Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ile istişare toplantısı odamız eğitim salonunda gerçekleşti.

 

 

 Sosyal  Güvenlik Kurumu Il Müdürlügü ve Sgk Denetmenleri ile  istisare toplantisi odamiz  egitim salonunda  gerçeklesti.

 Oda Baskanimiz,  Selattin Çakirsoy, Danisma Meclisi Baskani Saban Kaludra ,Yönetim  ,Denetim   ve Displin kuirullari  ve Sakarya Sosyal Güvenlik  Il Müdürü   Nurten  Canbasoglu  il müdür yardimcilari ve Kurum denetmenleri ile birlikte   Sakarya  SMMMO hizmet binasi toplanti salonunda istisare toplantisi yapildi.

 Oda  Baskanimiz Selattin Çakirsoy   SGK   Il  Müdürlügü ile   Mesleki sorunlarimiz hakkinda  görülmek üzere  bir araya geldik,   SGK kurum ve çalisanlari ile  her zaman ikili  iliskilere  önem  vererek,  Isveren ve çalisanlarin  Sgk islemlerinde  hata yapilmamasi konusuna  biz  Mali Müsavirler olarak  gayret   gösteriyoruz dedi ve sorunlari aktardi . SGK il  Müdürü  Nurten Canbasoglu    Sakarya ya göreve geldiginden bugüne kayitdisi isyeri ,kayitdisi isci  çalistiranlarla sonuna kadar mücadeleye devam edecegiz,  Idari  para cezalari çok agir,islemlerin tamamen sanal ortamda yapildigindan meslek mensuplarinin kendileri ile olan iliskilerinde kopukluk yasanmamasi için mevcut diyalogun devam etmesi için bu toplantilari önemsediklerini söyledi.

Sorunlarin konusuldugu toplanti sonucu bir rapor ile SGK müdürüne iletilerek Bölge müdürler toplantisina bu sorunlarin tasinmasi kartarlastirildi.

Sgk karsilasilan sorunlar ve çözüm önerileri...
1-5510 sayili Yasanin 4/b Maddesi Kapsamina Giren Sigortalilarda prim matrahi yeniden belirlenmelidir. 
2-Eksik Gün Bildirimi Kaldirilmalidir 
3-Türkiye Is Kurumu'na Verilen Bildirimlerin Kaldirilmasi 
4-Idari Para Cezalari Yeniden Düzenlenmelidir
5-Kuruma internet ortaminda verilen aylik pirim ve hizmet belgelerinde kanuni süresinden sonra olasi hatalardan dolayi kuruma verilmesi gereken iptal ve ek 
mahiyetteki aylik pirim ve hizmet belgelerinin kuruma elden/posta ile verilmesi uygulamasinin yerine bu bilgilerin internet ortaminda girisinin yapilmasina olanak saglanmalidir (Gelir Idaresi Baskanligi uygulamalarinda bu sistem mevcuttur). 
6-Ise girislerde is sözlesmesinin standart olarak, SGK internet sayfasindan alinabilmesine olanak saglanmalidir.
7-e-Tedbir Uygulamalari Dikkatli Uygulanmalidir. 
8-Süresinde Yerine Getirilmeyen Yükümlülüklerle Ilgili Olarak Kolaylik Saglayan Düzenlemeler Yapilmalidir
9-Geçici Is Göremezlik Ödeneginin Ödenmesinde Ilk Iki Gün Içinde Ödenek Verilmemesi uygulamasi yeniden yapilandirilmalidir.
10-Verilmesi Gereken Bildirim Çesitlerinin ve Sürelerinin Yeniden Belirlenmesi
11-Sosyal Güvenlik Uygulamalarini Içeren Usullerin Yasa ile Belirlenmesi
12-SGK nin internet sitesi sik sik kapanmakta ve agirlasmaktadir.  Özellikle aylik prim ve hizmet belgelerinin verilmesine son iki üç gün kala yogunluk nedeniyle sisteme ulasilamamaktadir
13-Isyeri Bildirgesi Elektronik Ortamda Verilmelidir.
14-e-bildirge sifresi her isyerine degil. Isveren ile sözlesmesi bulunan Meslek Mensubuna verilmesinin saglanmasi.
15-Meslek mensubu tarafindan SGK' ya bildirilen Raporlarin bildirim zorunlulugu kaldirilmali, SGK bu islemi kendi sistemi içinde otomasyonunu saglamalidir. 
16-Gelir Idaresi Baskanliginda oldugu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu da degisikliklerle ilgili Kanun, KHK, yönetmelik, teblig gibi yasal düzenlemeleri e-posta - ile gönderirse, degisiklikler daha iyi takip edilebilir ve gereksiz yere isverenin cezai durumlar muhatap olmasi önlenebilir.
17-Insaat isleri ile ilgili sorunlar çözümlenmelidir. 
18-Nace kodlari ile ilgili düzenlemeler.