6645 Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu İle Bazı KHK’lerde Değişiklik Yapan Kanun

6645 Sayili Is Sagligi Güvenligi Kanunu Ile Bazi KHK’lerde Degisiklik Yapan Kanun

 

6645 SAYILI IS SAGLIGI VE GÜVENLIGI KANUNU ILE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEGISIKLIK YAPILMASINA DAIR KANUN (11.04.2015)

Kanun No. 6645 Kabul Tarihi: 4/4/2015      

 MADDE 1- 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununun 8 inci maddesinin ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmis ve maddenin besinci fikrasina asagidaki cümle eklenmistir.

“(2) Isverene is sagligi ve güvenligi ile ilgili konularda rehberlik ve danismanlik yapmak üzere görevlendirilen isyeri hekimi ve is güvenligi uzmani, görev aldigi isyerinde göreviyle ilgili mevzuat ve teknik gelismeleri göz önünde bulundurarak is sagligi ve güvenligi ile ilgili eksiklik ve aksakliklari, tedbir ve tavsiyeleri belirler ve isverene yazili olarak bildirir. Eksiklik ve aksakliklarin düzeltilmesinden, tedbir ve tavsiyelerin yerine getirilmesinden isveren sorumludur. Bildirilen eksiklik ve aksakliklarin acil durdurmayi gerektirmesi veya yangin, patlama, göçme, kimyasal sizinti ve benzeri acil ve hayati tehlike arz etmesi, meslek hastaligina sebep olabilecek ortamlarin bulunmasina ragmen isveren tarafindan gerekli tedbirlerin alinmamasi hâlinde, bu durum isyeri hekimi veya is güvenligi uzmaninca, Bakanligin yetkili birimine, varsa yetkili sendika temsilcisine, yoksa çalisan temsilcisine bildirilir. Bildirim yapmadigi tespit edilen isyeri hekimi ve is güvenligi uzmaninin belgesi üç ay, tekrarinda ise alti ay süreyle askiya alinir. Bu bildirimden dolayi isvereni tarafindan isyeri hekimi veya is güvenligi uzmaninin is sözlesmesine son verilemez ve bu kisiler hiçbir sekilde hak kaybina ugratilamaz. Aksi takdirde isveren hakkinda bir yillik sözlesme ücreti tutarindan az olmamak üzere tazminata hükmedilir. Isyeri hekimi veya is güvenligi uzmaninin is kanunlari ve diger kanunlara göre sahip oldugu haklari saklidir. Açilan davada, kötü niyetle gerçek disi bildirimde bulundugu mahkeme karariyla tespit edilen kisinin belgesi alti ay süreyle askiya alinir.”

“Sektörel düzenleme çerçevesinde maden ve yapi ile diger sektörlerde öncelikli olarak hangi meslekî unvana sahip is güvenligi uzmanlarinin görev yapacaginin ve bunlarin yaninda görev yapacak diger mesleklere sahip is güvenligi uzmanlarinin belirlenmesine dair usul ve esaslar, Bakanlikça belirlenir.”

MADDE 2- 6331 sayili Kanunun 25 inci maddesinin üçüncü fikrasinda yer alan “mülki idare amiri tarafindan” ibarelerinden sonra gelmek üzere “kolluk kuvvetleri marifetiyle” ibareleri ve maddeye asagidaki fikralar eklenmistir.

“(7) Çok tehlikeli sinifta yer alan ve ihale ile alinan islerde; teknolojik gelisme, is gücü kapasitesinin artirilmasi, üretim metotlarinda yenilik gibi bir kisim unsurlar saglanmadan üretim ve/veya imalat planlarina, is programlarina aykiri hareket edilerek üretim zorlamasi nedeniyle hayati tehlike olusturacak sekilde çalisma biçimleri, isin durdurulma sebebi sayilir.

(8) Isyerinde durdurulan islerde izinsiz çalisma yaptiran isveren veya isveren vekillerine üç yildan bes yila kadar hapis cezasi verilir.”

MADDE 3- 6331 sayili Kanunun 25 inci maddesinden sonra gelmek üzere asagidaki madde eklenmistir.

“Ölümlü is kazasi sebebiyle kamu ihalesinden yasaklama

MADDE 25/A- Ölümlü is kazasi meydana gelen maden isyerlerinde kusuru yargi karari ile tespit edilen isveren, mahkeme tarafindan iki yil süreyle kamu ihalelerine katilmaktan 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayili Kamu Ihale Sözlesmeleri Kanununun 26 nci maddesinin ikinci fikrasinda sayilanlarla birlikte yasaklanir. Kararin bir örnegi isverenin siciline islenmek üzere Kamu Ihale Kurumuna gönderilir ve Kurumun internet sayfasinda ilan edilir.”

MADDE 4- 6331 sayili Kanunun 26 nci maddesinin birinci fikrasinin (g) ve (l) bentleri ile ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmis ve birinci fikraya asagidaki bentler ile maddeye asagidaki fikralar eklenmistir.

“g) 17 nci maddesinde belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen isverene, her bir aykirilik için çalisan basina ayri ayri besyüz Türk lirasi,”

“l) 25 inci maddesinin altinci fikrasinda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen isverene ihlale ugrayan her bir çalisan için bin Türk lirasi, aykiriligin devam ettigi her ay için ayni miktar,”

“o) Çalisanlarina, standartlara uygun ve CE isaretli kisisel koruyucu donanim temin etmeyen isverenlere çalisan basina besyüz Türk lirasi,

ö) Yer alti maden isletmelerinde çalisanlarin bulunduklari yeri ve giris çikislarini gösteren takip sistemini kurmayan isverenlere çalisan basina besyüz Türk lirasi,”

“(2) Bu Kanunda belirtilen idari para cezalari, 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülügünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalari hariç gerekçesi belirtilmek suretiyle Çalisma ve Is Kurumu il müdürünce verilir. 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülügünü yerine getirmeyenler için uygulanan idari para cezalari hariç tahsil edilen idari para cezalari genel bütçeye gelir kaydedilir. 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülügünü yerine getirmeyenlere uygulanacak idari para cezalari ise dogrudan Sosyal Güvenlik Kurumunca verilir. Sosyal Güvenlik Kurumunca verilen idari para cezalarinin teblig, itiraz ve tahsilinde 5510 sayili Kanunun 102 nci maddesi hükümleri uygulanir. Verilen diger idari para cezalari tebliginden itibaren otuz gün içinde ödenir. Idari para cezalari tüzel kisiligi bulunmayan kamu kurum ve kuruluslari adina da düzenlenebilir.”

“(3) Bu maddede belirtilen idari para cezalari;

a) Ondan az çalisani bulunan isyerlerinden;

1) Az tehlikeli sinifta yer alanlar için ayni miktarda,

2) Tehlikeli sinifta yer alanlar için yüzde yirmi bes oraninda artirilarak,

3) Çok tehlikeli sinifta yer alanlar için yüzde elli oraninda artirilarak,

b) On ila kirk dokuz çalisani bulunan isyerlerinden;

1) Az tehlikeli sinifta yer alanlar için ayni miktarda,

2) Tehlikeli sinifta yer alanlar için yüzde elli oraninda artirilarak,

3) Çok tehlikeli sinifta yer alanlar için yüzde yüz oraninda artirilarak,

c) Elli ve daha fazla çalisani bulunan isyerlerinden;

1) Az tehlikeli sinifta yer alanlar için yüzde elli oraninda artirilarak,

2) Tehlikeli sinifta yer alanlar için yüzde yüz oraninda artirilarak,

3) Çok tehlikeli sinifta yer alanlar için yüzde iki yüz oraninda artirilarak,

uygulanir.

(4) Isin durdurulmasi hâlinde, durdurmaya sebep olan fiilden dolayi ilgili idari para cezasi uygulanmaz.

(5) Çalisan sayisiyla çarpilarak verilen idari para cezalarinda üçüncü fikra hükümleri uygulanmaz.

(6) 14 üncü maddede belirtilen bildirim yükümlülügünü yerine getirmeyenler için uygulanan idari para cezalari hariç olmak üzere bu Kanuna göre tahsil edilen idari para cezalari, is sagligi ve güvenligi ile ilgili egitim ve arastirma-gelistirme projelerine iliskin harcamalarda kullanilir. Bu amaçla ihtiyaç duyulan ödenek, Bakanlik bütçesinde öngörülür. Söz konusu ödenegin kullanilmasina iliskin usul ve esaslar, Bakanlik ile Maliye Bakanliginca müstereken belirlenir.”

MADDE 5- 6331 sayili Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fikrasinin (g) bendi asagidaki sekilde degistirilmis ve ikinci fikrasindan sonra gelmek üzere asagidaki fikra eklenmistir.

“g) Isyerlerinde isin durdurulmasi, hangi islerde risk degerlendirmesi yapilmamis olmasi durumunda isin durdurulacagi, durdurma sebeplerini gidermek için mühürlerin geçici olarak kaldirilmasi, yeniden çalismaya izin verilme sartlari, çok tehlikeli isler sinifinda yer alan basta maden ve yapi olmak üzere isyerlerinde acil durdurmayi gerektiren hususlar, acil hâllerde isin durdurulmasina karar verilinceye kadar geçecek sürede alinacak tedbirlerin uygulanmasi.”

“(3) Maden isyerlerinin hangilerinde siginma odalarinin kurulabilecegi ve bu odalarin teknik özelliklerine dair usul ve esaslar Bakanlikça bir yil içinde çikarilacak yönetmelikle düzenlenir. Bu teknik özellikler, ulusal ve uluslararasi standartlara uygun olarak belirlenir.”

MADDE 6- 6331 sayili Kanunun geçici 4 üncü maddesinin birinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmis ve maddeye asagidaki fikra eklenmistir.

“(1) Bu Kanunun 8 inci maddesinde belirtilen çok tehlikeli sinifta yer alan isyerlerinde (A) sinifi belgeye sahip is güvenligi uzmani görevlendirme yükümlülügü, 1/1/2018 tarihine kadar (B) sinifi belgeye sahip is güvenligi uzmani görevlendirilmesi; tehlikeli sinifta yer alan isyerlerinde ise (B) sinifi belgeye sahip is güvenligi uzmani görevlendirme yükümlülügü, 1/1/2017 tarihine kadar (C) sinifi belgeye sahip is güvenligi uzmani görevlendirilmesi kaydiyla yerine getirilmis sayilir.”

“(3) Ikinci fikraya göre is güvenligi uzmanligi belge yükseltme sinavlarinda basarili olup belge almaya hak kazananlarin haklari saklidir.”

MADDE 7- 6331 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 9- (1) Bu Kanunun 26 nci maddesinin birinci fikrasina eklenen (ö) bendi, 1/1/2016 tarihinden itibaren uygulanir.”

MADDE 8- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayili Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesinin ikinci fikrasinda yer alan “ilk iki çocuk için %7,5” ibaresinden sonra gelmek üzere  “, üçüncü çocuk için %10,”  ibaresi eklenmistir.

MADDE 9- 193 sayili Kanunun 40 inci maddesinin birinci fikrasina asagidaki bent eklenmistir.

“11. Türkiye Is Kurumu tarafindan düzenlenen isbasi egitim programlarindan faydalananlara, programi yürüten isverenlerce fiilen ödenen tutarlar (Bu kapsamda isverenler tarafindan ticari kazancin tespitinde ücretle iliskilendirilmeksizin her bir katilimci itibariyla indirim konusu yapilacak tutar aylik olarak asgari ücretin brüt tutarinin yarisini asamaz.).”

MADDE 10- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayili Devlet Memurlari Kanununun;

a) Eki (II) sayili Ek Gösterge Cetvelinin “1. Basbakanlik ve Bakanliklarda”  bölümüne  “Milli Emlak Dairesi Baskani” ibaresinden sonra gelmek üzere “, Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskani” ibaresi eklenmis, “4. Basbakanlik ve Bakanliklarda” bölümünde yer alan “Is Sagligi ve Güvenligi Enstitü Müdürü,” ibaresi “Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskan Yardimcisi,” seklinde degistirilmis ve bu ibareden sonra gelmek üzere “Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürü,” ibaresi eklenmistir.

b) Eki (IV) sayili Makam Tazminati Cetvelinin 7 nci sirasina “Gelir Idaresi Grup Baskani,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskani,” ibaresi eklenmistir.

 MADDE 11- 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayili Yüksekögretim Kanununun 5 inci maddesinin birinci fikrasinin (i) bendinde yer alan “yabanci dil” ibaresinden sonra gelmek üzere “, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununa göre is güvenligi uzmani olabilecek mezunlari yetistiren fakültelerde is sagligi ve güvenligi” ibaresi eklenmistir.

MADDE 12- 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayili Kamulastirma Kanununa asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 10- Bu maddenin yürürlüge girdigi tarih itibariyla kamulastirma nedeniyle idarece ödenmis olan ancak kesinlesen yargi kararlari geregi geri ödenmesi gereken kamulastirma bedelinin; borçlusuna bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce idarece teblig edilmis olmasi hâlinde bu Kanunun yayimini izleyen aydan baslamak üzere alti ay içinde, teblig edilmemis olmasi hâlinde ilgilisine teblig tarihinden itibaren üç ay içinde ödenmesi sartiyla kamulastirma bedeliyle birlikte ödenmesi gereken faizin tahsilinden vazgeçilir. Su kadar ki, bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten sonra yapilacak tebligatlarda ödeme için verilen üç aylik sürenin bu maddede yer alan alti aylik sürenin içinde kalmasi hâlinde üç aylik süre alti aylik sürenin bitim tarihine kadar uzar. Bu madde hükmünden yararlanan sahislar bu konuyla ilgili dava açamazlar. Bu sahislar hakkinda baslatilmis icra takipleri ödeme süresince durur, ödemeyi müteakip sonlandirilir, icra ve yargilama masraflari talep edilmez.”

