Resmi Gazete "Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımlarında Toplu İş Sözleşmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkının Ödenmesine Dair Yönetmelik"

 Resmi Gazete "Personel Çalistirilmasina Dayali Hizmet Alimlarinda Toplu Is Sözlesmesinden Kaynaklanan Fiyat Farkinin Ödenmesine Dair Yönetmelik"

 

22 Ocak 2015 PERSEMBE

Resmî Gazete

Sayi : 29244

YÖNETMELIK

Maliye Bakanligindan:

PERSONEL ÇALISTIRILMASINA DAYALI HIZMET ALIMLARINDA TOPLU

IS SÖZLESMESINDEN KAYNAKLANAN FIYAT FARKININ

ÖDENMESINE DAIR YÖNETMELIK

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeligin amaci; 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayili Kamu Ihale Kanununun 62 nci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendi uyarinca ihale edilen islere ait sözlesmelere iliskin olarak 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayili Kamu Ihale Sözlesmeleri Kanununun 8 inci maddesinin üçüncü fikrasi uyarinca yapilan toplu is sözlesmeleri sonucunda, alt isverenler tarafindan çalistirilan isçilerin isçilige bagli giderlerinde olusan artisin fiyat farki olarak ödenmesini düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 4735 sayili Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fikrasina dayanilarak hazirlanmistir.

Tanimlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Isçilige bagli gider: Isçiye verilen ücret ve sosyal haklar ile sosyal güvenlik mevzuati uyarinca isveren tarafindan karsilanmasi gereken primler toplamini,

b) Isyeri: 4734 sayili Kanunun 62 nci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendi uyarinca ihale edilen islere ait sözlesme kapsaminda isin yürütüldügü yerleri,

c) Kamu isveren sendikasi: Merkezi yönetim kapsamindaki kamu idarelerinin üyesi bulundugu kamu isveren sendikalarindan birini,

ç) Kamu kurum ve kurulusu: 4734 sayili Kanunun 62 nci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendi uyarinca ihale edilen islere ait sözlesmeleri imzalayan idareleri,

d) Personel çalistirilmasina dayali hizmet: 4734 sayili Kanunun 62 nci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendi uyarinca ihale edilen isleri,

e) Sosyal hak:  Asil ücretin disinda kalan ve isçilik ile baglantili olarak ödenmesi gereken her türlü ayni veya nakdi haklari,

f) Toplu is sözlesmesi: 4735 sayili Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fikrasi kapsaminda 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayili Sendikalar ve Toplu Is Sözlesmesi Kanunu hükümleri çerçevesinde merkezi yönetim kapsamindaki kamu idarelerinin üyesi bulundugu kamu isveren sendikasi ile yetkili isçi sendikasi arasinda yürütülen ve sonuçlandirilan toplu is sözlesmesini,

g) Yetkili isçi sendikasi: 6356 sayili Kanunun 44 üncü maddesi ile 4735 sayili Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fikrasina göre Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanliginca yetki belgesi verilen isçi sendikasini,

ifade eder.

Toplu is sözlesmesinin kapsami ve yürütülmesi

MADDE 4 (1) 4734 sayili Kanunun 62 nci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendi uyarinca ihale edilen islerde, 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayili Is Kanununun 2 nci maddesinde tanimlanan asil isveren-alt isveren iliskisi çerçevesinde alt isveren tarafindan münhasiran 4734 sayili Kanun kapsamina giren kamu kurum ve kuruluslarina ait isyerlerinde çalistirilan isçileri kapsayacak olan toplu is sözlesmeleri; alt isverenin yetkilendirmesi kaydiyla merkezi yönetim kapsamindaki kamu idarelerinin üyesi bulundugu kamu isveren sendikalarindan birisi tarafindan 6356 sayili Kanun hükümlerine göre yürütülür ve sonuçlandirilir. Kamu isveren sendikalarinca yürütülen toplu is sözlesmeleri için bir uyusmazlik söz konusu oldugunda bu uyusmazligin 6356 sayili Kanun hükümlerine göre sonuçlandirilmasi halinde de fiyat farki ödenir.

(2) Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi tarafindan yapilacak yetki tespit islemlerinde, 4734 sayili Kanunun 62 nci maddesinin birinci fikrasinin (e) bendi uyarinca ihale alan alt isverenlere ait her bir ihale sözlesmesi ayri bir isyeri olarak degerlendirilir. Ayni alt isveren tarafindan ayni iskolunda yapilan her bir ihale sözlesmesi için isyeri düzeyinde yetki tespiti verilir.

(3) Alt isveren, 4735 sayili Kanunun 8 inci maddesinin üçüncü fikrasi geregince merkezi yönetim kapsamindaki kamu kuruluslarinin üyesi bulundugu kamu isveren sendikalarindan birisini yetkilendirebilir. Bu yetkilendirmenin 6356 sayili Kanunun 44 üncü maddesine göre verilen yetki belgesinin alt isverene tebligi tarihinden itibaren alti is günü içerisinde yapilmasi zorunludur. Bu süre içinde yetkilendirme yapilmadigi takdirde toplu is sözlesmesi kamu isveren sendikasinca yürütülmez ve sonuçlandirilmaz. Kamu isveren sendikasinin yetkilendirildigine dair belgenin bir sureti ayni süre içerisinde alt isveren tarafindan yetkili isçi sendikasina gönderilir.

