2013 Yılı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi "

 

03 Mayis 2013,                                                                                                                                             Sayi : 28636

 

Adalet Bakanligindan:

2013 YILI ARABULUCULUK ASGARI ÜCRET TARIFESI

 

GENEL HÜKÜMLER

Konu ve kapsam

MADDE 1 – (1) Özel hukuk uyusmazliklarinin arabuluculuk yoluyla çözümlenmesinde, arabulucu ile uyusmazligin taraflari arasinda geçerli bir ücret sözlesmesi yapilmamis olan veya ücret miktari konusunda arabulucu ile taraflar arasinda ihtilaf bulunan durumlarda, 7/6/2012 tarihli ve 6325 sayili Hukuk Uyusmazliklarinda Arabuluculuk Kanunu, 26/1/2013  tarihli ve 28540 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Hukuk Uyusmazliklarinda Arabuluculuk Kanunu Yönetmeligi ve bu Tarife hükümleri uygulanir.

(2) Bu Tarifede belirlenen ücretlerin altinda arabuluculuk ücreti kararlastirilamaz. Aksine yapilan sözlesmelerin ücrete iliskin hükümleri geçersiz olup, ücrete iliskin olarak bu Tarife hükümleri uygulanir.

Arabuluculuk ücretinin kapsadigi isler

MADDE 2 – (1) Bu Tarifede yazili arabuluculuk ücreti, uyusmazligin arabuluculuk yoluyla çözüme kavusturulmasini saglamak amaciyla, arabuluculuk faaliyetini yürüten arabulucular siciline kayitli kisiye, sarf ettigi emek ve mesainin karsiliginda, uyusmazligin taraflarinca yapilan parasal ödemenin karsiligidir.

(2) Arabuluculuk faaliyeti süresince arabulucu tarafindan düzenlenen evrak ve yapilan diger islemler ayri ücreti gerektirmez.

(3) Arabulucu, arabuluculuk sürecine iliskin olarak belirli kisiler için aracilik yapma veya belirli kisileri tavsiye etmenin karsiligi olarak herhangi bir ücret talep edemez. Bu yasaga aykiri olarak tesis edilen islemler batildir.

Arabuluculuk ücretinin sinirlari

MADDE 3 – (1) Arabuluculuk ücreti Tarifede yazili miktardan az olamaz. Aksi kararlastirilmadikça arabuluculuk ücreti taraflarca esit ödenir. Taraflar arasinda yazili sözlesme bulunmadigi takdirde arabuluculuk ücreti, arabulucunun emegi, çabasi, uyusmazlik konusu isin önemi, uyusmazligin niteligi ve arabuluculuk faaliyetinin süresi göz önüne alinarak belirlenir.

Arabuluculuk faaliyetinin birden çok arabulucu ile yürütülmesi

MADDE 4 – (1) Ayni uyusmazligin çözümüne iliskin arabuluculuk faaliyetinin birden çok arabulucu tarafindan yürütülmesi durumunda, ücret miktarlari ayni olmak üzere, her bir arabulucuya ayri ücret ödenir.

Ücretin tümünü hak etme

MADDE 5 – (1) Arabuluculuk faaliyetinin, gerek taraflarin uyusmazlik konusu üzerinde anlasmaya varmis olmasi, gerek taraflara danisildiktan sonra arabuluculuk için daha fazla çaba sarf edilmesinin gereksiz oldugunun arabulucu tarafindan tespit edilmesi, gerekse de taraflardan birinin karsi tarafa veya arabulucuya, arabuluculuk faaliyetinden çekildigini bildirmesi veya taraflarin anlasarak arabuluculuk faaliyetini sona erdirmesi sebepleriyle sona ermesi hallerinde, arabuluculuk faaliyetini yürütme görevini kabul eden arabulucu, Tarife hükümleri ile belirlenen ücretin tamamina hak kazanir.

(2) Arabuluculuk faaliyetine baslandiktan sonra, uyusmazligin arabuluculuga elverisli olmadigi veya 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayili Ceza Muhakemesi Kanunu geregince uzlasma kapsamina girmeyen bir suç ile ilgili oldugu hususlari ortaya çikar ve bu sebeplerle de arabuluculuk faaliyeti sona erdirilir ise, sonradan ortaya çikan bu durumlarla ilgili olarak eger arabulucunun herhangi bir kusuru yoksa, arabuluculuk faaliyetini yürütme görevini kabul eden arabulucu, Tarife hükümleri ile belirlenen ücretin tamamina hak kazanir.

(3) Arabuluculuk faaliyetine baslandiktan sonra taraflardan birinin ölümü halinde  ücretin yarisina hak kazanilir.

Arabuluculuk faaliyetinin konusuz kalmasi, feragat, kabul ve sulhte ücret

MADDE 6 – (1) Uyusmazlik, arabuluculuk faaliyeti devam ederken,  arabuluculuk faaliyetinin konusuz kalmasi, feragat, kabul veya sulh gibi arabuluculuk yolu disindaki yöntem ve nedenlerle giderilirse, ücretin yarisina hak kazanilir.

Yeni bir uyusmazlik konusunun ortaya çikmasinda ücret

MADDE 7 – (1) Somut bir uyusmazlikla ilgili arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesi sirasinda, yeni uyusmazlik konularinin ortaya çikmasi halinde, her bir uyusmazlik için ayri ücrete hak kazanilir.

Tarifelerin ikinci kismina göre ücret

MADDE 8 – (1) Tarifenin birinci kisminin birinci bölümünde ve ikinci bölümünde gösterilen hukuki uyusmazliklarin konusu para veya para ile degerlendirilebiliyor ise; uyusmazlik ister dava açilmadan önce arabuluculuk yoluyla çözüme kavusturulmus olsun isterse de dava açildiktan sonra arabuluculuk yoluyla çözüme kavusturulmus olsun arabuluculuk ücreti, Tarifenin ikinci kismina göre belirlenir.

Tarifede yazili olmayan hallerde ücret

MADDE 9 – (1) Tarifede yazili olmayan haller için, uyusmazliga konu isin niteligi göz önünde tutularak, Tarifedeki benzeri hallere göre ücret belirlenir.

Uygulanacak tarife

MADDE 10 – (1) Arabuluculuk ücretinin takdirinde, arabuluculuk faaliyetinin tamamlandigi veya sona erdigi tarihte yürürlükte olan tarife esas alinir.

Yürürlük

MADDE 11 – (1) Bu Tarife 22/6/2013 tarihinde yürürlüge girer.

 

 

Eki için tiklayiniz.