MADDE 13- 9/1/1985 tarihli ve 3146 sayili Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanunun 8 inci maddesinin (e) bendi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“e) Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi.”

MADDE 14- 3146 sayili Kanunun 12 nci maddesinin birinci fikrasinin (j) bendi ile ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmis ve maddeye asagidaki fikra eklenmistir.

“j) Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskanligi ile Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerinin çalismalarini düzenlemek, yönetmek ve denetlemek.”

“Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskanligi ile Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerinin çalisma usul ve esaslari ile personelin nitelik, görev, yetki ve sorumluluklarina iliskin diger hususlar yönetmelikle düzenlenir.”

“20/6/2012 tarihli ve 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanununun 24 üncü maddesinin ikinci fikrasinda belirtilen egitim kurumlari, ortak saglik ve güvenlik birimleri ile birinci fikra geregince is sagligi ve güvenligi ortam ölçüm, analiz laboratuvarlarinin inceleme, kontrol ve denetimleri, is sagligi ve güvenligi uzmani ve yardimcilari ile mühendis, fizikçi, kimyager, biyolog ve tabipler tarafindan yerine getirilebilir. Bu madde kapsaminda görevlendirilenler hakkinda 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayili Harcirah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fikrasi hükmü uygulanir.”

MADDE 15- 3146 sayili Kanunun 12/A maddesinin basligi “Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi” seklinde, maddenin birinci fikrasinda yer alan “Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskanliginin” ibaresi “Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanliginin” seklinde degistirilmis, maddenin birinci fikrasina (e) bendinden sonra gelmek üzere asagidaki bentler eklenmis ve (f) bendi (h) bendi olarak teselsül ettirilmistir.

“f) Bakanlik tarafindan hazirlanacak mevzuati Avrupa Birligi müktesebatina ve terminolojisine uyumu açisindan incelemek ve görüs bildirmek.

g) Insan Kaynaklarinin Gelistirilmesi Programi çerçevesinde kurum ve kuruluslarla is birligi içinde, mevzuat uyumu ve uygulamasi için gerekli teknik, kurumsal kapasite ve mali ihtiyaçlarin tespitine ve faaliyetlerin izlenmesine katkida bulunmak.”

MADDE 16- 3146 sayili Kanunun 29 uncu maddesinin üçüncü fikrasinin birinci cümlesi asagidaki sekilde degistirilmis, birinci cümlesinden sonra asagidaki cümle eklenmis,  fikrada yer alan “veya dil yeterligi bakimindan buna denkligi kabul edilen ve uluslararasi geçerliligi bulunan baska” ibaresi madde metninden çikarilmis ve maddenin son fikrasi yürürlükten kaldirilmistir.

“Yurt disi sürekli görevlere; yurt disi isçi hizmetleri uzmanlari ile Bakanlik merkez teskilati veya bagli veya ilgili kuruluslarinda ek göstergeleri Genel Müdür düzeyinde veya daha yüksek tespit edilen kadrolarda bulunanlar, mesleki nitelik degerlendirmesine tabi tutulmaksizin atanabilirler.”

“Bakanlik ile Sosyal Güvenlik Kurumu Baskanligi ve Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügünde Genel Müdür Yardimcisi veya Daire Baskani kadrolarinda en az iki yil çalismis olanlar da mesleki nitelik degerlendirmesine tabi tutulmak, Bakanligin yurt disinda bulunan toplam birim sayisinin %10’unu geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere yurt disi sürekli görevlere atanabilirler.”

MADDE 17- 3146 sayili Kanunun ek 3 üncü maddesinde yer alan “Is Sagligi ve Güvenligi Enstitüsü Müdürlügü” ibaresi “Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskanligi” seklinde degistirilmistir.

MADDE 18- 3146 sayili Kanuna asagidaki ek madde eklenmistir.

“EK MADDE 4- Ekli (1) ve (2) sayili listelerde yer alan kadrolar iptal edilerek 13/12/1983 tarihli ve 190 sayili Genel Kadro ve Usulü Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayili cetvelin Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligina ait bölümünden çikarilmis ve ekli (3), (4) ve (5) sayili listelerde yer alan kadrolar ihdas edilerek 190 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayili cetvelin Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligina ait bölümüne eklenmistir.”

MADDE 19- 3146 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 16- Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihte;

a) Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskanliginda Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskani unvanli kadroda bulunan personel ile Is Sagligi ve Güvenligi Enstitü Müdürlügünde Is Sagligi ve Güvenligi Enstitü Müdürü ile Is Sagligi ve Güvenligi Enstitü Müdür Yardimcisi unvanli kadrolarda bulunanlarin görevleri sona erer ve bunlar en geç bir ay içinde derece ve kademelerine uygun diger kadrolara atanir. Bunlar, yeni bir kadroya atanincaya kadar, eski kadrolarina ait aylik, ek gösterge ve her türlü zam ve tazminatlar ile diger mali haklarini almaya devam eder. Söz konusu personelin atandiklari tarih itibariyla eski kadrolarina iliskin olarak en son ayda aldiklari aylik, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlari, ek ödeme ve benzeri adlarla yapilan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuati uyarinca fiili çalismaya bagli fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarinin (bu tutar sabit bir deger olarak esas alinir); yeni atandiklari kadrolara iliskin olarak yapilan aylik, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlari, ek ödeme ve benzeri adlarla yapilan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuati uyarinca fiili çalismaya bagli fazla mesai ücreti ve ek ders ücreti hariç) toplam net tutarindan fazla olmasi hâlinde aradaki fark tutari, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksizin fark kapanincaya kadar ayrica tazminat olarak ödenir. Atandiklari kadro unvanlarinda istege bagli olarak herhangi bir degisiklik olanlarla kendi istekleriyle baska kurumlara atananlara fark tazminati ödenmesine son verilir.

b) Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskanliginda ve Is Sagligi ve Güvenligi Enstitüsü ile Is Sagligi ve Güvenligi Bölge Laboratuvarlarinda görev yapan personel, kadrolari ile birlikte çalistigi birim dikkate alinarak durumuna göre Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi, Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskanligi ya da Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Bölge Laboratuvar Müdürlüklerine herhangi bir isleme gerek kalmaksizin aktarilmis sayilir.

c) Is Sagligi ve Güvenligi Enstitüsüne ait her türlü tasinir, tasit, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazili ve elektronik ortamdaki her türlü kayit ve dokümanlar, hiçbir isleme gerek kalmaksizin Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskanligina devredilmis sayilir. Mülkiyeti Hazineye ait veya Devletin hüküm ve tasarrufu altindaki tasinmazlardan Is Sagligi ve Güvenligi Enstitüsüne tahsis edilmis olanlar hiçbir isleme gerek kalmaksizin Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskanligina tahsis edilmis sayilir.

ç) Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskanligina ait her türlü tasinir, tasit, araç, gereç ve malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, yazili ve elektronik ortamdaki her türlü kayit ve dokümanlar, hiçbir isleme gerek kalmaksizin Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligina devredilmis sayilir.”

MADDE 20- 3146 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 17- Bakanlik ile Sosyal Güvenlik Kurumu Baskanligi ve Türkiye Is Kurumu Genel Müdürlügü merkez teskilatlarinda; meslege özel yarisma sinaviyla giren ve yapilan yeterlik sinavinda basarili olanlardan, bu maddenin yürürlüge girdigi tarih itibariyla 35 yasini doldurmamis ve Bakanlikça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde üç ay içinde düzenlenen sinavda basarili olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere Yurt Disi Isçi Hizmetleri Uzmani kadrolarina atanabilirler. Atama yapilabilecek personel sayisi, Yurt Disi Isçi Hizmetleri Uzmani ve Yurt Disi Isçi Hizmetleri Uzman Yardimcisi toplam kadro sayisinin %10’unu geçemez. Ilgililerin, müracaat tarihinden geriye son üç yil içinde yapilan Yabanci Dil Bilgisi Seviye Tespit Sinavlarinda Almanca, Arapça, Fransizca, Ingilizce veya Rusça dillerinin birinden en az (B) düzeyinde puan almis olmalari sarttir.

Bu sekilde atananlarin, yurt disi sürekli göreve atanabilmeleri için en az bir yil Dis Iliskiler ve Yurt Disi Isçi Hizmetleri Genel Müdürlügünde çalismalari zorunludur.”

MADDE 21- 3146 sayili Kanuna ekli Ek-1 sayili cetvelin “Ana Hizmet Birimleri” bölümünün (5) numarali sirasinda yer alan “Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskanligi” ibaresi “Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskanligi” seklinde degistirilmistir.

MADDE 22- 27/6/1989 tarihli ve 375 sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayili cetvelin “A- Ayliklarini 657 sayili Devlet Memurlari Kanununa Göre Alanlar:” kisminin “1- Kadrolari Genel Idare Hizmetleri Sinifinda yer alan personel ile Teknik Hizmetler, Saglik ve Yardimci Saglik Hizmetleri ile Avukatlik Hizmetleri siniflarinda bulunan personelden ek ödeme oranlari ilgili gruplarinda düzenlenmeyen ve kadro unvanlari bu bölümde yer alan personel;” bölümünün (e) sirasina “genel sekreter,” ibaresinden sonra gelmek üzere “Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskani,” ibaresi eklenmistir.

MADDE 23- 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayili Issizlik Sigortasi Kanununun 48 inci maddesinin altinci fikrasinin (d) alt bendi asagidaki sekilde degistirilmis ve yedinci fikrasinda yer alan “isgücü piyasasi arastirma ve planlama çalismalari yapmak” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve Fondan ödenmek üzere vize edilmis sözlesmeli personel pozisyonlarinda çalisanlar ile bunlardan ilgili mevzuatina göre Kurum kadrolarina atanan ve Kurumda çalismaya devam eden personelin mali ve sosyal haklarina iliskin ödemeleri gerçeklestirmek” ibaresi eklenmistir.

“d) Aktif isgücü hizmetleri kapsaminda kurs ve programlar.”

MADDE 24- 4447 sayili Kanuna asagidaki ek madde eklenmistir.

“EK MADDE 3- Tehlikeli ve çok tehlikeli islerden olup, Bakanlikça çikarilacak tebliglerde belirtilen mesleklerde, 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayili Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsaminda yetkilendirilmis sinav ve belgelendirme kuruluslarinin gerçeklestirecegi sinavlarda basarili olan kisilerin 31/12/2017 tarihine kadar belge masrafi ile sinav ücreti, 1/1/2018 tarihinden 31/12/2019 tarihine kadar ise belge masrafi ile sinav ücretinin yarisi Fondan karsilanir. Fondan karsilanacak sinav ücreti, brüt asgari ücretin yarisini geçmemek üzere meslekler itibariyla Bakanligin teklifi ve Bakanlar Kurulunun karariyla belirlenir. Fondan karsilanan bu desteklerden kisiler bir kez yararlanabilir. Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Bakanlikça belirlenir.”

MADDE 25- 4447 sayili Kanuna asagidaki ek madde eklenmistir.

“EK MADDE 4- 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu kapsaminda çok tehlikeli sinifta yer alip ondan fazla çalisani bulunan ve üç yil içinde ölümlü veya sürekli is göremezlikle sonuçlanan is kazasi meydana gelmeyen isyerlerinde çalisanlarin issizlik sigortasi isveren payi tesvik olarak bir sonraki takvim yilindan geçerli olmak üzere ve üç yil süreyle %1 olarak alinir. Ölümlü veya sürekli is göremezlikle sonuçlanan is kazasi meydana gelmesi hâlinde takip eden aydan itibaren bu tesvik uygulamasina son verilir. Isverenler bu fikrada öngörülen sartlari tekrar saglamalari ve talepleri hâlinde bu tesvikten yeniden yararlanir. Türkiye genelinde birden fazla tescilli çok tehlikeli sinifta yer alan isyeri bulunan isverenin 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda çalistirilan toplam çalisan sayisi esas alinir.

Bu maddeye göre tesvikten yararlanan isverenlerden birinci fikrada belirtilen is kazalarini bildirmeyenler, is kazasinin meydana geldigi tarihten itibaren yararlandiklari primleri yasal faizi ile birlikte geri öderler ve bu tesvikten bes yil süre ile yasaklanirlar. Haklarinda yasaklama karari verilen tüzel kisilerin sahis sirketi olmasi hâlinde, sirket ortaklarinin tamami hakkinda; sermaye sirketi olmasi hâlinde ise sermayesinin yarisindan fazlasina sahip olan gerçek veya tüzel kisi ortaklar hakkinda yasaklama karari verilir. Haklarinda yasaklama karari verilenlerin gerçek veya tüzel kisi olmasi durumuna göre; ayrica bir sahis sirketinde ortak olmalari hâlinde bu sahis sirketi hakkinda da, sermaye sirketinde ortak olmalari hâlinde ise sermayesinin yarisindan fazlasina sahip olmalari kaydiyla bu sermaye sirketi hakkinda da ayni sekilde yasaklama karari verilir.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Bakanlikça belirlenir.”

MADDE 26- 4447 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 13- Karaman ili Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesi Cenne mevkiinde 28/10/2014 tarihinde maden kazasinin meydana geldigi isyerinde ayni tarih itibariyla 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda sigortali olanlar ile bunlardan hayatini kaybedenlerin 5510 sayili Kanunun 34 üncü maddesinde sayilan hak sahiplerine ayni maddede belirtilen oranlara göre, bu maddenin yayimi tarihini izleyen ay basindan itibaren alti ay süre ile brüt asgari ücretin iki kati tutarinda Fondan aylik ödeme yapilir. Bu ödemelerden herhangi bir vergi ve kesinti yapilmaz.

