2014 VERGİ LEVHASINI SİSTEMDEN ALINACAKTIR. 31/05/2015

 

Vergi Levhasi Gelir Idaresi Baskanligi Internet Sitesinden Alinacaktir – 07.05.2015
Gelir/Kurumlar Vergisi mükellefleri tarafindan, 2014 Hesap dönemine ait Gelir/Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhasi, Gelir Idaresi Baskanligi bilgi islem sistemi tarafindan beyannamelerde yer alan bilgilere göre olusturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabina aktarilacaktir.

Vergi Levhasi, Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi Yillik Beyannamelerinin verilmesinden itibaren31 Mayis 2015 Tarihi Saat:23.59’a  kadar alinacaktir.

VERGI LEVHALARININ BULUNDURULACAGI YERLER:

VUK 5. Maddede yapilan degisiklik ile Vergi levhalarinin asilma zorunlulugu yoktur. Isteyen mükellefler levhalarini asabilirler.

Vergi levhalarinin asagida belirtilen yerlerde bulundurulmasi zorunludur.

Bu zorunluluga uymayanlara her tespitte 213 Sayili VUK 353/4.Maddeye göre  özel usulsüzlük cezasi kesilecektir.

Vergi levhasi almak mecburiyetinde olan mükellefler levhalari is yerlerinin;
a) Merkezlerinde,
b) Subelerinde,
c) Satis magazalarinda,
d) Çiftçilerin dogrudan dogruya zirai faaliyetleri ile ilgili alim satim islerinin tedviri için açtiklari yazihanelerinde,
e) Tasit isletmeleri ayrica tasitlarinda (tasit isletmesi ifadesi, ücret karsiliginda yolcu veya esya tasimaciligini ifade ettiginden, diger is kollarinda faaliyet gösteren mükelleflerin tasitlarinda vergi levhasi bulundurma mecburiyetleri bulunmamaktadir.) yetkililerce istenildiginde ibraz etmek üzere bulunduracaklardir.

Is yerinde birden fazla kat veya reyon olmasi halinde her kat veya reyon için ayri birer levha alma ve bulundurma zorunlulugu bulunmamaktadir.

Teblige göre birden fazla yerde vergi levhasi bulundurmak mecburiyetinde olan mükellefler (Merkez, sube, satis magazasi gibi) ile levhalarini baska kurumlara ibraz edecek mükellefler vergi levhalarinin internet vergi dairesinden ihtiyaç duyduklari adet kadar çiktisini alabilecektir.

YENI ISE BASLAYANLARIN DURUMU:

Gelir/Kurumlar vergisi mükellefi olup yil içinde ise yeni baslayan mükelleflerin vergi matrah kisminda “Yeni Ise Baslama” ifadesi yer alacaktir. Söz konusu mükelleflerin vergi levhalari, mükellefiyet tesisini müteakip, sistem tarafindan internet vergi dairesi hesaplarina aktarilacaktir.

Bu mükellefler vergi levhalarini mükellefiyet tesisinden itibaren 1 ay içinde internet vergi dairesinden yazdirmak suretiyle alacaklardir.

Vergi levhalari sistem tarafindan internet vergi dairesi hesaplarina aktarildiktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayili Kanun uyarinca yetki almis olup bagimsiz çalisan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müsavir veya yeminli mali müsavirler (meslek mensuplari) araciligiyla yazdiracaklardir.

Bu sekilde alinan vergi levhalari ayrica vergi dairesine veya meslek mensuplarina imzalattirilmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir. Internet vergi dairesinden erisilebilen vergi levhasi üzerinde yer alan, sistem tarafindan verilmis olan onay kodu vergi levhasinin tasdiki hükmündedir. Ayrica, meslek mensuplari vergi levhalarinin tasdikine dair Vergi Dairesine herhangi bir bildirimde bulunmayacaklar.

Gerek sizin gerekse müsterilerinize ait 2014 Yilina iliskin Vergi levhalarini GIB Internet sitesinden asagida belirttigimiz yolu izleyerek alinacaktir.

? GIB’ in www.gib.gov.tr adresine giris yapiniz.
? Internet Vergi Dairesi seçenegini tiklayiniz.
? GIRIS butona basiniz. (Bu buton takvimin üstündedir)
? E-beyanname gönderdiginiz ve size ait olan kullanici kodu, parola ve sifrenizi
yazarak giris butonuna basiniz. (Vergi Dairesinden sifre alan müsteriniz varsa;
müsteriniz kendi kullanici kodu, parola ve sifresini girecektir.)
? Giris yapildiktan sonra gelen sayfadaki SORGULAMA butonuna basiniz.

VERGI LEVHASI BILGILERI seçenegini tiklayiniz.
? Gelir Vergisi Mükellefleri için, Mükellef Vergi Kimlik Numarasi ve TC
Numarasini birlikte giriniz. (Adi ortaklikta, Kolektif Sirket Ortakliginda her
ortak için ayri ayri giriniz)
? Kurumlar Vergisi Mükellefleri için (Anonim Sirket -Limited Sirket) Sirketin
Kimlik numarasi (Hesap Numarasi) girilecektir. Kurumlar Vergisi mükellefleri
için TC Kimlik numarasi bölümü bos birakilacaktir.
? Vergi Levhasini olusturunuz. Istediginiz rengi seçerek yeterli sayida son üç yila
iliskin barkodlu VERGI LEVHASINI bastiriniz. Gereginde daha sonra
kullanmak üzere kopyasini bilgisayarinizda saklamanizi öneriyoruz.

Vergi levhalari konusunda daha detayli bilgileri 408 Sayili VUK Genel Tebliginden edinebilirsiniz.

07.05.2015