(4) Merkezi yönetim kapsamindaki kamu idarelerinin üyesi bulundugu kamu isveren sendikasi tarafindan yürütülmeyen ve 6356 sayili Kanun hükümlerine göre sonuçlandirilmayan toplu is sözlesmeleri için fiyat farki ödenemez, 4857 sayili Kanunun 2 nci maddesinin yedinci fikrasi esas alinarak asil isveren sifatindan dolayi ücret farkina hükmedilemez ve asil isveren sifatiyla sorumluluk yüklenemez.

(5) Toplu is sözlesmesi görüsmeleri yetkili isçi sendikasi ile alt isveren adina yetkilendirilen kamu isveren sendikasi arasinda yürütülür.

(6) Yetkilendirilen kamu isveren sendikasi; toplu is sözlesmesi görüsmeleri geregi her türlü yazismayi yapmaya, cevaplandirmaya, tutanaklari düzenlemeye ve toplu is sözlesmesini imzalamaya yetkilidir.

(7) Toplu is sözlesmesi, her bir ihale sözlesmesi dikkate alinarak isyeri düzeyinde imzalanir. Toplu is sözlesmesinin süresi ihale sözlesmesinin süresini geçemez.

(8) Toplu is sözlesmesinin imzalanmasindan itibaren alti is günü içinde toplu is sözlesmesinin yeteri kadar onayli sureti kamu isveren sendikasi tarafindan ilgili kamu kurum ve kurulusu ile alt isverene gönderilir.

(9) Toplu is sözlesmesinin imzalanmasindan sonra yürürlük süresi içinde alt isveren ile yetkili isçi sendikasi arasinda ücret ve sosyal haklarda artis öngören herhangi bir anlasma yapilmasi halinde, bu artislardan kaynaklanan fiyat farki kamu kurum ve kuruluslarinca ödenmez.

(10) Asil isveren durumundaki kamu kurum ve kurulusunun baska bir kamu kurum ve kurulusuna devredilmesi, baska bir kamu kurum ve kurulusuyla birlesmesi veya 4735 sayili Kanun hükümlerine göre sözlesmenin devredilmesi hallerinde yürürlükte bulunan toplu is sözlesmesi kesintiye ugramaksizin aynen devam eder.

Fiyat farkinin hesabi ve ödenmesi

MADDE 5 (1) Alt isveren isçilerinin ücret ve sosyal haklarinda, toplu is sözlesmesine bagli olarak meydana gelecek artis sebebiyle her bir isçiye alt isveren tarafindan yapilacak ilave ödeme neticesinde isçilige bagli giderlerde olusacak artislar, kamu kurum ve kuruluslarinca fiyat farki olarak alt isverene ödenir.

(2) Toplu is sözlesmesinde fiyat farki olarak ödeme yapilmasini gerektiren ayni nitelikteki sosyal haklarin bulunmasi halinde bu haklarin bedellerinin tespitinde 4/3/2009 tarihli ve 27159 mükerrer sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Hizmet Alimi Ihaleleri Uygulama Yönetmeligi hükümleri dikkate alinir.

(3) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde fiyat farkinin ödenmesi ile ilgili ödeme evrakina baglanacak belgeler, kamu kurum ve kuruluslarinin tabi oldugu mevzuata göre belirlenir.

(4) Fiyat farki ile ilgili ödemeler, ilgili kamu kurum ve kurulusunun bütçesinden yapilir.

(5) Bu Yönetmelik hükümleri kapsaminda fiyat farki ödenmesi, 27/6/2013 tarihli ve 2013/5215 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan 4734 sayili Kamu Ihale Kanununa Göre Ihale Edilen Hizmet Alimlarinda Uygulanacak Fiyat Farkina Iliskin Esaslar kapsaminda fiyat farki ödenmesine engel teskil etmez.

Toplu is sözlesmesine iliskin bilgi ve belgeler

MADDE 6 (1) Alt isveren, toplu is sözlesmesiyle ilgili olarak kamu isveren sendikasi tarafindan istenilen her türlü bilgi ve belgeyi zamaninda kamu isveren sendikasina vermek zorundadir.

(2) Kamu isveren sendikasi, gerek duyulmasi halinde kamu kurum ve kurulusundan ihale sözlesmesi ile ilgili bilgi ve belge isteyebilir.

11/9/2014 tarihinden önce imzalanmis ihale sözlesmeleri

GEÇICI MADDE 1 (1) 11/9/2014 tarihinden önce imzalanmis ve bu tarih itibariyle devam eden ihale sözlesmeleriyle ilgili bu Yönetmelik hükümlerine göre yapilacak olan toplu is sözlesmelerinden kaynaklanan fiyat farki ödemelerinin baslangiç tarihi 11/9/2014 öncesine götürülemez.

Yürürlük

MADDE 7 (1) Bu Yönetmelik 11/9/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girer.

Yürütme

MADDE 8 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakani yürütür.