Ayrica, ayni mevkide faaliyette bulunan ve bu maddenin yayimi tarihinden önce 6331 sayili Kanunun 25 inci maddesi geregi kapali olan diger isyerlerinde çalisan ve 28/10/2014 tarihi itibariyla 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsamindaki sigortalilara; isverenin baska bir is verip vermedigine bakilmaksizin kanuni ve özel kesintileri hariç ödenmeyen net ücretleri, isyerlerinin kapali oldugu dönemle sinirli olmak, bu maddenin yayimi tarihini takip eden aydan baslamak ve üç ayi geçmemek üzere Fondan aylik olarak ödenir ve yapilan bu ödemeler yasal faiz uygulanmak suretiyle isverenden tahsil edilerek Fona gelir kaydedilir.”

MADDE 27- 4447 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 14- Bu Kanunun geçici 10 uncu maddesi ile saglanan sigorta primi desteginden maddenin yayimlandigi ay ve öncesine iliskin olmak üzere ortalama sigortali sayisinin yanlis hesaplanmasi sebebiyle yersiz yararlandigi tespit edilen isverenlerin yersiz yararlanilan tesvik tutarlarina iliskin 5510 sayili Kanunun 89 uncu maddesinin ikinci fikrasi hükümleri uygulanmaz. Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce sigorta primi tesvikinden yersiz yararlandigi tespit edilip tahsil edilen primlere ait gecikme cezasi ve gecikme zamlari iade ve mahsup edilmez.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Bakanlik tarafindan belirlenir.”

MADDE 28- 4447 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 15- 18 yasindan büyük, 29 yasindan küçük olanlardan Türkiye Is Kurumu tarafindan 31/12/2016 tarihine kadar baslatilan isbasi egitim programlarini tamamlayanlarin;

a) Programin bitimini müteakip en geç üç ay içinde programi tamamladiklari meslek alaninda özel sektör isverenleri tarafindan 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda ise alinmasi ve

b) Ise alindiklari yildan bir önceki takvim yilinda isyerinden bildirilen aylik prim ve hizmet belgelerindeki sigortali sayisinin ortalamasina ilave olmasi

kaydiyla, ise alindiklari isyerinin imalat sanayi sektöründe faaliyet göstermesi hâlinde 42 ay, diger sektörlerde ise 30 ay süre ile 5510 sayili Kanunun 81 inci maddesinin birinci fikrasinin (i) bendi uygulandiktan sonra kalan sigorta primlerinin isveren hisselerine ait oranina göre ve ayni Kanunun 82 nci maddesi uyarinca belirlenen prime esas kazanç alt siniri üzerinden hesaplanan tutar Fondan karsilanir. 30/06/2015 tarihine kadar baslayan isbasi egitim programlarinin katilimcilari için bu fikradaki süreler 6 ay artirimli uygulanir.

Birinci fikra kapsaminda destekten yararlanacak imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren isyerleri, iskollarina göre Avrupa Toplulugu Ekonomik Faaliyetlerin Istatistiki Siniflamasi dikkate alinarak Bakanlik tarafindan belirlenir.

Isveren hissesine ait primlerin Fondan karsilanabilmesi için isverenlerin çalistirdiklari sigortalilarla ilgili olarak; 5510 sayili Kanun uyarinca aylik prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içinde Sosyal Güvenlik Kurumuna vermesi, sigortalilarin tamamina ait sigorta primlerinin sigortali hissesine isabet eden tutari ile Hazine ve Fon tarafindan karsilanmayan isveren hissesine ait tutari yasal süresi içinde ödemesi ve kapsama giren sigortalinin ise alindigi isyerinden dolayi Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idari para cezasi ve bunlara iliskin gecikme cezasi ve gecikme zammi borcu bulunmamasi sarttir.

Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezasi ve bunlara iliskin gecikme cezasi ve gecikme zammi borçlarinin 6183 sayili Kanunun 48 inci maddesine göre tecil ve taksitlendirilmis veya ilgili diger kanunlar uyarinca prim borçlarinin yeniden yapilandirilmis ve taksitlendirilmis olmasi, bu tecil, taksitlendirme ve yeniden yapilandirma devam ettigi sürece isverenlerin bu fikra hükmünden yararlanmasina engel teskil etmez.

Yapilan kontrol ve denetimlerde, çalistirdigi kisileri sigortali olarak bildirmedigi tespit edilen isverenler bir yil süreyle bu maddeyle saglanan destek unsurlarindan yararlanamaz.

Bu madde hükümleri; kamu idaresine ait isyerleri, 21/4/2005 tarihli ve 5335 sayili Kanunun 30 uncu maddesinin ikinci fikrasi kapsamina giren kurum ve kuruluslara ait isyerleri ile 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayili Devlet Ihale Kanununa, 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayili Kamu Ihale Kanununa ve uluslararasi anlasma hükümlerine istinaden yapilan alim ve yapim isleri ile 4734 sayili Kanundan istisna olan alim ve yapim islerine iliskin isyerleri, sosyal güvenlik destek primine tabi çalisanlar ve yurt disinda çalisan sigortalilar hakkinda uygulanmaz.

Fondan karsilanan prim tutarlari, gelir ve kurumlar vergisi uygulamalarinda gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alinmaz.

Bakanlar Kurulu, birinci fikrada belirtilen tarihi birer yil süreyle ve en çok 31/12/2018’e kadar ertelemeye yetkilidir.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Bakanlik tarafindan belirlenir.”

MADDE 29- 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayili Hazineye Ait Tasinmaz Mallarin Degerlendirilmesi ve Katma Deger Vergisi Kanununda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 17- 12/11/2012 tarihli ve 6360 sayili On Dört Ilde Büyüksehir Belediyesi ve Yirmi Yedi Ilçe Kurulmasi ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunun yürürlük tarihinden önce geçerli olan Sanliurfa ili Ceylanpinar ilçesinin belediye ve mücavir alan sinirlari içinde bulunan ve tapuda Hazine adina tescilli olan tasinmazlar ile tescil harici birakilanDevletin hüküm ve tasarrufu altindaki yerler; bu maddenin yürürlüge girdigi tarihteki zilyetleri veya fiili kullanicilari tespit edilmek ve ayni tarih itibariyla varsa üzerindeki muhdesatin kime veya kimlere ait oldugu ve kim veya kimler tarafindan ne zamandan beri kullanildigi kadastro tutanaginin beyanlar hanesinde gösterilmek suretiyle, 21/6/1987 tarihli ve 3402 sayili Kadastro Kanununun 11 inci maddesinde belirtilen aski ilani hariç diger ilanlar yapilmaksizin öncelikle fiili durumlarina uygun olarak ifraz ve/veya tevhit edilmek suretiyle kadastrolari yapilarak tapuda Hazine adina tescil edilir ve kadastro tutanaginin beyanlar hanesindeki bilgiler tapu kütügünün beyanlar hanesine de aynen aktarilir.

Tapu kütügünün beyanlar hanesinde tasinmazin zilyedi/kullanicisi ve/veya üzerindeki muhdesatin sahibi olarak gösterilen kisiler veya bunlarin kanuni ya da akdi haleflerinden bu tasinmazlari satin almak için süresi içinde ilçe malmüdürlügüne basvuran ve ilçe malmüdürlügünce tespit edilen satis bedelini itiraz ve dava konusu etmeksizin kabul edenler bu maddeye göre hak sahibi sayilir. Bu madde kapsaminda yapilacak kadastro çalismalari ikinci kadastro sayilmaz.

Bu madde kapsaminda kalan tasinmazlar ile tescil harici yerler, daha öncesinde tapuda Hazine adina tescil edilmis olup olmadigina veya tescil harici birakilip birakilmadigina bakilmaksizin Maliye Bakanliginin talebi üzerine, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlügünce fiili kullanim durumlari dikkate alinmak suretiyle ifraz ve/veya tevhit de yapilabilir.

Bu madde kapsaminda kalan tasinmazlar ile tescil harici yerlerin kadastro çalismalari ile diger is ve islemleri, 3402 sayili Kanunun ek 4 üncü maddesi hükümlerine göre yürütülür.

Bu maddeye göre tapuda Hazine adina tescil edilen tasinmazlardan imar planinda kamu hizmetlerine ayrilanlar ile fiilen kamu hizmetlerinde kullanilanlar hariç olmak üzere hak sahiplerine satisinda sakinca bulunmayanlar, kadastro islemlerinin kesinlestigi tarihten itibaren iki yil içinde ilçe malmüdürlügüne müracaat etmeleri hâlinde hak sahiplerine, 492 sayili Harçlar Kanununun 63 üncü maddesine göre hesaplanacak harca esas degeri üzerinden satilir.

Bu tasinmazlardan fiili durumuna uygun olarak ifraz ve/veya tevhit edilerek müstakil parsel olarak satilmasi mümkün olmayanlar payli olarak, üzerinde çok katli bina bulunan tasinmazlar ise kat irtifaki/mülkiyeti tesisi suretiyle, bunun mümkün olmamasi hâlinde ise payli olarak hak sahiplerine satilabilir.

Hak sahiplerinin, daha önce bu tasinmazlar hakkinda 24/2/1984 tarihli ve 2981 sayili Kanun hükümlerine uygun olarak arsa bedelinin tamamini ödeyerek; tapu tahsis belgesi almis olan kisiler veya tapu tahsis belgesi almak için yetkili idaresine müracaat eden ancak islemleri henüz sonuçlandiramamis olan kisiler olmasi hâlinde, bu tasinmazlarin tapu tahsis veya müracaat belgelerinde belirtilen miktar kadar olan kismi 2981 sayili Kanun hükümlerine göre, bu miktardan fazla olan kismi ise 492 sayili Harçlar Kanununun 63 üncü maddesine göre hesaplanacak harca esas degeri üzerinden satilir. Satilan tasinmazlarin tapu tahsis veya müracaat belgelerinde belirtilen ve arsa bedeli tamamen ödenen kisimlari için hak sahiplerinden kadastro harci disinda bir bedel alinmaz. Bu tasinmazlar için hak sahipleri tarafindan kismen ödenen arsa bedelleri ise, satis isleminin yapilacagi tarihe kadar kanuni faizi uygulanarak güncellenir ve devir bedelinden düsülür. Arsa bedelini hiç ödemeyen hak sahipleri hakkinda ise bu maddeye göre harca esas deger üzerinden satis islemi yapilir.

Tasinmazin üzerindeki hak sahibine ait agaçlar ve muhdesat deger tespitinde dikkate alinmaz.

Tasinmazin satis bedeli pesin veya taksitle ödenebilir. Taksitle ödenmesi hâlinde, satis bedelinin dörtte biri, ilçe malmüdürlügünce yapilacak tebligden itibaren otuz gün içinde, kalani ise en çok yirmi dört ayda, dört esit taksitle ve kanuni faizleri ile birlikte ödenir.

Taksit tutari ve faizleri ödenmedikçe tasinmaz tapuda devralan adina tescil edilmez.

Bu Kanuna göre yapilacak ifrazlarda, 3194 sayili Imar Kanunu ve Uygulama Yönetmelikleri hükümleri uygulanmaz.”

MADDE 30- 19/9/2006 tarihli ve 5543 sayili Iskân Kanununun geçici 4 üncü maddesinin ikinci fikrasinin birinci cümlesinde yer alan “tapuda Hazine adina tescil edilir.” ibaresinden önce gelmek üzere “hak sahiplerine verilmek üzere” ibaresi eklenmistir.

MADDE 31- 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayili Yapi Denetimi Hakkinda Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fikrasinin (f) bendi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“f) Isyerinde, çalismalarin, is sagligi ve güvenligi mevzuatina göre düzenlenmesi gereken saglik güvenlik planina uygun olarak yapildigini kontrol etmek ve gerekli tedbirlerin alinmasi için yapi müteahhidini yazili olarak uyarmak, uyariya uyulmadigi takdirde durumu ilgili Çalisma ve Is Kurumu il müdürlügüne bildirmek.”

MADDE 32- 4708 sayili Kanunun 8 inci maddesi basligiyla birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Idari müeyyideler ve teminat

MADDE 8- Yapi denetim kuruluslarindan bu Kanunda ve ilgili mevzuatta öngörülen esaslara göre denetim görevini yerine getirmedikleri tespit edilenlere, tespit edilen fiil ve hâllerin durumuna göre, asagidaki idari yaptirimlar uygulanir.

a) Denetim personelinin görevi basinda bulunmamasi veya yapi denetim kurulusunun denetim personeline görevi ile ilgili yazili olarak bilgi vermediginin anlasilmasi,

b) Mevzuatin öngördügü evrakin tanziminde eksiklik veya kusur bulunmasi,

c) 2 nci maddenin dördüncü fikrasinin (b) veya (f) bendinde belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi,

hâllerinde, tespite konu yapinin yapi denetimi hizmet sözlesmesi bedelinin %10’u kadar idari para cezasi,

ç) Hatalarin yapinin tasiyici sistemini etkilememesi kaydi ile, 2 nci maddenin dördüncü fikrasinin (a) veya (c) ile (g) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmediginin tespiti hâlinde, tespite konu olan yapi denetimi hizmet sözlesmesi bedelinin %20’si kadar idari para cezasi verilir.

d) 2 nci maddenin dördüncü fikrasinin (d) veya (e) veya (h) veya (i) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmediginin tespiti hâlinde, tespite konu yapinin yapi denetimi hizmet sözlesmesi bedelinin %30’u kadar idari para cezasi verilir.

