Fatura Ve Diğer Belgelerde Ticaret Sicil Numarası Yazılma Zorunluluğu 01/01/2014’de Başladı

 

 Fatura Ve Diger Belgelerde Ticaret Sicil Numarasi Yazilma Zorunlulugu 01/01/2014’de Basladi

 

 

Degerli Üyemiz, 10/12/2013 6102 sayili Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile 01 Ocak 2014 tarihinden geçerli olmak üzere ticari belgelerde bir takim degisiklikler yapilmistir. TTK’nin 39 uncu maddesinin ikinci fikrasinda, “ Tescil edilen ticaret unvani, ticari isletmenin görülebilecek bir yerine okunakli bir sekilde yazilir. Tacirin isletmesiyle ilgili olarak düzenledigi ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapilan kayitlarin dayandigi belgelerde tacirin sicil numarasi, ticaret unvani, isletmesinin merkezi ile tacir internet sitesi olusturma yükümlülügüne tabi ise tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir.

Tüm bu bilgiler sirketin internet sitesinde de yayimlanir. Bu sitede ayrica, anonim sirketlerde yönetim kurulu baskan ve üyelerinin adlari ve soyadlari ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktari, limited sirketlerde müdürlerin adlari ve soyadlari ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktari, sermayesi paylara bölünmüs komandit sirketlerde yöneticilerin adlari ve soyadlari ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktari yayimlanir.hükmü yer almaktadir. Diger taraftan ayni Kanunun 1534 üncü maddesinin besinci fikrasinda ise yukarida deginilen düzenlemenin 01 Ocak 2014 tarihinde yürürlüge girecegi belirtilmistir. Yukaridaki madde metnine göre fatura ve benzeri belgelerde VUK’a göre zorunlu bilgilere ek olarak;

 1)-Internet Sitesi Kurma Mecburiyetinde OLMAYANLARIN Fatura ve Fatura Yerine Geçen Belgelerinde Gösterilmesi Gereken Bilgiler: * Ticaret Sicil Numarasi, * Ticaret Unvani, * Isletmenin Merkez Adresi.

2)-Internet Sitesi Kurma Mecburiyetinde OLANLARIN Fatura ve Fatura Yerine Geçen Belgelerinde Gösterilmesi Gereken Bilgiler : (Bagimsiz Denetime Tabi Olanlar Internet Sitesi Kurmak Zorundadir.) * Ticaret Sicil Numarasi, * Ticaret Unvani, * Isletmenin Merkez Adresi, * Tescil Edilmis Internet Sitesi Adresi.

 3)-Internet Sitesi Kurmak Zorunda Olanlar Için Internet Sitesinde Yayinlanmasi Gereken Bilgiler:

Ø Ticaret Sicil Numarasi,

Ø Ticaret Unvani,

Ø Isletmenin Merkez Adresi,

 

 

Ø Tescil Edilmis Internet Sitesi Adresi.

Ø ANONIM SIRKETLERDE (Yönetim kurulu baskan ve üyelerinin adlari ve soyadlari, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktari),

Ø LIMITED SIRKETLERDE (Müdürlerin adlari ve soyadlari, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktari)

Ø ESHAMLI KOMANDIT SIRKETLERDE (Yöneticilerin adlari ve soyadlari, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktari)

 

Tacirler tarafindan düzenlenen faturalarin, perakende satis vesikalarinin (perakende satis fisleri, makineli kasalarin kayit rulolari, giris ve yolcu tasima biletleri), gider pusulalarinin, müstahsil makbuzlarin, ücret bordrolari, banka dekontlari, tahsilat veya tediye makbuzlarinda da yukaridaki bilgiler yer alacaktir.

 01 Ocak 2014 tarihi öncesinde bastirilan belgelerin bu tarih sonrasinda da kullanilmasi halinde, bu belgelerde anilan bilgilerin gösterilmesi, bilgileri içerecek sekilde hazirlanan kaselerin bu belgelere vurulmasi veya basili sticker yapistirilmasi suretiyle saglanabilir. Yazar kasalardan alinan perakende satis fislerinde madde kapsamindaki bilgilere yer verilmesini teminen gerekli program degisikliklerini yaptirmalari gerekir, program degisikligine gidilinceye kadar bilgileri içerecek kaseyi fislerin önüne veya arkasina vurabilirler.

Serbest Meslek Erbaplari tacir olmadiklari için düzenledikleri Serbest Meslek Makbuzlarinda TTK 39/2. madde hükmü uygulanmaz. VUK hükümleri uygulanmasina devam olunur. Çalismalarinizda basarilar dilerim.

 

 

6335 sayili Yeni TTK Degisiklik Kanunu uyarinca her türlü belgede yer almasi gereken hususlarin düzenlendigi Yeni TTK’nin 39. maddesinin ikinci fikrasi asagidaki sekilde degistirilmistir:

 

“Tescil edilen ticaret unvani, ticari isletmenin görülebilecek bir yerine okunakli bir sekilde yazilir.

 

Tacirin isletmesiyle ilgili olarak düzenledigi ticari mektuplarda ve ticari defterlere yapilan kayitlarin dayandigi belgelerde tacirin sicil numarasi, ticaret unvani, isletmesinin merkezi, tacir internet sitesi olusturma yükümlülügüne tabi ise sayilanlara ek olarak tescil edilen internet sitesinin adresi de gösterilir. Tüm bu bilgiler sirketin internet sitesinde de yayimlanir. Bu sitede ayrica, anonim sirketlerde yönetim kurulu baskan ve üyelerinin adlari ile soyadlari, taahhüt edilen ve

ödenen sermaye miktari, limited sirketlerde müdürlerin adlari ve soyadlari ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktari, sermayesi paylara bölünmüs komandit sirketlerde yöneticilerin adlari ve soyadlari ile taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktari yayimlanir. Yukarida tirnak içerisinde son hali ile ifade edilen Yeni TTK’nin 39. maddesinin ikinci fikrasinin; ikinci, üçüncü ve dördüncü cümleleri 1 Ocak 2014 tarihinde yürürlüge girecektir.