

189

342.521,34

Toplam

166

83.167,32

117

184.763,75

60

211.264,43

37

223.669,82

380

702.865,32

 

 

 

 

Ana para

Gecikme zammi

Toplam

Çalisan üye

311.995,66

48.348,32

360.343,98

Bagimli üye

233.847,41

108.673,93

342.521,34

Toplam

545.843,07

157.022,25

702.865,32

 

 

 

Maktu nisani aidat

273.687,86

Bina katilim payi

272.155,21

 

545.843,07

 

 

Odamiz faaliyetlerinde bu aidatlarin tahsilatina muhtaçtir. Meslis gündeminde ki torba yasa da aidat borçlarina yapilandirma gelecektir. Üyelerimizin bu firsattan faydalanmalari yararlarinadir.

Borçlu üyelerimize tahsilat konusunda taksit kolayligi saglanmis olacaktir.

  Gündem de söz alan Oda saymanimiz Erol KOCACIK konusmalarinda;

  Aidat borçlari konusunda icrai takibat meslegimizde sik olmayacaktir. Ancak ödemeye saglanacak kolaylikla ödeme yapilmaz ise yasal icra takibi yolu zorunluluktur. Oda faaliyetlerini bu aidatlar ile sürdürmektedir.

  Borçlu üyelerimizin çogunlugunun borcu 2000 TL nin altindadir. Yasal takibi  torba yasadan dolayi öteledik. Torba yasa sonrasi ayni durum süremez. Icrami takib  sart olur. Üyelerimiz torba yasadan yararlanmalari önemle hatirlatiriz.

 

  Gündem besinci maddesi geregi oda aidatlarinin tahsilati konusunda, "Yönetim Kurulunun  6183 amme alacaklarinin tahsil usulü hakkinda kanunu uygulansin" oylamaya sunuldu. Oy birligi ile kabul edildi.

 

  Gündemin altinci maddesi geregince Danisma Kurulu Baskani Saban KOLUDRA konusmalarinda, meali toplantilarina katilimda bulunmayanlarin meclis üyelikleri ile ilgili islem yapilmasini düsünmüyorum dediler. Gündem görülmedi.

 

  Gündemin yedinci maddesi geregince Çetin ÇINAR konusmalarinda;

Bu solunda yapilan toplantimiz verimli olmamistir. Önceki toplantilarimiz gibi büyük solunumuz toplantilarimiz için daha uygundur.

  KDV iadeleri! Yatirim Tesvikleri ile ilgili seminerler düzenlemesi faydali olacaktir. Egitimlerde kendi kaynaklarimiz kullanilsin.

 

   Gündemde Ertugrul KOCACIK konusmalarinda toplantimiz geçici olarak bu salonda yapilmak zorunda kalinmistir. Çevremiz kentsel gelisimi hizli olmustur. Elektrik trafosu yeterli gelmemektedir. Maliyeti 45000 TL olan kendimize ait trafo gerekmektedir.

   TÜRMOB egitimcilerimiz ücret talep etmeden egitim seminerlerimize katkida bulunmaktadirlar.

Sadece egitimcilerimizin temsil agirlamasi yapilmaktadir.

    Yeni meslek mensubu adaylarimizi ilgilendiren yönetmelik yayinlanmistir. 

     SPK 8. Ders olarak eklenmistir

     Smmm sinavlari 2 yil içinde yerine 3 yil içinde oldu.

     2 yil bekleme 6 ay oldu.

 

     Staja giriste 2016 yilindan itibaren yabanci dil eklendi (Ingilizce, almanca, fransizca)

     Soru adeti 130 a çikti.

 

      YMM sinavlari yilda 2 sinav dönemi 3 e çikarildi.

 

     Yilin son döneminde meslekte sürekli egitim seminerleri çesitli konularda devam edecek. Seminerlerimiz oda internet sayfamizda ve SMS ile bilgilendirilecektir.

 

     Danisma Kurulu Baskanimiz Saban KOLUDRA Kapanis konusmalarinda iyi Dilek temennilerini iletirsen, torba yasadan borçlu meslek mensuplarimizin faydalanmasi önemle hatirlatmasi ile toplanti sona erdi.

 

 

SABAN KOLUDRA        YILDIRAY YILMAZ          

 

ODA MECLIS BASKANI                               MECLIS BASKAN YARD. 

 

 

 

 

ASLIHAN TOPALOGLU         SELIM YANMAZ

 

DANISMA KURUL SEKRETER YRD.         DANISMA KURULU SEKRETERI