Yapi denetim kuruluslarina denetim sorumlulugunu üstlendigi bir ise yönelik yapilacak tespitler dogrultusunda yukaridaki bentlerde belirtilen idari müeyyidelerden birden fazla cezanin verilmesinin gerekmesi hâlinde o ise ait yapi denetim hizmet sözlesmesinin en fazla %50’si kadar idari para cezasi verilir.

e) Asagida belirtilen;

1) Denetim hizmetinin bu Kanunda yazili asgari hizmet bedelinden düsük bir bedel ile üstlenildiginin tespit edilmesi,

2) Yapi sahibinden veya vekilinden, yapi denetim hesabina yatirilmaksizin yapi denetimi hizmet bedeli alindiginin tespit edilmesi,

hâllerinde, üstlenilen denetim islerinin tamamina ait yapi denetimi hizmet sözlesmesi bedelleri toplaminin %3’ü kadar idari para cezasi verilir.

f)  6 nci maddenin birinci fikrasi hükmüne aykiri hareket edilmesi hâlinde üstlenilen denetim islerinin tamamina ait yapi denetimi hizmet sözlesmesi bedelleri toplaminin %2’si kadar idari para cezasi verilir.

g) Asagida belirtilen;

1) Hatalarin yapinin tasiyici sistemini etkilemesi hâlinde 2 nci maddenin dördüncü fikrasinin (a) veya (c) ile (g) bentlerinde belirtilen görevlerin yerine getirilmemesi,

2) 3 üncü maddenin besinci fikrasinin birinci cümlesi hükmüne aykiri hareket edilmesi,

3) Yapi denetim kurulusuna son bir yil içinde üç defa idari para cezasi uygulanmasi,

hâllerinde, cezayi gerektiren fiil ve hâlin, yetkililer tarafindan yapilan inceleme ve denetimlerle tespit edilip ögrenilmesinden veya son idari para cezasinin tebliginden itibaren Il Yapi Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlikça bir yil yeni is almaktan men cezasi verilir.

h) Yeni is almaktan men yönünde verilen ilk cezanin ilan edilmesinden sonra, yeni is almaktan men yönünde cezayi gerektiren ikinci bir fiilin islenmesi ve bundan dolayi ceza verilip ilan edilmesinden sonra üçüncü defa yeni is almaktan men yönünde ceza vermeyi gerektiren bir fiilin islenmesi ve bundan dolayi da ceza verilip ilan edilmesi hâlinde, son ilan tarihinden itibaren Merkez Yapi Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlikça yapi denetim kurulusunun izin belgesi iptal edilerek faaliyetine son verilir ve teminati irat kaydolunur.

Yapi denetim kurulusunun, 3 üncü maddenin besinci fikrasinin ikinci cümlesi hükmüne aykiri hareket eden veya yapi denetim kurulusunda görevli iken laboratuvar kuruluslarinda da görev alan mimar ve mühendislerine Il Yapi Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce 5.000 Türk lirasi idari para cezasi verilir.

Idari para cezasi, cezayi gerektiren fiil ve hâlin, yetkililer tarafindan yapilan inceleme ve denetimlerle tespit edilmesini müteakip yapi denetim kurulusunun ve ilgililerin savunmalari alinarak verilir ve yazili olarak teblig edilir.

Idari para cezasina karsi on bes gün içinde yetkili idare mahkemesine itiraz edilebilir. Bu süre içinde itiraz yoluna basvurulmamasi hâlinde idari para cezasi kesinlesir. Itirazlar, zaruret olmayan hâllerde evrak üzerinde incelenerek en kisa süre içinde karara baglanir. Itiraz üzerine verilen mahkeme kararlari kesindir.

Yeni is almaktan men ve faaliyetine son verme cezalarina dair islemler, Resmî Gazete’de ilan edilir.

Yeni is almaktan men cezasi, yapi denetim kurulusunun denetimindeki diger islerin devamina mani degildir. Ancak, yapi denetim kurulusuna yeni is almaktan men cezasi verilmesine esas olan yapim isinin devam edebilmesi için, yapi sahibi tarafindan baska bir yapi denetim kurulusu görevlendirilmedikçe, ilgili idare tarafindan isin devamina izin verilmez. Faaliyete son verme cezasi verilen hâllerde de, yapi denetim kurulusunun denetimini üstlendigi yapilarin devamina, yeni yapi denetim kurulusu görevlendirilmedikçe ilgili idare tarafindan izin verilmez.

Yeni is almaktan men cezasi alan yapi denetim kurulusunun ortaklari, ceza süresi içinde; faaliyete son verme cezasi alan yapi denetim kurulusunun ortaklari ise, üç yil süre içinde herhangi bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baska bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunun ortagi da olamaz.

Yapi denetim kurulusuna üç defa idari para cezasi verilmesine sebep oldugu anlasilan denetçi mimar ve denetçi mühendislerin belgeleri, Merkez Yapi Denetim Komisyonunun karari ile iptal edilir. Bu suretle belgesi iptal edilen denetçi mimar ve denetçi mühendisler, üç yil süre ile herhangi bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baska bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunun ortagi da olamaz.

Yapi denetim kurulusuna üç defa idari para cezasi verilmesine sebep oldugu anlasilan teknik personel, üç yil süre ile herhangi bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baska bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunun ortagi da olamaz.

Laboratuvar kuruluslarinin personel, tesis, makine, teçhizat ve kalite kontrol sisteminde olumsuz yönde bir degisiklik oldugunun veya gerçeklestirilen deneylerin belirlenmis teknik kritere uygun olmadiginin veya bu Kanunda ve ilgili mevzuatta belirtilen hükümlere aykiri hareket edildiginin tespit edilmesi hâlinde, tespit edilen fiil ve hâllerin durumuna göre, Il Yapi Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce;

a) Laboratuvarlarin kalite sistemine iliskin idari ve teknik sartlar bakimindan tespit edilen aykiriliklar için uyarma cezasi,

b) Verilen ilk uyarma cezasinin teblig edilmesinden sonra, ayni türden cezayi gerektiren ikinci bir fiilin islenmesi ve bundan dolayi ceza verilip teblig edilmesinden sonra üçüncü defa uyarma cezasi vermeyi gerektiren bir fiilin islenmesi ve bundan dolayi da ceza verilip teblig edilmesi hâlinde, laboratuvar kurulusuna 5.000 Türk lirasi idari para cezasi,

c) Alet ve cihaz kalibrasyonlarinin zamaninda yaptirilmamasi veya kür havuzlarinda veya kür odalarinda kür sartlarina uyulmamasi veya santiye mahallinde alinan taze beton numunelerinin zamaninda toplanmamasi veya karot numunesi alinmasi sirasinda laboratuvar denetçisinin hazir bulunmamasi veya laboratuvar kurulusunun deney kapsam listesindeki deneyler hariç olmak üzere deney raporlarinda Bakanlik logosunun kullanilmasi veya numune kayit ve rapor defterinde bosluklar bulunmasi hâllerinde, laboratuvar kurulusuna 10.000 Türk lirasi idari para cezasi,

d) Bu fikranin (c) bendine göre verilen ilk cezanin teblig edilmesinden sonra, ayni türden cezayi gerektiren ikinci bir fiilin islenmesi ve bundan dolayi ceza verilip teblig edilmesinden sonra üçüncü defa ayni cezayi vermeyi gerektiren bir fiilin islenmesi ve bundan dolayi da ceza verilip teblig edilmesi hâlinde, Il Yapi Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlikça bir yil yeni is almaktan men cezasi verilir.

e) Asagida belirtilen;

1) Bu fikranin (d) bendine göre verilen cezanin ilan edilmesinden sonra, ayni türden cezayi gerektiren ikinci bir fiilin islenmesi ve bundan dolayi ceza verilip ilan edilmesinden sonra üçüncü defa ayni türden ceza vermeyi gerektiren bir fiilin islenmesi ve bundan dolayi da ceza verilip ilan edilmesi,

2) Laboratuvar kurulusunun idarelere veya sahislara verdigi deney raporlarinin gerçegi yansitmayan sonuçlar ihtiva ettiginin tespit edilmesi,

hâllerinde Merkez Yapi Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Bakanlikça laboratuvar kurulusunun izin belgesi iptal edilerek faaliyetine son verilir. Sözlesmesi feshedilir ve teminati irat kaydolunur.

Üçüncü, dördüncü ve besinci fikra hükümleri, laboratuvar kurulusu hakkinda uygulanan idari müeyyideler için de geçerlidir.

Yeni is almaktan men cezasi alan laboratuvar kurulusunun ortaklari, ceza süresi içinde; faaliyete son verme cezasi alan laboratuvar kurulusunun ortaklari ise, üç yil süre içinde herhangi bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baska bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunun ortagi da olamaz.

Laboratuvar kurulusuna üç defa idari para cezasi verilmesine sebep oldugu anlasilan denetçi mühendislerin belgeleri, Merkez Yapi Denetim Komisyonu tarafindan iptal edilir. Bu suretle belgesi iptal edilen denetçi mühendisler, üç yil süre ile herhangi bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baska bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunun ortagi da olamaz.

Laboratuvar kurulusuna üç defa idari para cezasi verilmesine sebep oldugu anlasilan teknik personel, üç yil süre ile herhangi bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunda idari veya teknik bir görev alamaz ve baska bir yapi denetim veya laboratuvar kurulusunun ortagi da olamaz.

Ilgili meslek odalari, yapi denetim veya laboratuvar kuruluslarina bu madde uyarinca idari yaptirim uygulanmasina sebep olan denetçi mimar ve mühendisler ile diger mimar ve mühendisler hakkinda, kendi mevzuatina göre cezai islem yaparak neticesini Merkez Yapi Denetim Komisyonuna bildirir.

Laboratuvar kuruluslarinin veya denetçi mimar ve denetçi mühendislerin izin belgesi alma safhasinda gerçege aykiri belge düzenlediginin izin belgesi verildikten sonra anlasilmasi hâlinde, izin belgesi derhâl iptal edilir.

Yapi denetim kuruluslarina denetim sorumlulugunu üstlendigi bir iste yeni bir is almaktan men cezasi almasini gerektiren 2 nci maddenin dördüncü fikrasinin (a) ve (c) ile (g) bendine aykiri hareket ettiginin ayni anda tespit edilmesi hâlinde bir kez yeni is almaktan men cezasi verilir.

Laboratuvar kuruluslarina uyari cezasi vermeyi gerektiren birden fazla fiilin ayni anda tespit edilmesi hâlinde kurulusa idari para cezasina esas olmak üzere tek bir uyari cezasi uygulanir.

Laboratuvar kuruluslarina idari para cezasi vermeyi gerektiren birden fazla fiilin ayni anda tespit edilmesi hâlinde kurulusa en fazla 15.000 Türk lirasi idari para cezasi verilir.

Bu Kanun kapsaminda verilecek idari para cezalari Il Yapi Denetim Komisyonunun teklifi üzerine Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügünce verilir ve verilen idari para cezalari tebliginden itibaren bir ay içinde ödenir.

Bu Kanuna göre yapi denetim izin belgesi ve laboratuvar izin belgesi verilmesi sürecinde Bakanlikça teminat alinir. Teminatin türü, tutari, iadesi ve irat kaydedilmesine iliskin usul ve esaslar Bakanlikça hazirlanan yönetmelik ile belirlenir.”

MADDE 33- 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayili Kamu Ihale Sözlesmeleri Kanununun 7 nci maddesinin birinci fikrasina asagidaki bent eklenmistir.

“z) Is sagligi ve güvenligine iliskin yükümlülükler.”

MADDE 34- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayili Is Kanununun 41 inci maddesinin onuncu fikrasinda yer alan “haftalik otuz alti saati asan” ibaresi “haftalik otuz yedi buçuk saati asan” seklinde degistirilmistir.

MADDE 35- 4857 sayili Kanunun 46 nci maddesinin üçüncü fikrasinin (b) bendi ile 55 inci maddesinin birinci fikrasinin (i) bendi “Ek 2 nci maddede sayilan izin süreleri,” seklinde degistirilmis, 104 üncü maddesinin ikinci fikrasinda yer alan “ve 65 inci” ibaresi madde metninden çikarilmis ve Kanuna asagidaki ek madde eklenmistir.

“Mazeret izni

EK MADDE 2- Isçiye; evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasinin, esinin, kardesinin, çocugunun ölümü hâlinde üç gün, esinin dogum yapmasi hâlinde ise bes gün ücretli izin verilir.

Isçilerin en az yüzde yetmis oraninda engelli veya süregen hastaligi olan çocugunun tedavisinde, hastalik raporuna dayali olarak ve çalisan ebeveynden sadece biri tarafindan kullanilmasi kaydiyla, bir yil içinde toptan veya bölümler hâlinde on güne kadar ücretli izin verilir.”

MADDE 36- 4857 sayili Kanunun 63 üncü maddesinin birinci fikrasinin ikinci cümlesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Yer alti maden islerinde çalisan isçilerin çalisma süresi; günde en çok yedi buçuk, haftada en çok otuz yedi buçuk saattir.”

MADDE 37- 4857 sayili Kanunun 69 uncu maddesinin üçüncü fikrasina asagidaki cümle eklenmistir.

“Ancak, turizm, özel güvenlik ve saglik hizmeti yürütülen islerde isçinin yazili onayinin alinmasi sartiyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalismasi yaptirilabilir.”

MADDE 38- 4857 sayili Kanunun 71 inci maddesinin birinci ve dördüncü fikralari asagidaki sekilde degistirilmis; üçüncü fikrasinda yer alan “ondört yasini bitirmis ve ilk ögretimini tamamlamis” ibaresi “on dört yasini doldurmus ve zorunlu ilkögretim çagini tamamlamis” olarak, besinci fikrasinda yer alan “Okula devam eden” ibaresi “Okul öncesi çocuklar ile okula devam eden”, “birinci” ibaresi “dördüncü” olarak degistirilmis ve maddeye asagidaki fikra eklenmistir.

“On bes yasini doldurmamis çocuklarin çalistirilmasi yasaktir. Ancak, on dört yasini doldurmus ve zorunlu ilkögretim çagini tamamlamis olan çocuklar; bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelismelerine ve egitime devam edenlerin okullarina devamina engel olmayacak hafif islerde çalistirilabilirler. On dört yasini doldurmamis çocuklar ise bedensel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelismelerine ve egitime devam edenlerin okullarina devamina engel olmayacak sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde yazili sözlesme yapmak ve her bir faaliyet için ayri izin almak sartiyla çalistirilabilirler.”

“Zorunlu ilkögretim çagini tamamlamis ve örgün egitime devam etmeyen çocuklarin çalisma saatleri günde yedi ve haftada otuz bes saatten; sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinde çalisanlarin ise günde bes ve haftada otuz saatten fazla olamaz. Bu süre, on bes yasini tamamlamis çocuklar için günde sekiz ve haftada kirk saate kadar artirilabilir.”

“Sanat, kültür ve reklam faaliyetlerinin kapsami, bu faaliyetlerde çalisacak çocuklara çalisma izni verilmesi, yas gruplari ve faaliyet türlerine göre çalisma ve dinlenme süreleri ile çalisma ortami ve sartlari, ücretin ödenmesine iliskin usul ve esaslar ile diger hususlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanligi, Kültür ve Turizm Bakanligi, Saglik Bakanligi, Millî Egitim Bakanligi ile Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun görüsleri alinarak Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi tarafindan çikarilacak yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 39- 4857 sayili Kanunun 104 üncü maddesinin birinci fikrasinda yer alan “71 inci maddesi hükmüne” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve bu maddenin son fikrasinda anilan yönetmelik hükümlerine” ibaresi eklenmistir.

MADDE 40- 4857 sayili Kanunun 112 nci maddesine asagidaki fikra eklenmistir.

“5/1/2002 tarihli ve 4735 sayili Kamu Ihale Sözlesmeleri Kanunu ile 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayili Maden Kanunu kapsaminda rödövans sözlesmeleri çerçevesinde yer alti maden isletmeciligi yapan sirketlere ve ortaklarina ait mallarin Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu tarafindan el koyma veya takip yoluyla satisindan elde edilen gelirler, öncelikle bu sözlesmeler kapsaminda söz konusu sirketlerde çalismis olan isçilerden, is sözlesmeleri kidem tazminatini hak edecek sekilde sona ermis olanlarin kidem ve ihbar tazminatlari ile izin, fazla çalisma ve diger ücret alacaklarinin ödenmesinde kullanilir. Bu ödemeler Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu tarafindan ilgililerin hesaplarina yatirilmak suretiyle gerçeklestirilir. Ödemeye esas bilgi ve belgeler, isçinin son çalistigi isvereni tarafindan Tasarruf Mevduati Sigorta Fonuna teslim edilir.”

MADDE 41- 8/6/1949 tarihli ve 5434 sayili Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandigi Kanununun 89 uncu maddesinin sekizinci fikrasinin ikinci cümlesi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 42- 5434 sayili Kanunun geçici 206 nci maddesi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“GEÇICI MADDE 206- 8/9/1999 veya bu tarihten önce istirakçiligi bulunup, 8/9/1999 tarihi itibariyla 50 ve daha yukari yaslarda bulunanlar yas haddi nedeniyle istekleri üzerine veya resen emekliye ayrildiklarinda fiili hizmet sürelerinin 10 yili doldurmus olmasi sartiyla emekli ayligina hak kazanirlar.

8/9/1999 tarihinden önce geçen ve aylik baglanmasinda dikkate alinan hizmetler nedeniyle bu madde hükümlerinin uygulanmasi talep edilemez.

Birinci fikrada belirtilen sartlari tasiyanlara maddenin yürürlüge girdigi tarihten sonra olmak üzere müracaatlarini takip eden ay basindan itibaren aylik baglanir ve bunlara geçmise yönelik herhangi bir ödeme yapilmaz.”

MADDE 43- 16/5/2006 tarihli ve 5502 sayili Sosyal Güvenlik Kurumu Kanununun 35 inci maddesinin altinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Kurum, bu Kanun ve diger kanunlarla verilen görevleri yerine getirmek amaciyla isledigi kisisel veriler ile ticari sir niteliginde olan verileri, veri sahibinin noter onayli muvafakati olmadan gerçek veya tüzel kisilerle paylasamaz. Ancak, 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayili cetvellerde yer alan kamu idarelerinin kanunlarinda belirtilen görevleri yapabilmeleri için ihtiyaç duyduklari saglik verisi disindaki kisisel veriler ile ticari sir niteligindeki veriler paylasilabilir. Kurum, bunlarin disindaki gayri maddi haklari ile kimligi belirli veya belirlenebilir bir gerçek veya tüzel kisiyle iliskilendirilemeyecek sekilde anonim hâle getirdigi verileri arastirma, planlama ve istatistik gibi amaçlar için kamu idareleri, bilimsel arastirma yapan kamu personeli, bilimsel dernekler, kamu kurumu niteligindeki meslek kuruluslari veya üniversiteler ile ücretsiz olarak paylasabilir. Anonim hâle getirilen verinin tüzel kisilere ait olmasi hâlinde bu fikrada sayilanlar disindaki gerçek veya tüzel kisilere tüzel kisinin noter onayli muvafakati alinmak kaydiyla ücretli olarak verilebilir. Veri paylasilan kamu idareleri ile gerçek ve tüzel kisiler, paylasilan verinin gizliliginden ve güvenliginden sorumludur. Bu fikranin aksine davrananlar hakkinda, veri paylasimi yapilanlar da dâhil olmak üzere 5237 sayili Türk Ceza Kanunu ile diger ilgili mevzuat hükümleri uygulanir.”

MADDE 44- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendinde yer alan “bunlardan bakmakla yükümlü olunan kisi durumunda olmayanlar hakkinda ayrica” ibaresi madde metninden çikarilmistir.

MADDE 45- 5510 sayili Kanunun 30 uncu maddesinin üçüncü fikrasinin (b) bendinde yer alan “%15’i” ibaresi “%10’u” seklinde degistirilmistir.

MADDE 46- 5510 sayili Kanunun 80 inci maddesinin ikinci fikrasinin (b) bendi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 47- 5510 sayili Kanunun 81 inci maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinde yer alan “%13,5’idir.” ibaresi “%5,5’idir.” seklinde, “%12,5’i” ibaresi “%4,5’i” seklinde degistirilmistir.

MADDE 48- 5510 sayili Kanunun 102 nci maddesinin birinci fikrasinin (i) bendine asagidaki paragraf eklenmistir.

“4 üncü maddenin birinci fikrasinin (c) bendi kapsaminda bulunan sigortalilarin hizmet bilgilerinin 100 üncü madde kapsaminda Kurumca olusturulan yazilim programina bilgi girisi yapmasi gereken isyerlerince, Kurumca belirlenen süre içinde elektronik ortamda Kuruma hiç gönderilmemesi hâlinde sigortali basina aylik brüt asgari ücretin beste biri, geç gönderilmesi hâlinde ise sigortali basina aylik brüt asgari ücretin onda biri tutarinda, idari para cezasi uygulanir. Ancak, idari para cezasi ilgili yilin aralik ayinda geçerli olan brüt asgari ücretin yirmi dört katini geçemez.”

MADDE 49- 5510 sayili Kanuna asagidaki ek madde eklenmistir.

“EK MADDE 10- Kurumla sözlesmeli özel saglik hizmeti sunuculari tarafindan Kuruma bildirilen hekimlerden Kurumca belirlenen yüzdelik oran içerisinde kalan ve sözlesme kapsami branslarda fiilen hizmet sunan saglik hizmet sunucusu bünyesindeki hekimlerle sinirli olmak üzere,

a) Il Saglik Müdürlüklerinden çalisma izni almak suretiyle ve 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayili Tababet ve Suabati San’atlarinin Tarzi Icrasina Dair Kanuna aykiri olmayacak sekilde sözlesme ile çalistirmis olduklari hekimlerden ayni zamanda fatura karsiligi hizmet alimi yaparak,

b) Bir is sözlesmesine tabi olmamakla birlikte, Il Saglik Müdürlüklerinden çalisma izni almak suretiyle ve 1219 sayili Kanuna aykiri olmayacak sekilde hekimlerden fatura karsiligi hizmet alimi yaparak,

genel saglik sigortasi kapsamindaki kisilere vermis olduklari saglik hizmetlerini Kurumca belirlenmis usul ve esaslara uygun olarak fatura etmeleri hâlinde, verilmis olan saglik hizmetlerinin bedeli Kurum tarafindan karsilanir.

Sirket ortagi olan veya meslegini serbest olarak icra eden hekimler ile tipta uzmanlik mevzuatina göre uzman olan kisiler, özel hukuk kisileri ve/veya vakif üniversitelerine ait saglik kurum ve kuruluslari bünyesinde hizmet vermeleri hâlinde sözlesmelerinde aksine bir hüküm bulunmadikça bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi kapsaminda sigortali sayilir. Ancak, bu maddenin yayimi tarihinden önce 4 üncü maddenin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda sigortali olarak çalisilan sürelere iliskin haklar saklidir.”

MADDE 50- 5510 sayili Kanunun geçici 14 üncü maddesine asagidaki fikra eklenmistir.

“Birinci fikranin (b) bendinde belirtilen %15 orani, 2015 yili Temmuz ve takip eden ödeme dönemlerine iliskin olmak üzere %10 olarak uygulanir.”

MADDE 51- 5510 sayili Kanunun geçici 20 nci maddesinin birinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“506 sayili Kanunun geçici 20 nci maddesi kapsamindaki bankalar, sigorta ve reasürans sirketleri, ticaret odalari, sanayi odalari, borsalar veya bunlarin teskil ettikleri birlikler personeli için kurulmus bulunan sandiklarin istirakçileri ile aylik veya gelir baglanmis olanlar ile bunlarin hak sahiplerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna devir tarihini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Devir tarihi itibariyla sandik istirakçileri bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendi kapsaminda sigortali sayilirlar.”

MADDE 52- 5510 sayili Kanunun geçici 43 üncü maddesinin birinci fikrasinin birinci cümlesinde yer alan “bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren üç ay içinde veya mecburi hizmetlerini tamamlayacaklari tarihten itibaren üç ay içinde” ibaresi madde metninden çikarilmistir.

MADDE 53- 5510 sayili Kanunun geçici 59 uncu maddesinde yer alan “13/5/2014 tarihinde Manisa ilinin Soma ilçesinde meydana gelen maden kazasi” ibaresi, “13/5/2014 tarihi ile 28/10/2014 (dâhil) tarihleri arasinda maden ocaklarinin yer alti islerinde meydana gelen is kazasi” seklinde degistirilmistir.

MADDE 54- 5510 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 61- Mülga 25/4/1985 tarihli ve 3182 sayili Bankalar Kanunu, mülga 4389 sayili Kanun ve 5411 sayili Kanun kapsaminda faaliyet izni kaldirilan ve (ortaklarinin temettü hariç ortaklik haklari dâhil) yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduati Sigorta Fonuna devredilen ya da dogrudan iflasina karar verilen bankalar ve bu bankalarin; hâkim ortaklari, yönetim ve denetimine sahip oldugu istirakleri, gerçek ve tüzel kisi hâkim ortaklarinin hâkim ortak oldugu sirketler ve anilan kanunlar kapsaminda bankanin Fona olan borcundan sorumlu tutulan kisiler hariç olmak üzere, bu maddenin yürürlüge girdigi tarih itibariyla haklarinda 2004 sayili Icra ve Iflas Kanunu hükümlerine göre iflas karari verilmis ve islemleri devam eden, iflas tasfiyesi sonuçlanmis olan sirketlerin borçlarindan, 506 sayili Kanunun mülga 80 inci ve bu Kanunun 88 inci maddesi çerçevesinde müsterek ve müteselsil sorumlulugu bulunanlardan sirket yönetim organlarinda görev almayan ve sermaye sahibi olmayan kanuni temsilciler ve üst düzey yönetici veya yetkilileri hakkinda Kurum alacaklarindan dolayi Kurumca 6183 sayili Kanun hükümlerine göre icra takibi baslatilmis olsun veya olmasin ilgili mevzuata iliskin müsterek ve müteselsil sorumluluklari sona erer, yapilan takipler sonlandirilir ve bu kisiler hakkinda uygulanan hacizler kaldirilir. Haklarinda icra takibi baslatilmis olanlardan, bu islemlere karsi dava açmis olanlarin bu madde hükmünden yararlanabilmeleri için bu davalarindan feragat etmeleri sarttir. Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce ilgililerin sahsi mal varliklarindan tahsil edilmis olan tutarlar ret ve iade edilmez.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye Kurum yetkilidir.”

MADDE 55- 5510 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 62- Bu maddenin yayimi tarihinden önce, ayakta tedavide hekim ve dis hekimi muayenesi katilim paylarinin eczanelerce usulüne uygun tahsil edilmemesi nedeniyle, eczacilar hakkinda öngörülen cezai sart, her fatura dönemi için brüt asgari ücretin bes kati tutarini geçemez. Bu madde kapsamina giren fiiller için bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten önce tahsil edilen tutarlar iade ve mahsup edilmez.”

MADDE 56- 5510 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 63- Kendi adina ve hesabina bagimsiz çalisanlarla tarimda kendi adina ve hesabina bagimsiz çalisanlardan, Kuruma kayit ve tescilleri yapildigi hâlde, bu maddenin yayimlandigi ayin sonu itibariyla 12 ay ve daha fazla süreye iliskin prim borcu bulunanlarin, bu sürelere iliskin prim borçlarini, bu maddenin yürürlüge girdigi tarihi takip eden ay basindan itibaren üç ay içinde ödememeleri veya ilgili kanunlari uyarinca yapilandirmamalari hâlinde, prim ödemesi bulunan sigortalilarin daha önce ödedikleri primlerin tam olarak karsiladigi ayin sonu itibariyla, prim ödemesi bulunmayan sigortalilarin ise tescil tarihi itibariyla sigortaliligi durdurulur. Durdurulan süreler sigortalilik süresi olarak degerlendirilmez ve bu sürelere iliskin Kurum alacaklari takip edilmeyerek bunlara Kurum alacaklari arasinda yer verilmez. Sigortaliliklari durdurulanlardan bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi kapsaminda çalismaya devam edenlerin sigortaliliklari bu maddenin yayim tarihini takip eden ay basi itibariyla yeniden baslatilir.

Ancak, daha sonra sigortali ya da hak sahipleri tarafindan talep edilmesi hâlinde durdurulan sigortalilik sürelerinin tamami, talep tarihinde 80 inci maddenin ikinci fikrasina göre belirlenecek prime esas kazanç tutari üzerinden borç tutari hesaplanarak ihya edilir. Hesaplanan borç tutarinin tamamini, borcun teblig tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalilik süresi olarak degerlendirilir. Teblig edilen borç tutarinin bu süre içinde tamamen ödenmemesi hâlinde bu süreler sigortalilik süresi olarak degerlendirilmez ve bu madde kapsaminda ödenmis olan tutarlar ilgilinin prim ve prime iliskin borcunun bulunmamasi kaydiyla faizsiz olarak iade edilir. Ihya edilerek kazanilan hizmet süreleri borcun ödendigi tarihten itibaren geçerli sayilir.

Birinci fikraya göre sigortaliliklari durdurulanlar ile bunlarin bakmakla yükümlü oldugu kisiler hakkinda 1/1/2012 tarihinden bu maddenin yürürlük tarihine kadar durdurulan süreler için genel saglik sigortasi hükümleri uygulanmaz.

Sigortaliliklari önceki kanunlara göre durdurulanlar için de bu maddenin ikinci fikrasi hükmü uygulanir.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Kurum tarafindan belirlenir.”

MADDE 57- 5510 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 64-  Isverenlerin ve/veya üçüncü sahislarin, 31/12/2014 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bu Kanunun 14 üncü, 21 inci, 23 üncü, 39 uncu ve 76 nci maddeleri, 506 sayili Kanunun mülga 10 uncu, 26 nci, 27 nci, 28 inci ve 39 uncu maddeleri, 1479 sayili Kanunun mülga 63 üncü maddesi ve 5434 sayili Kanunun mülga 129 uncu maddesi geregince is kazasi ve meslek hastaligi, hastalik, malullük, adi malullük ve ölüm hâlleri ile sigortaliya, genel saglik sigortalisina veya bunlarin bakmakla yükümlü oldugu kisilere yönelik fiiller nedeniyle, kesinlesmis mahkeme karari sonucu ödemekle yükümlü bulunduklari her türlü borçlarina, kanuni faiz uygulanan sürenin baslangicindan bu maddenin yayimlandigi tarihe kadar geçen süre için YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinarak hesaplanacak tutarin, bu maddede belirtilen sekilde ve süre içinde ödenmesi hâlinde bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilir.

Söz konusu mahkeme kararlarina iliskin yargilama giderleri ile vekâlet ücreti, pesin ödeme hâlinde pesin ödeme tarihi, taksitle ödeme hâlinde son taksit tarihine kadar geçen süre için YI-ÜFE aylik degisim oranlari esas alinip hesaplanarak son taksit tutariyla birlikte defaten yatirilir.

Bu madde hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlularin bu maddenin yayimlandigi tarihi izleyen ay basindan itibaren üç ay içinde Kuruma basvuruda bulunmalari, ilk taksiti bu maddenin yayimlandigi tarihi izleyen ay basindan itibaren dört ay içinde, diger taksitlerini ise ikiser aylik dönemler hâlinde azami on sekiz esit taksitte ödemeleri gerekir.

Bu madde hükümlerine göre hesaplanan tutarin ilk taksit ödeme süresi içinde tamamen ödenmesi hâlinde, bu tutar için bu maddenin yayimlandigi tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz alinmaz.

Bu maddeye göre ödenmesi gereken taksitlerden; bir takvim yilinda iki veya daha az taksitin, süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde, ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarlarinin son taksiti izleyen ayin sonuna kadar, gecikilen her ay ve kesri için 4/12/1984 tarihli ve 3095 sayili Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine Iliskin Kanuna göre hesaplanacak yasal faizi ile birlikte ödenmesi sartiyla bu madde hükümlerinden yararlanilir. Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen sekilde de ödenmemesi veya bir takvim yilinda ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakki kaybedilir. Bu hüküm, alacaklari tahsil daireleri açisindan taksitlendirilen alacaklar için ayri ayri uygulanir.

Geçici 60 inci maddenin dördüncü fikrasinin (b) ve (c) bentleri, yedinci, sekizinci, onuncu, on besinci ve on sekizinci fikralari bu maddeden yararlanmak için basvuranlar hakkinda da uygulanir.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye Kurum yetkilidir.”

MADDE 58- 5510 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

GEÇICI MADDE 65- 4 üncü maddenin birinci fikrasinin (a) ve (b) bentleri kapsamindaki sigortali ve hak sahiplerine;

a) 2015 yilindan önce baglanmis ve 2015 yili Ocak ödeme döneminde Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fikrasina göre artirilmis gelir ve aylik tutarlari, 2015 yili Temmuz ödeme döneminden itibaren Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fikrasina göre artirilir. Artirilan gelir ve aylik tutarlari dosya bazinda ödenmesi gereken miktar esas alinmak kaydiyla; 2015 yili Temmuz ödeme döneminde 1.000 TL (dâhil) ve altinda olanlar 100 TL tutarinda, 1.000 TL’nin üstünde olanlar da 1.100 TL’yi geçmeyecek tutarda ayrica artirilir.

b) 2015 yilinda baglanacak malullük, yaslilik veya ölüm ayliklarinin 27 nci, 29 uncu, 33 üncü ve geçici 2 nci maddelere göre 2015 yili Ocak ayi itibariyla hesaplanan aylik tutarlari, (a) bendinde belirtilen sekilde artirilarak ödenir.

c) Is kazalari ile meslek hastaliklari sigortasindan hak kazanilan gelirlere esas günlük kazanç hesabina giren;

1) Son takvim ayi 2015 yilinin birinci yarisina ait olanlara baglanacak gelirler 2015 yili Ocak ve Temmuz ödeme dönemlerinde Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fikrasina ve birinci fikranin (a) bendinin ikinci cümlesine göre,

2) Son takvim ayi 2015 yilinin ikinci yarisina ait olanlara baglanacak gelirler ise 2015 yili temmuz ödeme döneminde 55 inci maddenin ikinci fikrasina ve birinci fikranin (a) bendinin ikinci cümlesine göre,

artirilarak ödenir.

d) Birinci fikranin (a) bendinin ikinci cümlesine göre yapilacak artis tutari;

1) Is kazalari ve meslek hastaliklari sigortasindan sürekli is göremezlik geliri almakta olanlara, gelir baglanmasina esas olan sürekli is göremezlik derecesi oraninda,

2) Ölüm dosyalarinda hak sahiplerinin hisseleri oraninda,

3) Yabanci ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözlesmeleri uyarinca kismi gelir veya aylik alanlara, ülkemiz mevzuatina tabi olarak geçen prim ödeme gün sayilarinin, sosyal güvenlik sözlesmesine göre nazara alinan toplam prim ödeme gün sayisina olan oranina göre,

uygulanir.

e) Birinci fikranin (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen sekilde artirilan gelir ve ayliklar, 2015 yili Temmuz ödeme döneminde 55 inci maddeye göre ayrica artirilmaz.

MADDE 59- 5510 sayili Kanuna asagidaki geçici madde eklenmistir.

GEÇICI MADDE 66- 10/6/2003 (dâhil) tarihi ile 13/5/2014 tarihi arasinda kömür ve linyit madenlerinin yer alti islerinde meydana gelen is kazasi sonucunda ölen sigortalinin; genel saglik sigortasi primi dâhil kendi sigortaliligi nedeniyle prim ve prime iliskin her türlü borçlari terkin edilir ve ölüm tarihinde sigortaliya iliskin sartlar aranmaksizin hak sahiplerine aylik baglanir. Bu sekilde baglanan ayliklara iliskin primlerin eksik olan kismi Maliye Bakanliginca Kuruma ödenir.

Gelir ve ayliklarin hesaplanmasi ile hak sahiplerine paylastirilmasinda sigortalinin ölüm tarihinde yürürlükte olan Kanun hükümleri esas alinir.

Birinci fikra kapsaminda olan ve 2008 Ekim ayi basindan önce ölen sigortalinin hak sahibi es ve çocuklarindan artan hisse bulunmasi hâlinde ana ve babaya 506 sayili Kanunun mülga maddelerindeki, bu tarihten sonra ölen sigortalinin ana ve babasina ise Kanunun 34 üncü maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinde belirtilen her türlü kazanç ve irattan elde etmis oldugu gelirinin asgari ücretin net tutarindan daha az olmasi ve diger çocuklarindan hak kazanilan gelir ve ayliklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylik baglanmamis olmasi sartlari aranmaksizin gelir ve aylik baglanir.

Bu madde kapsaminda yazili istekte bulunan hak sahiplerinin gelir ve ayliklari, bu maddenin yürürlüge girdigi tarihi takip eden ay basindan baslatilir ve baglanan gelir ve ayliklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapilmaz.

Bu maddenin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Maliye Bakanligi ve Hazine Müstesarliginca müstereken tespit edilir.”

MADDE 60- 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayili Karayollari Trafik Kanununun 98 inci maddesinin birinci fikrasina “kazazedenin sosyal güvencesi olup olmadigina bakilmaksizin” ibaresinden sonra gelmek üzere “genel saglik sigortalisi sayilanlar için belirlenen saglik hizmeti geri ödeme usul ve esaslari çerçevesinde” ibaresi ve asagidaki cümle eklenmistir.

“Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu, bu kapsama girenler yönünden genel saglik sigortalisi sayilanlar için belirlenen saglik hizmetlerine ilave saglik hizmetlerini belirler, protez ve ortezler için farkli birim fiyati tespit eder. Bu saglik hizmetleri saglik uygulama tebligindeki istisnai saglik hizmetleri kapsamina dâhil edilmez.”

MADDE 61- 21/9/2006 tarihli ve 5544 sayili Meslekî Yeterlilik Kurumu Kanununun 9 uncu maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“c) Meslek standartlarini ve yeterlilikleri onaylamak.”

MADDE 62- 5544 sayili Kanunun 11 inci maddesinin birinci fikrasina asagidaki bentler eklenmistir.

“ç) Denetim Dairesi Baskanligi.

d) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Baskanligi.”

MADDE 63- 5544 sayili Kanunun 13 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a),  (b) ve (c) bentleri asagidaki sekilde degistirilmistir.

“a) Bireylerin ölçme, degerlendirme ve belgelendirilmesine iliskin faaliyetleri gerçeklestirmek.

b) Sinav ve belgelendirme kuruluslari ile egitim akreditasyon kurumlarinin yetkilendirilmesini saglamak ve bu kuruluslara yönelik rehberlik faaliyetlerini gerçeklestirmek.

c) Ulusal meslekî yeterlilikler alanindaki egitim ve ögretim kurumlarinin akreditasyonuna ve yabancilarin sahip olduklari meslekî yeterlilik sertifikalarinin dogrulanmasina iliskin faaliyetleri gerçeklestirmek.”

MADDE 64- 5544 sayili Kanuna 13/A maddesinden sonra gelmek üzere asagidaki madde eklenmistir.

“Denetim Dairesi Baskanligi

MADDE 13/B- (1) Denetim Dairesi Baskanliginin görevleri sunlardir:

a) Yetkilendirilmis kurum ve egitim akreditasyon kurumu olma basvurularini Kurum mevzuati dâhilinde incelemek ve degerlendirmede bulunmak.

b) Yetkilendirilmis kurumlar ile egitim akreditasyon kurumlarinin Kurumla ilgili faaliyetlerini izlemek, denetlemek ve degerlendirmek.

c) Denetim standartlarini ve akreditasyon ilkelerini esas alarak Kurum faaliyetlerinde kalite güvencesini saglamak amaciyla arastirma ve inceleme yapmak.

ç) Izleme, degerlendirme ve denetimlere iliskin standart ve ilkelerin olusturulmasini saglamak, denetim rehberleri hazirlamak, denetimlerin etkililigini ve verimliligini arttirici görüs ve önerilerde bulunmak.

d) Baskan tarafindan verilen görevler ile mevzuatta öngörülen benzeri görevleri yapmak.

(2) Bu madde kapsaminda denetim veya inceleme amaciyla görevlendirilen uzman ve uzman yardimcilari hakkinda 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayili Harcirah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fikrasi hükmü uygulanir.”

MADDE 65- 5544 sayili Kanuna 13/A maddesinden sonra gelmek üzere asagidaki madde eklenmistir.

“Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Baskanligi

MADDE 13/C- (1) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Baskanliginin görevleri sunlardir:

a) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin olusturulmasina, gelistirilmesine, güncelliginin saglanmasina ve yürütülmesine iliskin çalismalari yapmak ve ilgili kurum ve kuruluslar ile koordinasyonu saglamak.

b) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinde belirlenen kurul ve yapilarin olusturulmasina, isletilmesine ve sürdürülmesine iliskin çalismalari yürütmek.

c) Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ve diger bölgesel yeterlilik çerçeveleriyle referanslanmasi çalismalarini ve diger ülkelerin ulusal yeterlilik çerçeveleriyle karsilikli tanima çalismalarini yürütmek.

ç) Çalisma konulariyla ilgili arastirma yapmak, yayin hazirlamak, uygulamalar sonucu elde edilen veriler çerçevesinde sistemde yapilmasi gereken degisiklikleri tespit etmek.

d) Baskan tarafindan verilen görevler ile mevzuatta öngörülen benzeri görevleri yapmak.”

MADDE 66- 5544 sayili Kanunun 14 üncü maddesinin birinci fikrasinin (b) bendi madde metninden çikarilmis ve fikraya asagidaki bentler eklenmistir.

“c) Strateji Gelistirme Dairesi Baskanligi.

ç) Insan Kaynaklari ve Destek Hizmetleri Dairesi Baskanligi.”

MADDE 67- 5544 sayili Kanuna 15 inci maddesinden sonra gelmek üzere asagidaki madde eklenmistir.

“Strateji Gelistirme Dairesi Baskanligi

MADDE 15/A- (1) Strateji Gelistirme Dairesi Baskanliginin görevleri sunlardir:

a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 22/12/2005 tarihli ve 5436 sayili Kanunun 15 inci maddesi ve diger mevzuatla strateji gelistirme ve mali hizmetler birimlerine verilen görevleri yürütmek.”

MADDE 68- 5544 sayili Kanunun 16 nci maddesi basligiyla birlikte asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Insan Kaynaklari ve Destek Hizmetleri Dairesi Baskanligi

MADDE 16- (1) Insan Kaynaklari ve Destek Hizmetleri Dairesi Baskanliginin görevleri sunlardir:

a) Kurum personelinin ise alimi ve özlük haklarina iliskin is ve islemleri yürütmek, performans ölçütleri ile insan kaynaklari politikasini hazirlamak.

b) Kurum hizmetleri için gerekli olan bilisim altyapisini olusturmak, teknolojik gelismeleri takip etmek, bilgi güvenligi ve güvenilirligi konusunda gereken önlemleri almak, belirlenmis politikalari ve ilkeleri uygulamak.

c) Kurumun evrak, arsiv, dokümantasyon ve tasinir hizmetlerini yürütmek ve koordine etmek.

ç) Kurumun ihale, satin alma ve lojistik islemlerini yürütmek.

d) Baskan tarafindan verilen görevler ile mevzuatta öngörülen benzeri görevleri yapmak.”

MADDE 69- 5544 sayili Kanunun 21 inci maddesinin üçüncü fikrasi asagidaki sekilde degistirilmis ve maddeye asagidaki fikra eklenmistir.

“(3) Yürürlükte olan meslek standartlari en geç bes yilda bir yeniden degerlendirilir. Ulusal meslek standartlarinin ve ulusal yeterliliklerin güncellenmesi ve iptaline iliskin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir. Degisikliklerin kabulü ve yayimlanmasi ikinci fikrada belirtilen usule tabidir.”

“(4) Meslekî ve teknik egitim ve ögretime iliskin orta ve yüksekögretim programlari, Millî Egitim Bakanligi ve üniversiteler tarafindan bir yil içinde ilgili ulusal meslek standartlariyla uyumlu hâle getirilir, egitim ve ögretimin bu programlara göre verilmesi saglanir.”

MADDE 70- 5544 sayili Kanunun 23/A maddesinin ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir.

“(2) Kalite güvencesi saglanmis tüm yeterlilikler Türkiye Yeterlilikler Çerçevesine dâhil edilir. Yeterliliklerin kalite güvencesinin saglanmasina iliskin ölçütler Kurum tarafindan belirlenir. Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin olusumu ve yürütülmesi için Millî Egitim Bakanligi, Yüksekögretim Kurulu, Kurum ve ilgili taraflarin temsilcilerinden olusan kurul, komisyon ve çalisma gruplari gibi danisma, karar ve uygulama birimleri olusturulabilir. Bu birimlerin olusturulmasina, isletilmesine, kalite güvence ölçütlerine, kalite güvencesini belirleyecek kurum ve kuruluslarin belirlenmesine ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin uygulanmasina iliskin usul ve esaslar Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan yönetmelikle belirlenir.”

MADDE 71- 5544 sayili Kanunun 24 üncü maddesinin ikinci fikrasinin üçüncü cümlesi asagidaki sekilde degistirilmis, besinci fikrasinda yer alan “iktisadî ve idarî bilimler,” ibaresinden sonra gelmek üzere “fen ve edebiyat,” ibaresi eklenmis, yedinci ve sekizinci fikralari asagidaki sekilde degistirilmistir.

“Personel sayisinin mevcut pozisyon sayilarinin yarisini asmamak kaydiyla artirilmasina ve unvanlarda degisiklik yapilmasina Yönetim Kurulunun karari ve ilgili Bakanin teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca karar verilir.”

“(7) Kurum personeli, emeklilik ve sosyal güvenlik yönünden 5510 sayili Sosyal Sigortalar ve Genel Saglik Sigortasi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (a) bendine tabidir. Ancak, sosyal güvenlik yönünden 5510 sayili Kanunun geçici 4 üncü maddesi kapsaminda görev yapmakta iken Yönetim Kurulu Baskani seçilen Kurum Baskani, emeklilik ve sosyal güvenlik yönünden Bakanlik genel müdürünün sahip oldugu gösterge, ek gösterge, makam, temsil ve diger tazminatlari aynen uygulanarak 5510 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi ile iliskilendirilir ve Kurumda geçmis olan hizmeti bu esasa göre degerlendirilir.

(8) Kamu görevlisi iken Yönetim Kurulu Baskani seçilen kisinin önceki kurumu ile olan iliskisi sona erer. Kamu görevine dönmesini engelleyecek sekilde olanlar hariç olmak üzere Kurumdaki görevi herhangi bir nedenle sona eren Yönetim Kurulu Baskani, temsilcisi oldugu bakanlikta durumuna uygun bir kadroya en geç bir ay içinde atanir. Durumuna uygun kadroya atanincaya kadar Yönetim Kurulu Baskani gibi Kurum bütçesinden ücreti ödenmeye devam olunur. Bu fikra uyarinca göreve baslayan Baskanin Kurumda geçen hizmetleri, kazanilmis hak aylik derece ve kademelerinde degerlendirilir. Akademik unvanlarin kazanilmasina iliskin hükümler saklidir.”

MADDE 72- 5544 sayili Kanunun 26 nci maddesinin birinci fikrasina (d) bendinden sonra gelmek üzere asagidaki bent eklenmis ve diger bentler buna göre teselsül ettirilmistir.

“e) Ulusal meslekî yeterlilikler alaninda egitim ve ögretim kurumlarinin akreditasyonundan elde edilen gelirler.”

MADDE 73- 5544 sayili Kanunun 27 nci maddesinin birinci fikrasina (c) bendinden sonra gelmek üzere asagidaki bent eklenmis ve diger bentler buna göre teselsül ettirilmistir.

“ç) Ulusal meslekî yeterlilikler alaninda egitim ve ögretim kurumlarinin akreditasyonuna iliskin giderler.”

MADDE 74- 5544 sayili Kanuna asagidaki ek madde eklenmistir.

“EK MADDE 1- (1) Tehlikeli ve çok tehlikeli islerden olup, Kurumca standardi yayimlanan ve Bakanlikça çikarilacak tebliglerde belirtilen mesleklerde, tebligin yayim tarihinden itibaren on iki ay sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre meslekî yeterlilik belgesine sahip olmayan kisiler çalistirilamaz. 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayili Mesleki Egitim Kanununa göre ustalik belgesi almis olanlar ile Millî Egitim Bakanligina bagli meslekî ve teknik egitim okullarindan ve üniversitelerin meslekî ve teknik egitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarinda veya ustalik belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalistirilanlar için meslekî yeterlilik belgesi sarti aranmaz.

(2) Bakanliklar ile kamu kurum ve kuruluslarinin görev alanlarini ilgilendiren mevzuatta bu maddede belirtilen hususlara iliskin gerekli düzenlemeler bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren on iki ay içinde yapilir.

(3) Birinci fikraya iliskin denetimler is müfettislerince yapilir. Birinci fikrada belirtilen hükümlere aykiri davranan isveren veya isveren vekillerine Çalisma ve Is Kurumu il müdürü tarafindan her bir çalisan için bes yüz Türk lirasi idari para cezasi verilir. Bu Kanuna göre verilen idari para cezalari tebliginden itibaren bir ay içinde ödenir.”

MADDE 75- 5544 sayili Kanunun “Ihdas Edilen Pozisyonlar Cetveli” asagidaki sekilde degistirilmistir.

 

“POZISYON CETVELI

 

POZISYON UNVANI                                                              SAYISI

Kurum Baskani                                                                                   1

Baskan Yardimcisi                                                                              2

Meslek Standartlari Dairesi Baskani                                                   1

Sinav ve Belgelendirme Dairesi Baskani                                            1

Uluslararasi Iliskiler ve Avrupa Birligi Dairesi Baskani                     1

Denetim Dairesi Baskani                                                                    1

Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Dairesi Baskani                                 1

1. Hukuk Müsaviri                                                                              1

Strateji Gelistirme Dairesi Baskani                                                     1

Insan Kaynaklari ve Destek Hizmetleri Dairesi Baskani                    1

Uzman                                                                                                90

Uzman Yardimcisi                                                                              45

Avukat                                                                                                2

Mütercim/Tercüman                                                                            1

Istatistikçi                                                                                               7

Mühendis                                                                                            4

Bilgisayar Programcisi                                                                        1

Çözümleyici                                                                                        1

Mali Hizmetler Uzmani                                                                      2

Mali Hizmetler Uzman Yardimcisi                                                     2

Muhasebeci                                                                                         1

Bilgisayar Isletmeni                                                                            4

Sekreter                                                                                              6

Büro Görevlisi                                                                                    20

TOPLAM                                                                                           197”

MADDE 76- 5544 sayili Kanunun 1 inci maddesinin birinci fikrasinda yer alan “ulusal yeterlilik çerçevesiyle” ibaresi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesiyle”, 2 nci maddesinin birinci fikrasinin (d) bendinde yer alan “Ulusal yeterlilik çerçevesi” ibaresi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi”, 21 inci maddesinin birinci fikrasinda yer alan “Ulusal Yeterlilik Çerçevesi” ibaresi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi”, 23/A maddesinin madde basligi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi” ve maddenin birinci fikrasinda yer alan “Ulusal Yeterlilik Çerçevesinin” ibaresi “Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin” seklinde degistirilmistir.

MADDE 77- 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayili Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 27 nci maddesinin birinci fikrasinin (h) bendinden sonra gelmek üzere asagidaki bent eklenmistir.

“i) Türkiye Is Kurumu tarafindan yürütülen aktif isgücü hizmetleri kapsaminda kurs ve programlar,”

MADDE 78- 14/6/1989 tarihli ve 3572 sayili Isyeri Açma ve Çalisma Ruhsatlarina Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Degistirilerek Kabulüne Dair Kanunun 2 nci maddesinin birinci fikrasina asagidaki bentler eklenmistir.

“i) 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayili Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi Kanunu uyarinca mühendis ve mimar meslek mensuplarinca açilan bürolara,

i) 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayili Tababet ve Suabati San’atlarinin Tarzi Icrasina Dair Kanuna göre açilan muayenehane ve müsterek muayenehanelere,”

MADDE 79- 4/4/2007 tarihli ve 5620 sayili Kamuda Geçici Is Pozisyonlarinda Çalisanlarin Sürekli Isçi Kadrolarina veya Sözlesmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici Isçi Çalistirilmasi ile Bazi Kanunlarda Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanuna asagidaki ek madde eklenmistir.

“EK MADDE 2- (1) Kamu kurum ve kuruluslarinda sürekli isçi kadrosunda görev yapan ve ilgili mevzuatina göre alinan saglik kurulu raporunda en az yüzde kirk oraninda engelli oldugu belirtilen isçiler ile agir engelli raporlu esi veya bakmakla yükümlü oldugu birinci derece kan hisimlari bulunan isçiler, engellilik durumundan kaynaklanan gerekçelere dayali olarak kurum içinde yer degistirme talebinde bulunabilir.

(2) Bu kapsamdaki talepler kamu kurum ve kuruluslarinin kadro imkânlari ve teskilat yapilari dikkate alinarak karsilanir.

(3) Isçinin kendisinin veya birlikte yasadigi esi ve bakmakla yükümlü oldugu çocuklarinin engellilik durumunun tedavisi sebebiyle kurum içinde yer degisikligi talep etmesi hâlinde, yer degistirme suretiyle atama yapilacak yerin, isçinin ve bu fikra kapsamindaki yakinlarinin engellilik durumuna uygun olmasi esastir.

(4) Engellilik durumu devam ettigi sürece kurum ve kuruluslarca istegi disinda isçinin görev yeri degistirilmez. Engellilik durumu ortadan kalkan isçiler hakkinda genel hükümler çerçevesinde islem yapilir.”

MADDE 80- 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayili Harcirah Kanununun 33 üncü maddesinin (b) fikrasina asagidaki paragraf eklenmistir.

“Bu fikra kapsaminda kurumlarina ait teftis, denetim, inceleme veya sorusturma amaciyla memuriyet mahalli disina görevlendirilenlere, bu mahaller içindeki görevlerine iliskin kurumlarinca tasit saglanamamasi hâlinde yol masrafi; acil ve zorunlu hâllerde taksi, diger durumlarda ise mutat tasit üzerinden ödenir. Ancak bu amaçla verilecek yol masrafi her gün için, müstahak olduklari gündelik tutarini asamaz. Memuriyet mahalli disinda, takip edilmesi gereken yolun disinda bir yoldan veya kullanilmasi gereken tasit aracindan baska bir araçla yolculuk yapilmasinin isin aciliyetine veya geregine göre zorunlu olmasi hâlinde ise bu yol ve tasit aracina iliskin yol masrafi gerçek masraf üzerinden verilir.”

MADDE 81- 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayili Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanununun geçici 6 nci maddesinin ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmis, üçüncü fikrasi yürürlükten kaldirilmistir.

“(2) Mülga 2822 sayili Kanunun 12 nci maddesine göre Bakanlikça yayimlanan 2009 Temmuz  istatistiginde  kurulu bulundugu  iskolunda çalisan isçilerin en az yüzde onunu üyesi bulunduran isçi sendikalari ile 2009 Temmuz istatistigi sonrasinda 15/9/2012 tarihine kadar kurulmus isçi sendikalarinin, bu maddenin yürürlügünden önce imzaladiklari toplu is sözlesmelerinden bir sonraki toplu is sözlesmesiyle sinirli olmak üzere yapacaklari yetki tespit basvurulari ile kurulu bulunduklari iskolundaki diger isyeri ve isletmelerde bu maddenin yürürlüge girdigi tarihten itibaren bir yil içinde yapacaklari yetki tespit basvurulari 41 inci maddede yer alan isyeri veya isletme çogunlugu sartlarina göre sonuçlandirilir.”

MADDE 82- 23/6/1965 tarihli ve 634 sayili Kat Mülkiyeti Kanununun 35 inci maddesinin birinci fikrasina asagidaki bent ve maddeye asagidaki fikra eklenmistir.

“l) Anagayrimenkulde bulunan asansörlerin güvenli bir sekilde isletilmesinin saglanmasi amaciyla aylik bakimlari ile yillik kontrollerinin ilgili teknik düzenlemelere uygun sekilde yaptirilmasi ve bu islemlere iliskin ücretlerin ödenmesi.”

“Bu Kanunun 34 üncü maddesinde belirtilen sartlari tasimasina ragmen yönetici atamasi yapilmayan anagayrimenkulde, birinci fikrada sayilan islerin yaptirilmasindan kat malikleri müstereken sorumludur.”

MADDE 83- 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayili Il Özel Idaresi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fikrasina asagidaki bent ve maddeye asagidaki fikra eklenmistir.

“h) Belediye sinirlari disinda, yapi ruhsati veya yapi kullanma izni hangi idare tarafindan verilmis olursa olsun, hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yillik periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmis muayene kuruluslari araciligiyla yaptirmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet disi birakmak. Bu bent uyarinca asansörlerin yillik periyodik kontrolünü yapabilecek il özel idareleri ile yetkilendirilmis muayene kuruluslarinin sahip olmasi gereken kosullar, yillik periyodik kontrol esaslari ile yillik periyodik kontrol ücretleri Vilayetler Hizmet Birligi, Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi ve Türk Standardlari Enstitüsü temsilcilerinin de yer alacagi bir komisyon tarafindan belirlenir. Konuya iliskin düzenlemeler, komisyon kararlari dogrultusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yapilir.”

“Birinci fikranin (h) bendinde düzenlenen yetkinin usulüne uygun kullanilmamasi sonucu olusacak yaralanma ve ölüm olaylarindan dolayi, ilgili il özel idaresi yetkilileri 5237 sayili Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre sorumludur.”

MADDE 84- 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayili Belediye Kanununun 15 inci maddesinin birinci fikrasina asagidaki bent ve maddeye birinci fikrasindan sonra gelmek üzere asagidaki fikra eklenmistir.

“s) Belediye sinirlari içerisinde, yapi ruhsati veya yapi kullanma izni hangi idare tarafindan verilmis olursa olsun, hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmak, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yillik periyodik kontrollerini yapmak ya da yetkilendirilmis muayene kuruluslari araciligiyla yaptirmak, gerekli hâllerde asansörleri hizmet disi birakmak.”

“(s) bendi uyarinca asansörlerin yillik periyodik kontrolünü yapacak belediyeler ile yetkilendirilmis muayene kuruluslarinin sahip olmasi gereken sartlar, yillik periyodik kontrol esaslari ile yillik periyodik kontrol ücretleri Türkiye Belediyeler Birligi, Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi ve Türk Standardlari Enstitüsü temsilcilerinin de yer alacagi bir komisyon tarafindan belirlenir. Konuya iliskin düzenlemeler, komisyon kararlari dogrultusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yapilir.”

MADDE 85- 5393 sayili Kanuna asagidaki ek madde eklenmistir.

“Asansör yillik kontrol faaliyetlerine iliskin sorumluluk

EK MADDE 1- Bu Kanunun 15 inci maddesinin birinci fikrasinin (s) bendinde düzenlenen yetkinin usulüne uygun kullanilmamasi sonucu olusacak yaralanma ve ölüm olaylarindan dolayi, ilgili belediye yetkilileri 5237 sayili Türk Ceza Kanunu hükümlerine göre sorumludur.”

MADDE 86- 13/12/1983 tarihli ve 178 sayili Maliye Bakanliginin Teskilat ve Görevleri Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 26 nci maddesi yürürlükten kaldirilmistir.

MADDE 87- 178 sayili Kanun Hükmünde Kararnameye asagidaki geçici madde eklenmistir.

“GEÇICI MADDE 15- Maliye Yüksek Egitim Merkezi Baskani ve Maliye Yüksek Egitim Merkezi Baskan Yardimcisi kadrolarinda bulunanlarin görevi bu maddenin yürürlüge girdigi tarihte sona erer. Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihte, 190 sayili Genel Kadro ve Usulü Hakkinda Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayili cetvelin Maliye Bakanligina ait bölümünde yer alan; Maliye Yüksek Egitim Merkezi Baskani ile Maliye Yüksek Egitim Merkezi Baskan Yardimcisi kadrolari, Bakanlik Müsaviri kadrolari olarak degistirilmis sayilir. Bu maddenin yürürlüge girdigi tarihte; Maliye Yüksek Egitim Merkezi Baskani ile Maliye Yüksek Egitim Merkezi Baskan Yardimcilari Bakanlik Müsaviri kadrolarina herhangi bir isleme gerek kalmaksizin atanmis sayilir. Bu madde uyarinca atanmis sayilanlara, yeni kadrolarina atanmis sayildiklari tarih itibariyla eski kadrolarina iliskin olarak en son ayda aldiklari ek ders ücreti hariç olmak üzere ücret ve tazminat toplam net tutarinin (bu tutar sabit bir deger olarak esas alinir); yeni atandiklari kadrolara iliskin olarak yapilan, ek ders ücreti hariç olmak üzere aylik, ek gösterge, ücret ve her türlü tazminat ve benzeri ödemelerin toplam net tutarindan fazla olmasi hâlinde aradaki fark tutari, herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksizin fark kapanincaya kadar ayrica tazminat olarak ödenir. Atanmis sayildiklari kadro unvanlarinda istege bagli olarak herhangi bir degisiklik olanlarla kendi istekleriyle baska kurumlara atananlara fark tazminati ödenmesine son verilir. Bu maddeyle degistirilen Bakanlik Müsaviri kadrolari, bosalmalari hâlinde herhangi bir isleme gerek kalmaksizin iptal edilmis sayilir.

Kaldirilan Maliye Yüksek Egitim Merkezi Baskanligina tahsis edilen kadrolar ile birinci fikra disinda kalan diger personel ve Baskanlikta kullanilan her türlü tasinir, dosya, yazili ve elektronik ortamdaki her türlü kayit ve diger dokümanlar herhangi bir isleme gerek kalmaksizin Personel Genel Müdürlügüne devredilmis sayilir.

Diger mevzuatta Maliye Yüksek Egitim Merkezi Baskanligina yapilan atiflar Maliye Bakanligi Personel Genel Müdürlügüne yapilmis sayilir.”

GEÇICI MADDE 1- (1) 10/9/2014 tarihli ve 6552 sayili Is Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi ile Bazi Alacaklarin Yeniden Yapilandirilmasina Dair Kanunun 11 inci maddesiyle 4734 sayili Kanuna eklenen ek 8 inci maddenin üçüncü fikrasi 31/12/2015 tarihine kadar uygulanmaz.

(2) Van ilinde 2011 yilinda meydana gelen depremlerden dolayi hasar gören ve 7269 sayili Kanuna   göre   orta   hasarli   veya   agir  hasarli  olarak  tespit edilen yapilar 16/5/2012 tarihli ve 6306 sayili Afet Riski Altindaki Alanlarin Dönüstürülmesi Hakkinda Kanun kapsaminda riskli yapi olarak kabul edilir ve bu yapilar hakkinda bu Kanun uyarinca islem yapilir.

GEÇICI MADDE 2- (1) 22/12/2014 tarihli ve 6583 sayili 2015 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanununa ekli (K) Cetvelinin “IV. Diger Ödemeler” baslikli bölümünün 8 inci maddesinde yer alan 2022 sayili 65 Yasini Doldurmus Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaslarina Aylik Baglanmasi Hakkinda Kanunun 1 inci maddesine göre baglanmis veya baglanacak olan ayliklar için öngörülen “1.751” gösterge rakami, 1/7/2015-31/12/2015 tarihleri arasinda “2.332” olarak uygulanir.

MADDE 88- Bu Kanunun;

a) 46 nci maddesi 1/10/2008 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

b) 8 inci maddesi, bu Kanunun yayimi tarihini izleyen ay basindan itibaren,

c) 41 inci maddesi, 7/1/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

ç) 53 üncü maddesi, 13/5/2014 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

d) Geçici 1 inci maddesinin birinci fikrasi 11/1/2015 tarihinden geçerli olmak üzere yayimi tarihinde,

e) Diger hükümleri yayimi tarihinde,

yürürlüge girer.

MADDE 89- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 

 

(1) SAYILI LISTE

KURUMU     : ÇALISMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIGI

TESKILATI : MERKEZ

 

IPTAL EDILEN KADROLARIN
SINIFI UNVANI DERECESI SERBEST KADRO ADEDI TOPLAMI
GIH Avrupa Birligi Koordinasyon Dairesi Baskani 1 1 1
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Uzman Yardimcisi 8 50 50
TOPLAM 51 51

 

 

(2) SAYILI LISTE

KURUMU     : ÇALISMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIGI

TESKILATI : TASRA

 

IPTAL EDILEN KADROLARIN
SINIFI UNVANI DERECESI SERBEST KADRO ADEDI TOPLAMI
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Enstitüsü Müdürü 1 1 1
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Enstitüsü Müdür Yardimcisi 1 3 3
TOPLAM 4 4

 

 

(3) SAYILI LISTE

KURUMU     : ÇALISMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIGI

TESKILATI : MERKEZ

 

IHDAS EDILEN KADROLARIN
SINIFI UNVANI DERECESI SERBEST KADRO ADEDI TOPLAMI
GIH Avrupa Birligi ve Mali Yardimlar Dairesi Baskani 1 1 1
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Uzmani 1 25 25
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Uzmani 4 35 35
TOPLAM 61 61

 

 

(4) SAYILI LISTE

KURUMU     : ÇALISMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIGI

TESKILATI : DÖNER SERMAYE

 

IHDAS EDILEN KADROLARIN
SINIFI UNVANI DERECESI SERBEST KADRO ADEDI TOPLAMI
GIH Isletme Müdür Yardimcisi 1 1 1
GIH Veri Hazirlama ve Kontrol Isletmeni 6 5 5
GIH Veri Hazirlama ve Kontrol Isletmeni 7 5 5
TH Istatistikçi 7 1 1
TOPLAM 12 12

 

 

(5) SAYILI LISTE

KURUMU     : ÇALISMA VE SOSYAL GÜVENLIK BAKANLIGI

TESKILATI : TASRA

 

IHDAS EDILEN KADROLARIN
SINIFI UNVANI DERECESI SERBEST KADRO ADEDI TOPLAMI
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskani 1 1 1
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskan Yardimcisi 1 2 2
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskan Yardimcisi 2 1 1
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskanligi Bölge Laboratuvar Müdürü 1 4 4
GIH Is Sagligi ve Güvenligi Arastirma ve Gelistirme Enstitüsü Baskanligi Bölge Laboratuvar Müdürü 3 4 4
GIH Sube Müdürü 1 2 2
GIH Sube Müdürü 2 2 2
GIH Sube Müdürü 3 1 1
SH Uzman Tabip 2 2 2
SH Uzman Tabip 1 2 2
TOPLAM 21 21